Εργαστήρι Παραμυθογραφής

ΠΑΡΑ – ΜΥΘΕΟΜΑΙ VI, 2015 - 2016

Για 6η χρονιά φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΜΥΘΟΓΡΑΦΗΣ

Κάθε Τρίτη από 5 Απριλίου ως 7 Ιουνίου (10 τρίωρες συναντήσεις)

 

Με την  προφορική αφηγήτρια – ψυχοπαιδαγωγό Σάσα Βούλγαρη

Ένα σημάδι στον τοίχο, μια φιγούρα στην άκρη του δρόμου, μια κάλτσα πεταμένη κι ένα περίεργο σύννεφο... Μια ηρωϊδα κοκκινοσκούφα, ένας πορτοκαλί ελέφαντας, ένα θλιμμένο μπαλόνι και ένα περιστατικό της καθημερινότητας... Η παλιά φωτογραφία, ένα ξεχασμένο κουρελάκι, μια αίσθηση κι ένα χρώμα, μια περίεργη γεύση...

 Τόσα κι άλλα τόσα ψάχνουν τις ιστορίες τους!

Από παλιά οι άνθρωποι επικοινωνούσαν τα βιώματα τους μέσα από τις... ιστορίες!

Η παραδοσιακή τέχνη της προφορικής ιστόρησης διέπεται από κανόνες όπως όλες οι λαϊκές τέχνες. Μέσα από αυτούς τους κανόνες αναδύονται οι τεχνικές για να φτιάξετε ιστορίες!

 Υπάρχουν διαφορετικά «στυλ» αφήγησης και διαφορετικά είδη αφηγημάτων είτε είναι προφορικά, είτε γραπτά:  μαγικά παραμύθια, αστείες ιστορίες, μπαλάντες, έπη, παραδόσεις, θρύλοι, ιστορίες διδακτικές, παραμύθια της παρηγοριάς, και πολλά ακόμα!

Η προφορική αφηγήτρια και ψυχοπαιδαγωγός (Πανεπιστήμιο Αθήνας) Σάσα Βούλγαρη διδάσκει για την τέχνη της αφήγησης και της δημιουργικής γραφής που βασίζεται στον έντεχνο προφορικό λόγο, από το 1995. Αφηγείται επαγγελματικά από το 1993 με αποκλειστική επαγγελματική ενασχόληση την προφορική αφήγηση και ο,τι  συσχετίζεται με αυτήν (διαλέξεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α.).

Έχει διαμορφώσει την δική της μέθοδο διδασκαλίας, βασισμένης τόσο στην πλούσια εμπειρία και τη συνεχή παρουσία της στον χώρο της επαγγελματικής αφήγησης όσο και στην εκπόνηση πολλών αφηγηματικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε γνωστά μουσεία, βιβλιοθήκες και ποικίλους πολιτιστικούς χώρους.

Πολλοί από τους μαθητευόμενους στα σεμινάριά της έχουν ενσωματώσει σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους  την χρήση της ιστόρησης, και της δημιουργίας ιστοριών.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ!: ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ!

 

ΜΥΘΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ

 

Μερικά από τα θέματα:

 

 • Απλές τεχνικές και αφορμές από την καθημερινότητα για να φτιάξετε ιστορίες
 • Αυθόρμητες ιστορίες, αυτόματη γραφή
 • Ιστορίες με προδιαγραφές: όρια, εμπλουτισμός, στοχοθεσία κ.α.
 • Δημιουργία παραμυθιών – κατασκευή παραμυθοβιβλίων
 • Αστείες ιστορίες, ανατροπές
 • Ιστορίες και εκπαιδευτικά προγράμματα
 • Ιστορίες και διαφήμιση
 • Τα βασικά συστατικά στην κατασκευή μιας οποιασδήποτε ιστορίας
 • Ο τρόπος επεξεργασίας ανάλογα με το είδος της ιστορίας – μορφολογία του κειμένου (έμμετρο, πεζό, ανάλογα με την έκταση και τη δομή κ.λ.π.)
 • Δομή του αφηγήματος: το στήσιμο και ο «χάρτης» επεξεργασίας του
 • Τεχνικές μυθοπλασίας εμπνευσμένες από παγκόσμια προφορικά είδη αφήγησης (χαϊκου, δεκαπεντασύλλαβος, nonsense, στιχοπλοκιές, κ.α.)
 • Ο συν – τονισμός των λέξεων: πως έχουμε ένα κριτήριο αν αυτό που γράψαμε είναι καλό

 

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

 • Δεν απαιτείται ιδιαίτερη ικανότητα ή προεργασία για την παρακολούθηση του, ενώ μπορούν να το παρακολουθήσουν άτομα από κάθε επαγγελματικό χώρο.
 • Το σεμινάριο είναι ομαδικό και βιωματικό και ζητείται συνέπεια στην προσέλευση στην παρακολούθηση όλων των συναντήσεων του κάθε κύκλου.
 • Δίνεται βιβλιογραφία και σύμμεικτο υλικό καθώς και βεβαίωση σπουδών
 • Παρέχονται όλα τα υλικά

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 17.30 ΜΕ 20.30 Μ.Μ.

