Ανακοίνωση προγράμματος Εναλλακτικής​ Σκηνής της ΕΛΣ για το 2018-19 & Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

νέων καλλιτεχνών Εναλλακτικής Σκηνής 2018-19 Φωτό του Ανδρέα Σιμόπουλου

Νέες δημιουργίες, παραγγελίες νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες, συμπαραγωγές με ομάδες μουσικού θεάτρου και περιφέρειας, όπερες σύγχρονου ρεπερτορίου, μιούζικαλ, φεστιβάλ, συναυλίες και όπερα για παιδιά και νέους. Πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή Αλέξανδρου Ευκλείδη για την περίοδο 2018/19, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα στο πεδίο του μουσικού θεάτρου και της σύγχρονης όπερας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτογενή δημιουργία και διευρύνει τον ορίζοντα των συνεργασιών και του διαλόγου μεταξύ καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών της μουσικής και του θεάτρου.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2018/19 της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ συστήνει στο κοινό σπουδαία έργα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως το πολυβραβευμένο μιούζικαλ Once με πρωταγωνίστρια τη νέα σταρ της εποχής μας Μαρίνα Σάττι, το μουσικό παραμύθι Το αηδόνι του αυτοκράτορα της πρωτοπόρου της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής Λένας Πλάτωνος στην πρώτη του σκηνική παρουσίαση και το εμβληματικό έργο Λευκό ρόδο (1986) του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη Ούντο Τσίμμερμαν. Στις παραγγελίες νέων έργων συναντάμε το περίφημο μυθιστόρημα Η κερένια κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου που «εντάσσεται» στο λυρικό ρεπερτόριο, καθώς και την όπερα Οράματα και θάματα.

Αλέξανδρος Ευκλείδης_Φωτο Ανδρέας Σιμόπουλος

Διακεκριμένοι και νεότεροι συνθέτες θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στη σκηνή τα νέα φιλόδοξα έργα τους: O Χαράλαμπος Γωγιός την όπερα Ο θάνατος του Άντονυ, ο Τάσος Ρωσόπουλος την όπερα Η κερένια κούκλα, ο Θοδωρής Οικονόμου το μιούζικαλ για παιδιά Μούζικα! Η μάχη των ήχων και ο Γιώργος Δούσης την όπερα Έντα Γκάμπλερ. Τις μεγάλες παραγωγές και της περιόδου 2018/19 αναλαμβάνουν σπουδαία ονόματα της εγχώριας θεατρικής σκηνής: Μετά τη μεγάλη επιτυχία Ο μικάδος, ο σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης δοκιμάζεται με το μιούζικαλ Once, o Δημήτρης Καραντζάς φλερτάρει με τον Θάνατο του Άντονυ, ο Σίμος Κακάλας ζωντανεύει την Κερένια κούκλα, ο Θέμελης Γλυνάτσης συστήνει το Λευκό ρόδο και η Μαρία Γυπαράκη συναντά Οράματα και θάματα. Τρεις νέες σκηνοθέτιδες, οι Ιώ Βουλγαράκη, Κατερίνα Πετσατώδη και Ράια Τσακηρίδη, εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Οι συμπαραγωγές ενισχύονται με τις παραστάσεις του σουρεαλιστικού ντουέτου Opera Chaotique σε συνεργασία με την ομάδα κουκλοθεάτρου Merlin (Βάτραχοι), του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου της Λάρισας (Παραμυφικό) και των ομάδων μουσικού θεάτρου  Όπερες των ζητιάνων (Ο θάνατος του Άντονυ) και The Medium Project (Έντα Γκάμπλερ).

O Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις φέρνει την παρουσίαση του Μεγάλου Ερωτικού σε μεταγραφή για μπαρόκ όργανα, καθώς και τρία εμβληματικά έργα, τα Κοινός βίος, Παίδες επί Κολωνώ και Τα τραγούδια της αμαρτίας. Τρία φεστιβάλ επιστρέφουν ανανεωμένα: το Φεστιβάλ Πιάνου επανέρχεται με θέμα Πιάνο & Τζαζ, οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής υπό τον τίτλο Οράματα και θάματα και οι Ημέρες Μουσικού Θεάτρου μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε χαμένους θησαυρούς του ελαφρού μουσικού θεάτρου.

Τα φεστιβάλ της Εναλλακτικής Σκηνής χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 «Αττική».

 

Μουσικό θέατρο

Βάτραχοι

(με αφορμή το έργο του Αριστοφάνη)

Σε συμπαραγωγή με τους Opera Chaotique και την Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin

13, 14 Οκτωβρίου 2018

3, 4 Μαΐου 2019

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Διασκευή – Σκηνοθεσία Opera Chaotique & Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin
Μουσική Opera Chaotique (Γιώργος Τζιουβάρας, Χρήστος Κουτσογιάννης)
Κατασκευή-εμψύχωση κούκλας – Μάσκες Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin (Δημήτρης Στάμου, Ντέμυ Παπαδά)
Σκηνικά – Κοστούμια Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin & Opera Chaotique
Συμμετέχουν Opera Chaotique: Γιώργος Τζιουβάρας (τραγούδι, πιάνο, αφήγηση), Χρήστος Κουτσογιάννης (ντραμς, κρουστά) / Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin: Δημήτρης Στάμου, Ντέμυ Παπαδά
Βιολοντσέλο Σταύρος Παργινός
Σοπράνο Λητώ Μεσσήνη

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκινά την καλλιτεχνική περίοδο 2018/19 με μια ξεχωριστή διασκευή της κωμωδίας Βάτραχοι του Αριστοφάνη μέσα από τη σουρεαλιστική ματιά και το άκρως ανατρεπτικό χιούμορ του εκκεντρικού ντουέτου Opera Chaotique και της αναγνωρισμένης Ομάδας Κουκλοθεάτρου Merlin, που από το 1995 δημιουργεί και ζωντανεύει κουκλόκοσμους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το έργο μεταφέρεται στη σημερινή εποχή ως μια αφηγηματική μουσική ιστορία. Ο Διόνυσος μετά από 2.500 χρόνια παραμένει απογοητευμένος από το χαμηλό πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων και αποφασίζει να στραφεί ξανά στους πεφωτισμένους νεκρούς του Κάτω Κόσμου.

Στο ταξίδι του συναντάει, εκτός από τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, τους Ρεμπώ, Μπουκόφσκι, Πόε, Εμπειρίκο και άλλα λαμπρά πνεύματα του παρελθόντος, σε μια αναζήτηση που στο τέλος έχει μια απρόσμενη ανατροπή.

Πόλεμοι, προσφυγικό πρόβλημα, φτώχεια, τηλεόραση, θρησκοληψία οδηγούν στην εξαθλίωση του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Μπορούν οι άνθρωποι του πνεύματος να σώσουν την ανθρωπότητα από την καταστροφή; Ή έστω να βοηθήσουν; Είναι ο Αριστοφάνης πάντα επίκαιρος ή εμείς είμαστε 2.500 χρόνια πίσω;

Η διασκευή της κωμωδίας μεταφερόμενη στη σημερινή εποχή προσεγγίζει σοβαρά ζητήματα μέσω του χιούμορ και προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Το έργο των παλιών ζει και των νέων εμπνέει! Αυτοί έκαναν αυτό που μπορούσαν. Εμείς;

 

 

Όπερα για παιδιά και νέους

Το αηδόνι του αυτοκράτορα

Λένα Πλάτωνος

Σε συνεργασία με το φεστιβάλ Animasyros

Πρωινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 11.00
17, 18, 21, 23 Οκτωβρίου 2018
4, 6, 8, 11, 13, 15, 18, 21, 22, 23, 29 Νοεμβρίου 2018
2, 9, 21, 23, 27, 29, 30 Δεκεμβρίου 2018
2, 3, 4, 5, 8, 9 Ιανουαρίου 2019

Απογευματινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 18.30

1, 8 Δεκεμβρίου 2018

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λιμπρέτο Γιώργος Βολουδάκης
Σκηνοθεσία Κατερίνα Πετσατώδη
Σχεδιασμός ήχου Στέργιος Τσιρλιάγκος
Σκηνικό Ευαγγελία Θεριανού
Animation Ειρήνη Βιανέλλη
Ερμηνεύουν Νίκος Κοτενίδης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας, Νίκη Χαζιράκη

Το μουσικό παραμύθι της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος Το αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα έργο που «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως έχει αναφέρει η ίδια, θα παρουσιαστεί ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για 30 παραστάσεις. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παραγωγή όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Animasyros!

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της όπερας του Θοδωρή Αμπαζή Ο πρίγκηπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς, η παιδική όπερα της Λένας Πλάτωνος, της οποίας τα τραγούδια για τη Λιλιπούπολη έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών, βάζει ακόμη ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών.

Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το λιμπρέτο έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης. Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Άρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος κ.ά., ενώ η Πλάτωνος χαρακτήρισε τη μουσική του έργου νεοϊμπρεσιονιστική.

Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

 

 

Μουσικό θέατρο

Παραμυφικό

Σε συμπαραγωγή με το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, Λάρισα)

19, 20 Οκτωβρίου 2018

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Κείμενα Κώστας Λαμπρούλης
Ερμηνευτές-συνδημιουργοί Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Φίλιππος Ζούκας, Ελένη Κυπριώτη, Αποστόλης Λύγδας, Κατερίνα Μπέκου, Δέσποινα Μπουνίτση, Θανάσης Σαλιαμπούχος
Βοηθός σκηνοθέτη Ανδρομάχη Μακρίδου
Ενδυματολογική επιμέλεια Ελένη Ψύρρα
Σκηνική επιμέλεια Δήμητρα Εξάρχου
Σχεδιασμός φωτισμού Γιάννης Χατζηαντωνίου

Ένα τεράστιο νυφικό και μια άφαντη, μυθική νύφη. Μια γαμήλια γιορτή που μετατρέπεται σε σαρκοφάγο καρναβάλι. Μια ονειρική τελετή που εξελίσσεται σε εφιάλτη. Αυτά είναι τα δομικά στοιχεία του Παραμυφικού, της πιο εμβληματικής δημιουργίας του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου Λάρισας που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013 και αναβιώνει πληρέστερη και ανανεωμένη σε συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Η παράσταση, προϊόν πολύμηνης, συλλογικής έρευνας και δημιουργίας, έχει τη μορφή σκηνικής σύνθεσης που αξιοποιεί όλα τα εκφραστικά μέσα του μουσικού θεάτρου, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο εικαστικό αποτέλεσμα, διαμορφώνοντας ένα θέατρο που προκαλεί το ελεύθερο παιχνίδι των συνειρμών.

Πίσω από τις φόρμες του παραμυθιού, του λυρισμού και της αλληγορίας, το Παραμυφικό ξεδιπλώνει μια σύγχρονη και ανελέητη κοινωνική κριτική: η πάντοτε παρούσα –αλλά ποτέ φανερή– νύφη του Παραμυφικού μπορεί να είναι άνθρωπος, μπορεί όμως να είναι και ιδέα, πίστη ή κατάσταση. Μπορεί να είναι για τον θεατή καθετί που επιπόλαια υμνείται και μετά πετιέται, μια ένοχη αλήθεια ή ένας βολικός μύθος.

 

 

 

Όπερα σύγχρονου ρεπερτορίου

Λευκό ρόδο

Ούντο Τσίμμερμαν

3, 4, 8, 10, 11, 15, 17, 18 Νοεμβρίου 2018

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία Θέμελης Γλυνάτσης
Σκηνικά – Κοστούμια Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί Στέλλα Κάλτσου
Ερμηνεύουν Χρήστος Κεχρής, Αφροδίτη Πατουλίδου

Η περίφημη όπερα Λευκό ρόδο (1986) του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη Ούντο Τσίμμερμαν σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμελης Γλυνάτσης, ένας από τους διακεκριμένους σκηνοθέτες της γενιάς του.

«Δεν θα σιωπήσουμε, είμαστε η κακή σας συνείδηση, το Λευκό Ρόδο δεν θα σας αφήσει σε ησυχία…» Με αυτές τις φράσεις κλείνει η τέταρτη προκήρυξη της αντιχιτλερικής φοιτητικής ομάδας Το Λευκό Ρόδο (Die weisse Rose), που σχηματίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η συγκεκριμένη προκήρυξη ήταν και η αφορμή για τη σύλληψη των πρωτεργατών της ομάδας, του Χανς Σολ και της αδελφής του Σόφι. Μετά από πολύωρη ανάκριση από την Γκεστάπο, τα αδέλφια εκτελέστηκαν στην γκιλοτίνα στις 22 Φεβρουαρίου 1943.

Αυτό είναι το ιστορικό πλαίσιο της όπερας του Ούντο Τσίμμερμαν Το λευκό ρόδο (Die weisse Rose), η πρώτη εκδοχή της οποίας γράφτηκε το 1967. Ο συνθέτης όμως δούλεψε ξανά το υλικό του το 1986. Στην καινούρια εκδοχή, υπό τον τίτλο Λευκό ρόδο (Weisse Rose), η δράση παύει να είναι γραμμική και οι χαρακτήρες περιορίζονται στα δυο αδέλφια Σολ. Με πυρήνα την αναμονή των Σολ πριν την εκτέλεσή τους, ο Τσίμμερμαν πλάθει ένα έργο μουσικού θεάτρου, όπου η ιστορική αναπαράσταση δίνει τη θέση της σε μια σπαρακτική, βαθιά προσωπική εξερεύνηση της ηθικής, του θανάτου και της πολιτικής ευθύνης.

Κεντρικός πυρήνας του έργου είναι μια «αρχιτεκτονική» δραματουργία κατά την οποία η σκηνή γίνεται ο τόπος της ανέγερσης του κελιού κράτησης και παράλληλα ο τόπος της κατεδάφισης της φυλακής μέσω της επιθανάτιας, ποιητικής ονειροπόλησης των δυο χαρακτήρων. Στο τέλος, αποκαλύπτεται ένα καινούριο, κρυμμένο τοπίο συγκίνησης, ελευθερίας και ανυπακοής.

«Στον πυρήνα της παράστασης βρίσκεται η μοναξιά των δυο χαρακτήρων, που δεν αφήνει το κοινό να αποφασίσει αν όντως συνυπάρχουν στον ίδιο αχανή χώρο ή επικοινωνούν με έναν άλλον, πιο μυστηριακό τρόπο. Η μοναξιά, η οποία επιβάλλει μια δεύτερη πραγματικότητα μεταξύ ανάμνησης και θρησκευτικού οράματος, οδηγεί στην ανάγκη για εξιλέωση και, ταυτόχρονα, στην πολιτική επίθεση», σημειώνει ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης.

 

 

Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2018

Πιάνο & Τζαζ

Ρεσιτάλ

6, 7, 13, 20, 21 Νοεμβρίου 2018

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (6/11), Γιώργος Κοντραφούρης (7/11), Νικόλας Αναδολής (13/11), Αχιλλέας Γουάστωρ (20/11), Λόλα Τότσιου (21/11)

Έργα για πιάνο και ορχήστρα του Τζορτζ Γκέρσουιν

24, 25 Νοεμβρίου 2018

Συμμετέχουν επίλεκτα μέλη της ΑΣΟΝ
Διεύθυνση ορχήστρας Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Πιάνο Αντώνης Ανισέγκος

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Καλλιτεχνική επιμέλεια Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

Για δεύτερη χρονιά, το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, επανέρχεται με ένα θέμα που καθόρισε την πορεία του «βασιλιά των οργάνων» στον 20ό αιώνα: Πιάνο & Τζαζ. Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει πέντε ρεσιτάλ διακεκριμένων σολίστ με διεθνή σταδιοδρομία και δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στον κορυφαίο συνθέτη της τζαζ Τζορτζ Γκέρσουιν.

Καθώς η θριαμβευτική επέλαση της τζαζ οδήγησε στην οικειοποίηση του πιάνου ως κύριου οργάνου της, μια αντίστροφη επιρροή έγινε εμφανής στους συνθέτες της λόγιας μουσικής. Εντυπωσιασμένοι από τον δυναμισμό του νέου λαϊκού μουσικού ιδιώματος, συνθέτες της λόγιας μουσικής ενσωμάτωσαν γρήγορα τις αρμονικές και ρυθμολογικές προτάσεις της τζαζ σε συνθέσεις τους, δίνοντας έτσι ένα αναζωογονητικό φιλί στην κλασική μουσική.

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2018 θα επικεντρωθεί τόσο στο ρεπερτόριο λόγιων συνθετών που επηρεάστηκαν από την τζαζ όσο και σε πιανίστες της τζαζ που θα προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο το κλασικό ρεπερτόριο του πιάνου. Οι δύο κεντρικές συναυλίες του φεστιβάλ είναι αφιερωμένες στο έργο για πιάνο και ορχήστρα ενός από τους σπουδαιότερους Αμερικάνους συνθέτες του 20ού αιώνα, του Τζορτζ Γκέρσουιν. Με αφετηρία δημοφιλείς συνθέσεις του Γκέρσουιν όπως η Γαλάζια ραψωδία και το Κοντσέρτο σε φα επιχειρείται μια ώσμωση του κλασικού ρεπερτορίου με την κουλτούρα της τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό. Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν τριήμερο masterclass με μέλη του συνόλου Piandaemonium, απογευματινές συναυλίες ανερχόμενων σολίστ, καθώς και συναυλίες νέων καλλιτεχνών που θα επιλεγούν κατόπιν ακρόασης.

