Ο Γλάρος

Αρχείο Παίχτηκε από 03/12/2022 έως 17/12/2022
στο Olvio
Κείμενο: Άντων Τσέχοφ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Διασκευή: Δημήτρης Κανέλλος
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Κανέλλος
Σκηνογραφία: Έμιλυ Κουκουτσάκη
Κοστούμια: Έμιλυ Κουκουτσάκη
Μουσική: Νικηφόρος Χρυσολωράς, Ολυμπία Κανέλλου
Κίνηση: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Ερμηνεύουν: Σπύρος Ανδριώτης, Γεωργία Γαβρίδου, Βάσια Θεμελή, Κατερίνα Καμπάση, Έλσα Κοππάση, Πάνος Κτωρίδης, Γιάννης Μαργαρίτης, Μαριλένα Μοραγλή, Δέσποινα Μπαχά, Στέλιος Μπούρας, Δανιήλ Οικονομέας, Ντίνος Φράγκος, Αριστείδης Ψαρράς

Περιγραφή

H παράσταση που, μετά την πρώτη παρουσίαση την άνοιξη, σάρωσε τα βραβεία στη Θεσσαλονίκη στο 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ (10 από τα 14 βραβεία) επανέρχεται στο θέατρο OLVIO (Φαλαισίας 7 Κεραμεικός) για λίγες μόνο παραστάσεις!

Περισσότερα

από την ομάδα MAIN POINT

Ο Γλάρος θεωρείται το έργο που καθιέρωσε τον Τσέχοφ, ως θεατρικό συγγραφέα στη συνείδηση κοινού και κριτικής. Ο Τσέχοφ στο Γλάρο θίγει τις σχέσεις, τα κίνητρα, την ψυχολογία και τις διεκδικήσεις ανθρώπων που αγαπούν, υπηρετούν ή θέλουν να υπηρετήσουν την τέχνη, μέσω της συγγραφής και του θεάτρου. Γύρω τους περιστρέφονται οι άνθρωποι της καθημερινότητας που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα της ζωής τους.
Οι ήρωες του Τσέχοφ στο Γλάρο επιδίδονται σε μια απέλπιδα προσπάθεια αναζήτησης της επιτυχίας, της δόξας, της αναγνώρισης, του έρωτα και μέσω αυτών του νοήματος της ζωής. Άνθρωποι που γελάνε, κλαίνε, παθιάζονται, εξοργίζονται, απελπίζονται, αλλά επιμένουν να ελπίζουν. Και όταν πάψουν πια να ελπίζουν? Την απάντηση δίνουν επί σκηνής  12 καθημερινοί ονειροπόλοι, ακροβατώντας ανάμεσα στις ζωές τους όπως είναι, όπως θα έπρεπε να είναι και όπως τους φανερώνονται στα όνειρα. Σε μια εποχή που οι απειλές, οι κακουχίες και οι καθημερινές απογοητεύσεις είναι κανόνας, οι «γλάροι» του MAIN POINT , μας θυμίζουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρουμε να υπομένουμε, να ονειρευόμαστε και να ταξιδεύουμε μαζί. Είμαι ένας Γλάρος. Όχι, δεν είναι αυτό…

Ο «Γλάρος» ανέβηκε στη σκηνή για πρώτη φορά αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του το 1895 , στο θέατρο Αλεξαντρίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το δεύτερο ανέβασμα του έργου όμως το 1898, από το «Θέατρο Τέχνης» της Μόσχας, σε σκηνοθεσία Κ. Στανισλάφσκι, υπήρξε ένας θρίαμβος. Από τότε «Ο Γλάρος» έχει ανέβει αμέτρητες φορές σε όλο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για το έργο:
Η Αρκάντινα, μια δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου, που συνδέεται με τον Τριγκόριν, έναν επιτυχημένο συγγραφέα περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο κτήμα του αδερφού της Σόριν. Ο Τρέπλιεφ, ο γιος της Αρκάντινα, αναζητά, κάτω από την “σκιά” της μητέρας του, νέους τρόπους έκφρασης στο θέατρο. Παρουσιάζει με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη του, τη Νίνα, την πρώτη του θεατρική απόπειρα στους ανθρώπους του κτήματος. Η παράσταση όμως θα τελειώσει άδοξα. Παράλληλα θα αποτελέσει την αφορμή για να δοκιμαστούν όλες οι σχέσεις μεταξύ των ηρώων και να ανατραπούν οι εύθραυστες ισορροπίες  τους.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εμμανουέλα Μπέλλου
Φωτογραφίες: Τάσος Κολάνης

Φωτογραφίες