Bastet

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική: Dom Bouffard
Χορογραφία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Χορεύουν: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Δήμητρα Βλάχου, Μυρτώ Γράψα, Ελευθερία Ηλιοπούλου, Ηρώ Κόντη, Νατάσσα Μπρουζιώτη

Περιγραφή

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το Bastet, σε χορογραφία της Μαριάννας Καβαλλιεράτου και μουσική του Dom Bouffard. Σε μια εποχή όπου τα δικαιώματα της γυναίκας βρίσκονται στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου, το Bastet μέσα από τα σώματα έξι γυναικών, εξυμνεί τον δυναμισμό, τον αισθησιασμό και την ισχύ της γυναικείας φύσης.

Περισσότερα

Με όχημα την απέριττη χορογραφική γλώσσα, τις έντονες ρυθμικές εναλλαγές και τις συναισθηματικές διακυμάνσεις, αναδεικνύει την κίνηση και το πάθος του γυναικείου κορμιού, που εξυψώνεται μέσα από τη ζωντανή μουσική, το punk rock ’n’ roll και τα εκρηκτικά ακούσματα που συνοδεύουν το χορευτικό σχήμα.

Ο χορός παίρνει το όνομά του από την Μπαστέτ, Αιγύπτια θεά των αιλουροειδών, η οποία, σύμφωνα με την αρχαία αιγυπτιακή παράδοση, ήταν υπασπιστής του θεού Ήλιου. Με έναυσμα τον παντοδύναμο ελληνικό ήλιο και την πανταχού παρουσία της γάτας σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι έξι χορεύτριες θα αξιοποιήσουν τον συμβολισμό της δύναμης του ήλιου και της εξυπνάδας της γάτας, για να αποτυπώσουν την προαιώνια προσπάθεια της γυναίκας να απελευθερωθεί από τα δεσμά της και να «λάμψει» στο κοινωνικό γίγνεσθαι με όχημα την αστείρευτη πνευματική της δύναμη. Όλα αυτά θα αποδοθούν μέσα από ένα παιχνίδι κινήσεων και ήχων, δημιουργώντας έναν ύμνο για το φύλο που δεν γεννήθηκε για να είναι αδύναμο.

Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου σπούδασε χορό και χορογραφία στο London Contemporary Dance School και συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη στο SUNY Purchase. Από το 1992 συνεργάζεται με τον Robert Wilson στο Watermill Center στη Νέα Υόρκη.  Έχει παρουσιάσει έργα της, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Αθηνών και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Διδάσκει  χορό και χορογραφία στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, στο Watermill Center στη Νέα Υόρκη και σε πολλά στούντιο χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο SNFCC.org. Η προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει στις 28/08 στις 17:00.

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 6 ετών. Δεν προβλέπεται διάλειμμα και δεν επιτρέπεται η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης.

  • Βοηθός χορογράφου: Ασπασία Μαρία Αλεξίου
  • Επιμέλεια παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου

Η παράσταση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος του Summer Nostos Festival 2018 που διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η παράσταση Bastet, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

 Και αυτόν τον μήνα, όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

 

 

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

  • To θερινό ωράριο λειτουργίας (1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου) είναι: Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Στίβος, Αγορά, Φάρος 06.00-00.00, Κέντρο Επισκεπτών 09.00-22.00.
  • Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα.
  • Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
  • Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν τέσσερα σημεία εστίασης: Στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών με θέα το Κανάλι, στο Φάρο και στο Πάρκο. Επιπλέον, λειτουργούν και κινητά σημεία εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, κατά μήκος του Καναλιού.
  • Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
  • Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
  • Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.