(ίσως και λίγο αργότερα κατόπιν συνεννόησης)

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 206, ΤΑΥΡΟΣ, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 3418550

www.mcf.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ: 210 9572613, 6972 261037

[email protected]

http://www.facebook.com/profile.php?id=1116545507

Η ψυχοπαιδαγωγός και επαγγελματίας αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

 

Ανήκει στους πρωτεργάτες της νεο-αφήγησης στην Ελλάδα για ενήλικο και παιδικό κοινό. Είναι αυτοδίδακτη και αφηγείται επαγγελματικά από το 1993.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής αγωγής και τραγουδιού για παραπάνω από 10 χρόνια με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη, το σύστημα της οποίας έχει ενσωματώσει και στην διδασκαλία της.

Έχοντας διαμορφώσει τη δική της μέθοδο, διδάσκει για την τέχνη της αφήγησης και συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες από το 1995. Αρκετοί από τους μαθητές της έχουν ακολουθήσει το δρόμο της επαγγελματικής αφήγησης ή της συγγραφής και άλλοι έχουν ενσωματώσει το αντικείμενο σε διάφορα επαγγελματικά πεδία συχνά με πρωτότυπο τρόπο.

 

Είναι πρωτοπόρος, στην Ελλάδα, στο θέμα της αφήγησης μέσα σε μουσειακούς χώρους, με τη μεγαλύτερη παρουσία σε αυτόν τον τομέα, και σημαντική συμβολή, ώστε να γνωστοποιηθούν και να καθιερωθούν τα προγράμματα αφήγησης μέσα στα μουσεία. Έχει δημιουργήσει και συντονίσει προγράμματα σε συνεργασία με τα Μουσεία: Λαϊκής Τέχνης, Κυκλαδικής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης,  Γουλανδρή - Φυσικής Ιστορίας, Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Μετάξης Π.Ι.Ο.Π., το Φιλοτελικό Μουσείο κ.α.

Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Διεθνές Πολιτιστικό κέντρο Δελφών, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη, το Θέατρο Φούρνος. Οι συνεργασίες της χαρακτηρίζονται από πολυετή σταθερότητα.

Από το 2010 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το 1998 αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1

Το Δεκέμβριο του 2013 κλήθηκε από τον διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να δημιουργήσει, σκηνοθετήσει και να αφηγηθεί «Το Παραμύθι των Χριστουγέννων» στην 1η  επίσημη παρουσίαση της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ

Το 2014 και το 2015 ήταν υποψήφια της SCBWI – Greece, ως storyteller, για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award, το μεγαλύτερο βραβείο για την παιδική λογοτεχνία στον κόσμο. Ήταν η πρώτη φορά που επαγγελματίας αφηγητής αντιπροσώπευσε την Ελλάδα

ΠΕΡΙ «ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΩΣ»

Ο ανθρώπινος λόγος εμπεριέχει ρυθμό και μουσικότητα. Η γοητεία μιας αφήγησης προφορικών ιστοριών βασίζεται ακριβώς στην σωστή «ενορχήστρωση» λέξεων, ήχων, κινήσεων, παύσεων, αναπνοών.

Η Σάσα Βούλγαρη – εδώ και χρόνια – ερευνά τη σχέση λόγου και ρυθμού, στις αφηγήσεις της.

Δεν αποστηθίζει το υλικό της βασίζοντας τη δουλειά της στον αυτοσχεδιασμό, και στα προγράμματά της χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία απλών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο, ενώ τραγουδάει και αυτοσχεδιάζει φωνητικά. Κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του παραμυθικού υλικού μελετά, κατά το δυνατόν, τη μουσική και τα τραγούδια του τόπου προέλευσης, είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για άλλες περιοχές του πλανήτη. Το χάρισμα του τραγουδιού πήρε από την οικογένεια της μητέρας της, από την Καρδίτσα της Θεσσαλίας, όπου υπάρχει μια μακριά παράδοση στο τραγούδι, την αφήγηση, τους λεκτικούς και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς.

Στις εκάστοτε συνεργασίες της με μουσικούς «ενορχηστρώνει» κυριολεκτικά το υλικό – αφηγηματικό και μουσικό – με στόχο πάντα την ανάδειξη του λόγου και της ιστορίας, χρησιμοποιώντας δομικά και το τραγούδι.

