Το αμάρτημα της μητρός μου

Αρχείο Παίχτηκε από 05/02/2024 έως 16/04/2024
στο Tempus Verum - Εν Αθήναις
Διάρκεια: 85 λεπτά
Συγγραφέας: Γεώργιος Βιζυηνός
Σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Σκηνογραφία: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Περιγραφή

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το αμάρτημα της μητρός μου, είναι το πρώτο ελληνικό διήγημα με ψυχογραφικό χαρακτήρα που καταφέρνει να ξεπεράσει τα στενά όρια της ηθογραφίας, εισδύοντας στα ψυχικά κίνητρα των πρωταγωνιστών.

Περισσότερα

Ο Βιζυηνός πρωτοπορεί, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ελληνική διηγηματογραφία που ανοίγει ο κόσμος της ψυχής. Ο κόσμος της συνείδησης και του εσωτερικού προβληματισμού.

Είναι αυτοβιογραφικό, όπως και τα περισσότερα απ τα διηγήματά του. Μέσα απ την ροή της αφήγησης, ξεδιπλώνεται όλη η ατμόσφαιρα στην οποία μεγάλωσε ο μικρός Γιωργής , πριν ξενιτευτεί. Η αφηγηματική αρτιότητα , η ευαισθησία , η λεπτή ειρωνεία, ο γλωσσικός πλούτος, η εμβάθυνση στον ψυχισμό των προσώπων, οι συγκλονιστικές εικόνες, είναι μόνο μερικά από τα  στοιχεία τα οποία μπορεί κανείς να διακρίνει στο διήγημα αυτό. Στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την βαθιά καλλιέργεια του συγγραφέα, τις σπουδές του στην Γερμανία (φιλοσοφία και ψυχολογία) και την αγάπη του για τον τόπο που γεννήθηκε. Την Βιζύη της ανατολικής Θράκης.

Το μικρό αυτό αριστούργημα, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1883, μεταφρασμένο στα γαλλικά στη Nouvelle Revue [Νέα Επιθεώρηση], συνδυάζει την ρέουσα και συναρπαστική αφήγηση με τους ζωντανούς διαλόγους, το μυστήριο με την αγωνία, αλλά και το αίνιγμα που πλανάται ήδη απο το  άκουσμα και μόνο, του τίτλου του έργου. Ποιό ήταν το αμάρτημα;

Υπόθεση:

Η ιστορία ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του αφηγητή - Γιωργή, που σημαδεύονται από την αρρώστια της αδελφής του Αννιώς και τον απελπισμένο αλλά μάταιο αγώνα της μητέρας του να σώσει από το θάνατο, το ασθενικό της κορίτσι. Οι ενοχές της απώλειας ακολούθως, την ωθούν σε δύο  αλλεπάλληλες υιοθεσίες νέων κοριτσιών, που γίνονται όμως αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά από πατέρα αγόρια της, και να στερηθούν την μητρική φροντίδα. Όταν μεγαλώνουν και γίνονται πλέον άνδρες, εξακολουθούν να μην μπορούν να κατανοήσουν αυτήν την άστοχη εμμονή, της μητέρας τους. Όταν μετά από χρόνια, επιστρέφει από τις σπουδές του στη Γερμανία, ο Γιωργής , έρχεται σε αντίθεση με την μητέρα του ως προς την διατήρηση της δεύτερης ψυχοκόρης της, γεγονός που την οδηγεί στην απόφαση, να του αποκαλύψει το τραγικό μυστικό της.

Βοηθός φωτισμών: Ιφιγένεια Γιαννιού

Βοηθός Σκηνοθέτη: Φάνης Σακελλαρίου

Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

Video: Θάνος Μαργαρίτης

Γραφιστική επιμέλεια: xMx graphics

Επικοινωνία – Γραφείο τύπου: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Phronesis – AMKE

Φωτογραφίες

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τίμια και εξαιρετική απόδοση, ερμηνία και σκηνοθεσία. Ευχαριστώ για την πρόσκληση και να κάνω ένα παράπονο καθώς σαν να έχω αποκλιστεί από τους διαγωνισμούς σας για προσκλήσεις τον τελευταίο χρόνο και δεν ξέρω αν αυτό προέρχεται από κάποια κριτική μου σε κάποια παράσταση.
    Ευχαριστώ και πάλι.

  2. Από τους καλύτερους μονολόγους που παρακολούθησα φέτος και γενικά μια πολύ καλή δουλειά σκηνοθετικά και ερμηνευτικά. Υπέροχη η χρήση της καθαρεύουσας και πολύ ευρηματικά τα όσα κάνει ο ηθοποιός-σκηνοθέτης για να συνοδεύσει το κείμενο. Βασισμένο σε μια εξαιρετική πρώτη ύλη - το διήγημα του Βιζυηνού - ο σπουδαίος Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος μας βυθίζει στον κόσμο του συγγραφέα και μας ταξιδεύει στα μυστικά του έργου με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Συγχαρητήρια!

  3. Υπέροχη και καθηλωτική ερμηνεία, καταπληκτική αν και λιτή σκηνοθεσία, η γλώσσα δεν μας δυσκόλεψε καθόλου αν και καθαρεύουσα, ζεστός χώρος και πολύ ευγενικοί άνθρωποι!
    Ευχαριστούμε πολύ για την προσκληση και την υπέροχη βραδιά που μας χάρισες Θεατρομάνια!