Το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2018» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

 

Συναυλία

Magnus Eroticus / Μεταγραφή για μπαρόκ όργανα

Μάνος Χατζιδάκις

Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις

6, 7 Δεκεμβρίου 2018

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Καλλιτεχνική επιμέλεια Ανδρέας Λινός
Μουσική μεταγραφή Μιγκέλ Ανρύ
Μετάφραση Ντέιβιντ Κόννολλυ
Τενόρος Κέβιν Σκέλτον
Σοπράνο θ.α.
Βιόλα ντα γκάμπα Μαρί-Συζάν ντε Λουά, Ρόμπιν Φάρο, Ανδρέας Λινός
Νυκτά όργανα Θεόδωρος Κίτσος, Ρομάν Φαλίκ, Μιγκέλ Ανρύ
Άρπα Φλώρα Παπαδοπούλου

Ο Μάνος Χατζιδάκις ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και ο Μεγάλος Ερωτικός συναντά το αγγλικό μπαρόκ αναδεικνύοντας έτσι την οικουμενική διάσταση ενός εκ των σπουδαιότερων κύκλων τραγουδιών στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Εκκινώντας από το ιδιότυπο ενόργανο σύνολο του πρωτότυπου έργου του Χατζιδάκι, ο γκαμπίστας, σκηνοθέτης και εικαστικός Ανδρέας Λινός, μαζί με μια εξαίρετη ομάδα μουσικών, προτείνει μια παράδοξη αλλά και ελκυστική ανάγνωση του σπουδαιότερου ίσως κύκλου τραγουδιών του συνθέτη, ιδωμένη μέσα από το πιο χαρακτηριστικό μουσικό σχήμα του αγγλικού μπαρόκ, το Broken consort. Μεταφρασμένος στα αγγλικά της εποχής της Παλινόρθωσης, ο Μεγάλος Ερωτικός αποδεικνύει την οικουμενικότητά του.

«Ο Μεγάλος Ερωτικός δε φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει τα δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλαφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές, δεν αντιστέκεται. Η σειρά που ακολουθούν τα ποιήματα αυτά των ελλήνων ποιητών, σχηματίζει έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών, μια λειτουργία για τον Μεγάλο Ερωτικό – κάτι σαν τους εσπερινούς Αγίων σ’ ερημοκκλήσια μακρινά με την συμμετοχή φανταστικών αγγέλων, εραστών, παρθένων και εφήβων. Είναι μια λιτανεία περίεργη, όμως και τόσο φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυφη ζωή μας. Τα τραγούδια αυτά δεν είναι αισθησιακά. Λειτουργούν πέρ’ απ’ την πράξη, στο βαθύ αίσθημα που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε σχέση, κάθε μορφής, αρκεί να περιέχει τις προϋποθέσεις γι’ ανθρώπινη επικοινωνία».

Mάνος  Xατζιδάκις

 

 

Μιούζικαλ

Once

Κείμενο Έντα Ουόλς

Μουσική – Στίχοι Γκλεν Χάνσαρντ, Μαρκέτα Ιργκλόβα

Βασισμένο στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζων Κάρνεϋ

20, 21, 22, 23, 26, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2018

2, 3, 4, 5, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 20 Ιανουαρίου 2019

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης
Μουσική διδασκαλία Αχιλλέας Γουάστωρ
Μετάφραση Δημήτρης Δημόπουλος
Χορογραφία Αμάλια Μπένετ
Σκηνικό Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Ερμηνεύουν Ίλια Αλγκάερ, Άρης Καλλέργης, Νεφέλη Μαρκάκη, Τάσος Μισυρλής, Μαρία Νίκα, Άλκης Παναγιωτίδης, Μαρίνα Σάττι, Γιώργος Τζαβάρας, Ιωάννα Φόρτη, Αποστόλης Ψυχράμης

Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ Once, ο απόλυτος θρίαμβος του Μπρόντγουεϊ, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το Once, σε κείμενο του Έντα Ουόλς, μουσική και στίχους των Γκλεν Χάνσαρντ και Μαρκέτας Ιργκλόβα, βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζων Κάρνεϋ. Μια σύγχρονη ιστορία αγάπης ζωντανεύει επί σκηνής μέσα από υπέροχα τραγούδια, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ «Falling Slowly», και με ένα εξαιρετικό καστ ταλαντούχων ηθοποιών-μουσικών-τραγουδιστών της νέας γενιάς. Ένας ύμνος για την πίστη στα όνειρα και τη δύναμη της μουσικής. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ακύλλας Καραζήσης.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η χαρισματική Μαρίνα Σάττι, η οποία εξέπληξε ως Αρετούσα στον Ερωτόκριτο του Δημήτρη Μαραμή, και ο έμπειρος στο είδος Αποστόλης Ψυχράμης. Η Μαρίνα Σάττι είναι η νέα σταρ της εποχής μας, μετρώντας εκατομμύρια views στο YouTube, ενώ κινείται από τις μεγάλες παραγωγές μιούζικαλ έως τον πειραματισμό με το σχήμα Φωνές.

Το μιούζικαλ Once αποτελεί τη θεατρική προσαρμογή της βραβευμένης ταινίας που σκηνοθέτησε ο Τζων Κάρνεϋ το 2007 και αφηγείται μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν Ιρλανδό μουσικό και μια Τσέχα μετανάστρια στους δρόμους του Δουβλίνου. Μια ταινία-φόρος τιμής στα κλασικά μιούζικαλ με μοντέρνα γραφή που τιμήθηκε με το βραβείο κοινού στα φεστιβάλ του Σάντανς και του Δουβλίνου.

Όπως και στην ταινία, η μουσική είναι του Γκλεν Χάνσαρντ, τραγουδιστή του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος The Frames και οι στίχοι της Τσέχας τραγουδίστριας, πιανίστριας και ηθοποιού Μαρκέτας Ιργκλόβα. Το τραγούδι τους «Falling Slowly», που ηχογραφήθηκε από το συγκρότημα The Frames και το οποίο ερμήνευσαν ως ντουέτο οι δύο καλλιτέχνες στη σκηνή και σε ζωντανές εμφανίσεις τους σε όλη την Ευρώπη, γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού το 2008.

Το μιούζικαλ έκανε πρεμιέρα στο θέατρο New York Theatre Workshop το 2011 κι έναν χρόνο αργότερα ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ. Η παραγωγή έλαβε έντεκα υποψηφιότητες για το βραβείο Τόνυ το 2012 –έναν θεσμό που επιβραβεύει τις καλύτερες παραγωγές στο Μπρόντγουεϊ από το 1949–κερδίζοντας συνολικά οκτώ βραβεία, μεταξύ άλλων για τις κατηγορίες καλύτερου μιούζικαλ, καλύτερου ηθοποιού και καλύτερου βιβλίου. Το 2012 το μιούζικαλ κέρδισε το βραβείο Drama Desk Award for Outstanding Musical, ενώ το 2013 βραβεύτηκε με το περίφημο βραβείο Γκράμμυ στην κατηγορία καλύτερου άλμπουμ μουσικού θεάτρου. Από τότε δημιουργήθηκε και η πρώτη θεατρική παραγωγή στο Λονδίνο, ενώ τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική, που συνεχίστηκε και το 2016. Το ενδιαφέρον στο μιούζικαλ Once είναι ότι οι ηθοποιοί αναλαμβάνουν και τον ρόλο των μουσικών της ορχήστρας ερμηνεύοντας ζωντανά τη μουσική πάνω στη σκηνή.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ένας πλανόδιος μουσικός στο Δουβλίνο είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τα όνειρά του, όταν μια νεαρή Τσέχα μουσικός, μετανάστρια στο Δουβλίνο, δείχνει ξαφνικό ενδιαφέρον για τα εμμονικά ερωτικά του τραγούδια. Καθώς η ερωτική έλξη μεγαλώνει μεταξύ τους, η μουσική έμπνευση του καλλιτέχνη φτάνει στο απόγειό της… Όμως, η ασυνήθιστη σχέση τους αποδεικνύεται πιο βαθιά και πιο σύνθετη από ένα καθημερινό ειδύλλιο. Πρόκειται για μια συγκινητική, μοναδική ιστορία για την πίστη που πρέπει να έχουμε στα όνειρά μας, αλλά και για τη δύναμη της μουσικής που μας συνδέει όλους!

 

 

Όπερα

Έντα Γκάμπλερ

Γιώργος Δούσης

Λιμπρέτο Έρι Κύργια, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν

Πρώτη παρουσίαση / Σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου The Medium Project

25, 26, 27 Ιανουαρίου 2019

1, 2, 3 Φεβρουαρίου 2019

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση Ανδρέας Τσελίκας
Σκηνοθεσία Ράια Τσακηρίδη
Σκηνικά – Κοστούμια Παύλος Θανόπουλος
Κίνηση Κορίνα Κόκκαλη

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ παρουσιάζει, σε συμπαραγωγή με την ομάδα The Medium Project, τη νέα όπερα δωματίου του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Δούση σε λιμπρέτο βασισμένο στο αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν Έντα Γκάμπλερ, το οποίο υπογράφει η Έρι Κύργια.

