Χαρτογραφώντας τις ιστορίες!!! - Εργαστήρι δημιουργίας και καταγραφής ιστοριών μέσα από χάρτες!

Σάββατο 31 Οκτωβρίου & Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015, 10:30 – 15:30

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ!!!

Εργαστήρι δημιουργίας και καταγραφής ιστοριών μέσα από χάρτες!

 

Ένα ταξίδι σαν αυτό του ήρωα των παραμυθιών όπου θα δημιουργήσουμε όλοι μαζί τους δικούς μας δρόμους, τους δικούς μας χάρτες!

 

Με την Προφορική Αφηγήτρια και Ψυχοπαιδαγωγό

Σάσα Βούλγαρη

 

Όλοι οι ήρωες δρόμο παίρνουν... δρόμο αφήνουν... Όλοι οι ήρωες – και οι ηρωίδες! Για να μην ξεχνιόμαστε ταξιδεύουν... Ανοίγουν την πόρτα τους και πάνε! Και που πάνε;

 

Στα παραμύθια, τις μαγικές ιστορίες, τους θρύλους και τους μύθος ο ήρωας συχνά ταξιδεύει μακριά. Περνά από βουνά και λαγκάδια, διασχίζει δάση σκοτεινά και ποτάμια ορμητικά, περνά από το βυθό των θαλασσών, απ’ τα αστέρια των ουρανών ακόμα κι από κόσμους όπου ζουν πλάσματα του ονείρου αλλά και του τρόμου. Υπάρχουν βέβαια και οι ήρωες που διανύουν δρόμους πραγματικούς, συναντούν ανθρώπους με ονοματεπώνυμο και αντιδρούν στα απρόσμενα της ζωής με τις επιλογές τους – σωστές ή μη...

Στο εργαστήρι αυτό θα ανακαλύψετε παίζοντας, τη μυθική ή ρεαλιστική διαδρομή του ήρωα κατασκευάζοντας - κυριολεκτικά! – την διαδρομή της πορείας του.

 

Το συγκεκριμένο εργαστήρι είναι:

 

  • Ένας τρόπος να φανταστούμε σενάρια με διαφορετικές προδιαγραφές και ήρωες και να τα καταγράψουμε βήμα – βήμα πάνω σε «παραμυθο - χάρτες».
  • Μια ομαδική διαδικασία όπου όλοι συνεργαζόμαστε για να προτείνουμε λύσεις και να ανοίξουμε... δρόμους στην πλοκή της ιστορίας μας.
  • Ένα παιχνίδι μυθοπλασίας με εναλλακτικές «διαδρομές» ιστοριών είτε φανταστικών είτε με αφορμές από ρεαλιστικές ιστορικές περιόδους.
  • Ένας τρόπος να καταλάβουμε την δομή διαφορετικών αφηγημάτων.
  • Μια πρόταση με διαφορετικές εφαρμογές που μπορεί εύκολα και πρακτικά να εφαρμοστεί σε διαφορετικά δημιουργικά και εκπαιδευτικά πεδία (σχολεία /μουσεία / δημιουργική απασχόληση παιδιών και ενηλίκων / αυτογνωσιακές ομάδες κ.α.)
  • ‘Ένας δημιουργικός τρόπος να κατασκευάσουμε: κολλώντας... ζωγραφίζοντας... χρησιμοποιώντας μινιατούρες και παιδικά παιχνιδάκια...
  • Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσω των παραμυθιών που θα ακούσουμε και που θα φτιάξουμε όλοι μαζί
  • Πρώτα απ΄ όλα ένας παιγνιώδης τρόπος μάθησης
  • Ένα παιδαγωγικό επιτραπέζιο παιχνίδι με πολλές ιδέες!

 

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ:

Το συγκεκριμένο εργαστήρι είναι ανοιχτό για όλους Ιδιαίτερα χρήσιμο και σε πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Όλα τα υλικά παρέχονται, ενώ οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν κέφι κι όρεξη για παιχνίδι!

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

80€ για το σύνολο των 10 ωρών: συμπεριλαμβάνονται τα υλικά των κατασκευών

 

Η ψυχοπαιδαγωγός και επαγγελματίας αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη ανήκει στους πρωτεργάτες της νεο-αφήγησης στην Ελλάδα για ενήλικο και παιδικό κοινό. Είναι αυτοδίδακτη και αφηγείται επαγγελματικά από το 1993.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής αγωγής και τραγουδιού για παραπάνω από 10 χρόνια με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη, το σύστημα της οποίας έχει ενσωματώσει και στην διδασκαλία της. Έχοντας διαμορφώσει τη δική της μέθοδο, διδάσκει για την τέχνη της αφήγησης και συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες από το 1995. Αρκετοί από τους μαθητές της έχουν ακολουθήσει το δρόμο της αφήγησης ή της συγγραφής.

Είναι πρωτοπόρος, στην Ελλάδα, στο θέμα της αφήγησης μέσα σε μουσειακούς χώρους, με τη μεγαλύτερη παρουσία σε αυτόν τον τομέα, και σημαντική συμβολή, ώστε να γνωστοποιηθούν και να καθιερωθούν τα προγράμματα αφήγησης μέσα στα μουσεία. Έχει δημιουργήσει και συντονίσει προγράμματα σε συνεργασία με τα Μουσεία: Λαϊκής Τέχνης, Κυκλαδικής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης, Γουλανδρή - Φυσικής Ιστορίας, Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης, Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Μετάξης Π.Ι.Ο.Π., το Φιλοτελικό Μουσείο κ.α. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Διεθνές Πολιτιστικό κέντρο Δελφών, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη, το θέατρο Φούρνος. Οι συνεργασίες της χαρακτηρίζονται από πολυετή σταθερότητα.

Από το 2010 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το 1998 αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1. Το Δεκέμβριο του 2013 κλήθηκε από τον Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνα Μιχαηλίδη να δημιουργήσει, σκηνοθετήσει και να αφηγηθεί «Το Παραμύθι των Χριστουγέννων» στην 1η επίσημη παρουσίαση της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ

Το 2014 και το 2015 ήταν υποψήφια της SCBWI - Greece, ως storyteller, για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award, το μεγαλύτερο βραβείο για την παιδική λογοτεχνία στον κόσμο. Ήταν η πρώτη φορά που επαγγελματίας αφηγητής αντιπροσώπευσε την Ελλάδα.

*******

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00 – 22:00.  Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.