Παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος "Αρχιτεκτονική + Χορός" στο Αίθριο Αβέρωφ | Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ

afissa-architektoniki-a4

Η  αρχιτέκτων + χορογράφος Σοφία Κονδυλιά και το εργαστήρι  «Αρχιτεκτονική + Χορός» παρουσιάζουν το ερευνητικό πρόγραμμα  «Αρχιτεκτονική + Χορός»

 

- 7 SOLI [ εργαστήρι ]

Η.Καουκάκη, Ε.Καμπούρη, Σ.Μπενέτας, Κ.Καρμίρη, Ε.Χολή, Μ.Σολωμονίδου,

Χ.Καραμποίκη

- HUMAN CONSTRUCTIONS

[ παράσταση – διάλεξη ]

Σοφία Κονδυλιά

- Παρουσίαση συνθετικής πορείας των έργων & Συζήτηση

19 Δεκέμβρη | ΩΡΑ 18.15

Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ

Αίθριο Αβέρωφ

Είσοδος ελεύθερη

­

Το πρόγραμμα «Αρχιτεκτονική + Χορός» ετοιμάζεται για την τελευταία παρουσίαση του ερευνητικού κύκλου 2015-2016, επιστρέφοντας τους συνθετικούς καρπούς του στην Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ.

Μετά από παραστάσεις σε Αθήνα (Πολιτιστικό Κέντρο ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), Λαύριο (Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου), Θεσσαλονίκη (Δημοτικό θέατρο Μελίνα Μερκούρη) και Κύπρο (Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία) λαμβάνουμε την τιμητική φιλοξενία και υποστήριξη της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ δίνοντας μία ανοιχτή παρουσίαση στο Αίθριο Αβέρωφ με ελεύθερη είσοδο.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει: 7 solo έργα, καρπούς του εργαστηρίου σύνθεσης solo «Αρχιτεκτονική + Χορός», την παραστατική διάλεξη “Human Constructions της συντονίστριας και τη λεκτική παρουσίαση της συνθετικής πορείας των έργων από τους δημιουργούς τους.

Στόχος της παρουσίασης είναι να ανοίξουμε συνθετικό διάλογο ανάμεσα στις δύο τέχνες, προσκαλώντας διδάσκοντες και σπουδαστές να παρακολουθήσουν το ταξίδι μας και να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις και την εμπειρία τους. Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο του διατομεακού συνθετικού μαθήματος του 7ου -8ου εξαμήνου με θέμα «Σχολή Χορού στο Γκάζι» και υπεύθυνη μαθήματος την κ. Σοφία Τσιράκη. Όλοι οι σπουδαστές και διδάσκοντες της Σχολής είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι μας.

 

Λίγα λόγια για την έρευνα…

Η έρευνα της αρχιτέκτονος και χορογράφου αφορά στην ανίχνευση σημείων τομής στη συνθετική διεργασία αρχιτεκτονικής και χορού. Η συσχέτιση των δύο τεχνών βασίζεται στη αντίληψη πως και οι δύο τέχνες δημιουργούν χώρο μέσα από την κίνηση των σωμάτων. Το σώμα αντιλαμβάνεται, δημιουργεί και κατανοεί το χώρο και τη δυναμική του με τρόπο κιναισθητικό.

Το θεωρητικό μέρος της έρευνας αναπτύχθηκε ακαδημαϊκά στην προπτυχιακή διάλεξη της δημιουργού [«Αρχιτεκτονική + Χορός: θεωρία, σύνθεση, άσκηση», 2011, επιβλέπουσα κ. Χ. Καλαϊτζίδου, Τομέας IΙΙ]  και η πρώτη εφαρμογή των συνθετικών συμπερασμάτων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας [«Κρατική σχολή χορού και ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου στο Μοσχάτο», 2012, επιβλέποντες: κ. Τ. Παπαϊωάννου, κ. Σ. Κιρπότιν, κ. Π. Βασιλάτος, Τομέας Ι].

