532

Αγάπη (ή φαντάσματα ενός Μη Τόπου). Εκδοχή #2

Αρχείο Παίχτηκε από 04/12/2019 έως 23/02/2020
στο Μπάγκειον - Ξενοδοχείον
Διάρκεια: 120'
Σύλληψη: Ελένη Καλαρά
Δραματουργία: Μάριος Χατζηπροκοπίου
Σκηνοθέτης: Ελένη Καλαρά
Σκηνογραφία: Kenny MacLellan
Κοστούμια: Kenny MacLellan
Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας
Κίνηση: Μυρτώ Δελημιχάλη
Ερμηνεύουν: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Ορφέας Γεωργίου, Μυρτώ Δελημιχάλη, Ελένη Καλαρά, Αναστασία Κατσιναβάκη, Βαγγέλης Παπαδάκης, Ευαγγελή Φίλη, Χάρης Φραγκούλης, Αλεξάνδρα Χασάνη

Περιγραφή

Μετά την επιτυχία της πρώτης παρουσίασης και την ενθουσιώδη υποδοχή κριτικών και κοινού, η Αγάπη (ή Φαντάσματα ενός Μη Τόπου) επιστρέφει στην Ομόνοια, στο κτίριο του  Μπάγκειου Ξενοδοχείου, για να διερευνήσει και πάλι τις διαδρομές της αγάπης μέσα από τη συνομιλία εικαστικών, θεατρικής πρακτικής-περφόρμανς και λογοτεχνίας.

Περισσότερα

Το καλλιτεχνικό εγχείρημα Αγάπη (ή φαντάσματα ενός Μη Τόπου) είναι μια διαδραστική, work in progress παράσταση και εικαστική έκθεση μαζί, που αναπτύσσεται στο χώρο του Μπάγκειου κτιρίου, από την είσοδο, σε όλο τον τρίτο όροφο του κτιρίου και στη διαδρομή προς αυτόν, στην Πλατεία Ομονοίας.  Φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια «θραυσματική πόλη αγάπης», ένα έργο και συγχρόνως μια πλατφόρμα πειραματισμού που θα εξελίσσεται και θα αναδιατάσσεται με το χρόνο, συνδέοντας τον ενδιάμεσο, εφήμερο και πορώδη χαρακτήρα της Πλατείας Ομονοίας με ένα άχρονο σύμπαν αισθημάτων.
 
Ηθοποιοί, χορευτές-περφόρμερ, εικαστικοί, μουσικοί, συγγραφείς κ.ά. γίνονται οι δημιουργοί μιας «πόλης» από τα «θραυσματικά υλικά της αγάπης»: τον μετεωρισμό και την απουσία της αγάπης, τη συνεχή κι απεγνωσμένη αναζήτησή της, την πληρότητα, σωματική και ψυχική, που φέρνει η αγάπη, τις αισθήσεις που ενεργοποιεί η αγάπη, την εξάντληση και το πέρας της αγάπης, αλλά και την κατασκευή του υποκειμένου και του φύλου μέσα από την αγάπη, την ταξική και πολιτισμική παράμετρο του συναισθήματος.
 
Χαράσσονται έτσι διαδρομές μέσα στο κτίριο που μας οδηγούν σε μια υπαρξιακή καταβύθιση και διατυπώνουν ερωτήματα πάνω στην πολιτική και κοινωνική διάσταση της Αγάπης, αποκαλύπτοντας τις πολλαπλές προβολές και τη διαχειριστική χρήση της, τις κατασκευές και την αντιστροφή της έννοιας που φτάνει μέχρι τον εκφυλισμό της.
 
Αποτελεί η αγάπη ως υπαρξιακό δομικό υλικό της ζωής μας ουτοπία; Είναι ένα τοπίο σε έναν μη τόπο; Είναι πέρα από το χρόνο; Είναι εμπειρία; Είναι μια διαμεσολάβηση αισθημάτων; Είναι η απουσία της; Είναι μια απάτη; Μια κατασκευή; Ένα κάλεσμα; Μια κραυγή; Είναι εκ Θεού; Είναι βαθιά ανθρώπινη; Είναι δύναμη; Είναι αδυναμία; Είναι εγωιστική; Είναι απροϋπόθετη; Είναι σκληρή; Είναι πόνος; Είναι πληρότητα; Έχει κοινωνική διάσταση; Τι σημαίνει αγαπώ; Τι σημαίνει δρω με αγάπη; Είναι μια «ιδανική πολιτεία»;
 
Η Αγάπη (ή Φαντάσματα ενός Μη Τόπου) είναι μια έκθεση σύγχρονης τέχνης και συγχρόνως μια παράσταση που στηρίζεται στη φόρμα του devised theatre. Τα καλλιτεχνικά έργα απλώνονται σε όλο το χώρο του κτιρίου ή σε μέρος αυτού, και δημιουργούν μια υπαρξιακή διαδρομή, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως αυτόνομα εικαστικά έργα αλλά και ως τοπόσημα γύρω από τα οποία αναπτύσσεται η επίδραση-διάδραση των περφόρμερ και των υπόλοιπων στοιχείων της παράστασης. Έτσι, τα έργα μετουσιώνονται-μεταμορφώνονται σε δομικά δραματουργικά στοιχεία της παράστασης και αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο της αφήγησης.
 
Η παράσταση αντλεί υλικό από κλασικά και σύγχρονα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φιλοσοφίας όπως: Μπερνάρ Μαρί Κολτές, Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Αντόνιο Νέγκρι, Ίταλο Καλβίνο, Πολ Ρικέρ, Χάνα Άρεντ, Τζελαλεντίν Ρουμί, Σάρα Κέην, Χ. Λ. Μπόρχες, Απόστολος Παύλος, Άσμα Ασμάτων, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Νίκου Γ. Πεντζίκη, Κώστα Κωστάκου, Σάββα Μιχαήλ, Σταύρου Ζουμπουλάκη, Ιωάννη Χρυσοστόμου, Μαρίνας Τσβετάγιεβα, Χέρμαν Μελβίλ, όπως και από προσωπικές αφηγήσεις κ.ά.
 
Σύμβουλος επιμέλειας έκθεσης: Θεόφιλος Τραμπούλης
Σχεδιασμός ήχου: Ελένη Καβούκη
Video: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευτυχία Καμενάκη
Υπεύθυνος παραγωγής: Σταμάτης Τσιμπίδης
Βοηθός παραγωγής: Δώρα Κόχυλα
Βοηθός ήχου: Ευτυχία Καμενάκη
Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Οπτική ταυτότητα: The Birthdays Design
Φωτογραφίες παράστασης: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Δημήτρης Συρανίδης
Εικαστικοί: Μαργαρίτα Αθανασίου, Αντώνης Αντωνίου, Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Γιάννης Ισιδώρου, Αλεξία Καραβέλα, Χριστίνα Κατσάρη, Καρολίνα Κρασούλη,  Άννα Λάσκαρη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Φωτογραφίες

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από τη θεατρολόγο Μαρία Μαρή

  Το καλλιτεχνικό εγχείρημα της ομάδας Blow- Up, με τίτλο Αγάπη (ή Φαντάσματα ενός Μη Τόπου) έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 κερδίζοντας τις καρδιές των θεατών που βρέθηκαν στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον.

  Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση και εικαστική έκθεση συγχρόνως, που αναπτύσσεται στον ιστορικό αυτόν χώρο της Πλατείας Ομονοίας.

  Οι συντελεστές αυτού του πρωτότυπου εγχειρήματος στο ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό περιβάλλον ενός μνημειακού κτηρίου με τις διαφορετικές χρήσεις, επιχειρούν να αναπλάσουν το χρόνο, να ανακινήσουν μνήμες, να αναβιώσουν τις αγάπες και τις φωνές, τους ανεκπλήρωτες έρωτες, την καταπιεσμένη αγάπη και τον φιμωμένο πόθο, μέσα από φαντάσματα δοσμένα με ποιητικότητα, με υπέροχη κίνηση και όμορφα κοστούμια, ώστε να είναι τόσο οικεία στον θεατή και τόσο άμεσα και φιλικά για να προβληματίσουν και να συγκινήσουν. Σώματα κρέμονται από την μεγάλη σκάλα, φωνές εκλιπαρούν την αγάπη ζητιανεύοντας ψήγματά της, μια τρυφερή ματιά, ένα ανάερο άγγιγμα.

  Η Αγάπη (ή Φαντάσματα ενός Μη Τόπου) στο Μπάγκειον της Πλατείας Ομονοίας, σε ένα περιβάλλον με πολλές στρώσεις χρόνου στοιβαγμένες, με πολύ πόνο και δυστυχία περικυκλωμένη, αλλά και με μεγάλη ανάγκη για αγάπη διαχρονικά.

  Η παράσταση αντλεί υλικό από κλασικά και σύγχρονα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φιλοσοφίας όπως: Μπερνάρ Μαρί Κολτές, Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Αντόνιο Νέγκρι, Ίταλο Καλβίνο, Πολ Ρικέρ, Χάνα Άρεντ, Τζελαλεντίν Ρουμί, Σάρα Κέην, Χ. Λ. Μπόρχες, Απόστολος Παύλος, Άσμα Ασμάτων, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Νίκου Γ. Πεντζίκη, Κώστα Κωστάκου, Σάββα Μιχαήλ, Σταύρου Ζουμπουλάκη, Ιωάννη Χρυσοστόμου, Μαρίνας Τσβετάγιεβα, Χέρμαν Μελβίλ, όπως και από προσωπικές αφηγήσεις. Το θέατρο αντιμετωπίζεται σαν ζωντανό υλικό, όπως και οι άνθρωποι που το ερμηνεύουν και το απολαμβάνουν. Ο στόχος είναι τόσο η αφύπνιση όλων των αισθήσεων όσο και η διέγερση της μνήμης και της συνείδησης.

  Τι σημαίνει αγαπώ; Πως ενεργεί ένας που αγαπά; Πόσο πράγματι μπορεί να αγαπήσει ένας άνθρωπος; Πόσα μπορεί να υπερβεί για το αγαπημένο πρόσωπο;

  Ηθοποιοί, χορευτές – περφόρμερ, εικαστικοί, μουσικοί, συγγραφείς συνεργάζονται για αυτό το πληθωρικό θέαμα άρτια σκηνοθετημένο από την Ελένη Καλαρά, με τον άριστο φωτισμό του Χάρη Δάλλα.

  Το αποτέλεσμα εμπνευσμένο από τον κόσμο των παραμυθιών, ή από ταινία του Τιμ Μπάρτον, ευαισθητοποιεί, συγκινεί και αφήνει μια γλυκόπικρη, μελαγχολική αίσθηση.

  Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αισθητικά εγχείρημα με ερμηνευτές τους Ηλία Βογιατζηδάκη, Μυρτώ Δελημιχάλη, Ελένη Καλαρά, Νίκο Καμόντο, Βαγγέλη Παπαδάκη, Ευαγγελή Φίλη, Χάρη Φραγκούλη και Κατερίνα Φωτιάδη να κινούνται μέσα στους διαδρόμους του Ξενοδοχείου Μπάγκειον κάνοντας το θεατή να νομίζει ότι ακούει φωνές που έχουν στοιχειώσει τους τοίχους, ή απόκοσμες υπάρξεις να ίπτανται σχεδόν εκτός κτιρίου αναζητώντας απελπισμένα να αγαπηθούν.

  Οι εικαστικοί Μαργαρίτα Αθανασίου, Αντώνης Αντωνίου, Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Γιάννης Ισιδώρου, Αλεξία Καραβέλα, Χριστίνα Κατσάρη, Καρολίνα Κρασούλη, Άννα Λάσκαρη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Βασίλης Παπαγεωργίου πλαισιώνουν το χώρο με αντικείμενα, συνθέσεις, γλυπτά, φωτογραφίες, πίνακες, και δίνουν εντελώς αυτή την αίσθηση του στοιχειωμένου που ζητά όσα του οφείλει η ζωή.

  Μια παράσταση πολύ διαφορετική, βασισμένη στο devised theater, ένα πείραμα ώστε να διερευνηθεί αν η αγάπη υφίσταται, αν πραγματικά μπορούμε να τη διακρίνουμε δίπλα μας, μαζί με όλες τις άλλες ανάγκες.