Ανακοίνωση από τους ηθοποιούς του ΚΒΘΕ

"Οι ηθοποιοί δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν με αξιοπρέπεια αυτά που δικαιούνται. Διεκδικούν το αυτονόητο. Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα μη έγκαιρης μισθοδοσίας. Η καθυστερημένη καταβολή των δεδουλευμένων μετά από παρέλευση 2-3 μηνών είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Όπως είναι γνωστό κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό το γεγονός. Ούτε το υπουργείο, ούτε η διεύθυνση του θεάτρου. Το υπουργείο πολιτισμού δεν είναι σε θέση να καταβάλλει έγκαιρα την τακτική επιχορήγηση λέγοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα και η διεύθυνση του θεάτρου αναφέρεται συνέχεια στην άρνηση του υπουργού να συναντηθεί μαζί της. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να βιώνουν το πρόβλημα οι εργαζόμενοι του θεάτρου χωρίς να φέρουν ευθύνη για τη δημιουργία του. Στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις των ηθοποιών αποφασίστηκε να μην επαναληφθεί το καθεστώς που ίσχυε παλαιότερα. Δηλαδή ο περιοδεύων θίασος να παίρνει (δικαίως) τα εκτός έδρας ενώ όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να μην αμείβονται. Συμφωνήσαμε λοιπόν να μη συνεχιστεί το απαράδεκτο αυτό γεγονός. Υπακούοντας σε αποφάσεις γενικών συνελεύσεων με τελευταία αυτή της 16ης Ιουνίου 2015, εξαγγείλαμε στάσεις εργασίας για το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου (μέρες παραστάσεων της «Ιφιγένειας στη χώρα των Ταύρων» στην Επίδαυρο), τολμώντας να διεκδικήσουμε 200-250 ευρώ έναντι, για όλους τους ηθοποιούς του θεάτρου που είναι και πάλι για 3 μήνες απλήρωτοι. Αυτή η διεκδίκηση εξόργισε. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης μας χαρακτήρισε εκβιαστές, συνδυάζοντας τη διεκδίκησή μας με την παράσταση της Επιδαύρου. Η στάση του μας εξέπληξε. Προσδοκούσαμε από έναν υπουργό αριστερής –ριζοσπαστικής κυβέρνησης να σταθεί στο πρόβλημα και να ψάξει για λύση στο απόλυτα λογικό και δίκαιο αίτημά μας και όχι να μας χαρακτηρίζει εκβιαστές. Επαναλάμβανε στην τηλεφωνική μας επικοινωνία ότι έστειλε στο θέατρο 30.000 ευρώ για τις ανάγκες της περιοδείας και μόνο. Αυτά τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στο θέατρο. Παρακρατήθηκαν λόγω οφειλών του θεάτρου σε κρατικούς οργανισμούς, κάτι που η διεύθυνση όφειλε να γνωρίζει! Θα ήταν χρήσιμο ο κ. Ν. Ξυδάκης να σταθεί μπροστά στο πρόβλημα του ΚΘΒΕ, να ενημερωθεί σωστά για τη δραστηριότητα των εργαζομένων του και να πάψει να στοχοποιεί και να χαρακτηρίζει με τέτοια ευκολία εκβιαστές τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανό το θέατρο σε πείσμα των καιρών και των διαθέσεων κάποιων. Οι ηθοποιοί του θεάτρου θέλουμε περισσότερο απ' όλους και πολύ περισσότερο από τον κ. Ξυδάκη να μην διαταραχθούν οι παραστάσεις της Επιδαύρου, έχουμε όμως εξαντλήσει τα όρια της αντοχής και της ανοχής μας. Σημειώνουμε ότι τον «εκβιασμό» που αναφέρει ο υπουργός τον αντιμετωπίζουμε κι εμείς συνέχεια, όταν δεχόμαστε πιέσεις καθώς αδυνατούμε να ανταποκριθούμε σε καθημερινές ανάγκες επιβίωσης.

Όσον αφορά τις προαναγγελθείσες στάσεις εργασίας, αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας. Οι παραστάσεις του θεάτρου μας στην Επίδαυρο θα γίνουν κανονικά. Αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας όχι επειδή ικανοποιήθηκε το αίτημά μας της καταβολής αυτού του ευτελούς ποσού ως έναντι. Ο διευθυντής του θεάτρου κ. Γιάννης Βούρος «προσφέρθηκε» να δώσει από 75 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο από τις τελευταίες 20.000 ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο του θεάτρου. Θα ήταν υπερβολή να αρνηθούμε τα 75 ευρώ; Ή είναι ένδειξη αξιοπρέπειας; Δύσκολη απάντηση γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικό πλέον πρόβλημα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα δοθούν οι παραστάσεις στην Επίδαυρο. Μια εικονική πραγματικότητα που επικαλύπτει το πρόβλημα. Οι ηθοποιοί διεκδικούν, δεν επαιτούν. Αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις όχι επειδή φοβηθήκαμε ή ενδώσαμε σε απειλές και εκβιασμούς που δυστυχώς υπήρξαν, αλλά για να δώσουμε μια μοναδική ευκαιρία στο διευθυντή του θεάτρου κ. Βούρο στο χώρο της Επιδαύρου, να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα της αδιαφορίας του υπουργείου το οποίο απαξιώνει και τον ίδιο και το θέατρο με τον πιο άκομψο τρόπο. Οφείλει ο κ. Βούρος να δημοσιοποιήσει το οικονομικό αδιέξοδο του θεάτρου. Οι παραστάσεις στην Επίδαυρο είναι μια καλή ευκαιρία να αποδείξει έμπρακτα ότι πρώτα είναι συνάδελφος όπως ο ίδιος λέει και μετά διευθυντής. Τον προτρέπουμε λοιπόν να διαβάσει το παρακάτω κείμενο πριν την έναρξη της παράστασης, προς ενημέρωση των θεατών:
«Το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά με την παρουσία του για πολλοστή φορά τον ιερό χώρο της Επιδαύρου, όντας στη χειρότερη καμπή της ιστορίας του. Το σύνολο των εργαζομένων του ΚΘΒΕ παραμένει απλήρωτο επί σειρά μηνών, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η πραγματοποίηση αυτής της παράστασης οφείλεται αποκλειστικά στον ηρωισμό και τον πατριωτισμό των εργαζομένων του ΚΘΒΕ.»

Θα μπορούσε να διαβάσει κάποιο άλλο κείμενο της επιλογής του που να περιέχει την ουσία της προηγούμενης παραγράφου ή και να μην παρευρεθεί στην πρεμιέρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το υπουργείο και συμπαράστασης προς τους συναδέλφους του!

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ"