Η γυναίκα μέσα στο σίδερο και το κλειδί στο αφάλι

Αρχείο Παίχτηκε από 14/01/2018 έως 14/01/2018
στο Ιδιόμελο
Διάρκεια: 60'
Ερμηνεύουν: Μαρία Κωνσταντή - αφήγηση, ούτι, τραγούδι,
Τραγουδούν: Χριστίνα Κατσέλη - κρητική λύρα, τραγούδι

Περιγραφή

Δυο λαϊκά παραμύθια. Δυο γυναίκες, με μια αρμαθιά κλειδιά και με σιδερένια περιβολή, ξεκλειδώνουν της κάτω γης την τελευταία κάμαρα, για να περιπλανηθούν και να ανταμώσουν κείνο που θα τους οδηγήσει στον αληθινό τους τόπο.
Η αφηγηματική παράσταση είναι βασισμένη σε δυο παραμύθια της ελληνικής προφορικής παράδοσης, που έχουν ως κεντρικό θέμα τους την κατάβαση της ηρωίδας στην κάτω γη.

Περισσότερα

-ιστορίες της κάτω γης-

(αφηγηματική παράσταση με ζωντανή μουσική)

“Κάθε χρόνο μας έστελναν οι μανάδες μας απάνω στο βουνό, με ένα ζευγάρι σιδερένια παπούτσια.
Απάνω κει αντάμωναν, γύρω από ένα πηγάδι, δυο γυναίκες που μέσα στα σωθικά του βουνού είχαν κατέβει, και στην κάτω γη είχαν ζήσει, κι ακόμα ζουν, μέρες και μήνες και χρόνους, η μια έρχονταν από την ανατολή και η άλλη από τη δύση, κι ό,τι είδαν κι ό,τι άκουσαν μας έλεγαν κι ακόμα λένε…”

Οι ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από τη διάδραση μουσικής και αφήγησης, μέσα από ηχητικά εφέ, πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευές γνωστών μελωδιών.

Η Μαρία Κωνσταντή ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας με τον λόγο, το τραγούδισμα, ενώ  συνοδεύει με το ούτι της, ενώ η Χριστίνα Κατσέλη επιδρά στο ηχητικό τοπίο μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές στην κρητική λύρα.