892

Penelope (Πηνελόπη)

Κείμενο: Matteo Tarasco
Σκηνοθέτης: Matteo Tarasco
Σκηνογραφία: Francesca Gambino, Laura Laganà
Κοστούμια: Francesca Gambino, Laura Laganà
Μουσική: Mario Incudine
Ερμηνεύουν: Teresa Timpano

Περιγραφή

Μια παράσταση που φέρνει στο φως το μυθικό πρόσωπο της Πηνελόπης μέσα από κείμενα του Ομήρου, του Οβιδίου και της Μάργκαρετ Άντγουντ.

Περισσότερα

Η «Penelope (Πηνελόπη)» από τη Scena Nuda της Κάτω Ιταλίας (Calabria) είναι ένας θεατρικός μονόλογος βασισμένoς σε κείμενα του Ομήρου, του Οβιδίου και της Μάργκαρετ Άντγουντ, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Matteo Tarasco. Η ματιά του δραματουργού- σκηνοθέτη Matteo Tarasco και της πρωταγωνίστριας (και καλλιτεχνικής διευθύντριας της Scena NudaTeresa Timpano) εστιάζει όχι στη μυθική αλλά στην ανθρώπινη πλευρά της Πηνελόπης. Μια γυναίκα “σάρκινη”, μια γυναίκα αληθινή, που αγάπησε, ονειρεύτηκε, λαχτάρησε, περίμενε, πόνεσε…και στο τέλος; Ανταμείφθηκε; “ Μα εγώ Οδυσσέα, έζησα όλη μου τη ζωή μέσα από τα δικά σου μάτια…”. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο  Φεστιβάλ “Miti Contemporane” (σύγχρονοι μύθοι) της Καλαβρίας. Ένα κείμενο και μια παράσταση-γέφυρα ανάμεσα στον ελληνική και τον ιταλική πολιτιστική παράδοση.

Φωτογραφίες:  Pino Le Pera
Διευθυντής σκηνής: Paolo Pannaccio
Συμπαραγωγή: Accademia di Belle Arti di Reggio Calabria και Scena Nuda -  Festival Miti Contemporane

30 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η Πηνελόπη, η αρχετυπική έκφραση της αιώνιας συζυγικής αγάπης και πίστης, παρουσιάζεται σε αυτήν την παράσταση ως μια γυναίκα με πάθος, ισχυρή θέληση και αταλάντευτη επιμονή. Αυτή η θεατρική παραγωγή που προέρχεται από τον Ιταλικό Νότο και συγκεκριμένα από το Reggio Calabria φέρνει στο προσκήνιο την ομηρική ηρωίδα που μέχρι τώρα την γνωρίζουμε όλοι μας στο έπος ως έναν δεύτερο, περιφερειακό ρόλο, που εξυπηρετεί την βασική εξιστόρηση των περιπετειών του Οδυσσέα. Εδώ, η Πηνελόπη έχει σάρκα και οστά, μιλάει σε πρώτο πρόσωπο, εκφράζει τα συναισθήματά της, βρίσκεται, εκείνη τώρα, στο επίκεντρο της αφήγησης. Ο μονόλογος είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα και η Teresa Timpano πέτυχε να μας παραδώσει μια σπαραχτική ερμηνεία. Σημαντική ενίσχυση στην προσπάθειά της αποτέλεσε η πρωτότυπη μουσική του Mario Incudine ενώ και οι φωτισμοί ενδυνάμωναν την ατμόσφαιρα και έδιναν περιθώριο για τις απαιτούμενες παύσεις στην ερμηνεία της. Μια ωραία παράσταση που μας έδωσες την ευκαιρία Θεατρομάνια, να την παρακολουθήσουμε και σε ευχαριστούμε πολύ για αυτό!

 2. Πολύ ωραίο κείμενο, αν και επαναλαμβανόταν αρκετά σε κάποια σημεία, ωστόσο η ηθοποιός δεν κατάφερε να αποδώσει όλο το συναισθηματικό βάρος του λόγου. Κινητικά και εκφραστικά ήταν αρκετά καλή, αλλά ο λόγος της ήταν "φλατ" και μονότονος. Μιλούσε τόσο χαμηλά δε, που δυσκολευόμασταν να την ακούσουμε.
  Ευχαρισούμε θεατρομάνια!

 3. Είδαμε εχθές την παράσταση στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κούν.
  Η πρωταγωνίστρια μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που μας κράτησε – αν και μονόλογος- ζωντανούς καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Το σκηνικό πολύ όμορφο και τέλος το κείμενο πάρα πολύ μέσα στο θέμα και πολύ ποιητικό και πολύ μελετημένο. Όλα τα συναισθήματα της Πηνελόπης μέσα σε 80 λεπτά.
  «Τι υπάρχει χωρίς απάτη σε αυτό τον κόσμο; Τι υπάρχει χωρίς πόνο σε αυτή την ζωή; Ο κόσμος δεν είναι παρά μια απάτη. Η ζωή δεν είναι παρά ένας πόνος…Και τι άλλο είμαι εγώ, αν όχι πόνος;»
  Μια πολύ καλή παράσταση που χαίρομαι που την είδα.
  Ευχαριστώ θερμά, Θεατρομάνια…

 4. Ωραία μουσική. Δύο τρεις καλές ατάκες. Τρεις εκρήξεις συναισθημάτων από την πρωταγωνιστρια λίγο πριν αποκοιμηθούμε. Μια παράσταση χωρίς νόημα και νεύρο. Καμία πνευματική ανάταση. Και σίγουρα καμία επαφή με τον υπόλοιπο μύθο. Όπως και να χει, ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 5. Μια παραδομένη γυναίκα στην ερωτική της μοναξιά ......κανένα μήνυμα, καμιά ουσιαστική σκέψη.
  Περίμενα να ακούσω την Πηνελόπη του Οδυσσέα, τη σύζυγο, την μάνα , τη βασίλισσα, το γυναικείο σύμβολο της υπομονής και της καρτερικότητας, ......
  Απογοητεύτηκα από το ανούσιο ποιητικό κείμενο και την άστοχη ερμηνεία. Αδιάφορη  η σκηνοθεσία .

  • Μια γυναίκα που ερωτεύτηκε, υπέφερε, λατρεύτηκε κ έκανε πολλα όνειρα .. Τι συνέπειες εχει η αγάπη?
   Μια ερωτικη έκσταση που μετατρέπεται σε αγωνία.. Ενα ερωτικό απελπισμένο ποίημα! Με κάποια υπέροχα μηνύματα!!
   Υπεροχη η ηθοποιός, εξαιρετική στην ερμηνεία όσο κ στην κινηση της!! Κατι το ιδιαίτερο , ξεχωριστό κ πρωτότυπο!!
   Σας ευχαριστουμε πολύ 🙂