Caravan Project

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2016 έως 05/11/2016

Σχετικά

22

Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ

                                                                              

Το Caravan Project είναι στο Μεταξουργείο

και σας προσκαλεί στα εγκαίνια των δράσεων του,

την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και ώρα 19.30

 στην Πλατεία Αυδή.

 

Δύο σκηνές yurt έχουν στηθεί στην πλατεία Αυδή όπου η ομάδα του Caravan Project σας περιμένει για να σας γνωρίσει έναν άλλον κόσμο, με δράσεις και εκδηλώσεις ανοιχτές  για όλους. Με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση, το Caravan Project από το 2011, φέρνει στο φως ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και συγκινούν, αναδεικνύοντας μια εμψυχωτική πλευρά της χώρας.

caravan-project3

Στο μεγάλο yurt φιλοξενείται μία πολυμεσική έκθεση ανοιχτή στο κοινό, με άξονα τις ιστορίες και το οδοιπορικό του Caravan Project στην Ελλάδα. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μελών της ομάδας, κείμενα, αρχειακό υλικό, εικαστικές αναπαραστάσεις και διαδραστικά εκθέματα.  Στο πλαίσιο της έκθεσης  υλοποιούνται  εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων.  Στο μικρό yurt οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ των δημιουργών της ομάδας και αυτοτελείς μικρές ιστορίες.

1

Ταυτόχρονα, η ομάδα έχει προσκαλέσει κατοίκους και φίλους της γειτονιάς του Μεταξουργείου, αλλά και δημιουργούς από τον τομέα των οπτικακουστικών τεχνών σε μια σειρά από εργαστήρια (ντοκιμαντέρ, ήχος, φωτογραφία), με σκοπό τη δημιουργία μιας ψηφιακής διαδραστικής πλατφόρμας, όπου θα ιχνηλατηθούν και θα μεταφερθούν πτυχές του δημόσιου χώρου, ανθρώπινοι χαρακτήρες, ασυνέχειες και μεταβάσεις και αφηγήσεις που αντιβαίνουν στις κυρίαρχες.

caravan-project4

Επιμέρους δρώμενα, όπως προβολές ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικά εργαστήρια, συναυλίες, παραστάσεις και κοινοτικές δράσεις θα πλαισιώσουν την δράση του Caravan Project.

Το Caravan Project θα παραμείνει στην Πλατεία Αυδή έως και τις 5 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που υλοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του  Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, του Συν Αθηνά του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και με την πολύτιμη συμμετοχή κατοίκων και φίλων και εθελοντών από την περιοχή του Μεταξουργείου.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, θα ανακοινωθεί επίσημα και θα συζητηθεί με το κοινό το αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην πολυμεσική έκθεση και προβολές των ντοκιμαντέρ του Caravan Project.

caravan-project

Τι είναι το Caravan Project

Το οδοιπορικό του Caravan Project ξεκίνησε το 2011 με σκοπό να φέρει στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δημιουργήσουν χώρους αναστοχασμού και μετάπραξης.

Με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση, το Caravan Project ταξίδεψε από τα Πομακοχώρια μέχρι την Κρήτη, από το Καστελλόριζο μέχρι την οροσειρά του Γράμμου, από τη Μάνη μέχρι το Αγιο ας﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽                            ΧορηγΟρος, δημιουργώντας μια μικρή κιβωτό ανθρώπινων ιστοριών, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η διαφορετικότητα και ο πλουραλισμός των φωνών.

Στη συνέχεια, με δύο κυκλικές μογγολικές σκηνές (yurt) και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, το Caravan Project στάθμευσε σε 6 ελληνικές πόλεις, καλώντας τον κόσμο από τις ντόπιες κοινωνίες να συμμετάσχει ενεργά σε μία σειρά από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις: Μυτιλήνη, Αλεξανδρούπολη, Ρέθυμνο, Νίδα, Θεσσαλονίκη και, τώρα, τελευταίος σταθμός η Αθήνα και το Μεταξουργείο της.

Επιθυμία της ομάδας του Caravan Project, ήταν να δημιουργήσει έναν τόπο συνάντησης, απευθύνοντας στις ντόπιες κοινωνίες ένα ανοιχτό κάλεσμα, για να ιχνηλατήσουν από κοινού περάσματα σε περιοχές όπου κατοικούν η μνήμη, η φαντασία, το βίωμα, καταλύοντας την κοινωνική απομόνωση.

