Σκέτη κοροϊδία

Αρχείο Παίχτηκε από 25/01/2020 έως 12/04/2020
στο Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης
Διάρκεια: 75' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Νίκος Μ. Δημητρόπουλος
Σκηνοθέτης: Βασίλης Κατσικονούρης
Σκηνογραφία: Ματίνα Γεωργά, Δημήτρης Παπαστάμος
Κοστούμια: Ματίνα Γεωργά, Δημήτρης Παπαστάμος
Φωτισμοί: Βασίλης Κατσικονούρης, Γιάννης Ζέρβας
Ερμηνεύουν: Βασίλης Βλάχος (Αντώνης), Πανάγος Ιωακείμ (Προκόπης)

Περιγραφή

Το θέατρο «Αλεξάνδρεια» του Βασίλη Βλάχου παρουσιάζει τη φετινή χρονιά το έργο του βραβευμένου συγγραφέα Νίκου Μ. Δημητρόπουλου «Σκέτη Κοροϊδία». Το έργο γράφτηκε τον Νοέμβριο του 2019 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κατσικονούρη, με τους Βασίλη Βλάχο και Πανάγο Ιωακείμ.

Από το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9:00μμ στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής, 11252 Αθήνα, Τηλ. 2121007079).

Περισσότερα

Το έργο

Ένας καταπιεσμένος άνθρωπος γύρω στα εξήντα, ο Αντώνης, ευρισκόμενος σε άθλια ψυχολογική και οικονομική κατάσταση, παίρνει την απόφαση ν' αυτοκτονήσει. Εν είδει κύκνειου άσματος, μπαίνει σ' ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας που πρόκειται να κλείσει, με σκοπό να διαμαρτυρηθεί επειδή η εταιρεία τον εξαπάτησε, υψώνοντας έτσι ανάστημα, για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή του.

Ο Αντώνης, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον υπάλληλο, τον Προκόπη, δεν αργεί να οδηγηθεί στα άκρα και, δρώντας εν θερμώ, τραβά το πιστόλι που προοριζόταν για τον εαυτό του και το στρέφει εναντίον του υπαλλήλου. Δίχως να καταλάβει κι ο ίδιος πώς, βρίσκεται ξαφνικά στη θέση του απαγωγέα.

Η ομηρία εξελίσσεται σε τηλεοπτικό και διαδικτυακό σόου: αθέατοι αστυνομικοί, δημοσιογράφοι αλλά κι ένα ανώνυμο πλήθος, πέφτουν επάνω στους δυο ανθρώπους με διάθεση κανιβαλική. Η ασφυκτική κατάσταση εντείνεται από τον καλοκαιρινό καύσωνα και από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο δράστης.

Ο Αντώνης, μη μπορώντας ν' αντεπεξέλθει στην ολοένα αυξανόμενη πίεση, αφήνεται στην επιρροή του ομήρου, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σε συνεργό, που κατευθύνει με μαεστρία τον απαγωγέα του προς το σημείο που ο ίδιος επιθυμεί.

Η «Σκέτη Κοροϊδία» είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό έργο με κωμικά στοιχεία.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Το έργο του Νίκου Δημητρόπουλου είναι σκληρό και οδυνηρά αστείο. Είναι έργο των καιρών μας. Δεν μένει όμως στην επικαιρότητα. Σαν ένα αιχμηρό εργαλείο την σκαλίζει και βρίσκει συμπεριφορές, στάσεις και σκέψεις που σιγοβράζουν από κάτω. Σκέψεις που τρομάζουν… Ήταν πολύ δελεαστικό να το σκηνοθετήσω. Σε αυτόν το χώρο της «Αλεξάνδρειας», όπου ο Βασίλης Βλάχος, χρόνια τώρα, με αγώνα, κρατάει μία προσωπική εστία αντίστασης στην υποβάθμιση». ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗΣ

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Δημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε σπουδές βιομηχανικού σχεδιασμού και σπούδασε στην ανωτέρα σχολή δραματικής τέχνης του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 2007. Εργάστηκε στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης (Κ.Θ.Β.Ε., Θέατρο Τέχνης, Εθνικό Θέατρο, Σφενδόνη, Βαφείο, Ενδορφίνη, Θέατρο του Νέου Κόσμου), στο Τρίτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας κ.α. Διηγήματά του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί, σε ανθολογίες, σε περιοδικά και στο διαδίκτυο. Το θεατρικό του έργο «Οι καλοί λογαριασμοί», απέσπασε ομόφωνα το Β' βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα, στον διαγωνισμό των κρατικών βραβείων συγγραφής θεατρικού έργου του Υπουργείου Πολιτισμού το 2016. Το θεατρικό του έργο «Στον Πάγο», ανέβηκε τη σεζόν 2018-19, σε παραγωγή του θεάτρου «Ιλίσια Βολανάκης». Έγραψε τα κείμενα για την παράσταση «Επταπύργιο, ένας αιώνας σε μια μέρα», που ανέβηκε το καλοκαίρι του 2019, σε παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε.

