Ανακοίνωση ματαίωσης της παράστασης "Έρωτες & θρήνοι γυναικών"

ΙΔΡΥΜΑ  "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ -ΕΡΩΤΕΣ & ΘΡΗΝΟΙ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ  από τις τραγωδίες του Ευριπίδη-, ΗΡΩΔΕΙΟ 16/9

Η πρόεδρος του Ιδρύματος ‘’Το Σπίτι του Ηθοποιού’’ Άννα Φόνσου  βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει πως η  προγραμματισμένη για τις 16/09  παράσταση στο Ηρώδειο "Έρωτες και θρήνοι γυναικών" από τις τραγωδίες του Ευριπίδη, ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ  για δύο  λόγους που προσέβαλαν και υποτίμησαν το έργο του Ιδρύματος.

Ο πρώτος λόγος είναι η παρεμπόδιση της προετοιμασίας της παράστασης από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με καταχρηστικές πρακτικές: άσκηση ‘’ψυχολογικής βίας’’ στους συναδέλφους ηθοποιούς, απειλές, διαμαρτυρίες, διαπληκτισμούς, ψευδείς ισχυρισμούς ενάντια στους ανθρώπους της παραγωγής, καθώς 3 ηθοποιοί αρνήθηκαν να υπογράψουν την σύμβαση έργου, με συνέπεια να επέλθει η λύση της. Παρόλο που αποζημιώθηκαν πλήρως, εκπρόσωποι του ΣΕΗ εισέβαλαν συστηματικά στο χώρο της προετοιμασίας της παράστασης, παρεμποδίζοντας τις πρόβες και ζητώντας αδικαιολόγητα να επαναπροσληφθούν τα συγκεκριμένα άτομα. Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών είναι να καταστεί  αδύνατη η ολοκλήρωση της παραγωγής της παράστασης, με ζημιά  ανεπανόρθωτη, οικονομική και ηθική.

Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η αδυναμία του Ιδρύματος να καταβάλει το ποσό που απαίτησε, τελευταία στιγμή, το Φεστιβάλ Αθηνών, αθετώντας την συμφωνία να παραχωρηθεί ατελώς το θέατρο,  όπως είχε αρχικά  συμφωνηθεί. Η δωρεάν παραχώρηση είναι μία πρακτική που είχε υιοθετηθεί  και σε προηγούμενες συνεργασίες-παραστάσεις στο Ηρώδειο με το Φεστιβάλ Αθηνών, ως προσφορά για την επίτευξη του σπουδαίου κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού έργου του Ιδρύματος.

Επισημαίνουμε ότι τα έσοδα της παράστασης  θα διατεθούν  για την ενίσχυση του Ιδρύματος ‘’Το Σπίτι του Ηθοποιού’’.

Για αυτή την μοναδική παράσταση, συνεργάστηκαν ο σκηνοθέτης  Πάνος Αγγελόπουλος, ο συνθέτης  Δημήτρης Παπαδημητρίου, η   χορογράφος Έρση Πήττα και οι ηθοποιοί:  Άννα Φόνσου, Άντζελα  Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη και ομάδα χορού 20 ατόμων.

Όλοι οι συντελεστές εργαστήκαν και εργάζονται  με αγάπη, σεβασμό, πάθος, αξιοπρέπεια, εθελοντισμό, προκειμένου να στηρίξουν το Ίδρυμα ‘’Το Σπίτι του Ηθοποιού’’, που προσφέρει σημαντικό έργο στη χώρα μας και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Εκφράζουμε λοιπόν την βαθιά μας λύπη που δεν μας επιτρέπεται, υπό από αυτές τις συνθήκες, να παρουσιάσουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο που προάγει και αναδεικνύει το μέγεθος του πολιτισμού μας. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα μας όλον αυτόν το καιρό για την πραγματοποίηση της παράστασης αλλά και τον κόσμο που ανταποκρίθηκε με αγάπη.Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο μας και δεν θα επιτρέψουμε ουδεμία  πρακτική προσβολής.

Με τιμή,

ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ

Πρόεδρος του Ιδρύματος ‘’ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ’’

Το Ίδρυμα το Σπίτι του Ηθοποιού

Τ¨: 210 5226132 -2105226134

F: 2105226134

E: [email protected]