Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ: Απάντηση του διευθυντή σπουδών Γ. Ρήγα στις καταγγελίες του Γ. Μαργαρίτη

ΚΘΒΕ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Κολοκοτρώνη 25 - 27

56430 - Σταυρούπολη

Θεσσαλονίκη

2310 589104

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ -ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΘΒΕ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΗΓΑ

 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής που απέστειλε στον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά ο Διευθυντής Σπουδών Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ, κ. Γιάννης Ρήγας, ως απάντηση στις καταγγελίες που απηύθυνε δημόσια ο κ. Γιάννης Μαργαρίτης.

Σε απάντηση της επιστολής του κ. Μαργαρίτη έχω να σημειώσω τα παρακάτω:

  1. Με τον κ. Μαργαρίτη μίλησα, πράγματι, στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 και του ανήγγειλα ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία μας για το επόμενο εκπαιδευτικό έτος. Το γεγονός ότι εκείνος με κάλεσε και όχι εγώ είναι απλή σύμπτωση, αφού έτσι κι αλλιώς θα τον ειδοποιούσα για να τον ενημερώσω, και μάλιστα μέσα στο χρόνο που ορίζει η τρέχουσα πρακτική όταν πρόκειται για διακοπή συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος μου αντέτεινε ότι κακώς ειδοποιείται τόσο αργά και ότι έπρεπε να ειδοποιηθεί από το τέλος Ιουνίου ή έστω αρχές Ιουλίου. Του εξήγησα ότι λυπάμαι και ότι τα μαθήματα δεν θα αρχίσουν πριν τις 10 Οκτωβρίου, άρα καλώς ειδοποιείται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για την ιστορία αναφέρω ότι η Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. τελείωσε τις διπλωματικές της εξετάσεις στις 3 Ιουλίου και ολοκλήρωσε τις εργασίες της στο Φεστιβάλ Φιλίππων στις 10 Αυγούστου.

 

  1. Διευκρινίζω ότι ο κ. Μαργαρίτης δεν ήταν ο μόνος που ταξίδευε με τραίνο και φθηνό εισιτήριο. Είναι πάγια τακτική η μετακίνηση των καθηγητών με φθηνά εισιτήρια, είτε σιδηροδρομικά είτε αεροπορικά, τα οποία αεροπορικά πολύ συχνά είναι φθηνότερα.

 

  1. Γιατί χαρακτηρίζει τη διακοπή της συνεργασίας αντιδεοντολογική και αντισυναδελφική; Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα υγείας και το σέβομαι. Αλλά το καθηγητικό προσωπικό της Σχολής μας αποτελείται από τους καθηγητές που κάθε φορά η Διεύθυνση της Σχολής κρίνει – και η Διεύθυνση του Κρατικού εγκρίνει - ότι είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία των μαθημάτων και φυσικά τις ανάγκες των σπουδαστών. Και όπως λέει και ο κ. Μαργαρίτης οφείλω να προασπίσω το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή το συμφέρον των σπουδαστών της Σχολής. Η εργασία του κάθε καθηγητή κρίνεται όχι με όρους προσωπικής φιλίας, σχέσης και οικογενειακών προβλημάτων αλλά αποδοτικότητας και ανταποδοτικότητας σε σχέση με την εξέλιξη των σπουδαστών. Και καλώς, ή κακώς κατά τον κ. Μαργαρίτη, η ευθύνη της κρίσης βαραίνει εμένα.

 

  1. Χαίρομαι που ο κ. Αναστασάκης είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού γιατί θεωρώ πως έχει και την αποφασιστικότητα και το κουράγιο να ανταπεξέλθει των καθηκόντων του. Ως εκεί όμως. Δεν αντιλήφθηκα να ευεργετούμαι εξαιτίας της γνωριμίας μας. Αντίθετα, την επόμενη χειμερινή περίοδο για πρώτη φορά δεν θα σκηνοθετήσω καμιά παραγωγή του Κρατικού, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Και δεν παραπονούμαι, ούτε οργίζομαι, ούτε αντιδρώ καθ’ οιονδήποτε τρόπο γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωσή του να καταρτίζει το ρεπερτόριο του Θεάτρου και να επιλέγει τους συνεργάτες του. Πάντως υπενθυμίζω ότι η τελευταία συνεργασία μας ήταν το καλοκαίρι του 2000. Αν η αλληλοεξυπηρέτηση, όπως πιστεύει ο κ. Μαργαρίτης, ανταποδίδεται 16 χρόνια αργότερα, τότε τα συμπεράσματά του αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας. Θα του πρότεινα, αντί της φθηνής συναισθηματικής λάσπης να εξετάσει και την περίπτωση της εκτίμησης του αποδιδόμενου έργου σε ότι αφορά στη Δραματική Σχολή.

 

  1. Η Σχολή του Κρατικού είναι σπουδαία. Και δεν είναι μόνο τώρα. Και Σχολή νοείται ο λόγος των διδασκόντων προς τους διδασκόμενους και η κυρίαρχη άποψη της Διεύθυνσης της Σχολής και της Διεύθυνσης του Κρατικού. Τα “κατορθώματα” της Σχολής δεν είναι αποτέλεσμα των μαθημάτων του κ. Μαργαρίτη αλλά του συνόλου των καθηγητών της Σχολής.

 

  1. Δεν θέλω να σχολιάσω τη διεκδίκηση του Πρώτου Βραβείου Κοινού για την υπέροχη παράσταση του κ. Μαργαρίτη “Ο καλός άνθρωπος του Σε - Τσουάν” με τους τότε τελειόφοιτους της Σχολής μας. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όλες οι παραστάσεις διεκδικούν την πρώτη θέση. Ξεχνά όμως να αναφέρει την στήριξη που παρείχε η Σχολή και το Κ.Θ.Β.Ε. με τα αρμόδια τμήματά του. (Τεχνικό τομέα, Δημόσιες σχέσεις κλπ.)

