Σχετικά
Μια εικαστική εγκατάσταση των DECA Architecture για την διαχείριση του νερού στη Σίφνο
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης «Μαθαίνοντας από την Πουλάτη», στις 23 Ιουλίου στο προαύλιο του Ιστορικού, Εθνογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Σίφνου. Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect) και συγκεκριμένα του έργου STARTS4Water, σε σχεδιασμό και υλοποίηση των DECA Architecture και επιμέλεια της “Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDig Project”.
Η εγκατάσταση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ το σύνολο των δράσεων του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022.
«Μαθαίνοντας από την Πουλάτη»- το έργο
Το έργο «Μαθαίνοντας από την Πουλάτη» είναι μια εικαστική εγκατάσταση σε δύο μέρη που πραγματεύεται τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο σχεδιασμένο από τους DECA Architecture.
Έχοντας πραγματοποιήσει έργα στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία είκοσι χρόνια, η ομάδα των DECA Architecture έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με τις δυσκολίες διαχείρισης των υδατικών πόρων, ως αποτέλεσμα της αλματώδους τουριστικής ανάπτυξης που προχωρά με ρυθμούς πολλές φορές μεγαλύτερους από αυτούς που μπορεί να υποστηρίξει η φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου.
Η εμπειρία αυτή, σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσαν στην ομάδα οι υποδομές διαχείρισης νερού και οι παραδόσεις της περιοχής της Πουλάτης,
οδήγησε στη συνεργασία με την “ Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDig Project” στο πλαίσιο του STARTS4Water.
Το πρώτο μέρος της εγκατάστασης αφορά το παρελθόν, και είναι μια βιντεο-εγκατάσταση που αφηγείται την ιστορία του συστήματος διαχείρισης υδάτων στην Πουλάτη μέσω μιας ταινιας που προβάλλεται πάνω σε ένα ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο της περιοχής.
Το μοναδικό αυτό σύστημα ορθολογικής χρήσης και συνδιαχείρισης του νερού στην περιοχή της Πουλάτης βασιζόταν στις υπαίθριες δεξαμενές νερού («χαβούζες») , σε ένα δίκτυο αρδευτικών καναλιών και τις ξερολιθιές, στοιχεία που συνδέθηκαν με τις φυσικές πηγές της Πουλάτης, συμβάλλοντας στην άρδευση μιας τεράστιας έκτασης με ελάχιστη σπατάλη νερού. Οι χαβούζες δεν ήταν καλυμμένες, οπότε όλοι γνώριζαν πόσο νερό ήταν αποθηκευμένο και κάθε χωράφι είχε το δικαίωμα να συλλέγει νερό για 12 ώρες προκαθορισμένες μέρες της εβδομάδας. Αυτή η μονάδα μέτρησης, που ονομαζόταν «Τα Νερά», επέτρεπε στην κοινότητα να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων και να ρυθμίζει τη διανομή του νερού με διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Το δεύτερο μέρος αφορά το παρόν και είναι ένας ηλεκτρονικός μετρητής που δείχνει πόσο νερό είναι διαθέσιμο στις τρεις κύριες δεξαμενές νερού του νησιού. Ο μετρητής λαμβάνει πληροφορίες κάθε 30 λεπτά, απευθείας από το δημοτικό σύστημα τηλεμετρίας, το οποίο μετρά την ποσότητα νερού σε κάθε δεξαμενή. Πρόκειται για μια ψηφιακή εκδοχή της «χαβούζας» η οποία επέτρεπε την παρακολούθηση της διαθεσιμότητας του νερού με διαφάνεια στην Πουλάτη.
Σκοπός αυτής της εγκατάστασης είναι να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες της Σίφνου σχετικά με τα θέματα σπατάλης νερού στο νησί, να αναδείξει τις παραδοσιακές πρακτικές κοινής χρήσης και διαχείρισης του νερού που συναντώνται στην περιοχή της Πουλάτης και να εμπλέξει τους κατοίκους σε μια κοινή εύρεση λύσεων για τις σύγχρονες προκλήσεις σε σχέση με το νερό.
