737

Polvere (σκόνη) 

Συγγραφέας: Saverio La Ruina
Δραματουργία: Jo Lattari(σύμβουλος)
Σκηνοθέτης: Saverio La Ruina
Φωτισμοί: Mario Giordano
Μουσική: Gianfranco De Franco
Ερμηνεύουν: Saverio La Ruina, Cecilia Foti

Περιγραφή

Το κείμενο επιλέχθηκε από το πρόγραμμα ‘Διεθνείς φωνές 2016’ και παρουσιάστηκε σε μορφή αναλογίου στο Victory Gardens Theater - Chicago τον Απρίλιο 2016. Ανέβηκε επίσης στο Καράκας τον Νοέμβριο 2017,σε ισπανική παραγωγή της Diana Volpe.

Περισσότερα

SCENA VERTICALE (Castrovillari-ΝΙταλία)

Διάλογος ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα

Το ξύλο είναι το πιό “σωματικό” μέρος μιας κακοποιητικής σχέσης. Ο φόνος είναι το τελικό μέρος. Υπάρχει όμως μια πρώτη, άυλη, ανεπαίσθητη, φευγαλέα σκόνη που σηκώνεται αργά-αργά  γύρω από μια γυναίκα, την αγκαλιάζει, την καλύπτει, κατεδαφίζει όποια βεβαιότητα υπάρχει μέσα της, καταστρέφει τη δύναμή της, το κουράγιο της, εξαφανίζει το χαμόγελό της και την ικανότητά της να ονειρεύεται. Μια αδιαπέραστη σκόνη που της καλύπτει τα μάτια, μια σκόνη φτιαγμένη από λέξεις που ταπεινώνουν και πονούν, πασπαλισμένη με λ ί γ η αγένεια, χαμένη αξιοπρέπεια και βεβιασμένη τρυφερότητα.

(λόγια κοινωνικής λειτουργού σε κέντρο για κακοποιημένες γυναίκες)

“Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το έργο μιλάει για τη γυναικοκτονία. Σίγουρα όμως μιλάει για τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στο ζευγάρι. Σημάδια από αυτές τις σχέσεις βρίσκονται παντού.”

Saverio La Ruina

Το κείμενο επιλέχθηκε από το πρόγραμμα ‘Διεθνείς φωνές 2016’ και παρουσιάστηκε σε μορφή αναλογίου στο Victory Gardens Theater - Chicago τον Απρίλιο 2016. Ανέβηκε επίσης στο Καράκας τον Νοέμβριο 2017,σε ισπανική παραγωγή της Diana Volpe.

Ο Saverio La Ruina είναι Ιταλός ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Το 1992 ίδρυσε την εταιρία Scena Verticale στο Castrovillari, που βρίσκεται στα νότια της Καλαβρίας, μακριά από τα κρατικά κέντρα πολιτισμού. Ως ηθοποιός ο La Ruina έχει κερδίσει το ιδιαίτερα σημαντικό ιταλικό βραβείο Premio Ubu, για τους δύο μονολόγους του σε καλαβριανή διάλεκτο “Dissonorata” και “La Borto”, στους οποίους ερμηνεύει το χαρακτήρα μιας γυναίκας που θυματοποιείται από τους αδυσώπυτους κανόνες τιμής που ισχύουν ακόμα σε πολλά μέρη της ιταλικής επαρχίας.

Τα έργα του “La Borto”, “Italianesi” and “Dissonorata”, παρουσιάστηκαν στην Γαλλία στο Théâtre de la Ville (Παρίσι), στο Festival ActOral (Μασσαλία) και στο Théâtre National Populaire de Lyon Villeurbanne. Έργα του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί και στα γαλλικά.

Video trailerphoto gallery and press reviews http://www.scenaverticale.it/it/js_photo_albums/polvere-dialogo-tra-uomo-e-donna/

Η Scena Verticale βρίσκεται στο Castrovillari, στη Νότιο Ιταλία. Ιδρύθηκε το 1992 από τον Saverio La Ruina και τον Dario De Luca, που είναι και οι καλλιτεχνικοί διεθυντές του. To 2001 ο Settimio Pisano ανέλαβε τη διοίκηση του Θεάτρου.      Η Scena Verticale θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα θεατρικά σχήματα του σύγχρονης ιταλικής σκηνής.

Τα τελευταία χρόνια οι παραγωγές του έχουν κερδίσει σημαντικά κρατικά βραβεία και διακρίσεις και έχουν παιχτεί στα μεγαλύτερα εθνικά θέατρα και φεστιβάλ καθώς και στο εξωτερικό σε περιοδείες στην Αμερική, Αργεντινή, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Κροατία, Βοσνία, Αλβανία και Ελβετία.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Scena Verticale οργανώνει και διευθύνει το Primavera dei Teatri Festival, φεστιβάλ που έχει καταφέρει να γίνει πολύ σημαντικό για τη σύγχρονη ιταλική δραματουργία, συγκεντρώνοντας στο Castrovillari, αυτή την υποβαθμισμένη περιοχή της Ιταλίας, πλήθος νέων αλλά και δόκιμων καλλιτεχνών. www.primaveradeiteatri.it – www.europeconnection.it - Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.scenaverticale.it/.