Κατόπιν (2015-2017), η έρευνα περνά σε βιωματικό επίπεδο με στόχο να ανατροφοδοτηθεί και να εξελιχθεί μέσα από την χορογραφική πράξη.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχιτεκτονική + Χορός» συνοψίζει την εξέλιξη της έρευνας μέσα στο ομώνυμο εργαστήρι σύνθεσης με συμμετέχοντες χορευτές, performers, αρχιτέκτονες και εικαστικούς και μέσα στην παραστατική διάλεξη Human Constructions”.

 

… το εργαστήρι

Την παρουσίαση θα «ανοίξουν» οι 7 νέοι δημιουργοί που συμμετείχαν στο 2ο κύκλο του εργαστηρίου “Αρχιτεκτονική + Χορός”, το οποίο διεξήχθη από τη χορογράφο τους μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2016 στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

χορεύουν/χορογραφούν τα έργα τους οι:

Η.Καουκάκη, Ε.Καμπούρη, Σ.Μπενέτας, Κ.Καρμίρη, Ε.Χολή, Μ.Σολωμονίδου, Χ.Καραμποίκη

Καλλιτεχνική επιμέλεια εργαστηρίου: Σοφία Κονδυλιά

Συνολική διάρκεια: 40’

trailer από τις συναντήσεις 2ου κύκλου:                                                https://vimeo.com/158987711

teaser 4 έργων:Haud Ignota Loquor| Σ. Μπενέτας           https://vimeo.com/169861710

“Ο Φόβος της σύνδεσης” | Χ. Καραμποίκη   https://vimeo.com/169721264

“Προσωπικοί μικρόκοσμοι”| Ε. Χολή https://vimeo.com/170251509

“Cross the Line”| Μ. Σολωμονίδου https://vimeo.com/170235095

 

…και την παράσταση – διάλεξη «Human Constructions»

Η διάλεξη της αρχιτέκτονος και χορογράφου παρουσιάζει τα καίρια σημεία της έρευνας με τρόπο άμεσο και διαδραστικό και έχει θέμα την καλλιτεχνική δημιουργία, ειδομένη ως πρωταρχική σωματική διεργασία. Το έργο συνδυάζει λόγο και κίνηση σε όλη του τη διάρκεια ακολουθώντας φόρμα παραστατικής διάλεξης. Το κοινό εμπλέκεται στην εξέλιξη του έργου και καλείται να επανεξετάσει βιώνοντας, θέματα όπως η αντίληψη, η κατάληψη και η σύνθεση χώρου.
Συντελεστές:
Σύλληψη | Χορογραφία | Ερμηνεία | Κείμενο: Σοφία Κονδυλιά
Σύμβουλος χορογραφίας: Αγγελική Στελλάτου
Επιμέλεια λόγου: Κατερίνα Κυβετού
Σχεδιασμός σκηνικού: PV
Φωτισμοί, Γραφιστικά: Σοφία Κονδυλιά
Φωτογραφίες: PV, Μαριάνα Μπολάνο, Μάνος Γαρυφάλλου

Διάρκεια: 40’

*** Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό, όπου οι θεατές καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους δίνονται. ***

 

Teaser:  https://vimeo.com/181532075

Συνέντευξη: https://artic.gr/sofia-kondulia-sunenteuxi/40897/

Κριτική: http://egomiocyprus.blogspot.gr/2016/11/human-reconstructions.html

 Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει παρουσίαση της πορείας εργασίας των έργων και συζήτηση όλων των συντελεστών με το κοινό.

 Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ - Κτιριακό Συγκρότημα Πατησίων

Αίθριο Αβέρωφ

Πατησίων 42 (είσοδος από οδό Στουρνάρη)

19 Δεκέμβρη | ώρα 18.15
Είσοδος ελεύθερη

Contact | Info:
[email protected]
Fb page: Sofia Kondylia DANCE + Architecture