Στη μαγευτική κοραλλοχώρα

Κείμενο: Αντώνης Ζιώγας
Σκηνοθέτης: Αντώνης Ζιώγας
Ερμηνεύουν: ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ: Λένα Δαρείου (Παλιάτσος), Δανάη Νεονάκη (Μαγείρισσα, Γοργόνα, Διχόνοια), Νίκος Τσιμάρας (Κουρελής)

Περιγραφή

Η παιδική σκηνή του Θεάτρου Πρόβα παρουσιάζει τη νέα οικογενειακή διαδραστική παράσταση του Αντώνη Ζιώγα «Στη μαγευτική Κοραλλοχώρα», ένα παραμύθι εποχής, με κλασικά κοστούμια, που περνά σύγχρονα μηνύματα μέσα από την περιπέτεια και το χιούμορ.

Περισσότερα

Τα παιδιά μαζί με τους γονείς ή τους δασκάλους τους καλούνται επί σκηνής για να βοηθήσουν με πολλά ψυχαγωγικά κι επιμορφωτικά παιχνίδια τον Κουρελή και την Παλιάτσα. Οι δύο αυτοί, μικροί, κωμικοί ήρωες παλεύουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της κακιάς μάγισσας Διχόνοιας, η οποία θέλει να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το όνειρό τους, να φτάσουν στη μαγευτική Κοραλλοχώρα και να ζήσουν πριγκιπικά, πλάι στην καλή Γοργόνα. Θα δεχτούν άραγε με υπομονή ο Κουρελής και η Παλιάτσα τις δυσκολίες που θα συναντήσουν στο ταξίδι του παραμυθιού ή θα παραιτηθούν όπως συμβαίνει με τον ασθενή, που φτύνει το πικρό χάπι, παρόλο που ξέρει ότι θα τον θεραπεύσει;

Ελάτε μικροί και μεγάλοι, να εμψυχώσετε τους ήρωές μας, ώστε να πάρουν τη σωστή απόφαση και να απαρνηθούν τη φιλαυτία, για χάρη της αλληλεγγύης και της αγάπης.

Τα έργα έχουν ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο (interactive) και στηρίζονται εκτός από το κείμενο στους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών και στη συμμετοχή των μικρών θεατών, που βοηθούν ενεργά στην εξέλιξη της κάθε παράστασης. Στο πλαίσιο του προγράμματος περί Αισθητικής Αγωγής, οι τέσσερις παραστάσεις μας έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Σας προσκαλούμε να τις παρακολουθήσετε με όλο το σχολείο ή μόνο με την τάξη σας.

Έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε την παράσταση στο χώρο του Σχολείου σας με όλο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Δύο φτωχοί νέοι, ένα αγόρι με κουρέλια κι ένα κορίτσι ντυμένο με τα ρούχα του παλιάτσου, περιπλανιούνται νηστικοί στην αγορά. Δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, ώσπου η μυρωδιά ενός βραστού από κάποιο ταβερνείο τους κάνει να συναντηθούνε μοιραία για πρώτη φορά.

Ταυτόχρονα ένας ντελάλης ανακοινώνει στην αγορά, ότι η γοργόνα, που ζει στη μαγευτική κοραλλοχώρα ψάχνει πρίγκιπα για να παντρευτεί κι όποιος της βρει τον κατάλληλο, που να πληροί τα προσόντα θα πάρει ως ανταμοιβή χίλιες χιλιάδες σμαράγδια. Τα δύο παιδιά θαμπώνονται από την προσφορά και το καθένα για λογαριασμό του ξεκινάει την περιπέτεια. Ο νέος θέλει να παρουσιαστεί στη γοργόνα ως πρίγκιπας, παρόλο που φοράει κουρέλια και η νέα θέλει να βρει έναν πρίγκιπα για να τον παρουσιάσει στη γοργόνα και να κερδίσει τα χίλιες χιλιάδες σμαράγδια, ενώ δεν έχει τέτοιες γνωριμίες. Και φυσικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να μπλέκεται συνεχώς ο ένας στα πόδια του άλλου, δημιουργώντας έτσι μεταξύ τους γκάφες και ξεκαρδιστικές ιστορίες.

Όμως με τους ανέμελους αρχικά καυγάδες τους κατάφεραν να ξυπνήσουν και να φέρουν κοντά τους τη μάγισσα Διχόνοια, τη δίδυμη αδερφή της καλής Γοργόνας. Η Διχόνοια εξορίστηκε από την κοραλλοχώρα λόγω της κακίας της. Σκοπός της  ήτανε πάντα να προκαλεί έριδες στους ανθρώπους και τα ζώα. Γι αυτό θέλει τώρα με κάθε τρόπο να αποτρέψει τα δύο αυτά παιδιά, τον Κουρελή και την Παλιάτσο, να επιτύχουν το στόχο τους. Έτσι λοιπόν εμφανίζεται συνέχεια μπροστά τους και τους βάζει δοκιμασίες και εμπόδια.

