Χορεύοντας εδώ για το θάνατο εκεί

Αρχείο Παίχτηκε από 26/10/2016 έως 27/10/2016
στο Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Χορογραφία: Mithkal Alzghair
Χορεύουν: Rami Farah, Shamil Taskin, Mithkal Alzghair

Περιγραφή

«Δεν ψάχνω ένα παρελθόν που δεν υπάρχει πια, ούτε θέλω να δημιουργήσω ένα μέλλον χωρίς αναμνήσεις» δηλώνει ο ανερχόμενος Σύριος χορογράφος που ζει από το 2010 στη Γαλλία. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το πώς γίνεται ορατή η κληρονομιά και η ταυτότητα του συριακού σώματος και πώς αυτή επηρεάζεται μέσα στο πολύπλοκο πλαίσιο των επαναστάσεων, των πολέμων, των συγκρουόμενων ιδεολογιών, του πόθου για ελευθερία, της καταστροφής και της μετανάστευσης.» Στο τελευταίο του έργο, ο Αλζγκάιρ ξεκινά από μουσικά και κινητικά μοτίβα παραδοσιακών χορών. Μέσα από τη δυναμική της συριακής κουλτούρας και παράδοσης, εξερευνά το πώς αυτή δημιουργήθηκε, αλλά και πόσο θα αλλάξει υπό την πίεση των ραγδαίων αλλαγών που υφίσταται η χώρα του.

Περισσότερα

Displacement / FOCUS: SYRIA


Το σώμα, κατεξοχήν τόπος της εμπειρίας, εκφράζει την τραυματική πραγματικότητα που βιώνει ο συριακός λαός: Σώμα σε σταθερό σημείο επί αιώνες, τώρα πλέον περιορισμένο, εγκλωβισμένο, σώμα πάσχον, σώμα σε αναμονή –αναποφάσιστο ανάμεσα σε κίνηση και ακινησία–, σώμα σε δράση, σε διαφυγή, εκτόπιση, εξορία. Με το Displacement, ο ταλαντούχος αυτός νέος χορογράφος απαντά καταρχήν στο δικό του προβληματισμό. Ανάμεσα σε δύο χώρες, αλλά και ανάμεσα στην τέχνη και την πραγματικότητα, κατορθώνει να αναδείξει «εδώ» αυτό που συμβαίνει «εκεί».


Χορογραφία:
Mithkal Alzghair
Ερμηνεύουν: Rami Farah, Shamil Taskin, Mithkal Alzghair
Σύμβουλος Δραματουργίας: Thibaut Kaiser

Συμπαραγωγή: Godsbanen – Aarhus (Δανία) / Musée de la Danse-CCN de Rennes et de Bretagne / the foundation AFAC / Les Treize Arches-Scène conventionnée de Brive

Με την υποστήριξη: Centre National de la Danse – Pantin, Studio Le Regard du Cygne, Théâtre Louis Aragon, scène conventionnée danse de Tremblay-en-France

 • Διαβάστε περισσότερα
  Το Displacement, εκπροσωπώντας τη Συρία και την Τουρκία, πήρε το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό χορού Danse Élargie, το 2016. Ο διαγωνισμός πραγμ

 

 • ατοποιήθηκε στη Γαλλία και την Κορέα. Στη Σεούλ οργανώθηκε από το LG Arts Center και στη Γαλλία από το Théâtre de la Ville στο Παρίσι και το Musée de la Danse στη Ρεν, σε συνεργασία με τη Fondation d’entreprise Hermès.

  Ο Μιθκάλ Αλζγκάιρ σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό στη Δαμασκό και χορογραφία στο Εθνικό Κέντρο Χορογραφίας του Μονπελιέ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στη Συρία, το Λίβανο, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Ιταλία.

  Το Displacement δεν είναι το πρώτο του έργο που αναφέρεται στον πόλεμο στη Συρία. Ο πόλεμος και οι συνέπειές του αποτελούν το επίκεντρο της δημιουργίας του τα τελευταία χρόνια. Το 2014 δημιούργησε το φιλμ Out of there, που περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από την καθημερινή πραγματικότητα στη χώρα του.

  Στο Displacement, εκτός από τον ίδιο τον Αλζγκάιρ, χορεύουν ο Σύριος χορευτής, ηθοποιός και σκηνοθέτης Rami Farah και ο Τούρκος χορευτής και χορογράφος Samil Taskin.


 • ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
  Πέμπτη 27 Οκτωβρίου
  Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές