Χοηφόρες

Αρχείο Παίχτηκε από 10/09/2018 έως 28/09/2018
Συγγραφέας: του Αισχύλου
Μετάφραση: Θανάσης Βαλτινός
Δραματουργική επεξεργασία: ομάδα VASISTAS, Ευθύμης Θέου
Σκηνοθέτης: Αργυρώ Χιώτη
Σκηνογραφία: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη, σε συνεργασία με την Ματίνα Μέγκλα
Μουσική: Jan Van de Engel
Ερμηνεύουν: Εύη Σαουλίδου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αινείας Τσαμάτης, Αντώνης Αντωνόπουλος, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Δημήτρης Κοντός, Αργυρώ Χιώτη

Σχετικά

Πρόγραμμα παραστάσεων:

▪️Φεστιβάλ Ρεματιάς | 10/9 στις 20:30
Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων | 17/9 στις 21:00
Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας | 23/9 στις 21:00
Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου | 28/9 στις 21:00

Ομάδα VASISTAS

Αργυρώ Χιώτη

Η συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, για λίγες παραστάσεις στην Αττική.

Oι «Χοηφόρες» του Αιχύλου από την Ομάδα VASISTAS της Αργυρώς Χιώτη  που παρουσιάστηκαν στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στις 6 και 7 Ιουλίου σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, πραγματοποιούν τρεις παραστάσεις στην Αθήνα (Φεστιβάλ Ρεματιάς στις 10/9, Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων στις 17/9, Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας στις 23/9) και μία παράσταση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στις 28/9.

Oι «Χοηφόρες» είναι το κορυφαίο τραγούδι εκδίκησης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ένα προμελετημένο έγκλημα, που στήνεται επί σκηνής με συνενόχους τους θεατές. Για την εκπλήρωση του χρέους, για την καταστολή της καταπίεσης, για την ανάγκη συλλογικής αποβολής του φόβου.

Ο Ορέστης επιστρέφει από την εξορία στις Μυκήνες και συναντά την Ηλέκτρα μετά από χρόνια. Μαζί θα εκδικηθούν για τον φόνο του πατέρα τους.

Η παράσταση των VASISTAS είναι μια εξωστρεφής και γεμάτη ενέργεια τελετουργία. Μια γιορτή στην οποία οι συμμετέχοντες επιλέγουν και βουτάνε στον αιματοβαμένο μύθο και την πολιτική πράξη με σκοπό την κάθαρση και την ανάταση. Όλα χτίζονται μπροστά στα μάτια των θεατών. Όλα επιλέγονται εδώ και τώρα.

Επικεντρώνοντας στον χορό του έργου, την παντοδύναμη αυτή φωνή που βρίσκεται συνεχώς παρούσα επί σκηνής, κινεί τα νήματα και οπλίζει το χέρι του φόνου, η παράσταση προσεγγίζει το έργο ως μία βαθιά σύγκρουση των ενστίκτων του ανθρώπου με την κοινωνική του υπόσταση. Ο χορός γίνεται η μαζική φωνή που παρατηρεί, κατευθύνει και εξουσιάζει τα πάντα. H κοινωνική επιταγή που σε στιγμές παίρνει τον πρώτο λόγο και αυτόνομα ορίζει τον ρου της ιστορίας.

Με τη χρήση μονόχορδων και τον ήχο του ξύλου, η σκηνή μετατρέπεται σε ένα τεράστιο μουσικό όργανο που συλλειτουργεί με τα σώματα των ηθοποιών. Ο δυνατός παλμός αυτού του οργάνου γίνεται το μέσο με το οποίο θεατές και ηθοποιοί καλούνται να αφεθούν στην γιορτή, κινητοποιώντας πρώτα απ’ όλα τις αισθήσεις και προετοιμάζοντας τα σώματα να δεχτούν τον ακραίο μύθο, την ιστορία.

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ariane Labed
Σύμβουλος δραματουργίας: Νίκος Α.Παναγιωτόπουλος
Κατασκευή μουσικών οργάνων: Αντώνης Χατζηπέρογλου, Pegasus musicstore
Μετάφραση στα αγγλικά: Μενέλαος Καραντζάς
Εξωτερικός παρατηρητής προβών: Στέλλα Χριστοδουλοπούλου

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στις 6 και 7 Ιουλίου 2018.

Συμπαραγωγή:
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας - Φεστιβάλ Φιλίππων.

Υποστήριξη: Δήμος Μοσχάτου & Ταύρου

Προπώληση: http://www.ticket365.gr/parastaseis/14931-xoifores


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ενδιαφέρουσα παράσταση, καλή μετάφραση, το κείμενο καλοδουλεμένο ήταν κατά τη γνώμη μου .
    Με εξέπληξαν ευχάριστα οι ήχοι και ο ρυθμός και η μουσική από τα πρωτότυπα μουσικά όργανα που κατασκευάστηκαν ειδικά για την παράσταση.
    Η παράσταση ίσως να έμοιαζε με τις αρχαίες παραστάσεις. Ανύπαρκτα σκηνικά, λιτά κουστούμια, καλή σκηνοθεσία, ωραία κίνηση,.....προσπάθησαν να μας πάνε πίσω στο χρόνο!