Τα εγκαίνια της εγκατάστασης συνοδεύτηκαν από ένα εορταστικό τριήμερο με διαδραστικό παιχνίδι και και live art performance σχετικά με την προστασία του νερού ως κοινό υπερτοπικό αγαθό από την “ Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDig Project”, και ομιλίες από τη δήμαρχο Σίφνου Μαρία Ναδάλη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Σιφνίων Αντώνη Ζαμπέλη, τον Αλέξανδρο Βαϊτσο των DECA Architecture , την Αμαλία Ζέπου, συνεργάτη της ‘Οχι Παίζουμε και διαχειρίστρια του έργου S4W , και τον Γιώργο Σαχίνη επιμελητή του εργου απο την “Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDig Project” .
Περισσότερες πληροφορίες:
Website: www.urbandigproject.org
Facebook: urbandigprojectorg
Instagram: urbandigprojectnpo
#learningfrompoulati
Επικοινωνία:
Αγγελική Ζερβού
+30 699 3921893
Σχετικά με τους DECA Architecture
Η DECA Architecture, είναι μία διεθνώς βραβευμένη αρχιτεκτονική ομάδα με βάση την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 2001 με βασικούς συντελεστές τον Carlos Loperena και τον Αλέξανδρο Βαϊτσο. Η ομάδα έχει μελετήσει πάνω απο 100 έργα στην Ευρώπη με ευρύ φάσμα θεματολογίας: Ανθρωπογεωγραφικές διερευνήσεις του αστικού περιβάλλοντος, μελέτες βιωσιμότητας της Ελληνικής υπαίθρου, προτάσεις αστικής ανάπλασης, μελέτες μουσείων, μελέτες κατοικιών, μελέτες τουριστικών υποδομών, σχεδιασμό αντικειμένων και σχεδιασμό ψηφιακών τόπων. Το έργο της έχει δημοσιευθεί στα σημαντικότερα έντυπα της αρχιτεκτονικής και εχει παρουσιαστεί σε διεθνή μουσεία. Η DECA Architecture διαθέτει ένα ευρύ σύνολο έργων που περιλαμβάνει πολιτιστικά κτίρια, σπίτια, ξενοδοχεία, τοπία, γειτονιές και εικαστικές εγκαταστάσεις.
https://www.facebook.com/decaarchitectureathens
https://www.instagram.com/decaarchitecture
Σχετικά με την Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ | UrbanDig Project
Η “ Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDig Project” σχεδιάζει και υλοποιεί καλλιτεχνικά, κοινοτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση των γενικών συνθηκών διαβίωσης. Με κύριο πεδίο δράσης το δημόσιο χώρο, συνδυάζει τεχνικές διαλόγου, συμμετοχική έρευνα, συλλογικές και παιγνιώδεις πρακτικές και δημιουργεί παραστάσεις και άλλες ψηφιακές ή μη καλλιτεχνικές δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα σε (και με) ομάδες και κοινότητες. Τα τελευταία χρόνια, μια κύρια θεματική εστίασης της ομάδας είναι η διαχείριση του νερού και η κινητοποίηση κοινοτήτων γύρω από αυτό μέσα από την τέχνη και συμμετοχικές διαδικασίες.
www.facebook.com/urbandigprojectorg
https://www.instagram.com/urbandigprojectnpo/
Σχετικά με το S+T+ARTS4Water
Το S+T+ARTS4Water (Science, Technology and Arts for Water) είναι ένα πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης να αφυπνίσει τους πολίτες σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα μιας πρόσκλησης της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιακών Δικτύων και Τεχνολογιών (DG-CONNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κινητοποίηση συνεργειών μεταξύ του κόσμου της ψηφιακής τεχνολογίας, της τέχνης και των τοπικών κοινοτήτων με στόχο την καλύτερη κατανόηση και τη συμμετοχή των πολιτών στο βιώσιμο σχεδιασμό διαχείρισης υδατικών πόρων.
Από τον Απρίλιο του 2021 που ξεκίνησε το έργο, έξι φορείς από όλη την Ευρώπη ανέλαβαν την υλοποίηση 10 residencies καλλιτεχνών με σκοπό την αναζήτηση καινοτόμων προτάσεων που προκύπτουν από τη συνάντηση της τέχνης, της τεχνολογίας και της επιστήμης για βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Τα S+T+ARTS residencies πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Κροατία και την Ελλάδα.
www.starts.eu/
Εισιτήρια: είσοδος δωρεάν