Η Έντα Γκάμπλερ είναι ανέτοιμη να «υποστεί» τη ζωή που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της λέγοντας ναι στον γάμο με τον ακαδημαϊκό Γιαίργκεν Τέσμαν. Λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή τους από το γαμήλιο ταξίδι, η Έντα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει την πλήξη της παίζοντας με τις τύχες των ανθρώπων γύρω της. Τα περιθώρια στενεύουν ωστόσο και για την ίδια όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες φοβίες της. Η τραγική κατάληξη φαντάζει ως μόνη επιλογή…

Εξάμβλωμα της φαντασίας, τέρας, παρανοϊκή, ατομίστρια, άτεγκτη, ζηλιάρα, οραματίστρια, φεμινίστρια, ιδεαλίστρια, θύμα των περιστάσεων είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιήσει οι κριτικοί για να περιγράψουν την ηρωίδα του Ίψεν. Από την πρώτη παρουσίασή του το 1891 μέχρι σήμερα, το έργο έχει αποσπάσει τον θαυμασμό και τον αποτροπιασμό, την εκτίμηση και την αποδοκιμασία, χωρίς ποτέ να αφήσει περιθώρια για εύκολες απαντήσεις.

Το έργο θέτει προβληματισμούς σχετικά με το επίπεδο και την ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής επανάστασης. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα καίριο ψυχογράφημα της γυναικείας φύσης, των ανθρώπινων σχέσεων και των προβλημάτων τους. Οι πολλαπλές ιδιότητες των κοινωνικών σχέσεων και οι ευφάνταστες συνήθειες της καθημερινότητας εξετάζονται στο μικροσκόπιο με έναν άμεσο, ρεαλιστικό και χιουμοριστικό τρόπο.

Η μουσική της όπερας χαρακτηρίζεται από το προσωπικό μουσικό ιδίωμα του Γιώργου Δούση, με την άμεση, λιτή και καθαρή μελωδική του γραφή.

 

 

Συναυλία

Κοινός βίος / Παίδες επί Κολωνώ / Τα τραγούδια της αμαρτίας

Μάνος Χατζιδάκις

Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις

6, 19, 20, 21 Φεβρουαρίου 2019

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Χατζιδάκις

Τρεις εμβληματικοί, αλλά εν πολλοίς άγνωστοι, κύκλοι τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, ο Κοινός βίος, οι Παίδες επί Κολωνώ και τα Τραγούδια της αμαρτίας, αποκαλύπτονται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις της ΕΛΣ.

 Κοινός βίος

Ένα έργο πάνω σε μια ποιητική ιδέα μου, που χρησιμοποιώντας ποιήματα του Γιώργου Χρονά σχηματίζεται ένα ειδικό κλίμα διαφορετικού κοινού βίου, ποιητικά τοποθετημένου, με περιγραφές ενός ακριβού κινηματογράφου. Έχουν γραφεί τέσσερα τραγούδια, μα ολόκληρο το έργο μένει ανολοκλήρωτο.

Παίδες επί Κολωνώ

Οι Παίδες στον Κολωνό είναι τόσο λίγο παιδιά, χωρίς όμως ποτέ να καταφέρουν να γίνουν άνδρες. Οι Παίδες επί Κολωνώ συνθέτουν ελληνικές εικόνες του έρωτα, της αθλιότητας και της απελπισίας.

Τα τραγούδια της αμαρτίας

[…] μια πολύχρωμη τοιχογραφία που περιέχει ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου κι ένα του Γιώργου Χρονά, βυζαντινές υμνωδίες, λαϊκούς ρυθμούς και μια στρατιωτική μπάντα που να παίζει επίμονα το «Ειδύλλιο του Ζήγκφριντ» του Βάγκνερ. Το έργο αυτό το αφιερώνω σ’ όσους μπορούν ακόμη να διαβρωθούν από τη Μουσική και το Τραγούδι.

 

 

Όπερα

Ο θάνατος του Άντονυ

Χαράλαμπος Γωγιός

Λιμπρέτο: Γιάννης Φίλιας, Χαράλαμπος Γωγιός, βασισμένο στην ανάμνηση της τηλεοπτικής σειράς Κάντυ Κάντυ και στα γραπτά του Σλάβοϊ Ζίζεκ

Πρώτη παρουσίαση / Σε συμπαραγωγή με την εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων»

15, 16, 17, 22, 23, 24 Φεβρουαρίου 2019

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνικό Άρτεμις Φλέσσα
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου
Ερμηνεύουν Χρήστος Κεχρής, Μαρισία Παπαλεξίου, Αρκάδιος Ρακόπουλος

Πρωτότυπη, ριζοσπαστική και άκρως ερεθιστική, η νέα όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τη γλυκιά ανάμνηση της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων Κάντυ Κάντυ, τα γραπτά του Σλοβένου φιλοσόφου Σλάβοϊ Ζίζεκ και έναν από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, τον Δημήτρη Καραντζά. Ο θάνατος του Άντονυ ή αλλιώς μια σύγχρονη όπερα μπαρόκ για όσα παιδιά μεγάλωσαν με VHS, Τσέρνομπιλ και Ελένη Δήμου.

Η Γυναίκα υπάρχει ή δεν υπάρχει; Γιατί η αλεπού στα ελληνικά γράφεται με μικρό, ενώ στα γερμανικά με κεφαλαίο; Μα προπαντός: Γιατί κλάψαμε τόσο πολύ όταν ο Άντονυ, ο ξανθός αγαπημένος της Κάντυ, έπεσε από τ’ άλογο;

Στη νέα όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού Ο θάνατος του Άντονυ η ιαπωνική τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Κάντυ Κάντυ συναντιέται με τη σκέψη του Σλοβένου φιλοσόφου Σλάβοϊ Ζίζεκ σε μια, ψυχαναλυτικής εμπνεύσεως, weird καταχθόνια μηχανή με αφετηρία την ανάμνηση της πτώσης που τραυμάτισε μια ολόκληρη γενιά.

Δυο άνδρες, εγκλωβισμένοι σ’ ένα ξέφωτο βγαλμένο από τον Δάντη ή τον Χάιντεγκερ, παραδίνονται στις ηδονές του λόγου κι έρχονται αντιμέτωποι με το τραύμα και την εμμονή, τη φαντασίωση και τον πανταχού παρόντα ναρκισσισμό, με ενδιάμεσους σταθμούς τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, τα γραπτά του Ζακ Λακάν και τα σουξέ της Ελένης Δήμου. Όλα αυτά ως το αναπόφευκτο, αυτοκαταστροφικό φινάλε: «Όλοι μας έχουμε οραματιστεί την κηδεία μας». Ο Χαράλαμπος Γωγιός σημειώνει: «Ο θάνατος του Άντονυ είναι μια όπερα αφιερωμένη σ’ όλα τα αγόρια που ντρέπονταν να πουν πως έκλαιγαν με την Κάντυ Κάντυ».

 

 

Όπερα

Η κερένια κούκλα

Τάσος Ρωσόπουλος

Λιμπρέτο Γιάννης Σβώλος, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου

Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

7, 8, 15, 16, 17, 21, 22, 23 Μαρτίου 2019

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας

Συμμετέχει το Ergon Ensemble

Ερμηνεύουν Λυδία Αγγελοπούλου, Στελίνα Αποστολοπούλου, Γιάννης Καλύβας, Σοφία Κυανίδου, Θεοδώρα Μπάκα, Δημήτρης Ναλμπάντης, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Τζούλια Σουγλάκου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Νίκος Σπανός, Διονύσης Τσαντίνης, Γιάννης Φίλιας

Η περίφημη Κερένια κούκλα, το μυθιστόρημα με το οποίο ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος έφερε έναν διαφορετικό αέρα στην ελληνική λογοτεχνία των αρχών του 20ού αιώνα, γίνεται όπερα από τον διακεκριμένο συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο μετά από παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πάνω σε λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου.