Φωτογραφίες: Ηλίας Μωραΐτης
Γραφιστικά: Ιουλία Καραβασίλογλου
Ηχοληψία: Δημήτρης Χαλούλος
Φωνή δημοσιογράφου: Δανάη Καλαχώρα

Φωτογραφίες

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πάντα χαιρόμαστε να πηγαίνουμε στη φιλόξενη ¨Αλεξάνδρεια¨, το θέατρο όπου έχουμε παρακολουθήσει κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Η ιστορικότητα του χώρου καθώς υπήρξε η οικία του Καραγάτση ενισχύει τη θετική αύρα που δέχεται ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή που βρίσκεται εκεί. Αυτή τη φορά γίναμε θεατές της επιτυχημένης σύμπραξης του αγαπημένου Βασίλη Κατσικονούρη που έχει την ευθύνη της σκηνοθεσίας, των φωτισμών και των μουσικών επιλογών και του Βασίλη Βλάχου που είναι η ψυχή και ο ακούραστος πνευματικός εργάτης της Αλεξάνδρειας, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο έργο ¨Σκέτη Κοροϊδία¨. Η παράσταση, που έχει συμπρωταγωνιστή τον Πανάγο Ιωακείμ, είναι μια σύγχρονη, νεοελληνική, πικρή κωμωδία στην οποία εναλλάσσονται το γέλιο και η συγκίνηση, η σάτιρα των κακώς κείμενων της χώρας και ο προβληματισμός. Οι ήρωες είναι πραγματικοί άνθρωποι του καιρού μας, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους και η ενσάρκωσή τους είναι γεμάτη ζωντάνια από τους δύο ηθοποιούς. Η γλώσσα του κειμένου είναι αληθινή, οι διάλογοι αναδεικνύουν τις διαφορετικότητα των δύο χαρακτήρων. Η εξέλιξη είναι γρήγορη και δραματική. Το σασπένς ακολουθεί όλη την παράσταση και η κατάληξη είναι αναπάντεχη. Μια ωραία θεατρική βραδιά που δεν πρέπει να χάσετε! Ευχαριστούμε τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση που μας πρόσφερε.

  2. Μια ιστορία που με πολύ έξυπνο και κωμικό τρόπο, θίγει ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με τη "νόμιμη" απάτη από τις τηλεφωνικές εταιρείες.. Ευχαριστούμε πολύ Θεατρομάνια για τις διπλές προσκλήσεις!!!

  3. Μία κωμικοτραγική παράσταση που αγγίζει τον παλμό της σύγχρονης κοινωνίας χρησιμοποιώντας μια σημερινή, αληθινή και αιχμηρή γλώσσα. Ξετυλίγει με αριστοτεχνικό τρόπο τις αντιδράσεις, τους φόβους, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου που αισθάνεται αιχμάλωτος, μικρός και ανήμπορος απέναντι σε ένα καλά δομημένο σαθρό, αδηφάγο σύστημα που συνεχώς τον καταβρόχθιζει. Προσπαθεί μάταια να αντισταθεί σε αυτό το "τέρας"... που τον παγιδεύει, τον αποδομεί, τον ξεγυμνώνει και στο τέλος τον συνθλίβει... Ένα σύστημα σκέτη κοροϊδία...που τον κράτα σιδηροδέσμιο. Το κείμενο του κ. Δημητρόπουλου είναι πολύ δυνατό και κράτα αμείωτο το ενδιαφέρον. Οι υποδειγματικές ερμηνείες του Βασίλη Βλάχου και του Πανάγου Ιωακείμ καθηλώνουν τον θεατή και απογειώνουν το έργο. Η σκηνοθεσία πολύ έξυπνη εκμεταλεύεται εύστοχα τις δυσκολίες του χώρου. Μία παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!!! Ευχαριστούμε τον πολυχώρο 'Αλεξάνδρεια' που προάγει τον πολιτισμό και την θεατρομάνια για την πρόσκληση!!!

  4. Το κείμενο είναι αντιπροσωπευτικό της Ελλάδας του 2020.
    Αξίζει να το δεις.
    Δύο άντρες συμβιβασμενοί, διαφορετικών γενεών κ κουλτούρας, με αφορμή ο ένας τον άλλο ξεδιπλώνουν τους φόβους και τα θέλω τους.
    Ο ένας πραγματοποιεί την επιθυμία του, ο άλλος συνειδητοποιεί πως η δικη του, δεν θα πραγματοποιηθεί κάποτε...

  5. Ένα σύγχρονο κοινωνικό έργο με πολλά κωμικά στοιχεία και καταπληκτικούς ηθοποιούς. Η ερμηνεία μοναδική. Λιτή και ευρηματική σκηνοθεσία. Το έργο κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή και θίγει διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα με αιχμηρό και κωμικό τρόπο ταυτόχρονα. Η εξέγερση του καθημερινού ανθρώπου, η εξέργεση στην "σκέτη κοροιδία της κατάχρησης εξουσίας, των media, των πολυεθνικών , των καταπιεστκών οικογενειακών σχέσεων. Η εξέγεραση ενάντια στον καταπιεσμένο εαυτό. Ένα μικρό διαμάντι σε ένα θεατρικό χώρο που ξέρει να αντιστέκετεται στην γενικότερη υποβάθμιση των καιρών. Απλά μη τον χάσετε!