Σύμβουλος σκηνοθεσίας: Dario De Luca
Βοηθός σκηνοθέτη: Cecilia Foti
Ήχος: Mario Giordano
Διευθυντής παραγωγής: Settimio Pisano
Παραγωγή: Scena Verticale

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού Ιταλίας

Ευχαριστίες στο White Dove - Genova

Βραβεία
Πρώτο  βραβείο Lo Straniero 2015 καλύτερης παράστασης
Πρώτο βραβείο Enriquez 2015 καλύτερου έργου
Πρώτο βραβείο Enriquez 2015 καλύτερου ηθοποιού
Πρώτο βραβείο Annibale Ruccello 2015 καλύτερου έργου

Φωτογραφίες

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μετά από τις πολύ καλές κριτικές που διάβασα παρακολούθησα μια παράσταση που περιείχε έναν διάλογο αρρωστημένο ανάμεσα σε εν α ν παρανοϊκο ψυχάκια και μια γυναίκα που η απελπισμένη της ανάγκη να έχει κάποιον την οδήγησε σε ένα μαζοχισμό που φτάνει στα όρια της παθολογίας.Δεν μου είπε τίποτα δεν με άγγιξε ούτε στο ελάχιστο ούτε οι ερμηνείες τους που ήταν σαν να διάβαζαν το κείμενο ιδιαίτερα ο άντρας.ΩΣΤΟΣΟ:ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ γιατί βγαίνοντας από την Φρυνιχου ένοιωσα ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ που γίνεται στη Αθήνα.Ας έρθουν οι ξένοι να δουν τα δικά μας θέατρα και να παραδειγματιστούν.Τις προάλλες προσπαθούσα να βρω τις 10 καλύτερες παραστάσεις της περσινής σεζόν και δεν ήξερα ποιες να βάλω και ποιες να αφήσω απέξω.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ!!!

  2. Polvere, Σκόνη ή πώς αργά και βασανιστικά (και στην κυριολεξία, πολλές φορές) η βία απλώνεται και απορροφά ολοκληρωτικά μια σχέση. Η παράσταση αναπτύσσει αριστοτεχνικά την εξέλιξη μιας σχέσης εξουσίας και τη σταδιακή υποδούλωση του εξουσιαζόμενου προσώπου στην ολοένα και περισσότερο έντονη επιβολή και πίεση από τον εξουσιαστή του. Φράσεις επιφανειακά ανώδυνες που μπορούν προσωρινά, για λίγο μόνο να βγάλουν κι ένα μισό χαμόγελο και να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα, γίνονται το υπόστρωμα προτροπών, απαιτήσεων και τελικά αφόρητων συνθηκών μη επιβίωσης σε μια σχέση. Οι ηθοποιοί που έχουν και την ευθύνη της σκηνοθεσίας της παράστασης, όχι μόνο με τα λόγια αλλά και τις σιωπές, τις εκφράσεις του προσώπου τους και τη στάση του σώματός τους, πείθουν για τον φαύλο κύκλο που απορροφά και τους δυο τους. Το σκηνικό είναι εσωτερικό και απέριττο και ενισχύει το ασφυκτικό κλίμα. Η μουσική και οι φωτισμοί υπηρετούν την δραματουργική αφήγηση. Μια πολύ ωραία παράσταση! Σ’ ευχαριστούμε, Θεατρομάνια, για την ευκαιρία που μας προσέφερες να την δούμε!

  3. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να παρακολουθήσω αυτήν την εξαιρετική παράσταση με ένα έξοχο σύγχρονο θέμα της συγκεκαλυμμένης υπό το πέπλο της "αγάπης" άσκησης ψυχολογικής βίας και της μη αποδοχής του άλλου.

  4. Αξιόλογη παράσταση με δυνατές ερμηνείες!!Το θέμα είναι η σταδιακή καταρράκωση της γυναίκας που προσπαθεί να διατηρήσει μια σχέση με ένα κτητικό και ανασφαλές αρσενικό.Η συνεχής κριτική του συντρόφου και η παθολογική ζήλεια του πνίγουν την χαρά της ζωής και δηλητηριάζουν την !σχέση τους.Η υποχώρηση της γυναίκας στις παράλογες απαιτήσεις του δεν αρκεί για να καλύψει τα κενά της ψυχής του και ζητάει συνεχώς να του αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη.Ένα παιγνίδι εξουσίας και ελέγχου του άλλου με την πρόφαση της αγάπης.
    Ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια για την πρόσκληση!

  5. Εξαίρετη παρασταση.σκηνοθεσία,υποκριτική κ το μινιμαλιστικο σκηνικο,συνθετουν μια θεατρικη κατασταση τοσο εντονη κ αληθινή που κανει το κοινο να παραμιλάει,κρινοντας κατα τη διαρκεια.ευχαριστώ για την πρόσκληση

  6. ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΞΑΧΩΝ ΤΟ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ. ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΘΥΤΗ-ΑΝΔΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΥΜΑ-ΓΥΝΑΙΚΑ. ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ..

  7. Πολυ εδιαφερουσα παρουσιαση της λεκτικης και ψυχολογικης κακοποιησης του θυματος απο τον θυτη με εμφαση στην συστηματικη καταρρακωση καθε αξιοπρεπειας και σεβασμου με συνεχη κριτικη πανω στις αδυναμιες του αλλου. Εξαιρετικες ερμηνειες με εμφαση στην γλωσσα του σωματος και την σταδιακη παρουσιαση της καταρρακωσης και εξαντλησης της γυναικας.