Στην Αθήνα της μπελ επόκ, ο Νίκος και η Βεργινία, νιόπαντρο ζευγάρι, έχουν στήσει το φτωχικό σπιτικό τους στη λαϊκή Γαργαρέττα. Αυτός δουλεύει μαραγκός. Αυτή, κάμποσα χρόνια μεγαλύτερή του, έχει κλονισμένη υγεία, συνέπεια αποβολής στην πρώτη της εγκυμοσύνη. Όταν κάποτε καταρρέει, φέρνουν στο σπίτι για βοήθεια τη νεαρή Λιόλια, ένα τρυφερό, πανέμορφο, δεκαεξάχρονο κορίτσι. Κάτω από το βλέμμα της ανήμπορης Βεργινίας, ο ακμαίος σύζυγος και η άβγαλτη κοπέλα έλκονται ερωτικά. Στη διάρκεια του ξέφρενου καρναβαλιού της αθηναϊκής Αποκριάς οι δυο τους έρχονται πιο κοντά. Η Βεργινία υποφέρει σιωπηλά αλλά αγαπώντας διευκολύνει το σμίξιμό τους, στέλνοντάς τους στα ανοιξιάτικα χωράφια να φέρουν άνθη. Οι υγιείς νέοι ενδίδουν στο ακατανίκητο κάλεσμα του πόθου και σμίγουν ερωτικά μέσα στη φύση. Οι μοχθηρές γειτόνισσες κουτσομπολεύουν ασταμάτητα και η άρρωστη, που αισθάνεται τι συμβαίνει, αφήνεται στο αγκάλιασμα του θανάτου. Ένα βράδυ, ξυπνώντας, αντικρίζει το ζευγάρι αγκαλιασμένο στο φεγγαρόφωτο, ταράζεται και ξεψυχά. Λίγους μήνες μετά την κηδεία, ο Νίκος παντρεύεται την έγκυο Λιόλια, όμως το παρελθόν στοιχειώνει την ένωσή τους. Η άτυχη νέα φέρνει στον κόσμο ένα εφταμηνίτικο κοριτσάκι, χλωμό σαν κερένια κούκλα, που μοιάζει στην πεθαμένη Βεργινία. Παρά τις ικεσίες της στο μνήμα της νεκρής, το νεογέννητο πεθαίνει. Ενώ αναδύονται ελπίδες για μια νέα ζωή, ο Νίκος πέφτει νεκρός από το φονικό μαχαίρι ενός φίλου που ποθούσε τη Λιόλια από καιρό.

Στις σκονισμένες φτωχογειτονιές μιας παραπλανητικά ειδυλλιακής Αθήνας, ο λυρικός, συγκινησιακά παρεμβατικός λόγος του Χρηστομάνου ξετυλίγει με πεσιμιστική διάθεση τη συνηθισμένη ερωτική ιστορία των ταπεινών ανθρώπων έως τον τραγικό της επίλογο. Εμπνεόμενος από τη γραφή του, ο συνθέτης μετουσιώνει την Κερένια κούκλα σε μουσική γεμάτη σύμβολα, λυρισμό και παθιασμένη αγάπη για τη ζωή. Ο ήλιος, η θάλασσα, το φεγγάρι και τα λουλούδια είναι πηγή μιας μουσικής που ενοποιεί τον ρεαλισμό και το φαντασιώδες του κειμένου υμνώντας την κυρίαρχη φύση και τη συνύπαρξη θανάτου και αναγέννησης.

 

 

Φεστιβάλ

Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Βιολοντσέλου του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου

12, 13, 14 Μαρτίου 2019

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ένα μεγάλο αφιέρωμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο Φεστιβάλ Βιολοντσέλου του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου. Το μοναδικό στην Ελλάδα φεστιβάλ αποτελεί τόπο συνάντησης για Έλληνες και ξένους τσελίστες και σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Το International PelionFestival – Φεστιβάλ και Ακαδημία Κλασικής Μουσικής διοργανώνεται από το 2000 από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Πολυρρυθμία κυρίως στη Ζαγορά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Πηλίου, μια περιοχή γνωστή για την πλούσια ιστορία και την πολύπλευρη παράδοση, τα πυκνά δάση και τα άφθονα νερά, με θέα στο Αιγαίο. Τα προγράμματά του περιλαμβάνουν σεμινάρια και masterclass, συναυλίες των καθηγητών της Ακαδημίας, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παιδιών από την περιοχή, διαλέξεις.

Από το 2014, στο ευρύτερο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώνεται το International Violoncello Festival. Εκτός από τα μαθήματα με φημισμένους καθηγητές και τη συμμετοχή σε συναυλίες με κεντρικό άξονα το βιολοντσέλο, όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές, συμμετέχουν στις πρόβες και συναυλίες του PelionFestival Violoncello Ensemble υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή Ούλριχ Φος. Επιπλέον, το PelionFestival Violoncello Quartet, που δημιουργήθηκε από τους καθηγητές του φεστιβάλ, εμφανίζεται και πέρα από τα χρονικά και τοπικά όρια του φεστιβάλ.

Ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ είναι η πιανίστα Ζωή Σαμσαρέλου, ενώ από το 2015 έχει αναλάβει ως συνδιευθυντής ο βιολοντσελίστας Δημήτρης Καραγιαννακίδης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

 

Μιούζικαλ για παιδιά

Μούζικα! ή Η μάχη των ήχων

Θοδωρής Οικονόμου

Λιμπρέτο Μαριβίτα Γραμματικάκη

Παράσταση σε ημισκηνοθετημένη μορφή

26, 27, 28, 29, 30 Μαρτίου 2019

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση Κάτια Μολφέση
Σκηνοθεσία Ιώ Βουλγαράκη
Σκηνικό – Κοστούμια Μαγδαληνή Αυγερινού

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα και η Big Band του Δήμου Αθηναίων

Με τη συνεργασία των «Νέων της Όπερας» της ΕΛΣ

 Κάθε μουσικό όργανο έχει στο εσωτερικό του ένα μικρό εξάρτημα που λέγεται Ψυχή.

 Σε μια μουσική πόλη, ένας μαέστρος και μια ορχήστρα ετοιμάζονται για μια μεγάλη συναυλία. Η μουσική πόλη όμως είναι χωρισμένη στα δύο. Από τη μια η κλασική, με τους αυστηρούς κανόνες, και από την άλλη η τζαζ, με την ελευθερία των αυτοσχεδιασμών. Θα μπορέσουν ποτέ αυτά τα δύο άκρα να βρουν κοινούς τόπους και μελωδίες; Θα μπορέσουν ποτέ να ενωθούν; Ο μαέστρος τι ρόλο θα παίξει; Τα όργανα της ορχήστρας μετατρέπονται σε ανθρώπινους χαρακτήρες και φτιάχνουν μια σύγχρονη κοινωνία.

«Τη στιγμή που ένας Μαέστρος και μια ορχήστρα ετοιμάζονται για μια μεγάλη συναυλία, η ατίθαση Βιόλα το σκάει για τον άγνωστο και ελεύθερο κόσμο της τζαζ. Ερωτεύεται, επαναστατεί και δοκιμάζεται για να ανακαλύψει πως η Μουσική είναι µία και τα τείχη που µας χωρίζουν τα φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι. Η παράξενη περιπέτεια της Βιόλας, πότε αστεία και πότε σκληρή, σε λιμπρέτο της Μαριβίτας Γραµµατικάκη και μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, ακροβατεί ανάµεσα σε διαφορετικά μουσικά είδη και ύφη και ταξιδεύει µικρούς και µεγάλους προς την ομορφιά που κρύβεται μέσα µας όταν νικάμε τα στερεότυπα και τους φόβους µας», σημειώνει η σκηνοθέτρια Ιώ Βουλγαράκη.

 

 

Όπερα

Οράματα και θάματα

Δημήτρης Μαραγκόπουλος

Λιμπρέτο Αλέκος Λούντζης, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ιωάννη Μακρυγιάννη

Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

5, 6, 7 Απριλίου 2019

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση θ.α.
Σκηνοθεσία Μαρία Γυπαράκη
Σκηνικά – Κοστούμια Γιώργος Βαφιάς

 Η όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου Οράματα και θάματα είναι ένα σύγχρονο λειτουργικό δρώμενο που αναπτύσσεται σε ένα πεδίο όπου συναντώνται ο ψυχικός βίος του ήρωα και η Ιστορία, ενώ αναδύονται πρόσωπα φανταστικά ή υπαρκτά, όπως η γυναίκα του, η μυστηριακή ονειροκρίτρια, ο Όθωνας, ο στρατοδίκης, ο Άγιος Ιωάννης.

 Η πλοκή και το λιμπρέτο παρακολουθούν πρισματικά, από απόσταση άλλοτε αναπνοής άλλοτε ασφαλείας, την καταβύθιση του στρατηγού στον εσωτερικό του κόσμο, στα οράματα αλλά και στις μνήμες του από συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα, όπως η μάχη της Ακρόπολης, ο λιθοβολισμός του από φανατικούς και η περίφημη δίκη του.

Η όπερα θα μπορούσε να φέρει τον υπότιτλο «Τι φτάνει από τον Στρατηγό Μακρυγιάννη ως σήμερα»: Τι αντέχει στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα από αυτό το στερνό, «τρελό» του έργο, όπως το αποκάλεσε με φόβο ο πιο παθιασμένος ερευνητής του Γιάννης Βλαχογιάννης. Τι μένει και τι περισσεύει από την προσωπικότητά του και την αντανάκλασή της, από τα γραπτά και τη δευτερογενή επεξεργασία τους, τις εκτενείς μελέτες και ερμηνείες, από την αξιοποίηση, την αγιοποίηση ή την αποδόμηση του μύθου του.