 

  1. Η συνεργασία με τη Σχολή του Εθνικού ήταν πραγματικά πρωτοβουλία του κ. Μαργαρίτη. Αλλά και στο παρελθόν έχει συμβεί. Τότε δεν είχαμε μάθει ακόμα, ή δεν υπήρχαν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο για να το μάθουν περισσότεροι.

Διευκρινίζω ότι η ανταλλαγή ανάμεσα στις δυο Σχολές συνίστατο σε ένα τετραήμερο ταξίδι των σπουδαστών μας  στην Αθήνα και η παρακολούθηση, βασικά, του αντίστοιχου μαθήματος του κ. Μαργαρίτη στη Σχολή του Εθνικού.

 

  1. Ο κ. Μαργαρίτης ξεχνά ότι η Δραματική Σχολή του Κρατικού έχει καθιερώσει εδώ και καιρό ένα σύγχρονο σύστημα διπλωματικών εξετάσεων. Ο κάθε σπουδαστής οφείλει να συμμετάσχει σε τέσσερεις έως έξι παραστάσεις-εξετάσεις συνόλου: 2 ή 3 υποκριτική, 1 χορό, 1 κίνηση, 1 λυρικού θεάτρου και επιπλέον να επιλέξει, να σκηνοθετήσει, να ερμηνεύσει, και να κάνει την παραγωγή μιας εξ ολοκλήρου δικής του παράστασης με την αρωγή της Σχολής και του Κρατικού Θεάτρου.

Σε πόσες από αυτές τις εξετάσεις ο κ. Μαργαρίτης ήταν παρών; Γνωρίζει ότι τα τελευταία 7 χρόνια από τη Σχολή αποφοίτησαν 84 σπουδαστές και ότι οι 67 βρίσκονται εν ενεργεία σε επαγγελματικούς θιάσους; δηλ. αμείβονται για την εργασία τους; Και μάλιστα σε μια πόλη χωρίς τηλεοπτικές παραγωγές ή έστω ραδιοφωνικές; Πιστεύει ότι όλο αυτό το έργο οφείλεται στην δική του εργασία;

Γνωρίζει ότι στο Φεστιβάλ των Δημητρίων η Σχολή δεν έχει πάρει μέρος μόνο μια φορά;

Γνωρίζει ότι η Σχολή συστηματικά συμμετέχει στο Φεστιβάλ Φιλίππων με 1 ή 2 ή και 3 παραγωγές της; Γνωρίζει ότι η Σχολή συμμετείχε στο φετινό φεστιβάλ με παραγωγή – παραγγελία;

Γνωρίζει ότι παρουσίασε παράσταση οπερέτας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και λόγω της μεγάλης προσέλευσης κοινού αναγκάστηκε να επαναλάβει την παράσταση;

Γνωρίζει ότι η Σχολή συμμετέχει συστηματικά σε εκδηλώσεις που αφορούν σε κοινωνικές δράσεις, όπως αυτή κατά του AIDS, υπέρ της Διεθνούς Διαφάνειας ή σε συνέδρια κλπ;

Σε πόσες από αυτές τις εκδηλώσεις ήταν παρών; Ποιά προετοίμασε; Πότε ήταν παρών σε διπλωματική παράσταση συνόλου ή διπλωματική εργασία – παράσταση εκτός από τη δική του βέβαια…

Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί θα αναγκαστώ να μιλήσω για πράγματα που δεν αρμόζουν σε καλλιτέχνες της αξίας και της ευαισθησίας του κ. Μαργαρίτη. Αλλά αν μετρούν τα χρόνια προϋπηρεσίας θα του υπενθυμίσω ότι αν εκείνος διδάσκει 29 χρόνια ο υποφαινόμενος διδάσκει 40 και δεν είναι μέτρο σύγκρισης η ποσότητα αλλά η ποιότητα.

 

Το περιεχόμενο της επιστολής του προσβάλλει εμένα αλλά και τους υπόλοιπους συνεργάτες της Σχολής και κατ’ επέκταση το έργο μας, στο οποίο μέχρι πρόσφατα συμμετείχε ο κ. Μαργαρίτης χωρίς αντίρρηση και χωρίς κριτική απέναντι σε συναδέλφους μας που επέλεξα να διδάσκουν τους σπουδαστές.

 

Με ποιά κριτήρια ο κ. Μαργαρίτης θεωρεί ότι είναι καλύτερος από την κ. Τσιμά ή, ενδεχομένως, τον κ. Σιώνα, ή τον κ. Κολοβό για να μιλήσω για τους νεότερους καθηγητές της Σχολής; Πιστεύει ότι το μέλλον αυτής της χώρας στηρίζεται αποκλειστικά σε δοκιμασμένες συνταγές; Δηλαδή μέλλον δεν υπάρχει;

Και να ρωτήσω επίσης τον κ. Μαργαρίτη:

Θεωρεί προσβλητική την πρόταση του κ. Αναστασάκη να κάνει μια σειρά σεμιναρίων στη Σχολή; Γιατί; Σπουδαίοι καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι θεωρούν τιμή και υποχρέωσή τους να κάνουν σεμινάρια απανταχού της γης και να μιλήσουν για την εργασία τους στους νεότερους. Δεν καταλαβαίνει ότι έτσι παραμένει στη μεγάλη οικογένεια του Κρατικού ως ενεργό μέλος;

 

Με τιμή

Γιάννης Ρήγας

Διευθυντής Σπουδών

Δραματικής Σχολής Κ.Θ.Β.Ε.