11

Το Caravan Project σε αριθμούς

Ήδη το Caravan Project ολοκλήρωσε τις δράσεις του σε Μυτιλήνη, Ηράκλειο, Ρέθυµνο, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη σε συνεργασία µε Δήµους και τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικές δοµές και εξέχοντες πολιτιστικούς οργανισµούς. Αξίζει να σας µεταφέρουµε ενδεικτικά ότι µέχρι και σήµερα:

 

 • 300 άτοµα έχουν επισκεφθεί την πολυµεσική του έκθεση
 • 4000 µαθητές σχολείων έχουν συµµετάσχει στα εκπαιδευτικά του προγράµµατα
 • 500 άτοµα έχουν παρακολουθήσει προβολές ντοκιµαντέρ
 • 1000 άτοµα έχουν συµµετάσχει σε κοινοτικές δράσεις
 • 12 ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους και πάνω από 20 μικρο-ιστορίες, δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού του Caravan Project, τα οποία διακρίθηκαν και βραβεύθηκαν σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ
 • πάνω από 60 ιστορίες έχουν συγκεντρωθεί στο πρώτο ανοιχτό αρχείο ιστοριών που λειτουργεί στην πλατφόρμα caravanproject.org

6

Caravan Project: 14 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου || Πρόγραμμα Δράσεων 

 

Όλες οι δράσεις του Caravan Project είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιμέρους αλλά και επιπλέον δράσεις θα ανακοινωθούν προσεχώς.

 

 • ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Προβολές ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και ημερολόγια, φωτογραφίες, καταθέσεις και βιώματα ανθρώπων που βρέθηκαν στο ταξίδι του Caravan Project θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στην έκθεση που θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή (17:30 -21:00) και Σάββατο- Κυριακή  (10:30 - 14:30 & 17:30 - 21:00).

 

 • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Ντοκιμαντέρ και Αφήγησης : μια κινηματογραφική  περιπέτεια  ενδοσκόπησης,  μέσα από την ανάγκη συνάντησης με τον  άλλον. Με εισηγητές τον Χρήστο Καρακέπελη και τον Στρατή Βογιατζή.

Tοπογραφίες: Αφήγηση-Φωτογραφία-Αρχείο: οι μνήμες ξετυλίγονται και μέσα από τα θραύσματα των αφηγήσεων, τις αναμνηστικές φωτογραφίες, τις σιωπές και τα βλέμματα, συλλέγονται προσωπικές ‘τοπογραφίες’ για την περιοχή του Μεταξουργείου. Με εισηγητές την Αλεξάνδρα Σαλίμπα και τον Γιάννη Κωσταρή

Ηχοϊστορίες από το Μεταξουργείο. Με εισηγητές τον Γιώργο Σαμαντά και την Ντάνα Παπαχρήστου / Akoo-0.

Μοντάζ. Με εισηγήτρια την Ιωάννα Πογιατζή

 

 • ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η Καμηλοπάρδαλη,  από τους κουκλοπαίχτες "Hop Signor Puppet Theater"

Ημέρα και Ωρα: 27/10 στις 21:00

ΛΕΠΙΣΕΛΠΙΣ, από την ομάδα όχι παίζουμε / UrbanDig Project, αυτοτελής συνέχεια της παράστασης ΛΕΠΙΣ (Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας). Πρόκειται για μία συνάντηση μεταξύ ενός θεατή και ενός θεατρικού χαρακτήρα, ορφανού, που ψάχνει ιστορίες για να συνθέσει τη μορφή της μητέρας του.

Ημέρες: Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Οκτωβρίου

Ώρες: 17:30-22:30 (κάθε 30 λεπτά με ραντεβού)

 

document-page-0012-antigrafi

Βιου Μάστερ: Ψάχνοντας τη μητέρα

Ημέρα και Ωρα: 28 & 29/10 στις 17:30

Είχατε γνωρίσει τη μητέρα μου;  Εγώ όχι. Ξέρω τριγυρνούσε εδώ στο Μεταξουργείο.  Μιλήστε μου για αυτήν.  Εσείς θα είστε μέρος μιας ταινίας, και εγώ θα νιώθω καλύτερα. 

Δύο μέρες με συναντήσεις μισής ώρας μεταξύ ενός θεατή και ενός θεατρικού χαρακτήρα, ορφανού, που ψάχνει ιστορίες για να συνθέσει τη μορφή της μητέρας του.

img_2993-lr

Κάθε συνάντηση είναι μια συνέντευξη, ένα πλάνο, που όλα μαζί θα φτιάξουν ένα ντοκυμαντέρ για το Μεταξουργείο.  Κάθε συνάντηση είναι ένα ηχητικό ντοκουμέντο, που όλα μαζί θα φτιάξουν και ένα σενάριο ταινίας που συνθέτει την εικόνα και τη ζωή της μητέρας.  Το ντοκυμαντέρ θέλουν οι Caravan Project, την ταινία θέλει ο ορφανός. Ήδη την φτιάχνει, καρέ καρέ, κοιτώντας από το ματάκι της κάμερας όχι τον θεατή που έχει απέναντι αλλά τις εικόνες που φτιάχνουν τα λόγια του.