 

 

 

Φεστιβάλ

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής 2019

Οράματα και θάματα

Απρίλιος 2019

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Αντλώντας την έμπνευσή του από το βιβλίο του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ο τρίτος κύκλος των Ημερών Λατρευτικής Μουσικής θα προσεγγίσει δύο βασικά συστατικά του λατρευτικού βιώματος: το όραμα και το θαύμα. Με πρώτες παρουσιάσεις νέων έργων, αλλά και με θεματικές συναυλίες κομβικών έργων της λατρευτικής μουσικής παράδοσης, το φεστιβάλ αυτό συνεχίζει να προσδίδει ιδιαίτερο χρώμα στην περίοδο που προηγείται του Πάσχα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το Φεστιβάλ «ΗΜΕΡΕΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2019» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

 

Φεστιβάλ

Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019

Χαμένοι θησαυροί του ελαφρού μουσικού θεάτρου

Μάιος-Ιούνιος 2019

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Οι Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019 εστιάζουν το θεματικό τους ενδιαφέρον σε ένα από τα πιο αγαπημένα αλλά και πιο παρεξηγημένα είδη του ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος: το ελαφρό μουσικό θέατρο.

Η οπερέτα και η επιθεώρηση υπήρξαν για δεκαετίες ολόκληρες τα παραγωγικότερα είδη σκηνικής δημιουργίας, τα οποία έφεραν στη σκηνή μόνο κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου χίλια περίπου έργα, που ανέβηκαν όχι μόνο στις αθηναϊκές σκηνές, αλλά και στις σημαντικότερες πόλεις του ελληνισμού. Μεταπολεμικά, πέρασαν σταδιακά στην ανυποληψία και το ευρύ τους ρεπερτόριο στη λήθη. Η ανάσυρση των πιο σημαντικών από τα έργα αυτά, που σημάδεψαν την ιστορία των παραστατικών τεχνών στη χώρα μας, είναι ένα χρέος της εποχής μας και εντάσσεται στην αποστολή του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας μας, το οποίο έχει τα τελευταία χρόνια αναβιώσει αρκετά από τα έργα του ρεπερτορίου της ελληνικής οπερέτας.

Στις Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019 ορισμένα από τα άγνωστα μέχρι σήμερα έργα του ρεπερτορίου θα παρουσιαστούν στο κοινό, σε νέες, φρέσκες σκηνικές προσεγγίσεις.

 Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα.

 Το Φεστιβάλ «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2019» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

 

Δράσεις για όλη την οικογένεια

Κυριακάτικα πρωινά

Ώρα έναρξης: 13.00

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ

Τα κυριακάτικα πρωινά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι μια εβδομαδιαία συνάντηση των «φυλών» της Αθήνας. Τα «Κυριακάτικα πρωινά» της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ απευθύνονται στο ετερόκλητο και πολύχρωμο κοινό που κατακλύζει το Πάρκο και τους χώρους του ΚΠΙΣΝ και, κυρίως, στις οικογένειες που αναζητούν εναλλακτικές προτάσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Κύριος στόχος του κύκλου αυτού εκδηλώσεων είναι να φέρει σε επαφή το κοινό αυτό με τις τέχνες που υπηρετεί η Εθνική Λυρική Σκηνή: την όπερα, την κλασική μουσική και τον χορό, μέσα από μια σειρά πρωτότυπων συναυλιών, εργαστηρίων και δρώμενων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο κύκλος εκδηλώσεων «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

 

 

 

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018/19

«Ο χορός ήταν η ώρα της ελευθερίας. Αυτό περιμέναμε όλη την εβδομάδα στη φυλακή, την πρόβα στο εργαστήριο χορού και το επισκεπτήριο».

 Αθηνά, κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θήβας

 

 

Σχολεία

Όπερα κουκλοθεάτρου

El retablo de maese Pedro

Μανουέλ ντε Φάγια

Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019

Η όπερα κουκλοθεάτρου El retablo de maese Pedro (1922) του Μανουέλ ντε Φάγια (1876-1946) ταξιδεύει σε δημοτικά σχολεία, γειτονιές και πλατείες της Αττικής από το φθινόπωρο του 2018. Η μονόπρακτη αυτή όπερα εξιστορεί ένα από τα επεισόδια του κλασικού βιβλίου Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες παντρεύοντας τον μαγικό κόσμο της όπερας με το κουκλοθέατρο!

Επιμέλεια παράστασης / Κουκλοπαίχτες: Λίτα Ασλάνογλου, Ειρήνη Μάστορα, Γιάννης Τσιούτας

Μουσικοί: θ.α.

 

 

Σχολεία

Ιζαντόρα Ντακ

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Δημοτικά Σχολεία στο ΚΠΙΣΝ

Οκτώβριος 2018 – Δεκέμβριος 2018

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιζαντόρα Ντακ βασίζεται στην ιστορία μιας ξεχωριστής πάπιας που ζει στη Λίμνη των Κύκνων και ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα, όπως την αφηγείται στο παιδικό βιβλίο της η Στέλλα Μιχαηλίδου. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση της συναισθηματικής έκφρασης και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά β΄, γ΄ και δ΄ δημοτικού.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Σταυρούλα Παυλίκου (μουσικοθεραπεύτρια, μουσικός), Μαρία Τερζάκη (θεατροπαιδαγωγός, μουσικός)

Αποκλειστική χορηγία

 

 

Σχολεία
Animated Opera
Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την όπερα και το animation
Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018

Με αφετηρία την τέχνη της όπερας, μια σειρά εργαστηρίων animation υλοποιούνται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αθήνας και ειδικά των περιοχών πλησίον του ΚΠΙΣΝ. Οι μαθητές, αφού παρακολουθήσουν πρόβα επιλεγμένης παράστασης της ΕΛΣ, ξεκινούν ένα πρόγραμμα πέντε συναντήσεων στο σχολείο τους υπό την επιμέλεια μουσικών και κινηματογραφιστών με εμπειρία στην εκπαίδευση. Αρχικά εξοικειώνονται με τα οπτικοακουστικά μέσα και τον εξοπλισμό και μαθαίνουν τις βασικές αρχές του animation. Με αφετηρία το λιμπρέτο και τη μουσική της εκάστοτε παράστασης, δημιουργούν τη δική τους πρωτότυπη αφήγηση. Στη συνέχεια κινηματογραφούν τις σκηνές τους με την τεχνική του stop motion animation, δημιουργούν τα δικά τους ηχητικά εφέ και εισάγονται στη σύνθεση εικόνας και μουσικής.

Δείτε τα αποτελέσματα των προηγούμενων εργαστηρίων Animated Opera 2017/18 στο:  www.karposontheweb.org/animated-opera/

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Καρπός, Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

 

Παιδιά
Μου ψιθύρισε τ’ αηδόνι
Εργαστήριο animation με αφορμή την παραγωγή Το αηδόνι του αυτοκράτορα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Οκτώβριος 2018

Τετραήμερο εργαστήριο εμψύχωσης (animation) με αφορμή το μουσικό παραμύθι Το αηδόνι του αυτοκράτορα της Λένας Πλάτωνος που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων σχεδίων Animasyros. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν συνδυάζοντας την κινούμενη εικόνα με τη ζωντανή παράσταση. Αφού διδαχτούν τις θεμελιώδεις αρχές του animation θα γράψουν, θα σκηνοθετήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν στη δική τους παράσταση, στην οποία τα σκηνικά θα είναι κινούμενες εικόνες (animation) που θα έχουν δημιουργήσει τα ίδια τα παιδιά.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, Ειρήνη Βιανέλλη

 

 

Παιδιά • Έφηβοι

Γάμοι του Φίγκαρο Revisited

Μάρτιος-Απρίλιος 2019

Η όπερα Οι γάμοι του Φίγκαρο του Μότσαρτ δίνει την αφορμή για ένα εργαστήριο που στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας εκδοχής της όπερας μέσα από δύο παράλληλα και συνεργαζόμενα μεταξύ τους εργαστήρια μουσικής και εικαστικών / σκηνογραφίας για παιδιά και εφήβους. Στόχος του εργαστηρίου είναι η σύνθεση μιας πρωτότυπης όπερας τσέπης (pocket opera), όπου οι συμμετέχοντες μεταμορφώνονται σε συνθέτες, μουσικούς, τραγουδιστές και σκηνογράφους της δικιάς τους όπερας.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ορχήστρα των Χωμάτων, Άντης Σκορδής (συνθέτης), Ανν-Κριστίν Σωφρονίου (μουσικός)

 

              

Παιδιά •  Έφηβοι • Ενήλικες

Meet Petipa

Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2018

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί παιδιά, εφήβους, ενήλικες και άτομα 65+ σε μια ιδιαίτερη γνωριμία με τον Μαριύς Πετιπά (1818-1910), έναν από τους μεγαλύτερους χορογράφους όλων των εποχών, μέσα από ένα εργαστήριο που γίνεται με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τη γέννησή του. Το Meet Petipa έχει ως στόχο την εισαγωγή στο έργο του κορυφαίου χορογράφου μέσα από τη διδασκαλία αποσπασμάτων της αυθεντικής ευφάνταστης χορογραφίας της Λίμνης των κύκνων.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: θ.α.