 

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ:

Paidorama.com - Μια ζωή σαν παραμύθι.

http://goo.gl/JZkRku

Cat is Art - Γάργαρος λόγος ρόδινη μορφή

http://goo.gl/jGejQT

Η Καθημερινή –

Χριστουγεννιάτικο παραμύθι στην Παιδική Σκηνή της Λυρικής

http://goo.gl/BtIYdN

Culture now.gr - Ο πραγματικός παραμυθάς είναι ον μοναχικό.

http://goo.gl/IgnSqx

E net, Ελευθεροτυπία - Η εποχή μας είναι μαγική. Εμείς σκληρύναμε.

http://goo.gl/f9xMhk

VIDEOS

Culturenow.gr http://goo.gl/nfXYsR

Σημείο Art – ΕΤ1 http://goo.gl/OySXjM

Promo Video http://goo.gl/1XObMx

ΤΥΠΟΣ / ΔΙΚΤΥΟ – ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ

 • Από τις πιο αγαπητές φωνές της ελληνικής νεο-αφήγησης. (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ)
 • Η Σάσα Βούλγαρη είναι μια εμπνευσμένη παραμυθού. [...] άμεση, απλή, αισθησιακή καθώς περιγράφει [...] Καθώς η Σάσα Βούλγαρη κλείνει τα μάτια της και τραγουδάει, σαν νεράιδα η ίδια, χτυπώντας ένα μεταλλικό κύπελλο για μουσικό όργανο, έχουμε όλοι «φύγει» σ’ έναν άλλο κόσμο. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ )
 • Γιατί αυτή είναι η δουλειά της Σάσας Βούλγαρη που εδώ και 20 χρόνια ξεκίνησε να λέει παραμύθια, στην αρχή ερασιτεχνικά και, λίγο μετά, επαγγελματικά. Δουλεύοντας την τεχνική της, αλλάζει και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα: Άλλος είναι ο τρόπος όταν απευθύνεται σε παιδιά και άλλος στους ενηλίκους- με τα παραμύθια της, πραγματικά, παρασύρεσαι, καθώς ζωντανεύουν μπροστά σου κόσμοι ολόκληροι, με τους ήχους, τις μυρωδιές, τα χρώματα και τις ανάσες τους. (ΤΟ ΒΗΜΑ)

 

 • Η Σάσα Βούλγαρη, ένα από τα πιο γνωστά και έγκυρα ονόματα στον κύκλο των αφηγητών – παραμυθάδων. [...] Η αφήγηση συνοδευόταν από ένα φλάουτο και κόσμος που ήρθε δεν χωρούσε να καθήσει! (ΤΑ ΝΕΑ)

 

 • Είναι γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς μαγεύονται και οι μεγάλοι, όπως τα παιδιά, όταν ακούν, όπως διαπίστωσα πρόσφατα, τον υπέροχο αφηγηματικό λόγο της Σάσας Βούλγαρη, η οποία άλλοτε με συνεργασία μουσικού και άλλοτε εντελώς μόνη της, κατορθώνει να επικοινωνήσει συναισθηματικά με τους ακροατές/θεατές των «παραστάσεών» της. [...] Τον αφηγηματικό λόγο της πολυτάλαντης και δραστήριας Σάσας Βούλγαρη (με πλουσιότατο βιογραφικό) συνοδεύουν κρουστά όργανα τα οποία η παραμυθού χειρίζεται με δεξιοτεχνία, υποβάλλοντας συναισθηματικά το ακροατήριο και διευκολύνοντας το να «ζήσει» τα δρώμενα, λες και είναι παρόν στον ιστορικό δραματικό χρόνο και χώρο. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

 

 • Είναι από αυτές τις υπάρξεις που τις βλέπεις και σκέφτεσαι "μπας και είναι ξωτικό;", "μήπως είναι βγαλμένη από άλλη εποχή;", "είναι αληθινή;" Μια ώρα διαρκεί η αφήγησή της, εξήντα λεπτά γεμάτα παραμύθια - κάθε φορά τα αλλάζει, κάθε φορά λέει και διαφορετικά. Οι γονείς καθόμαστε στις καρέκλες, τα παιδιά στα μαξιλαράκια στο πάτωμα, μπροστά της. Είναι γλυκιά, υπομονετική, έχει χιούμορ αλλά κυρίως σε ταξιδεύει. Με τη φωνή της, την κινησιολογία της, τις εκφράσεις της, τα μουσικά της όργανα. Και ζωντανεύουν μπροστά σου βασιλόπουλα, μουσικοί, μύγες ερωτευμένες (!), τριζόνια, μάγισσες και πριγκιποπούλες, παραμύθια παραμυθένια, με τη γοητεία της λαογραφίας και της παράδοσης, με νοήματα απλά και άλλα πιο σύνθετα... Και ναι, αξίζει να πας να την ακούσεις, ακόμα και αν δεν έχεις παιδί! Ασυζητητί. Και αν έχεις παιδάκι και σου ζητάει "μια ιστορία από τα παλιά" ή "μια ιστορία από το μυαλό σου", ε, όλο και κάτι θα ξεπατικώσεις από το ταλέντο της! (like mother like daughter – blog)
 • .....σημερα ειστε υπευθυνη που δεν εστρωσα κρεβατια ,,,,στην ερτ1 ειχε παλια εκπομπη με σας και θα πω την αληθεια...με καθηλωσε σαν να ημουν μικρο παιδι...κι αυτοι οι μουσικοι που σας συνοδευαν τελειοι....μετα εφυγα και τα κρεβατια αστρωτα χαχαχαχα (σχόλιο στο FACEBOOK)

 

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με την Αρκαδία Ψάλτη για την παράσταση «Πιτσιμπούργκο»
Επόμενο άρθροΠειραματική Σκηνή -1 Πλατφόρμα νέων δημιουργών: «Θέμα Εμφύλιος»