Αντιγόνη

Αρχείο Παίχτηκε από 15/07/2020 έως 21/09/2020
Συγγραφέας: ΣΟΦΟΚΛΗ
Μετάφραση: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  ΠΑΝΤΑΖΗ
Σκηνοθέτης: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Σκηνογραφία: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Κοστούμια: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  ΚΟΚΚΟΡΟΥ
Μουσική σύνθεση: ΣΤΑΥΡΟΣ  ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΣ
Ερμηνεύουν: ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (Αντιγόνη), ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (Κρέων), ΛΟΥΚΙΑ  ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΕΙΛΑ ΦΑΜΕΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΣΑΜΟΛΗΣ.

Σχετικά

Καλοκαίρι 2020

15/7 Βεάκειο θέατρο Πειραιά στις 21:30

19/7 Κηποθέατρο Παπάγου στις 21:00

23 & 24/7, Θεσσαλονίκη, Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

9/8 Φεστιβάλ Ολύμπου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου στην Κατερίνη
13/8 Θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" στην Ίο

4/9 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΝΤΗΣ»

6/9 ΒΡΙΛΗΣΙΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΝΤΑΜΑΡΙ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»

8/9 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΒΕΑΚΕΙΟ

9/9 ΑΧΑΡΝΕΣ – ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

13/9 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ – ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ

21/9 ΠΑΠΑΓΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Ώρα έναρξης: 21:00

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ “Αrs Aeterna και η 5η Εποχή Τέχνης συνεργάζονται το καλοκαίρι του 2020 στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η παράσταση που πρωτοπαίχτηκε σε περιοδεία το 2015 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται σε νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με την Ιωάννα Παππά στο ρόλο της Αντιγόνης, τον Γιώργο Χρυσοστόμου στο ρόλο του Κρέοντα και μια ομάδα σημαντικών νέων ηθοποιών.

 

Το έργο

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης,  και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού & θηλυκού, παλαιού & νέου, ιδιωτικού & κοινωνικού, δίκαιου & νόμιμου, ύπαρξης & θνητότητας, ανθρώπινου & θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Φωτογραφία αφίσας: ΝΙΚΟΣ  ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ
Φωτογραφίες παράστασης: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΚΚΟΒΕ
Επικοινωνία: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

Εισιτήρια: 17 | 14 φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+

Ειδικές προσφορές θα υπάρχουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για όλους τους σταθμούς της περιοδείας.
Προπώληση: viva.gr


Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