 

 

Οικογένεια

Ημέρα Μουσικού Παραμυθιού

Μια μέρα αφιερωμένη στα μουσικά παραμύθια στους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για μικρούς και μεγάλους!

Δύο μεγάλες παιδικές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι του Ερνστ Τοχ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και Το αηδόνι του αυτοκράτορα της Λένας Πλάτωνος, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, δίνουν την αφορμή για μια ολοήμερη σειρά εργαστηρίων αφηγήσεων, παραστάσεων και παιχνιδιών μουσικού παραμυθιού με κεντρικό άξονα αναφοράς τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ημερομηνία: θ.α.

Συντελεστές: θ.α.

 

 

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Μουσικοί στην Κοινότητα

Συνεργασία με την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέροντας θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτήτριες και φοιτητές του μαθήματος «Μουσική στην Κοινότητα». Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές συμμετέχουν σε όλα τα στάδια προετοιμασίας, σχεδιασμού, παραγωγής και υλοποίησης των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της ΕΛΣ με την καθοδήγηση των συνεργατών της ΕΛΣ και της επιβλέπουσας αναπληρώτριας καθηγήτριας του μαθήματος «Μουσική στην Κοινότητα» Χριστίνας Αναγνωστοπούλου.

 

 

Νέοι μουσικοί

Το πιάνο στην τζαζ: Συνοδεία και αυτοσχεδιασμός

Νοέμβριος 2018

Τετραήμερο σεμινάριο για τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του πιάνου στην τζαζ με τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση. Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες μουσικούς της τζαζ, καθώς και σε κλασικούς πιανίστες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το πιάνο ως όργανο της τζαζ. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα αναπτυχθούν βασικοί άξονες που ορίζουν τον ρόλο του πιάνου στην τζαζ όπως η συνοδεία (το πιάνο ως μέρος του rhythm section), ο αυτοσχεδιασμός και ζητήματα τεχνικής του οργάνου. Παράλληλα θα επιχειρηθεί μια γνωριμία με τα κυρίαρχα ρεύματα της ιστορίας της τζαζ με έμφαση στην αισθητική τους διάσταση.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Σπύρος Μάνεσης

 

 

 

Νέοι καλλιτέχνες

Stravinsky Miniatures                                                                                                  

Οκτώβριος 2018 – Απρίλιος 2019

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ, θα προβούν σε ανοιχτό κάλεσμα σε νέους συνθέτες και νέους χορογράφους για τη δημιουργία σύντομων έργων μουσικής και μπαλέτου (μινιατούρες), εμπνευσμένων από τρία μπαλέτα του Στραβίνσκι (Η ιεροτελεστία της άνοιξης, Τραγούδι του αηδονιού και Οι γάμοι). Θα επιλεγούν 7 νέα μουσικά έργα για μικρό οργανικό σύνολο, ενώ 7 χορογράφοι θα χορογραφήσουν τα επιλεγμένα έργα. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με επιλεγμένους χορευτές της Σχολής Χορού της ΕΛΣ. Η δράση Stravinsky Miniatures θα ολοκληρωθεί με την παραγωγή 7 βίντεο σύγχρονης μουσικής και χορού, απόλυτα εναρμονισμένη με τις παραστάσεις της παραγωγής Από τη Ρωσία με αγάπη του Μπαλέτου της ΕΛΣ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Το ανοιχτό κάλεσμα για συμμετέχοντες θα γίνει τον Ιούνιο του 2018.

 

 

Νέοι καλλιτέχνες

Transmedia Labworks                   

Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2018

Πού συναντιούνται η όπερα με την ψηφιακή διαμεσικότητα και την υπολογιστική ερμηνεία; Το πρόγραμμα Transmedia Labworks διερευνά καινοτόμες δομές, μορφές και μεθόδους παραστατικότητας και δραματοποίησης σε οπτικοακουστικά χωρικά δρώμενα μέσω του πειραματισμού με την ψηφιακή διαμεσικότητα. Η παραστατική πράξη αποτελεί μια χωρική διαδραστική εμπειρία που συνδιαμορφώνεται με την ενεργό συμμετοχή του κοινού και βασίζεται σε μια κυκλική σχέση ανατροφοδότησης μεταξύ ανθρώπινης και υπολογιστικής ερμηνείας.

Το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους που προέρχονται από δημιουργικούς εικαστικούς κλάδους (π.χ. οπτικές και εικαστικές τέχνες, γραφιστική, αρχιτεκτονική, σκηνογραφία, σχεδιασμός φωτισμού, φωτογραφία, κινηματογράφος, animation, μουσικό θέατρο, μουσική, sound art, σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής κ.ά.).

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Σταύρος Γασπαράτος (συνθέτης, sound artist), Τάσος Κανέλλος (αρχιτέκτων μηχανικός, MSc Computation), Δρ. Άννα Λάσκαρη (αρχιτέκτων μηχανικός, MSc Computation), Εύη Νάκου (μουσικός, sound artist)

 

 

Νέοι καλλιτέχνες

Συνάντηση Θιάσων Περιφέρειας

13-16 Σεπτεμβρίου 2018, Λάρισα

Σε συνεργασία με το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, Λάρισα) και τον Δήμο Λαρισαίων

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, θέλοντας να έρθει σε άμεση επαφή με ομάδες της περιφέρειας που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του μουσικού θεάτρου, συνεχίζει τον κύκλο κοινών δράσεων με φορείς της περιφέρειας με στόχο την επαφή των φορέων αυτών μεταξύ τους και την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων με τη συμμετοχή των επιλεγμένων φορέων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μελών τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ομάδες όπου συνυπάρχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

 

 

Γυναίκες

Η δική της ιστορία

Εργαστήριο μουσικής και θεάτρου για γυναίκες σε διαδικασία επανένταξης

Ιανουάριος-Μάιος 2019

Το εργαστήρι θεάτρου και μουσικής απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν αποφυλακιστεί και βρίσκονται σε διαδικασία επανένταξης. Στόχος του εργαστηρίου είναι η γνωριμία και ο πειραματισμός των μελών με τη μουσική και το θέατρο και η από κοινού δημιουργία μιας παράστασης / performance, διαμορφωμένης σε έναν ασφαλή χώρο έκφρασης, συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης. Μέσα από την έρευνα και τον αυτοσχεδιασμό, οι συμμετέχουσες θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να ενισχύσουν δεξιότητες όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία και η αυτοεκτίμηση.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρία Καραζάνου (σκηνοθέτρια, ερευνήτρια), Σέβη Στάικου (σκηνοθέτρια, ηθοποιός, εμψυχώτρια), Ολυμπία Τσαρούχη (μουσικοπαιδαγωγός)

 

 

Διαγενεακό

ΜοΑΜ: (Μετα)Κινώντας τη Μουσική

Διαγενεακό Εργαστήριο Κρουστικού Χορού

Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018

Τι κοινό μπορούν να έχουν παιδιά προσφυγικής καταγωγής με τους παππούδες και τις γιαγιάδες της Αθήνας; Πώς μπορούν να συνυπάρξουν ουσιαστικά; Δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, δεν έχουν ίδια ηλικία, ούτε έχουν τις ίδιες συνήθειες. Το μόνο που έχουν κοινό είναι τα σώματά τους. Το διαγενεακό εργαστήριο «(Μετα)Κινώντας τη Μουσική» φέρνει σε επαφή δύο πληθυσμούς που στην καθημερινότητα δεν επικοινωνούν: ασυνόδευτα ανήλικα και άτομα τρίτης ηλικίας. Με εργαλείο τους ήχους της φωνής, τους ρυθμούς των ποδιών και την καθοδήγηση των καλλιτεχνών οι δύο πληθυσμιακές ομάδες έρχονται σε επαφή, συνυπάρχουν και συνδημιουργούν.

Σχεδιασμός / Συντονισμός: Νατάσα Χαντά-Μάρτιν

Εμψυχωτές: Θάνος Δασκαλόπουλος, Μιχάλης Αφολάνιο, Γιώτα Πεκλάρη, Μάτα Μάρρα, Μανώλης Αφολάνιο

 

 

Ενήλικες

Εδώ

Εργαστήριο θεάτρου και μουσικής σε συνεργασία με τη Σχεδία-περιοδικό δρόμου και το ΚΥΑΔΑ

Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018

Με αφορμή το βιβλίο Αόρατες πόλεις του Ίταλο Καλβίνο ανοίγει ένα πεδίο συνάντησης, σε μορφή εργαστηρίου, όπου συναντιούνται άνθρωποι, λόγος και ήχος. Άνθρωποι που ζουν την πόλη με ένα βλέμμα που κανείς μας δεν έχει. Ήχοι που παράγονται στην πρωτογενή τους μορφή, διαμορφώνοντας ένα ηχόχρωμα πόλης που κανείς μας δεν έχει ακούσει. Ιστορίες που αφηγούνται μια προσωπική διαδρομή, σε μια πόλη με πολλά πρόσωπα που κανείς μας δεν έχει προσέξει.

