Συνέντευξη με το Γιάννη Λασπιά για την παράσταση "Ιστορία έρωτα και αναρχίας"

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

H ταινία χαρακτηρίζεται και από το επιβλητικό σκηνικό τόσο το εξωτερικό της εποχής, όσο και το εσωτερικό στο ξενοδοχείο-οίκο ανοχής. Στην παράσταση στο BIOS πόσο σημαντική είναι η σκηνογραφία;
Η σκηνογραφία είναι της Αρετής Μουστάκα μιας πολύτιμης συνεργάτιδός μου και ταλαντούχας νέας σκηνογράφου. Το σκηνικό συντίθεται και διαλύεται και βασικά του συστατικά είναι το μέταλλο και ο καθρέφτης. Επιλέξαμε λιτές γεωμετρικές γραμμές και σε συνδυασμό με τα κοστούμια που επιμελήθηκε η ενδυματολόγος μας η Βασιλική Σύρμα, φίλη και γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο για την εξαιρετική δουλειά της, προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε στον θεατή, με τα μέσα που είχαμε,  τον χώρο δράσης του έργου. Σημαντικό ρόλο στο όλο αποτέλεσμα παίζουν και οι φωτισμοί του Βαγγέλη Μούντριχα, επίσης μοναδικού στο είδος του. Εδώ να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κινησιολόγο μου την Άλκηστη Πολυχρόνη ,που είχα την χαρά και την τύχη να συνεργαστώ μαζί της, και να με βοηθήσει τόσο πολύ στο τελικό αποτέλεσμα!

Για το ρόλο του πρωταγωνιστή πως καταλήξατε στο Διαμαντή Καραναστάση;
Με το ίδιο σκεπτικό που κατέληξα στην επιλογή και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών μου. Είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός με ποικίλες υποκριτικές ποιότητες, εργατικός και μεθοδικός. ‘Ολος ο θίασος δηλαδή o Διαμαντής Καραναστάσης, η Δώρα Χρυσικού, η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, ο Βασίλης Αθανασόπουλος, η Ίριδα Μάρα, η  Ξένια Αλεξίου, η Γεωργία Παντέλη, η Δάφνη Νικητάκη, η Μελίνα Σπετσιέρη, ο Κωνσταντίνος Πολύζος, ο Γιάννης Ίτσιος είναι μοναδικοί στο ρόλο τους.

Η εξίσου επιβλητική μουσική της ταινίας και τα τραγούδια πως θα αποδοθούν στη παράσταση;
Μέσα από τη μουσική του Nino Rota αλλά κατά κύριο λόγο μέσα από τις συνθέσεις της μόνιμης συνεργάτιδός μου και υπερταλαντούχας μουσικού Ειρήνης Τηνιακού η οποία παίζει ζωντανά μουσική στο συνθεσάιζερ και τραγουδάει. Μάλιστα και ο Διαμαντής σε κάποια σημεία τη συνοδεύει στο ηχητικό περιβάλλον και στο τραγούδι με την κιθάρα του.

 Ποια είναι η συνάφεια του έργου με τη σημερινή εποχή;
Μεγάλη αφού ο έρωτας, η επανάσταση, το αίτημα για ελευθερία ,είναι διαχρονικά ζητήματα. Αλλά και η απειλή του φασισμού είναι επίκαιρη παρά ποτέ.

Προτείνετε σε κάποιον που δεν γνωρίζει την ταινία να τη δει πριν έρθει στην παράσταση;
Όχι δεν το θεωρώ απαραίτητο, ωστόσο προτείνω να δουν την ταινία γιατί ενδεχομένως να τους αγγίξει τόσο, όσο άγγιξε και εμένα και επέλεξα να την μεταφέρω στο θέατρο.

Στη ζωή σας υπάρχει έρωτας και αναρχία;
Ναι αμέ, μπόλικες ποσότητες και από τα δύο. Στα ερωτικά μου βιώνω μεγάλη αγάπη και έχω μια σταθερότητα και μια ασφάλεια που με βοηθά να υπάρχω. Όσον αφορά τα θεατρικά έχω τον άλλο μου έρωτα, την ομάδα μου, την οικογένειά μου δηλαδή, τη square , που αποτελείται από την Ιωάννα Σταυροπούλου, την Δάφνη Μανούσου, εμένα και τον Αργύρη Θανάσουλα.  Επίσης έχω την φίλη μου ηθοποιό και μελλοντική σκηνοθέτη Γεωργία Παντέλη να μου βάζει τάξη και να με βοηθά σε ότι κάνω. Τους χρωστάω πολλά!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΦεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019 | Αναλυτικό πρόγραμμα
Επόμενο άρθροΑκρόαση για τον Dracula του Bram Stoker