ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ: «Το ΚΘΒΕ, όσο εγώ θα βρίσκομαι στο τιμόνι του, θα είναι υπόδειγμα διαχειριστικής διαφάνειας»

«Το ΚΘΒΕ υπερασπίζεται την παρουσία του σε βάθος χρόνου και κυρίως υπερασπίζεται τους εργαζομένους του».

 

«Η αλήθεια υπάρχει αλλά το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί». Τα ίδια λόγια που χρησιμοποίησε το Νοέμβριο του 2014, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος, όταν κλήθηκε να «απολογηθεί» στα ΜΜΕ με συνέντευξη Τύπου για τις ανώνυμες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για σωρεία κακουργημάτων, σπατάλες και αδιαφανή οικονομικά -που παρέπεμπαν σε αδικήματα κακουργηματικής απιστίας κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου- χρησιμοποίησε και σήμερα κρατώντας στα χέρια του το πόρισμα της έρευνας που διεξήχθη από τον Εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το πόρισμα δεν στοιχειοθετείται το ερευνώμενο αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου εκ μέρους του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και της τότε Προέδρου του Δ.Σ.

 

«Οι καταγγελίες αυτές έχουν μπει στο αρχείο, καθώς δεν βρέθηκε κανένα αδίκημα, ενώ συνεχίζεται μια έρευνα για το πλημμέλημα των τάχα υψηλών εξόδων προβολής και διαφήμισης του ΚΘΒΕ -που αν δεν υπήρχαν οι χορηγοί επικοινωνίας το ΚΘΒΕ θα πορευόταν στο σκοτάδι- και για κάποιες νόμιμες η μη ανανεώσεις συμβάσεων του προσωπικού του ΚΘΒΕ. Το ΚΘΒΕ, όσο εγώ θα βρίσκομαι στο τιμόνι του, θα είναι υπόδειγμα διαχειριστικής διαφάνειας. Ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω», τόνισε ο κ. Βούρος δηλώνοντας σίγουρος ότι και αυτές οι κατηγορίες θα πέσουν στο κενό.

 

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΚΘΒΕ, παράλληλα με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της χώρας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής εξήγησε ότι:

«Όταν μια επιχορήγηση έρχεται τμηματικά, ένας Καλλιτεχνικός Διευθυντής οφείλει να διαχειριστεί εκείνος τα οικονομικά με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει της λειτουργία του Θεάτρου. Στις δύο τελευταίες τμηματικές επιχορηγήσεις που στάλθηκαν –βλέπετε εμείς βιώνουμε εδώ και μήνες την κατάσταση των capital controls- έλαβα σκληρή εντολή να διαθέσω όλο το ποσό αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, όπως και έπραξα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή έλλειψη ρευστότητας στα ταμεία του Θεάτρου, που δημιουργεί προβλήματα και στην εκτέλεση των περιοδειών αλλά και την προετοιμασία των χειμερινών παραγωγών. Σήμερα καλούμαι να απολογηθώ για αναβολές και ακυρώσεις που είναι απόρροια προηγούμενων αποφάσεων».

 

Παράλληλα, αναφερόμενος σε αρνητικά δημοσιεύματα και σκληρές κριτικές που έχει δεχθεί το ΚΘΒΕ σχετικά με την ακύρωση των παραστάσεων της παραγωγής «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» στο Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής τόνισε: ««Το ΚΘΒΕ πορεύεται με βάση τον στρατηγικό του ρόλο. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, κύριο μέλημά μου είναι η μακροπρόθεσμη λειτουργία του ΚΘΒΕ κι όχι ένας βραχυπρόθεσμος θνησιγενής καλλιτεχνικός στόχος. Το ΚΘΒΕ δεν απαξιώνει το θεσμό του Φεστιβάλ. Το ΚΘΒΕ υπερασπίζεται τη δική του παρουσία σε βάθος χρόνου και κυρίως υπερασπίζεται τους εργαζομένους του, τους οποίους, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα αναγκαζόμουν να τους βγάλω σε περιοδεία χωρίς να μπορώ να εξασφαλίσω τις αποζημιώσεις των εκτός έδρας».

 

Τέλος, ο Γιάννης Βούρος υπογράμμισε ότι οι παραστάσεις στους Φιλίππους δεν ματαιώθηκαν αλλά αναβλήθηκαν, εξηγώντας: «Είμαστε σε συνεννόηση με τον Θοδωρή Γκόνη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, προκειμένου να βρεθούν νέες ημερομηνίες τέλος Αυγούστου, ενώ στόχος μας είναι να παίξουμε και στο Δίον τον Σεπτέμβριο».