cc zone #2 : Μεξικό – Αθήνα: Η κατοικία σαν Κοινό και σαν δικαίωμα

   

Αυτοοργανωμένες γειτονιές στην Πόλη του Μεξικού / Κινήματα στέγης στην Αθήνα

Tετάρτη 17 Μαϊου, 20:00, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (είσοδος ελεύθερη)

 

Η δεύτερη συνάντηση cc zone ανοίγει μία δημόσια συζήτηση με θέμα τη στέγη, τις αυτοοργανωμένες γειτονιές, με σχετικά παραδείγματα και κινήματα εντός και εκτός Ελλάδας.

Καλεσμένοι για να μιλήσουν για τα ζητήματα αυτά στο ΚΕΤ την Τετάρτη 17 Μαϊου θα είναι οι:

- Σταύρος Σταυρίδης, Αναπληρωτής καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ

- Τόνια Κατερίνη, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, μέλος της κίνησης Πλειστηριασμοί STOP.

- Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ SÍ SE PUEDE. Seven days at PAH Barcelona (Ναι Μπορούμε. Εφτά μέρες με την Πλατφόρμα των Πληττόμενων από τις Υποθήκες στην Βαρκελώνη) ( 51’, 2014, Pau Faus).

 - Acapatzingo & Tlanezi Calli: Αυτο-οργανωμένες γειτονιές στην πόλη του Μεξικού

Σταύρος Σταυρίδης, Αναπληρωτής καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ

Οι Acapatzingo & Tlanezi Calli είναι δύο αυτόνομες κοινότητες κατοίκων στα περίχωρα της μεγαλούπολης του Μεξικού. Η πρώτη και παλαιότερη αριθμεί πάνω από 3000 κατοίκους και  δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία του κινήματος Los Panchos (από τον Πάντσο Βίγια). Η δεύτερη, νεότερη, είναι τόπος κατοικίας για πάνω από 1500 άτομα και πρόκειται για αποτέλεσμα της δράσης του φιλο-Ζαπατίστικου κινήματος Brujula Roja. Ο Σταύρος Σταυρίδης μας παρουσιάζει την ιστορία της δημιουργίας τους, από την κατάληψη της γης μέχρι το συλλογικό σχεδιασμό, οικοδόμηση και διαχείρισή τους από όλη την κοινότητα, μέσα από εικόνες της πρόσφατης επίσκεψής του.

 

- Η κατοικία υπό απειλή: Κινήματα στέγης στην Αθήνα

Τόνια Κατερίνη, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, μέλος της κίνησης Πλειστηριασμοί STOP.

Η κατοικία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της χρεομηχανής, των μνημονιακών πολιτικών και των αρπακτικών της αγοράς στέγης. Ο συνεχής εκσυγχρονισμός και απλοπλοίηση των διαδικασιών πλειστηριασμών και κατάσχεσης στομώνει στην, ενεργή ή ακούσια, αντίθεση της κοινωνίας. Η Τόνια Κατερίνη, παρουσιάζει τις συλλογικές αντιστάσεις και κινήσεις υπεράσπισης της κατοικίας από τα κάτω και τους λόγους που η κατοικία έχει αποδειχτεί το πιο σκληρό πεδίο προώθησης των ληστρικών πολιτικών.

 

- Προβολή της ταινίας SÍ SE PUEDE. Seven days at PAH Barcelona

Σκηνοθεσία: Pau Faus, Παραγωγή: Comando videos (2014), 51 λεπτά. Στην αγγλική γλώσσα.

Το ντοκιμαντέρ ‘SÍ SE PUEDE. Seven days at PAH Barcelona’ παρουσιάζει τον αγώνα του κινήματος PAH (Πλατφόρμα για την Υπεράσπιση των Υποθηκευόμενων Πολιτών) μέσα από την καθημερινότητά του. Επτά συνεντεύξεις, συνδυάζονται με εικόνες από τους αγώνες ενός χρόνου, οδηγώντας το θεατή μέσα από τις δράσεις του PAH στην Βαρκελώνη, μέσα σε μία εβδομάδα. Οι κάμερες έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο του κινήματος, όχι μόνο για να καταγράψουν το δράμα του σπασίματος της φούσκας των δανείων κατοικίας, αλλά κυρίως για να δείξουν το μέγεθος της αόρατης προσπάθειας πίσω από το PAH και τη σημαντική διαδικασία μετασχηματισμού και ενδυνάμωσης των συμμετεχόντων στο κίνημα αυτό.

 

 

CC ZONE : ένας καινούργιος θεσμός αφιερωμένος στην κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία

Σε συνεργασία με τον Χρήστο Γιοβανόπουλο, βασικό επιμελητή του θεσμού, το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων  εγκαινιάζει την CC ZONE, μηνιαίο ραντεβού αφιερωμένο στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, θεσμό συνάντησης και φιλοξενίας, συμμετοχής και δημιουργίας.

Η cc zone είναι πολύμορφη και εύπλαστη ώστε να χωράει την ποικιλία των εκφράσεων και εγχειρημάτων αυτο-οργάνωσης, αλληλεγγύης, συνεργατισμού, συνεταιρισμού και του κόσμου των Κοινών.

Η cc zone αφορά την προαγωγή των πολιτιστικών εκφράσεων και της πολιτικής κουλτούρας της συνεργατικής οικονομίας και της κοινωνίας της αλληλεγγύης. Αφορά τον εμπλουτισμό του φαντασιακού μας με παραδείγματα υπαρκτά αλλά ασύλληπτα ακόμα για πολλούς. Τη συλλογική τροποποίηση της κλίμακας του εφικτού, από όλους για όλους.

Η cc zone φιλοδοξεί να είναι μια περιήγηση στις διαδικασίες μοιράσματος και commοning στην πόλη μας και στον κόσμο. Μια στιγμή έμπνευσης και επιθυμίας ανάμεσα στους τόπους μας και τον κόσμο.

Η cc zone θα βρίσκετε κάθε μήνα κοντά σας.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α
Κυψέλη
213 00 40 496
69 45 34 84 45
[email protected]

site | facebook | instagram | twitter

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

με αυτοκίνητο: εύκολο παρκάρισμα | με λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8 | με τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 | (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4 | με ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (12 λεπτά με τα πόδια)

>> το ΚΕΤ στον χάρτη

Προηγούμενο άρθροΑκρόαση για παιδική παράσταση στην Πάτρα
Επόμενο άρθροΤο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αγαπάει το διεθνές θέατρο!