Εθνικό Θέατρο | Ανακοίνωση για την στάση εργασίας την εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου (ΣΕΕΘ)

Εθνικό Θέατρο

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου (ΣΕΕΘ) δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις θέτοντας την εργασιακή ειρήνη στο Εθνικό Θέατρο σε κίνδυνο.

Η όποια καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση δεν βαρύνει τη Διοίκηση, όταν οι προτάσεις της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης έχουν δοθεί στο ΣΕΕΘ από τον Ιούνιο του 2016 και το ΣΕΕΘ απάντησε 5 μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο. Οι διαπραγματεύσεις έκτοτε συνεχίζονται με καλή πίστη, πιστεύουμε, προς το κοινό όφελος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα υπάρχει Συλλογική Σύμβαση σε ισχύ.

Σχετικά με τις αλλαγές στον Εσωτερικό Κανονισμό και το Οργανόγραμμα, τόσο το ΔΣ όσο και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση έχουν τοποθετηθεί για την ανάγκη  εκσυγχρονισμού τους, διότι δεν αφορά μόνον στα επιδόματα αλλά και σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν στο καλλιτεχνικό έργο και την ευόδωση των σκοπών του Θεάτρου.  Η  Καλλιτεχνική Διεύθυνση εργάζεται για αυτό το σκοπό,  πλην όμως οφείλει σύμφωνα με το νόμο, να συνεργαστεί με τον επερχόμενο Διοικητικό Διευθυντή του οποίου οι προτάσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η τροποποίηση τους αποτελεί ζήτημα για περισσότερο από 10 χρόνια τώρα, ενώ θυμίζουμε ότι η Καλλιτεχνική Διεύθυνση ξεκίνησε τη θητεία της επισήμως μόλις πέρσι τον Απρίλιο. Αξιοπερίεργο είναι δε, ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα στην τελευταία συνάντηση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης με το ΣΕΕΘ για τη Συλλογική Σύμβαση, το ΣΕΕΘ απέρριψε την πρόταση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας ώστε να συζητηθούν τα θέματα του Εσωτερικού Κανονισμού και Οργανογράμματος που σχετίζονται με τους εργαζόμενους στο Θέατρο.

Αναφορικά με τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, γνωρίζουμε όλοι πως χορηγούνται βάσει των νόμων του κράτους, δεν βρίσκονται στην ευχέρεια της Διοίκησης και δεν αποτελούν ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης. Για το θέμα αυτό ήδη υπάρχει σχετική επίσημη αλληλογραφία του Θεάτρου με τις αρμόδιες αρχές, πλην όμως  ο  Καλλιτεχνικός Διευθυντής σε συνεννόηση με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμβάλει όπως δήλωσε και εγγράφως στο σχέδιο της ΣΣΕ   για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα αναγνωρίζει τη  χορήγηση των επιδομάτων αυτών.

Σχετικά με τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας, η Διοίκηση και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση εξαρχής και επανειλημμένως έχουν δείξει και αποδείξει την πρόθεση τους. Έχουν δοθεί σαφείς εντολές ώστε να τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι ασφαλείας όπως υποδεικνύονται από τον Σύμβουλο Ασφαλείας, ενώ συνεργάζεται και με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων. Πρόσφατα διοργανώθηκε σεμινάριο για τους Προϊσταμένους τομέων,  με υποχρεωτική παρουσία. Επίσης, το Εθνικό Θέατρο είναι ήδη στη διαδικασία ανανέωσης βασικού εξοπλισμού, όπως οι σκαλωσιές για τεχνικές εργασίες στις σκηνές, μια εκ των οποίων αποτελεί προϊόν χορηγίας.

Σχετικά με το αναβατόριο αναπήρων στην Πειραματική Σκηνή υπάρχει πράγματι τεχνικό πρόβλημα και γι’ αυτό είμαστε στη διαδικασία αντικατάστασής του με την  υπογραφή  σύμβασης με τον προμηθευτή μέσα στην εβδομάδα, ώστε να γίνει η παραγγελία του νέου μηχανήματος.

Τέλος, σχετικά με την καταβολή των εκτός έδρας αποζημιώσεων συγκεκριμένων εργαζόμενων για τη θερινή περιοδεία 2016, έγινε κανονικά το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τελικώς παρακρατήθηκε από τον μισθό τους φέτος το Φεβρουάριο το ποσό που αφορούσε στη διαμονή τους. Αυτό  συνέβη γιατί σε αντίθεση με όλους τους συναδέλφους τους, εκείνοι ουδέποτε κατέβαλαν τα αντίστοιχα παραστατικά από τα ξενοδοχεία, ούτε μετά και την ενημέρωση για τελευταία προθεσμία τον Νοέμβριο με σαφή προειδοποίηση ότι αλλιώς θα παρακρατηθούν.

Στις κρίσιμες εποχές που διανύουμε το ΔΣ και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, έχοντας παραμερίσει τις όποιες διαφωνίες είχαν στο παρελθόν, είναι πλέον ενωμένοι και αποφασισμένοι να επιμείνουν αταλάντευτοι στην προσπάθεια τους για το καλό του οργανισμού. Η Διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας, πασχίζει πραγματικά για τη διατήρηση της ευρωστίας του οργανισμού, προσφέροντας πλούσιο και ποιοτικό καλλιτεχνικό έργο σε προσιτές τιμές εισιτηρίων, χωρίς να μειώσει ούτε μία θέση εργασίας, ενώ παράλληλα κρατώντας ευήκοα ώτα στα προβλήματα των εργαζομένων, προσπαθεί να βελτιώσει τις δυσλειτουργίες και να εκσυγχρονίσει το Εθνικό Θέατρο.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητα μας σε έναν οργανισμό δημοσίου χαρακτήρα όπως είναι το Εθνικό Θέατρο, αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποια επιτακτική ανάγκη οδηγεί το ΣΕΕΘ να προσκαλεί τους εργαζόμενους σε στάση εργασίας την προσεχή Πέμπτη, πλήττοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, την πρεμιέρα ενός νέου έργου στην Κεντρική Σκηνή, αλλά και την παρουσίαση των έργων νέων θεατρικών ομάδων που φιλοξενούνται στην Πειραματική Σκηνή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων».

Επιμένουμε να πιστεύουμε ότι η καλή πίστη, η καλή διάθεση και ο διάλογος είναι οι τρόποι για να πορευτούμε προς την βελτίωση και την επιτυχία και ελπίζουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις στο Εθνικό Θέατρο θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται από τον αμοιβαίο σεβασμό, τη διαφάνεια και τον καθαρό λόγο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                               Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Θανάσης Παπαγεωργίου                              Στάθης Λιβαθινός

Προηγούμενο άρθροΗ επικοινωνία μιας παράστασης | Masterclass Επικοινωνίας στο Bios Tesla με τον Άρη Ασπρούλη
Επόμενο άρθροElectric Cinema goes… nasty!