Ανωτέρα Δραματική Σχολή "Ίασμος"

3

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

FylladioExo

Κάνε τώρα την εγγραφή σου ΤΩΡΑ για το επόμενο σπουδαστικό έτος (2017-2018) και κέρδισε μοναδικά προνόμια εντελώς δωρεάν. Συγκεκριμένα έχεις τη δυνατότητα:

  • να είσαι ακροατής σε όλα τα μαθήματα μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
  • να παρακολουθείς όποιον καθηγητή θέλεις και όσες ώρες θέλεις (κατ’ επιλογή σου).
  • να γνωρίσεις τη μέθοδο εργασίας του κάθε καθηγητή.
  • να αποκτήσεις σπουδαστική ταυτότητα (ατέλεια) για δωρεάν είσοδο σε θέατρα
  • να εγκλιματιστείς με το περιβάλλον της σχολής
  • να αποκτήσεις οικειότητα με τους μελλοντικούς συμμαθητές σου
  • να παρακολουθήσεις την προετοιμασία, τις πρόβες και την τελική παρουσίαση των επαγγελματικών παραστάσεων της σχολής των δευτεροετών και τριτοετών σπουδαστών μας.
  • να παρακολουθήσεις τις τελικές πρόβες και το στήσιμο των τελικών εξετάσεων/ παρουσιάσεων όλων των τμημάτων της σχολής σε κεντρικό αθηναϊκό θέατρο
  • να έχεις πρόσβαση στη δανειστική βιβλιοθήκη

Η εγγραφή ανέρχεται στα 350 ευρώ και ισχύει και για την περίοδο 2017-2018.

Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Κάνε την αρχή! Σιγουρέψου για την επιλογή σου!

ΙΑΣΜΟΣ, Μαιζώνος 48, μετρο Μεταξουργείο, 2105200096, ath@iasmos.net, www.iasmos.net

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΑΣΜΟΥ

Πριν από 32 χρόνια, το 1983, ο μεγάλος θεατράνθρωπος Βασίλης Διαμαντόπουλος διαπιστώνοντας την έλλειψη επαρκούς θεατρικής παιδείας στον τόπο μας αποφάσισε μαζί με τον στενό του φίλο και συνεργάτη Σταύρο Δελλή, να ιδρύσουν στο υπόγειο της οδού Μπούσγου, στο Πεδίον του Άρεως, το πρώτο «Θεατρικό Εργαστήρι» με την επωνυμία «Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος». Ένας χώρος εκπαίδευσης στην δραματική τέχνη, σύμφωνα με πρότυπα ξένων εργαστηρίων και σκοπό την επιμόρφωση επαγγελματιών αλλά και νέων ηθοποιών. Αφιερώνεται ολόψυχα στη θεατρική παιδεία με καινοτόμες ιδέες και κινείται στο κλίμα της αλήθειας, της αμεσότητας και της ευαισθησίας. Θέτει ως μοναδικό στόχο του να βοηθήσει τα παιδιά ν’ αναπτυχθούν και ν’ ανθίσουν, άλλωστε «εκείνα έχουν τη γενετήσια επιθυμία να αλλάξουν τον κόσμο, να τον κάνουν πιο ζωντανό».

Το 1994 το πρώτο «Θεατρικό Εργαστήρι» της Ελλάδας κλείνει 11 χρόνια ζωής, μιας ζωής δημιουργικής και ελπιδοφόρας για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Την ίδια χρονιά, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος συνιδρύει με τον Σταύρο Δελλή, την Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος», με σκοπό να εκπαιδεύσει άρτια νέους που έχουν θέληση για δουλειά και αγάπη για την τέχνη της υποκριτικής, με τη συνεργασία καταξιωμένων Ελλήνων ηθοποιών, κινησιολόγων και θεωρητικών.

Το 1997: «Εμείς που λάβαμε ήδη και θα λαμβάνουμε την επιδότηση μας μέχρι την αποφοίτηση μας, ευχαριστούμε απ’ τα βάθη της ψυχής μας τη ψυχής μας τη Σχολή μας, γιατί χωρίς αυτήν την οικονομική στήριξη θα ήταν σχεδόν αδύνατον να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα και ελπίζουμε η Πολιτεία να στηρίξει τους συναδέλφους μας που σπουδάζουν στις άλλες Δραματικές Σχολές».

