Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

Αρχείο Παίχτηκε από 08/01/2018 έως 01/04/2018
στο Κιβωτός
Συγγραφέας: Κώστα Σωτηρίου
Σκηνοθέτης: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνογραφία: Μαγδαληνή Αυγερινού
Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Νέστορας Κοψιδάς
Ερμηνεύουν: Ελένη Ουζουνίδου

Περιγραφή

Μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για 2 ολόκληρα χρόνια (2014-2016), η «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» επιστρέφει για πολύ λίγες παραστάσεις στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ (Πειραιώς 115, Αθήνα). Ένα ρεσιτάλ ερμηνείας της Ελένης Ουζουνίδου, που βραβεύτηκε, όπως και η παράσταση, στα θεατρικά βραβεία του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ 2015.

Περισσότερα

Λίγα λόγια για το έργο :

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου. Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου υπάλληλου του Υπουργείου Εμπορίου. Διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού.

Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει και κυρίως να αποδεχτεί τη ζωή που προχωράει δίπλα της. Επιμένει πεισματικά να βλέπει τα πάντα μέσα από τα δικά της παραμορφωτικά γυαλιά, καταλήγοντας άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική φιγούρα, μέσα στα γεγονότα που διαδραματίζονται δίπλα της και αφορούν άμεσα τόσο την ίδια, όσο και τους δικούς της ανθρώπους.

Προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρεί εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό, καταλήγει να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον της και να κάνει την αναδρομή της ζωής της, απομένοντας μόνη.

Βίντεο

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απο τις καλύτερες παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει τον τελευταίο καιρό.
  Η ερμηνεία της κας Ουζουνίδου σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή,είναι συγκλονιστική με το ύφος, την κίνηση,με τη συνεργασία φωνής και σώματος, τραγωδός και κωμική σε ίσες δόσεις. Ένας μονόλογος άρτιας υποκριτικής τεχνικής και γνήσιας ευαισθησίας!
  Ειλικρινά το έργο σε κρατάει κάθε δευτερόλεπτο.
  Ένα μεγάλο μπράβο για αυτή την υπέροχη δουλειά!
  Ευχαριστώ πολύ την ΘΕΑΤΡΟΜάΝΙΑ για την πρόσκληση!!!!

 2. Καμιά φορά μπορεί τό κείμενο νά μην είναι και τίποτα σπουδαίο.
  Μπορεί το έργο νά μην έχει να πεί και τίποτα σημαντικό...
  Μία σπουδαία ερμηνεία όμως, βοηθούμενη από μία καλή σκηνοθεσία, μπορούν να κάνουν το θαύμα!
  Μπράβο!!!
  Μία εξαιρετική παράσταση.
  Μή την χάσετε...

 3. Με μία διακριτική, λιτή και ανάλαφρη σκηνοθεσία ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθέτησε το μονόλογο του Κώστα Σωτηρίου "Σταματία ,το Γένος Αργυροπούλου " δίνοντας την ευκαιρία στην εξαιρετική ηθοποιό Ελένη Ουζουνίδου κατά τρόπο μοναδικό να ξεθάψει ένα ένα τα κομμάτια του παρελθόντος της ηρωίδος.Aτού μεγάλο πέρα από την ερμηνεία της Ουζουνίδου η γλώσσα του κειμένου (μείγμα καθαρεύουσας και δημοτικής) .Μία καταπληκτική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!