3164

Βιοτεχνία Υαλικών

Αρχείο Παίχτηκε από 21/02/2018 έως 19/04/2018
στο Φούρνος
Διάρκεια: 105'
Κείμενο: Μένη Κουμανταρέα
Διασκευή: Άγγελος Χατζάς
Σκηνοθέτης: Άγγελος Χατζάς
Σκηνικά: Γιάννης Γκαρδιακός
Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Μουσική: Βασίλης Χρηστακέας
Ερμηνεύουν: Γιώργος Αραχωβίτης, Αργυρώ Λογαρά, Γιάννης Νικολάου, Άγγελος Χατζάς

Περιγραφή

Η Θεατρική Ομάδα Νεάπολις παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, λόγω επιτυχίας, την παράσταση «Βιοτεχνία Υαλικών» του Μένη Κουμανταρέα, από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων μέχρι την Πέμπτη 19 Απριλίου. Φέτος η παράσταση θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Φούρνος», με μια νέα διανομή, σε νέα διασκευή, με μια ανανεωμένη ματιά.

Περισσότερα

Μια βιοτεχνία, βγαλμένη από τα σπλάχνα αυτής της πόλης. Της πόλης του αγαπημένου συγγραφέα, που συνεχίζει να συντροφεύει τα όνειρά μας. Το έργο, (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1975), γραμμένο στο λυκόφως της δικτατορίας, με την προσδοκία της μεταπολίτευσης, μοιάζει να κλείνει το μάτι στο σήμερα, ν’ ακουμπάει τις ίδιες δυσκολίες και αγωνίες των μικρών, ταπεινών και σπουδαίων ανθρώπων.

Αντιφάσεις, διλήμματα, συγκρούσεις. Όλα είναι εύθραυστα. Το γυαλί έτοιμο να σπάσει. Η αγάπη θα δείξει το δρόμο.

Βυθιζόμαστε πάλι στο μαγικό κόσμο του μικρού μαγαζιού των γυαλικών, που παλεύει να επιβιώσει και ξανασυναντάμε, τη Μπέμπα και το Βλάση Ταντή, το Βάσο Ραχούτη και το Σπύρο Μαλακατέ. Τους υπέροχους και κοινούς αυτούς ανθρώπους. Τους φέρνουμε με συγκίνηση στο σήμερα, στην τραυματισμένη Αθήνα του 2018, που μας τυλίγει με τα μυστικά της, παλεύοντας κι αυτή να επιβιώσει, ακροβατώντας και ρισκάροντας.

Περιμένουμε να σας υποδεχτούμε στη νέα μας παράσταση!

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κίνηση: Άρτεμις Ιγνατίου
Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες: Σωτήρης Τσακομίδης, Γόνη Λούκα
Παραγωγή: Εταιρία Θεάτρου «Νεάπολις»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φωτογραφίες

Βίντεο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα και καταφέρνει να αποδόσει την ατμόσφαιρα του βιβλίου με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στην ελληνική λογοτεχνία με ενδιαφέρον που ξεπερνά την εποχή (αρχές δεκαετίας 1970) που γράφτηκε. Οι ήρωες είναι πραγματικοί άνθρωποι, με σάρκα και οστά και η παράσταση απέφυγε τη συνηθισμένη απλούστευση και διατήρησε όλες τις ψυχικές διακυμάνσεις τους, από την αισιοδοξία της νιότης, την αγωνιστικότητα, τα οράματα - προσωπικά, κοινωνικά, πολιτικά – έως την απογοήτευση, τη ματαίωση, τη συντριβή. Η θεατρική αφήγηση ακολουθεί τη μυθιστορηματική συνέχεια και μάλιστα υποβοηθείται με την προβολή των αντίστοιχων τίτλων των κεφαλαίων στον τοίχο της σκηνής. Το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο μέχρι το τέλος. Οι θεατές αποχωρούν συγκινημένοι και προβληματισμένοι. Και πώς να μην αισθάνεται κανείς έτσι όταν έχει μόλις ζήσει μια αυθεντικά δυνατή θεατρική εμπειρία; Συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη-πρωταγωνιστή και τους τρεις ηθοποιούς αλλά και στους άλλους συντελεστές της παράστασης. Θεατρομάνια, σε ευχαριστούμε για τη διπλή πρόσκληση που μας προσέφερες.

  2. Η παρασταση μου αρεσε και η σκηνοθεσία της. Δεν ξέρω αν απέδωσε το μυθιστόρημα γιατί δεν το έχω διαβάσει, αλλά απλά και γλαφυρά περιέγραψε την πορεία αυτών των ανθρώπων μέσα από τις δυσκολίες της ζωής. Ευχαριστώ θεατρομανία

  3. Ευχαριστούμε ΘΕΑΤΡΟΜάΝΙΑ για την πρόσκληση. Η παράσταση θα μπορούσε να είναι μία καλή παράσταση αλλά κάπου χάθηκε. Είναι πολύ δύσκολο το ανέβασμα ενός μυθιστορήματος, νομίζω ότι η διασκευή δεν απέδωσε, η σκηνοθεσία ήταν πολύ καλή αλλά οι διάλογοι υποτυπώδεις και χωρίς συνοχή ούτε μεταξύ τους ούτε με την αφήγηση.