Περιοδεύων θίασος

από 22/10 έως 15/01
Διάρκεια: 90΄
Κείμενο: Ελεάνα Γεωργούλη
Σκηνοθέτης: Ελεάνα Γεωργούλη
Σκηνογραφία: Γιώργος Τρικκαλιώτης
Κοστούμια: Γιώργος Τρικκαλιώτης
Μουσική σύνθεση: Θάνος Κοσμίδης
Κίνηση: Ελεάνα Γεωργούλη
Ερμηνεύουν: Γιάννης Ασκάρογλου, Γεράσιμος Γεννατάς, Μάρια Φλωράτου
Παίζουν μουσική: Γεράσιμος Γεννατάς (κλαρινέτο), Μάρια Φλωράτου (κοντραμπάσο), Γιάννης Ασκάρογλου (κρουστά)

Περιγραφή

Μέσα από ένα παράδοξο βαριετέ καταστρώματος, η παράσταση ταξιδεύει στο χρόνο, διατρέχοντας τα πολιτικά αδιέξοδα, που καταβροχθίζουν τη χώρα μας, αγγίζοντας άλλοτε βλάσφημα και άλλοτε ιλαρά τα αποτρόπαια του κόσμου, που συνεχίζουν να κυριαρχούν.

Περισσότερα

Σμύρνη, Σεπτέμβρης του 1922. Ένας Αμερικανός πολίτης ναυλώνει το πλοίο Mimosa που θα μεταφέρει δύο χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά.  Έχοντας μόλις γλιτώσει από τις φλόγες στην προκυμαία, τρεις θεατρίνοι, πάνω σε ένα κατάστρωμα κρατούν συντροφιά στο πλήθος μέχρι να φτάσει απέναντι. Η ταχυδακτυλουργός Νινέτ ειδικεύεται στις εξαφανίσεις πλήθους και στις γενοκτονίες. Ο Κωσταντίνος είναι ένας πίθηκος/γελωτοποιός με το όνομα του Βασιλιά που χορεύει μπαλέτο και τραγουδά άριες. Ο νοσταλγικός Ακροβάτης θυμάται την εταίρα μάνα του και τον Τούρκο πατέρα του. Φιγούρες ενός κοσμοπολιτισμού που δεν υπάρχει πια, ήρωες της εποχής που αγωνίστηκαν για το αβέβαιο αύριο της ενσωμάτωσης.  Σχοινοβατώντας πάνω στη λεπτή γραμμή όπου τα όρια του τραγικού και του κωμικού διαπλέκονται, ο Γελωτοποιός, η Νινέτ και ο Ακροβάτης σκέφτονται δυνατά, παίζουν μουσική, χορεύουν, τραγουδούν, αναζητούν απαντήσεις για τη ζωή, το θάνατο, όπως μόνο τα ρεμάλια οι θεατρίνοι μπορούν.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

«Μελετώντας στη διάρκεια της έρευνας το χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής, αισθανόμουν ολοένα και πιο δυνατά πως αυτό που συνέβη δεν ήταν μοναχά ο ζοφερός επίλογος μιας βαριά στρατιωτικής ήττας και η πυρπόληση του τόπου. Ήταν ο θάνατος του υπαρκτού κοσμοπολιτισμού, το ιστορικό τέλος μιας ετεροτοπίας όπου το διαφορετικό συνυπήρχε αρμονικά. Ήταν η καθολικότητα της βαναυσότητας που ξέσπασε πάνω στους ελληνικούς πληθυσμούς των παραλίων, ο ξεριζωμός και η επώδυνη μετάβασή τους σε μια Ελλάδα, φτωχή και αμήχανη απέναντι στην τεράστια προσφυγική κρίση που μαίνονταν. Ηθελημένα ή αθέλητα, το τραύμα της Καταστροφής έχει περάσει στη συλλογική μας μνήμη. Και ένα τραύμα βαθύ σαν και αυτό μένει ανοιχτό μέσα στην παρέλευση των χρόνων. “Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί”, όπως λέει στους στίχους του ο Σεφέρης. Όμως πια είναι βαθιά η ανάγκη να θυμηθούμε. Να μην ξεχάσουμε τι μας φέρνει εδώ. Γιατί χωρίς τη μνήμη δεν υπάρχει ταυτότητα κι κινδυνεύουμε έτσι να απομείνουμε αθύμητοι καβαλάρηδες ενός άγνωστου παρελθόντος. Γιατί αυτό συνέβη. Κι ίσως να ξανασυμβεί. Κι ίσως η μνήμη να είναι η μονή που μπορεί να το αποτρέψει.

Στόχος της έρευνας μας και της παραστατικής αυτής πρότασης, η ψηλάφηση του τραύματος, με έναν τρόπο αναπάντεχο. Καθώς έγραφα η περίφημη  φράση του Μπρετόν με κέντριζε: το χιούμορ της κρεμάλας. Μιλάμε για το θάνατο γελώντας και έτσι ίσως να του βγάζουμε και λίγο τη γλώσσα. Με έσπρωξε ως εδώ η αίσθηση ότι η  αλήθεια στο θέατρο δεν μπορεί να ειπωθεί με πολιτική ορθότητα και ίσες αποστάσεις. Πρέπει να ειπωθεί τολμηρά και αθυρόστομα, με αλητεία μα και εντιμότητα μαζί. Όπως μόνο τα ρεμάλια οι θεατρίνοι μπορούν.»

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Video design: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Promo Trailer: Αλέξης Ζαφειράκης
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Οργάνωση παραγωγής: Retrospectiva Productions ΑΜΚΕ & Άνοιγμα ΑΜΚΕ

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πότε & Πού

ΕΛΕΡ

από 22/10 έως 15/01
Φρυνίχου 10, 105 58 Αθήνα (Πλάκα)
Τηλ: 211 735 3928 Website: www.eler.gr/

Εισιτήρια: Παρασκευή και Σάββατο: Κανονικό 15€, Μειωμένο 12€,
Κυριακή: Κανονικό 13€, Μειωμένο 10€
Ατέλειες: 5 Ευρώ συνεισφορά στα έξοδα του θεάτρου
Μειωμένα εισιτήρια για φοιτητές, άτομα κάτω των 23 ετών και άνω των 65, καθώς και για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων
Πληροφορίες: 211 735 3928
Προπώληση: viva.gr

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π
Π 21.00
Σ 21.00
Κ 19.00

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΨΑΓΜΕΝΟ, ΔΥΝΑΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΘΠΟΙΩΝ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΊΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ Γ.ΓΕΝΝΑΤΑ ΠΟΥ ΟΣΟ ΣΕΜΝΟΣ ΕΊΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΥΨΟΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΔΙΝΕΙ ΡΕΣΤΑ.ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗ!

  2. Εξαιρετική παράσταση με φελλινικές αναφορές προσεγγίζει το θέμα της μικρασιατικής καταστροφής με πολύ πρωτότυπο τρόπο καταφέρνοντας να δείξει πόσο επίκαιρο παραμένει το θέμα της προσφυγιάς και των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτό. Υπέροχοι όλοι οι ηθοποιοί, δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω την ερμηνεία του Γεράσιμου Γεννατά. Συγχαρητήρια στη σκηνοθέτιδα Ελεάνα Γεωργούλη. Περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη δουλειά της.