Δεύτερο Εργαστήριο Διηγήματος από τον Θανάση Τριαρίδη - Το παράγωγο διήγημα

Ένας από τους πιο πολύπλευρους ελληνόγλωσσους συγγραφείς των τελευταίων χρόνων, ο Θανάσης Τριαρίδης  διοργανώνει το δεύτερο διαδικτυακό Εργαστήριο Γραφής Διηγήματος – με θέμα το Παράγωγο Διήγημα από τις 06 Μαρτίου μέχρι τις 05 Ιουνίου του 2021.

 ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Η ανάδυση προσωπικών ιστοριών μέσα από το σύμπαν της παράγωγης αφήγησης και η συγγραφή δύο (2) παράγωγων διηγημάτων από κάθε συμμετέχοντα.

Και στους δύο κύκλους θα γίνουν 14 εβδομαδιαίες συναντήσεις με διδάσκοντα τον Θανάση Τριαρίδη. Το Εργαστήριο θα γίνεται στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Zoom – και θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (έως 15).

Το Εργαστήριο θα γίνει στο χρονικό διάστημα 06-3-2021 με 05-6-2021 και θα περιλαμβάνει 14 συναντήσεις (κάθε Σάββατο από τις 4 μμ. μέχρι τις 7 μμ.). Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε 8 διαφορετικούς πυροδοτικούς άξονες με εξειδικευμένη αφετηρία. Στην συνέχεια θα επιλεγούν δύο από τις εργασίες τους πάνω σε αυτούς τους άξονες και θα οδηγηθούν σε συγγραφή δυο ολοκληρωμένων διηγημάτων. 

Θα αναλυθεί η έννοια και την χρήση της παράγωγης αφήγησης: πρόκειται για κάθε αφήγηση που συμπληρώνει, εμπλουτίζει ή και εξελίσσει μια ήδη καταγεγραμμένη μυθοποιητική αφετηρία.  Παράγωγες αφηγήσεις είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα κείμενα του ανθρώπινου πολιτισμού: οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, τα Ευαγγέλια ή το θέατρο του Σαίξπηρ – και πολλά ακόμη

Παράλληλα θα γίνουνε αναλυτικές εισηγήσεις για το είδος του διηγήματος και την ιστορία του μέσα στους αιώνες, αλλά και για την τεχνική των παράγωγων κειμένων μέσα στο μεγάλο πολιτισμικό διακείμενο.

Όλα τα διηγήματα που θα προκύψουν μέσα από το συγκεκριμένο Εργαστηρίου θα δημοσιευτούν σε μία ενιαία διαδικτυακή έκδοση όπου και θα παραμείνουν σε ελεύθερη ανάγνωση.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Το κόστος συμμετοχής του Εργαστηρίου Παραμυθιού είναι 300 Ευρώ για κάθε συμμετέχοντα (με δυνατότητα αποπληρωμής σε 2 δόσεις).

 ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο Πυροδότησης Γραφής Παραμυθιού θα προκύψουν κατόπιν αιτήσεως στο email: [email protected] μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2021. Όσοι δεν έχουν υπάρξει μαθητές σε κάποιο προηγούμενο Εργαστήριο Γραφής του Θανάση Τριαρίδη, είναι απαραίτητο να στείλουν ένα βιογραφικό τους σημείωμα.

Οι επιλεγέντες θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους μέχρι τις 01 Μαρτίου του 2021.

Για κάθε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 6937160705 ή με το email: [email protected]

 

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα των τσιγγάνων στα χρόνια 1996-2001 και από το 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης. Από το 2000 έχει εκδώσει 55 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια (ανάμεσά τους το Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα, τα μελένια λεμόνια, τα Χλωρά Διαμάντια, το Περίσσιο Παιδί κ.α.) Επί χρόνια διοργανώνει σεμινάρια πάνω σε διάφορους άξονες δυτικού πολιτισμού καθώς και εργαστήρια πυροδότησης γραφής. Όλα τα βιβλία του και τα θεατρικά έργα του βρίσκονται και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα triaridis.gr ενώ τα μεταφρασμένα κείμενά του βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://triaridis.com/

 

Έχει εκδώσει (έντυπα ή ηλεκτρονικά) 23 θεατρικά έργα (ανάμεσά τους ο Μένγκελε, ο Οιδίνους, το Lebensraum, η τριλογία LeopoldFootballHIV κ.α.) Από αυτά έχουν προκύψει περισσότερες από 35 παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Κύπρου. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

 Από το 2007 κάνει έχει κάνει πάνω από 1200 σεμινάρια πάνω σε θέματα ευρωπαϊκού πολιτισμού και 10 εργαστήρια θεατρικής και αφηγηματικής γραφής. Το 2020 όλες αυτές τις δράσεις του τις συγκέντρωσε στην Διαδικτυακή Ακαδημία Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ~τα μελένια λεμόνια~.

INFO:

Δεύτερο Εργαστήριο Διηγήματος από τον Θανάση Τριαρίδη - Το παράγωγο διήγημα

~ Από Σάββατο 06 Μαρτίου 2021 και για 14 εβδομαδιαίες συναντήσεις (έως τις 06 Ιουνίου 2021).

 ~ Ανώτατο όριο συμμετοχής: 15 άτομα.

~ Ώρες διεξαγωγής: κάθε Σάββατο 4:00 μμ - 7:00 μμ.

~ Συμμετοχή 300 ευρώ.

~ Εγγραφες / πληροφορίες: [email protected] και 6937160705