 Το 1999 έφυγε από κοντά μας o Βασίλης Διαμαντόπουλος. Καλλιτέχνης, δάσκαλος, άνθρωπος με ήθος, σεβασμό και πάθος για την τέχνη του. Έσκυβε πάνω από τους μαθητές του με ειλικρίνεια, χιούμορ, βαθιά γνώση του αντικειμένου του, με αυστηρότητα, με οξύνοια, με τη σοφία του έμπειρου και τη φρεσκάδα του νέου επαναστάτη. Μεγάλη η κληρονομιά αλλά και μεγάλη η ευθύνη για τους συνεχιστές του. Άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο, μια συγκεκριμένη «σχολή υποκριτικής», κληρονομιά στους νέους ηθοποιούς. «Τρυφερέ μου δάσκαλε, σ’ ευχαριστώ που βρέθηκες στο δρόμο μου. Σ’ ευχαριστώ που πίστεψες σε μένα, που με βοήθησες να βρω τον εαυτό μου. Πάντα θα σε ψάχνω και θα ανατρέχω σε σένα για ένα σου χαμόγελο…» είχε πει μια από τις μαθήτριές του.

 

Το 2002 κάνοντας απολογισμό διπιστώνουμε πως είμαστε

Πρώτοι στις επίσημες εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού από όλες τις Ανώτερες Δραματικές Σχολές

Πρώτοι σε ώρες διδασκαλίας από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 10π.μ. έως 10μ.μ.

Πρώτοι στο καλλιτεχνικό και διδακτικό δυναμικό που εκτός από τους καθηγητές που στήριξαν και στηρίζουν τη σχολή μας από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, μόνο στο μάθημα Υποκριτικής -Αυτοσχεδιασμού δίδαξαν και διδάσκουν οι κάτωθι: ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ΜΙΝΑ ΑΔΑΜΑΚΗ, ΜΠΕΤΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ, ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑ-ΚΗ, ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΤΣΩΝΟΣ ΚΩΣΤΗΣ, ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ ΕΥΑ, ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΑΛΚΗΣ, ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ ΤΑΚΗΣ, ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝ, ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ, ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ, ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ.

 

Πρώτοι στα σεμινάρια με καθηγητές του εξωτερικού:

ΤΑΠΑ ΣΟΥΝΤΑΝΑ, βασικός συνεργάτης του Πήτερ Μπρουκ και της Αριάν Μνουσκιν «Η Αφύπνιση των Τριών Κόσμων». Βασίζεται στην εξερεύνηση και την αρμονική άσκηση του σώματος, του μυαλού και της ψυχής, κυρίως μέσα από το παιχνίδι και του θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΖΕΪ ΒΑΪΝΤΑ, αφιέρωμα στο έργο του. CINEMATHEQUE, ταινιοθήκη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «ΙΑΣΜΟΣ» σε συνεργασία με την Πολωνική Πρεσβεία. ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ, σεμινάριο υποκριτικής πάνω στην μέθοδο που ακολουθούσε στην δική του Δραματική Σχολή, στο Παρίσι.

Πρώτοι στα οικονομικά: α) επιδοτούμενα προγράμματα, β) πριμοδότηση σπουδαστών, γ) φοιτητικά δάνεια.2001-2002

Το 2006, μετά από 23 χρόνια πετυχημένης πορείας στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2Ο «Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος» σε συνεργασία με τον πολυχώρο τέχνης Villarte. Δημιουργήθηκε το Διεθνές τμήμα δραματικής τέχνης,( δίγλωσσο πρόγραμμα – bilingual). Ανταποκρινόμενη λοιπόν στις σύγχρονες απαιτήσεις ο ΙΑΣΜΟΣ πρωτοπορεί και πάλι στην θεατρική εκπαίδευση ιδρύοντας το πρώτο στην Μεσόγειο «ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (International Branch of Dramatic Art) που θα λειτουργήσει ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την επόμενη χρονιά, Οκτώβριος του 2007, ιδρύθηκε η Ανωτέρα Δραματική σχολή «Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Εγνατίας 45. Την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε η Πέμη Ζούνη. Το Διεθνές Τμήμα Δραματικής Τέχνης του Ιάσμου, έθεσε υπό την Αιγίδα του το ΚΕΝΤΡΟ UNESCO των Βαλκανίων.Οι σπουδαστές πρέπει να γνωρίζουν Αγγλικά προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

 

Τα προσεχή χρόνια:

Δημιουργείται το Εργαστήρι Θεάτρου για παιδιά και εφήβους στην Θεσσαλονίκη. Το θέατρο αναπαριστά τη ζωή και καθρεπτίζει όλες τις τέχνες. Η ιδιότητά του αυτή προσδιορίζει και την τεράστια παιδευτική του αξία, καθώς προϋποθέτει και ταυτόχρονα καλλιεργεί την καλλιτεχνική ομαδικότητα, την αλληλεπίδραση και την αυτογνωσία. Έτσι η πολυμορφία του θεάτρου οδηγεί σε βιώματα εικαστικά, μουσικά, χορευτικά, λογοτεχνικά και προάγει την εκφραστικότητα και την αμεσότητα στην επικοινωνία. Μ’ αυτό το στόχο, το παιδικό θεατρικό εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος», προσκαλεί παιδιά και εφήβους στον υπέροχο κόσμο των τεχνών.

