H Nόρα στο τρένο με τη Μήδεια

Αρχείο Παίχτηκε από 06/06/2018 έως 21/06/2018
στο Πολυχώρος Μύλος (Θεσσαλονίκη)
Κείμενο: Mαρία Καρβουνίδου
Μουσική: Θοδωρής Ζιούτος
Χορογραφία: Ελένη Χρυσομάλλη
Ερμηνεύουν: Κίττυ Μαργαρίτη, Αλεξάνδρα Χατζοπούλου
Χορεύουν: Φαίδρα Χαραλαμπίδου, Ελένη Χρυσομάλλη

Περιγραφή

O πολυχώρος τέχνης και πολιτισμού Μύλος παρουσιάζει το έργο της Μαρίας Καρβουνίδου, H Nόρα στο τρένο με τη Μήδεια. Mια θεατρική παράσταση που θα μας χορεύει τα βράδια του Ιούνη, στον υπαίθριο χώρο έξω από το μικρό βαγόνι του Μύλου. Tα ποτά θα τα σερβίρει η Μήδεια, για κάθε ενδεχόμενο αφήστε τα παιδιά στο σπίτι.

Περισσότερα

Το έργο αποτελεί μια συνδυαστική παράσταση θεάτρου και σύγχρονου χορού, βασισμένη στην  τραγωδία του Ευριπίδη, Μήδεια και στο δράμα του Χένρικ Ίψεν, το κουκλόσπιτο. To έργο παρατηρεί τη γυναικεία  αφοσίωση και αυταπάρνηση, ως διαχρονική φόρμα απέναντι στο αντρικό πρότυπο. Μία διαδρομή που ξεκινά από τις αρχετυπικές μορφές και φτάνει έως τις νεότερες εκφράσεις της γυναικείας θέσης στην κοινωνία.  

Στην πρώτη περίπτωση, η γυναίκα μακριά από την αντρική προστασία χάνει την αξία και το νόημα της ύπαρξης της. Μπαίνει στο περιθώριο της κοινωνίας, δέχεται στωικά τη νέα της θέση, ή αντιδρά στην προδοσία, επιζητώντας την εκδίκηση και την τιμωρία του άντρα προδότη. Η Μήδεια του Ευριπίδη, αποτελεί, ίσως, το ποιο δυνατό παράδειγμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι η γυναίκα που δε θα διστάσει να σφάξει τα ίδιας της τα παιδιά, για να πάρει εκδίκηση.

Στη δεύτερη περίπτωση, η προδοσία δίνει την ώθηση στη γυναίκα να αναλογιστεί τη δική της θέση και να αναζητήσει την ελευθερία και την αυτονομία της. Χειραφετείται, στρέφει την πλάτη της στον άντρα προστάτη και αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού της. H Nόρα, από το κουκλόσπιτο του Ίψεν, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές της γυναικείας χειραφέτησης.

Επιμέλεια παραγωγής: Oμάδα Θεάτρου Ένα

Υλικό για την παράσταση μπορείτε να βρείτε στη σελίδα: https://www.facebook.com/theaterena

Στοιχεία για τη Μαρία Καρβουνίδου και προηγούμενες δουλειές της μπορείτε να βρείτε στη σελίδα: www.karvounidou.blogspot.com