Μια δράση της ομάδας όχι παίζουμε / UrbanDig Project στο πλαίσιο του Caravan Project @ Μεταξουργείο.  Η δράση είναι αυτοτελής συνέχεια της παράστασης ΛΕΠΙΣ (Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας, όχι παίζουμε / UrbanDig Project 2012)

 • Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Οκτωβρίου
 • 17:30-22:30 (κάθε 30 λεπτά με ραντεβού)
 • πλατεία Αβδή, Μεταξουργείο, στο μικρό γιούρτ του Caravan Project.
 • Τηλέφωνο για ραντεβού: 6985069300

Συντελεστές

 • Ανδρέας Μαριανός – performer / camera,
 • Γιώργος Σαχίνης – σύλληψη και δραματουργία,
 • Στρατής Βογιατζής – video montage,
 • Γεωργία Ζουμπίτσα / Κατερίνα Θανασούλα - επικοινωνία

 viewmaster1

 1. Η πρόσκληση για το ραντεβού (Facebook Call to Action by Caravan) – υπάρχει και σε video:

Είχατε γνωρίσει τη μητέρα μου;  Εγώ όχι. Ξέρω τριγυρνούσε εδώ στο Μεταξουργείο.  Μιλήστε μου για αυτήν, να σας τραβήξω βίντεο.  Εσείς θα είστε μέρος μιας ταινίας, και εγώ θα νιώθω καλύτερα.  Θα βλέπω τα βράδια το βίντεο στην τέντα όπου με φιλοξενούν τα παιδιά του Caravan Project.  Τους χτύπησα την πόρτα όταν με διώξαν από το Δημοτικό Βρεφοκομείο, εδώ στη Πλ. Κουμουνδούρου.  Ζούσα εκεί από το 2012 και προσπαθούσα να θυμηθώ τη μάνα μου, αφού εκεί την είχα δει τελευταία φορά, όταν ήμουν λίγων ημερών.  Δεν τα κατάφερα να τη θυμηθώ παρά όλες τις μεθόδους ύπνωσης που δοκίμασα ως ηθοποιός της παράστασης ΛΕΠΙΣ στον συγκεκριμένο χώρο.  Τώρα που κρεμάσαν κάδρα και δεν υπάρχει πλέον χώρος για μένα, ήρθα εδώ στη πλατεία Αβδή, και σας ζητώ, όποιος κάτι ξέρει για τη μάνα μου να με βοηθήσει.  Όχι να τη θυμηθώ, να βλέπω στην οθόνη να μου την διηγείστε: πού περπατούσε, από πού ψώνιζε, πώς ακουμπούσε και να την έχω συντροφιά.  Το μόνο που ξέρω για αυτή είναι ότι ήταν ιερόδουλη και ο Πέτρος Πικρός την είχε κάνει «χαρακτήρα» στο βιβλίο «Σα θα γίνουμε άνθρωποι».

viewmaster

 1. Η αφισέτα by Caravan:

Είχατε γνωρίσει τη μητέρα μου;  Εγώ όχι. Ξέρω τριγυρνούσε εδώ στο Μεταξουργείο.  Μιλήστε μου για αυτήν.  Εσείς θα είστε μέρος μιας ταινίας, και εγώ θα νιώθω καλύτερα. 

 • Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Οκτωβρίου
 • 17:30-22:30 (κάθε 30 λεπτά με ραντεβού)
 • πλατεία Αβδή, Μεταξουργείο, στο μικρό γιούρτ του Caravan Project.
 • Τηλέφωνο για ραντεβού: 6985069300
 1. H προφορική γνωριμία με τον θεατή (αυτό δεν είναι προς δημοσίευση – ίσως για ένα post):

Θα σας τραβήξω με την κάμερα, αλλά μην ανησυχείτε, δεν κοιτάζω εσάς, το βιουμάστερ που μου φτιάχνετε κοιτάζω.  Τις εικόνες της μητέρας μου που δεν γνώρισα.

 

 

 • ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή από τις 16/10 έως 2/11 στις 20:30

 

 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Εκπαιδευτικές δράσεις και τριήμερο σεμινάριο γύρω από τον κόσμο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή μαθητών από επιλεγμένα σχολεία της περιοχής

Ημέρες: από τις 17/10 έως 21/10 και από 1/11 έως 4/11

 

 • ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Με αφορμής τις διαφορετικές εθνότητες της πόλης και με επίκεντρο την ανάδειξη της αξίας της πολυπολιτισμικότητας, η δράση θα περιλαμβάνει γεύμα και μουσική από τις παραδόσεις των συμμετεχόντων.

 

Μάθετε περισσότερα για τη δράση του Caravan Project

www.caravanproject.org

 

Ακολουθήστε το Caravan Project

facebook.com/caravanproject.org

twitter.com/caravanproject_

instagram.com/caravanproject

 

Παρακολουθήστε τα video του

vimeo.com/caravanproject

youtube.com/user/AnotherWorldIsHere

Δηλώστε συμμετοχής για εθελοντισμό: http://www.caravanproject.org/symmetoxi/ypostirixi/