1508

Καινούργιο κόκκινο

Αρχείο Παίχτηκε από 17/01/2018 έως 27/03/2018
στο Τζένη Καρέζη
Κείμενο: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνοθέτης: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνογραφία: Παναγιώτα Κοκκορου
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορου
Χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη
Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Ιωάννης Παπαζήσης
Παίζουν μουσική: Γιώργος Παπαχριστούδης – πιάνο, Βασιλική Μαζαράκη – βιολί, Ιωάννα Πάλλα – ακορντεόν

Περιγραφή

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του κύκλου παραστάσεων «Μαουτχάουζεν», «Μίκης Θεοδωράκης-Ποιος τη Ζωή μου» και «Θάνος Μικρούτσικος-Νίκος Καββαδίας: Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου», ο Θέμης Μουμουλίδης εγκαινιάζει με το «Καινούργιο κόκκινο» μια δεύτερη τριλογία, αφιερωμένη σε τρία εμβληματικά ζευγάρια: Τζένη-Μακήθ, Καρυωτάκης-Πολυδούρη, Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Τελευταίες παραστάσεις!!!

Περισσότερα

«Η μουσική δεν σταματάει ποτέ! Συνοδεύει κάθε στιγμή! Χειρονομεί, χλευάζει, ονειρεύεται! Γίνεται ήχος  και σιωπή. Αργότερα, στο κάποτε του εφήμερου παρόντος, γίνεται μνήμη, νοσταλγία και φυγή! Γίνεται  χρόνος!»

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, κυρίαρχη σύγχρονη εκπρόσωπος του κοινωνικού - πολιτικού τραγουδιού, συναντιέται έξι χρόνια μετά το πολιτικό καμπαρέ "Βερολίνο - Παρίσι" (21012 Γυάλινο Μουσικό Θέατρο) με τον Θέμη Μουμουλίδη σ' ένα νέο εγχείρημα. Υποδύεται την Τζένη και ερμηνεύει με τον μοναδικό της τρόπο μερικά από τα σημαντικότερα, ελληνικά και ξένα, τραγούδια του 20ου αιώνα.

Ο Ιωάννης Παπαζήσης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του, στο ρόλο του Μακήθ, ενός από τους πιο εμβληματικούς ήρωες του παγκόσμιου θεάτρου.

Στο «Καινούργιο κόκκινο» η θρυλική Τζένη των Πειρατών και ο περιβόητος ληστής Μακήθ, αυτονομούνται από το έργο που τους γέννησε, την «Όπερα της Πεντάρας», και ξεδιπλώνουν την δική τους ερωτική ιστορία μέσα από μουσικές και τραγούδια που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, με φόντο την Ευρώπη της εποχής των άκρων.

Η Τζένη ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης. Η γνωριμία της με τον Μακήθ, τον διαβόητο αρχηγό του υποκόσμου. Ο μεγάλος έρωτας, που εκφυλίζεται σε αλληλοσπαραγμό. Η προδοσία. Ο Μακήθ οδηγείται στην κρεμάλα. Ξεπεσμένη πια, σ’ ένα ελεεινό καταγώγιο του λιμανιού, η Τζένη, μέσα από ένα ζοφερό προφητικό όνειρο, οραματίζεται τη λύτρωσή της! Ένα καράβι «με πενήντα κανόνια», μπαίνει στο λιμάνι, γκρεμίζει τα πάντα και παίρνει την Τζένη μακριά, σ’ έναν άλλο κόσμο...

Η ιστορία της Ευρώπης ζωντανεύει κινηματογραφικά μέσα από την ιστορία των δύο ηρώων. Η άνοδος του φασισμού, η πτώση των ονείρων, οι θανάσιμες πλάνες, οι ματαιωμένες ελπίδες που αναζητούν ένα καινούργιο κόκκινο.

Ένα καινούργιο κόκκινο, βγαλμένο από τις προσδοκίες μιας εποχής που ακόμη ελπίζει, υψώνοντας το ποτήρι στο ανέφικτο(;).

Η ορχήστρα, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπαχριστούδη στο πιάνο, αναδεικνύει μουσικές και τραγούδια που έχουν σφραγίσει μια εποχή, μέσα από ένα διαφορετικό ηχόχρωμα. Μαζί του η Βασιλική Μαζαράκη [βιολί] και η Ιωάννα Πάλλα [ ακορντεόν ].

Ενορχήστρωση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗΣ
Σχεδιασμός ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτισμοί: ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΜΠΑΣ
Video: ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΟΥΡΗΣ
Φωτογραφίες: ΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
Διεύθυνση Παραγωγής: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Παραγωγή: Εποχή Τέχνης