Δημιουργείται το « Τμήμα Γνωριμίας με το Θέατρο». Αφορά ανθρώπους, καταξιωμένους σε άλλα επαγγέλματα, που αγαπούν το Θέατρο, αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να το πλησιάσουν περισσότερο από τη θέση του θεατή. Δίδαξε η Πέμη Ζούνη και ο Αλέξανδρος Μούντι. Η παρακολούθηση των μαθημάτων έγινε σε βραδινό τμήμα δύο ώρες κάθε εβδομάδα. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του παρουσιάστηκε σε θέατρο της συμπρωτεύουσας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εξαιρετικές εξετάσεις των σπουδαστών μας, υπό την αιγίδα του Δημάρχου και Αντιδημάρχου Πολιτισμού.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Μια επιπλέον επιτυχία των σπουδαστών μας, ήταν η συμμετοχή τους στην παράσταση «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τ. Ουίλλιαμς, με πρωταγωνίστρια την Πέμη Ζούνη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ και ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Έκτακτα θερινά σεμινάρια με Στάθη Λιβαθινό, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Φερνάντο Αραμπάλ, Γιώργο Κιμούλη, Θέμις Μπαζάκα κ.α.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ , ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΕΣ Οι εξετάσεις των
απόφοιτων και των μαθητών της σχολής μας , στέφθηκαν με επιτυχία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012. Μαθητές της σχολής μας συμμετείχαν στην Αφή και Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στο Λονδίνο. Με την καθοδήγηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του τμήματος χορού της σχολής μας και χορογράφο των Ολυμπιακών Αγώνων για την Αφή και Παράδοση, Άρτεμις Ιγνατίου. Επισκεφτήκαμε την Αρχαία Ολυμπία (υπάρχουν σχετικά βίντεο στο you tube, Ancient Olympia Iasmos 1,2,3 ) καθώς και η Παράδοση της φλόγας στην Επιτροπή του Λονδίνου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, παρουσία των αντιπροσώπων της Βασιλικής οικογένειας του Λονδίνου και σημαντικών ξένων και ελλήνων αθλητών, αποτέλεσε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός.

Παραστάσεις μαθητών μας μπροστά στο κοινό της Θεσσαλονίκης. 3.000 θεατές παρακολούθησαν εντός σχολής στη αίθουσα θεάτρου, παραστάσεις εντελώς δωρεάν, μια πρωτοβουλία του Διευθυντή σπουδών Σταύρου Δελλή.

Η συνεργασία των Δραματικών σχολών μας Ίασμος και Βασίλης Διαμαντόπουλος με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, ως καλλιτεχνικό διευθυντή του ομίλου μας. Καλωσορίσαμε στην οικογένεια μας, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, την Λυδία Κονιόρδου, τον Γιώργο Μιχαηλίδη , τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και άλλους εξαίρετους συνεργάτες, στην προσπάθεια μας να βελτιώσουμε τον τομέα της θεατρικής εκπαίδευσης.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΙΑΣΜΟΥ, ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΛΕΩΡΑΣΗΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Αξιοποιούμε τους απόφοιτους μας καλώντας τους να ενταχθούν στο διδακτικό προσωπικό της σχολής μας.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ Η ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.

ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ-ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ. Μετά την λήξη συνεργασίας του καλλιτεχνικού διευθυντή της σχολής μας Κώστα Γεωργουσόπουλο, τα ηνία ανέλαβαν ο Αλέξανδρος Μούντι για την καλλιτεχνική διευθέτηση του αφιερώματος για τα «δεκαπέντε χρόνια χωρίς τον Δάσκαλό μας» στο θέατρο Ροές και αμέσως μετά ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση ο Αλέξανδρος Κοέν.

 

Ανωτέρα Δραματική Σχολή ΙΑΣΜΟΣ
Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος
www.iasmos.net
Κεντρικό: Μαιζώνος 48, Μεταξουργείο
Τ 2105200096 – FAX 2105222762
Υποκ/μα: Μπούσγου 20, Πεδίον Άρεως
Τ 2106411823 – FAX 2106411821

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