Οι δύο νέοι καλούνται, να παλέψουν ενάντια στην κακία, το φόβο τη φιλαυτία και τη ρηχή υπερηφάνεια, τη ζήλεια και τη μνησικακία που θέλει να τους εμφυσήσει η Διχόνοια.  Για το σκοπό αυτό θέτει σε λειτουργία το πανίσχυρο όπλο της, τον εγωισμό του ανθρώπου και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Όμως δεν υπολογίζει, ότι οι δύο νέοι έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των παιδιών-θεατών, που με τις αγνές συμβουλές τους, τα πολλά χαρούμενα παιχνίδια και την αγάπη τους, δίνουν θάρρος και κουράγιο στους ήρωές μας, να αντιμετωπίσουν καρτερικά κάθε δυσκολία και να ομολογήσουν τη λυτρωτική φράση: ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟ.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Το παραμύθι είναι μία λαϊκή αλληγορική ιστορία, που στοχεύει στη διδαχή του ασυνείδητου νου με συνειδητή δράση. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πνευματικό και κατ’ επέκταση δημιουργικό όν. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί με τη φαντασία του. Καμία εκδήλωση στο υλικό πεδίο δεν υφίσταται εάν δεν προηγηθεί η σκέψη. Και ανάλογα με το αν κάνει ο άνθρωπος καλές ή κακές σκέψεις υλοποιεί καλά ή κακά πράγματα.

Η ζωγραφιά ενός όμορφου τοπίου ή η ρίψη ενός γυάλινου μπουκαλιού στην ανακύκλωση είναι υλικές εκδηλώσεις καλών σκέψεων ενός παιδιού, ενώ το να μουντζουρώσει και να σκίσει το τετράδιο ενός συμμαθητή του επειδή κάνει καλύτερα γράμματα ή ακόμα και να εμποδίζει με την αταξία του το μάθημα του δασκάλου του, αποτελούν την υλοποίηση αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Τα προαναφερθέντα περιστατικά αποτελούν άμεσες εκδηλώσεις της σκέψης στο υλικό πεδίο. Πολλές φορές όμως συμβαίνει να επιθυμούμε κάτι συνειδητά αλλά, αυτό να μην υλοποιείται. Και τότε μας πιάνει απελπισία. Αδυνατούμε, να αντιληφθούμε ότι το ίδιο μας το υποσυνείδητο μπαίνει εμπόδιο, διότι καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος αποθηκεύει σε αυτό, άχρηστες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από το αρνητικό συναίσθημα του φόβου.

Στα παιδιά ο φόβος δρα δημιουργικά και ξεπερνιέται με την αγάπη που δείχνουνε, να γνωρίσουνε τον κόσμο και να μάθουνε. Προγραμματίζουν έτσι το υποσυνείδητό τους ώστε θεωρούν ότι κάθε εμπόδιο είναι για καλό σκοπό, διδάσκονται από αυτό και πηγαίνουν ένα βήμα πιο μπροστά. Έτσι λοιπόν το να πρέπει ένα παιδί να μάθει να περπατάει και να μιλάει είναι ευλογία και όχι κακοτυχία, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε μία αντίστοιχη δυσκολία για έναν ενήλικα.

Το δραματοποιημένο παραμύθι «Στη μαγευτική κοραλλοχώρα» με πολύ χιούμορ και φαντασία συντρίβει το πρότυπο του ανελέητου ανταγωνισμού, που διδάσκει η εποχή μας και οδηγεί τον άνθρωπο μέσω της υπερβολικής του φιλαυτίας στην αποτυχία και τη θλίψη, δύο μεγάλες θυγατέρες του αρνητισμού. Αντίθετα, μέσα από την ενεργή συμμετοχή, στην εξέλιξη του παραμυθιού, οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι θεατές, προάγουν την ομαδικότητα και τη φιλότιμη συνεργασία, αξίες, που οδηγούν τον άνθρωπο στη δημιουργικότητα και την ψυχική πληρότητα και έτσι πράττουν μόνο θετικά. Επίσης η ιστορία μας προβάλει πολύ παραστατικά, την επιμονή και την υπομονή, που πρέπει, να δείχνουν τα παιδιά στην υπερνίκηση των εμποδίων της ζωής. Και το κυριότερο,  οι ήρωες του παραμυθιού μας καταφέρνουν να εξοντώσουν τη μάγισσα «Διχόνοια», υμνώντας έτσι την «Αγάπη», τη μητέρα όλων των αγαθών, υλικών και πνευματικών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-σκηνοθεσία: Αντώνης Ζιώγας
Μουσική: Υάκινθος Μάινας
Χορογραφίες: Σίμων Πάτροκλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Σουμή

*Δίνονται οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία και διοργανώνονται παιδικά πάρτυ.

Στον χώρο της Σχολής λειτουργεί Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους. Έναρξη μαθημάτων: Οκτώβριος 2017