Πλατόνωφ

Μετάφραση: Κώστας Θεοφάνους
Διασκευή: Δανάη Σπηλιώτη
Σκηνοθέτης: Δανάη Σπηλιώτη
Σκηνογραφία: Δανάη Σπηλιώτη, Ελένη Χαΐνη
Μουσική: Δημήτρης Χατζηζήσης
Ερμηνεύουν: Νίκη Βακάλη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Κατερίνα Νταλιάνη, Ντίνος Ποντικόπουλος, Αντώνης Χρήστου.
Παίζουν μουσική: Δημήτρης Χατζηζήσης

Περιγραφή

Η παράσταση του έργου του Α. Τσέχωφ «Πλατόνωφ» θα παρουσιάζεται από τις 16 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη στο θέατρο Θησείον.

Περισσότερα

Με οχτώ ερμηνευτές και ζωντανή μουσική επί σκηνής θα παρακολουθήσουμε ένα καλοκαιρινό πάρτι στην αυλή ενός αρχοντικού που καταρρέει. Πρόκειται για το πρώτο έργο του εικοσάχρονου Τσέχωφ, που βρέθηκε άτιτλο και οι μελετητές του έδωσαν το όνομα «Πλατόνωφ». Μια εικόνα της ταραγμένης προεπαναστατικής Ρωσίας. Στοιχεία που θα δούμε στα επόμενα έργα του Τσέχωφ μα και στοιχεία ιδιαίτερα, απομεινάρια του ρομαντισμού. Με διάθεση ιλαρή, όπου η φιλοσοφία μπλέκεται με τις ανθρώπινες αδυναμίες και το γελοίο. Ελαφρότητα, χιούμορ και υπαρξιακό βάθος.

Σε μία διαλυμένη αυλή, οι ηθοποιοί θα πουν την ιστορία μιας παρέας με κορυφαίο τον Πλατόνωφ, έναν ταλαντούχο, γοητευτικό δάσκαλο, που καταστρέφεται και καταστρέφει. Στοιχειό της σκοτεινής νύχτας, της ταραγμένης εποχής του.

Οι ήρωες του έργου, βρίσκονται ριγμένοι σε έναν κόσμο χωρίς σταθερές, χωρίς ασφάλειες: σε μια εποχή ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Ιδανικά και βεβαιότητες έχουν αρθεί. Ο κόσμος τους γέρνει προς το τέλος. Ένα χρονικό ήττας. Η κηδεία μιας εποχής. Ο Τσέχωφ μέσα σε αυτό το σκοτεινό και ταραγμένο σύμπαν μιλά γι’ αυτό που ξέρει καλά: για τον άνθρωπο, τον έρωτα και τις ελπίδες. Άνθρωποι χωρίς πυξίδα, χωρίς σταθερές, παλεύουν να κρατηθούν από το γλέντι, το γέλιο, τον έρωτα. Μια σκοτεινή ταραγμένη νύχτα που δε λέει να ξημερώσει.

Η ανθρωπολογική ματιά του Τσέχωφ κάνει το έργο διαχρονικό. Άνθρωποι υπέροχοι και άθλιοι μαζί. Υπέροχοι εξαθλιωμένοι. Η νέα ζωή ταχύτατη και αμείλικτη τους ξεπερνάει. Ο έρωτας, τα όνειρα, οι ελπίδες για το μέλλον παλεύουν να υπάρξουν ενάντια στην καταστροφή. Το μέλλον σπρώχνει να βγει σα μωρό που ήρθε η ώρα του.

Διανύουμε ταραγμένες εποχές. Κι όταν όλα διαλύονται, όταν σπάει το έδαφος, από τί θα κρατηθούμε αν όχι από το μαζί. Η παράσταση καλεί σε αυτό το μαζί που ολοένα τείνει στην διάλυση.

Βοηθός σκηνοθέτιδος: Ελένη Χαΐνη
Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης, Αντώνης Χρήστου
Επικοινωνία παράστασης: Cont Act (Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας)

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ
Η μετάφραση του έργου από τον Κώστα Θεοφάνους κυκλοφορεί από τις
Εκδόσεις Δαμιανός.

Φωτογραφίες

Βίντεο

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η παράσταση ήταν γεμάτη φασαρία (από την ηλεκτρική κιθάρα, την ηχητική του χώρου, τους υπόλοιπους ηθοποιούς που, αν και δεν ερμήνευαν, βρίσκονταν όλοι πάνω στην σκηνή και έκαναν μικρότερο ή μεγαλύτερο θόρυβο). Τόση φασαρία που χανόταν το κείμενο του Τσέχωφ. Όσο δηλαδή σώθηκε από την σκηνοθετική διασκευή και επιλογή να εξιστορηθεί το έργο και όχι να παρουσιαστεί πλήρως επάνω στη σκηνή.

  2. Πολύ καλή παράσταση σε μία σύγχρονη εκδοχή όπου κάθε ήρωας της συντροφιάς βγάζει τα πάθη , τις αδυναμίες και τα ελαττώματα της ανθρώπινης φύσης. Η κωμικότητα και δραματικότητα εναλλάσσονται χωρίς διακοπή όπως συμβαίνει στη ζωή μας όλα αυτά σκηνοθετημένα άψογα. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

  3. Μία υπέροχη παράσταση, που σε βάζει στο κλίμα με το που πλησιάζεις την είσοδο του θεατρικού χώρου, με εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς, έξυπνη-ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία, ατμοσφαιρικά σκηνικά και κοστούμια και τέλεια μουσική συνοδεία! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση!