Αίας

Αρχείο Παίχτηκε από 17/05/2018 έως 20/05/2018
στο Μονή Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη)
Κείμενο: Νίκη Κωνσταντίνου- Σγουρού́ και θίασος
Συγγραφέας: του Σοφοκλή
Μετάφραση: Εν Κύκλω
Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Σουγάρης - Κατερίνα Κουτσοχερίτη
Σκηνοθέτης: Χρήστος Σουγάρης
Σκηνογραφία: Αριστοτέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου
Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτισμοί: Άρης Τρουπάκης
Μουσική: Αλέξης Κωτσόπουλος
Ερμηνεύουν: Αθηνά́: Νίκη Σερέτη, Οδυσσέας: Σεραφείμ Ράδης, Αίας: Χριστόδουλος Στυλιανού́, Τέκμησσα: Ελεάνα Γεωργούλη, Άγγελος: Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Τεύκρος: Γιώργος Τσιαντούλας, Μενέλαος: Μιχάλης Μουλακάκης, Αγαμέμνων: Παναγιώτης Μαρίνος, Ευρυσάκης: Ορέστης Πετούα, Ναύτες: Παναγιώτης Μαρίνος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Μιχάλης Μουλακάκης, Γιώργος Τσιαντούλας, Σεραφείμ Ράδης

Περιγραφή

Η αρχαία τραγωδία «Αίας» του Σοφοκλή , σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, μετά την παρουσίαση της στο θέατρον ‘’Θησείον’’, στο ‘’Από μηχανής Θέατρο’’ και στο φεστιβάλ ‘’Αισχύλεια’’ στην Ελευσίνα, και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε από κοινό και κριτικούς, φιλοξενείται από το ΚΘΒΕ, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, από τις 17 έως τις 20 Μαΐου.

Περισσότερα

«Η βία που μας προστατεύει, μετατρέπεται σε βία που μας απειλεί»

Σ’ ένα ερημικό́ τοπίο, η πόλις αντικαθίσταται από́ το στρατό́. Ο ίδιος ο Αίαντας θα μπορούσε να εκπροσωπεί́ αυτή́ την πόλη. Την πόλη που ζει με την πλάνη ότι μπορεί́ να είναι αυτάρκης. Ένας εμφύλιος. Ο σύμμαχος γίνεται εχθρός.

Την τραγική́ πτώση του ήρωα ακολουθεί́ η πολιτική́, με τη μορφή́ της διαμάχης και της εξισορρόπησης. Μια πολιτική́ εξουσία ανίκανη να λειτουργήσει για το καλό́ του συνόλου. Αποτυχημένη και πλήρως διεφθαρμένη.

Ο εχθρός δεν κρύβεται πίσω από́ τείχη. Κοιμάται δίπλα μας. Η βρώμα που αναδύεται από́ το αίμα των σκοτωμένων ζώων, σηματοδοτεί́ τη στοιχειώδη έλλειψη ευγνωμοσύνης, του συνόλου απέναντι στο άτομο.

Τα διαμελισμένα κορμιά́ τους υποδηλώνουν τον σπαραγμό́, τη σήψη αυτής της κοινωνίας, αλλά́ και την αδυναμία του ατόμου να ενεργήσει για το καλό́ του συνόλου. Κανένας θεός δε θα μας βγάλει απ’ αυτό́ το τέλμα. Ίσως μόνο ένας τρίτος δρόμος ως εναλλακτική́. Μια εναλλακτική́ για την οποία σημασία δεν έχουν οι «ανταγωνιστικές» αλλά́ οι «συναγωνιστικές» αρετές. Ένας προσανατολισμός προς τη συμβίωση.

Επιστημονικός Σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος - Πανεπιστήμιο Πατρών
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Βοηθοί́ σκηνοθέτη: Κατερίνα Κουτσοχερίτη - Μαρία Απατσίδου
Βοηθοί́ Σκηνογράφων - Ενδυματολόγων: Δώρα Τουρβά - Στέλιος Κοτίδης, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής- Γιώργος Βουτσινάς
Παραγωγή́: Έως ΑΜΚΕ