Η προσέγγιση των φανταστικών πόλεων του Καλβίνο, σε συνάρτηση με τη βιωμένη για τους συμμετέχοντες αλλά ορατή για μας τους υπόλοιπους πόλη της Αθήνας, είναι η αφετηρία για μια γόνιμη διάδραση λόγου και ήχου, ιστοριών και τραγουδιών, θεάτρου και μουσικής.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρίσσα Τριανταφύλλου (ηθοποιός), Δημήτρης Κλωνής (μουσικός)

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με την υποστήριξη του Athens Culture Net

 

 

Ενήλικες

Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019

H Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Σκηνής και των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ τον Ιανουάριο του 2016. Τα μέλη της, μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι των Αθηνών, προέρχονται από διαφορετικές χώρες του κόσμου, όπως Ουκρανία, Καμερούν, Σλοβακία, Τανζανία, Νέα Γουινέα, Συρία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιράν, Κένυα, Ιράκ κ.ά.

Το ρεπερτόριο της Διαπολιτισμικής Χορωδίας αποτελείται από τραγούδια παραδοσιακής μουσικής των χωρών προέλευσης των μελών της Διαπολιτισμικής Χορωδίας.

Η Διαπολιτισμική Χορωδία της ΕΛΣ έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια σε δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων καθώς και ανοιχτές συναυλίες στις πλατείες Κυψέλης και Ομόνοιας.

Μαέστρος χορωδίας: Βασούλα Δελλή

 

 

Ενήλικες
Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019

Η Εναλλακτική Σκηνή σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ εγκαινιάζουν τον Οκτώβριο του 2018 τη λειτουργία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Εναλλακτικής Σκηνής. Η ΕΛΣ καλεί μόνιμους ή προσωρινούς κατοίκους των Αθηνών, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς από όλες τις κοινότητες της πόλης να λάβουν μέρος.

Το ρεπερτόριο της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας θα αποτελείται από κομμάτια παραδοσιακής μουσικής των χωρών προέλευσης των μελών της.

Μαέστρος ορχήστρας: Χάρης Λαμπράκης

 

 

Ενήλικες

Σωματοποιώντας τον ήχο

Εργαστήριο κίνησης για μεικτή ομάδα ατόμων με ή χωρίς αισθητηριακές αναπηρίες

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Νοέμβριος 2018 – Απρίλιος 2019

Το σώμα αποτελεί το κατεξοχήν πρωτογενές μέσο μουσικής και χορευτικής έκφρασης. Η φωνή και η κίνηση (κυρίαρχα στοιχεία όλων των παραδόσεων) δημιουργούν τον σκελετό της μουσικής φόρμας και όταν συναντιούνται με σύγχρονες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις δημιουργούν ένα νέο αυτόνομο μέσο έκφρασης που εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τη χρήση του ανθρώπινου σώματος για την παραγωγή μουσικής (body music).

Στο εργαστήριο αυτό εξερευνούμε τον χώρο και τις ηχητικές δυνατότητες του σώματός μας και δημιουργούμε πρωτότυπα ηχοτοπία βασιζόμενοι σε τεχνικές σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού και body music. Αναπτύσσουμε την κιναισθητική μας αντίληψη, την ικανότητα ανάγνωσης και σωματοποίησης του ήχου, τη διαχείριση των εκφραστικών μας μέσων, την επικοινωνία, και διεγείρουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας κάνοντας συνειδητή τη δυνατότητα παιχνιδιού ανάμεσα στα δύο αυτά ερμηνευτικά εργαλεία.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Γιώτα Πεκλάρη (χορεύτρια, χορογράφος, καθηγήτρια χορού) σε συνεργασία με τις: Εύα Καρτερού (χορεύτρια, παιδαγωγός), Βίκη Σκορδαλή (ηθοποιός, χορεύτρια)

Ειδικός συνεργάτης: Θάνος Δασκαλόπουλος (body musician)

 

 

Ενήλικες
Εργαστήριο Μουσικής στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Ιανουάριος-Ιούνιος 2019

Το εργαστήριο μουσικής στην ανδρική πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού συνεχίζεται με έναν νέο κύκλο συναντήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο να εξοικειωθούν με τον ήχο διαφορετικών οργάνων και τον ρυθμό ως δημιουργικά εργαλεία έκφρασης και μέσα από μια καθοδηγούμενη ομαδική διαδικασία να συνθέσουν και να ερμηνεύσουν τις δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρία-Χριστίνα Χάρπερ (μουσικός, μουσικοθεραπεύτρια)

 

 

Ενήλικες

Εργαστήριο Μουσικής στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης

Ιανουάριος-Ιούνιος 2019

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ εγκαινιάζουν ένα εργαστήριο μουσικής στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης (Φυλακές Διαβατών) από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο να εξοικειωθούν με τον ήχο διαφορετικών οργάνων και τον ρυθμό ως δημιουργικά εργαλεία έκφρασης και μέσα από μια καθοδηγούμενη ομαδική διαδικασία να συνθέσουν και να ερμηνεύσουν τις δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: θ.α.

Συντονισμός / Επίβλεψη: Μαρία-Χριστίνα Χάρπερ (μουσικός, μουσικοθεραπεύτρια), Εύη Νάκου (μουσικός, sound artist)

 

 

Ενήλικες
Εργαστήριο Χορού στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θηβών

Εναλλακτική Σκηνή

Ιανουάριος-Ιούνιος 2019

Το εργαστήριο χορού στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θηβών συνεχίζεται με έναν νέο κύκλο συναντήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019. Μέσα από καθοδηγούμενες ασκήσεις οι συμμετέχουσες δημιουργούν τις δικές τους πρωτότυπες χορογραφίες, που παρουσιάζονται στο τέλος υπό μορφή χοροθεατρικής παράστασης. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ελεύθερη έκφραση που απορρέει από την ομαδική χορευτική διαδικασία.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Χαρά Κότσαλη (χορεύτρια, χορογράφος), Κατερίνα Σπυροπούλου (χορεύτρια, χορογράφος)

 

 

65+

Χορωδία 65+

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Ιανουάριος-Μάιος 2019

Η χορωδία απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες που αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι χωρίς απαραίτητα να έχουν κάποια εξειδικευμένη γνώση σ’ αυτό. Στόχος της χορωδίας είναι να διευρύνει τις δυνατότητες κοινωνικοποίησης των μελών της: με άξονα το τραγούδι και κάποιες διαθεματικές προσεγγίσεις που συνδυάζουν τη μουσική πράξη με τον λόγο, η χορωδία αποσκοπεί στο να συμβάλει στην ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών. Μέσα από την προσωπική δέσμευση και την επικοινωνία η χορωδία, ως ένα εναλλακτικό υποστηρικτικό πλαίσιο, επιθυμεί να μετατρέψει τη διαδικασία μάθησης σε δημιουργική εμπειρία που θα προσφέρει χαρά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δήμητρα Παπασταύρου

 

 

65+

Κιθάρα express

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Οκτώβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019

Το πρόγραμμα Κιθάρα Express αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση εκμάθησης και χρήσης της κιθάρας. Η κιθάρα διαμορφωμένη ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών γίνεται μια γέφυρα για ταχεία και εύκολη πρόσβαση αρχαρίων στη μουσική και στην εκμάθηση ενός οργάνου. Σημαντική θέση στο πρόγραμμα κατέχει το τραγούδι και η έκφραση μέσα από αυτό.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Κική Κέρζελη

 

 

Συνεργασία με το εξωτερικό

GBG-ATH_Vocal Postcards

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Πώς ακούγονται στα αυτιά μας τραγούδια που τραγουδιούνται ταυτόχρονα σε διαφορετικές γλώσσες; Πώς ηχεί μια μελωδία που μέσα της συγκεντρώνει χαρακτηριστικά πολλών διαφορετικών μουσικών παραδόσεων;

Η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη Διεθνή Χορωδία της Όπερας του Γκαίτεμποργκ σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μουσικών παραδόσεων, προσωπικών αφηγήσεων και βιωμάτων μετανάστευσης και προσφυγισμού. Τα μέλη των χορωδιών υπερνικούν τη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων μέσω μουσικών καρτ ποστάλ, για να ανταλλάξουν μουσικό ρεπερτόριο και να συνδημιουργήσουν νέα φωνητική μουσική. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια από κοινού συναυλία των δύο χορωδιών σε live streaming.

Συνθέτης / Συντονιστής: θ.α.

Εμψυχωτές εργαστηρίων: θ.α.