Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη

Περιγραφή

Τιμώντας την κορυφαία ελληνίδα δραματουργό που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου πραγματοποιεί ένα φιλόδοξο αφιέρωμα στο έργο της και μας τη συστήνει εκ νέου.

Περισσότερα

Σε μια εποχή που το πολιτικό ταυτίζεται με το εξωστρεφές, το αφιέρωμα σε μια γυναίκα δραματουργό που προσεγγίζει το πολιτικό από μια εσωτερική, χαμηλόφωνη, υπαρξιακή σκοπιά έχει για μας ιδιαίτερη σημασία. Θέατρο της μνήμης, θέατρο της υπόγειας εγγραφής του ιστορικού στο προσωπικό, θέατρο που διερευνά σε βάθος την ανάγκη της διαφοράς, της ατομικότητας, της αντίστασης σε μια συλλογική μοίρα, το θέατρο της Αναγνωστάκη έγινε σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας συνομιλώντας, ωστόσο, επί ίσοις όροις με την ευρωπαϊκή σκηνή, χάρη στην ιδιαίτερη, προσωπική γλώσσα του. Γι’ αυτό είναι μοναδικό και μας αγγίζει πάντα, με τον τρόπο που ξεκλειδώνει ακόμη πτυχές της πραγματικότητάς μας.

 «Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη» είναι ο τίτλος της ατμοσφαιρικής έκθεσης - εγκατάστασης που αποτυπώνει τη σχέση της ζωής και του έργου της κορυφαίας δραματουργού καθώς και την παραστασιακή διαδρομή της στο ελληνικό μεταπολεμικό θέατρο.

Πώς μπορεί η χωρική σύλληψη να υπηρετήσει καλύτερα τη μετάδοση ενός συγγραφικού σχεδίου; Πώς μπορεί η περιήγηση σε μια έκθεση για έναν θεατρικό συγγραφέα να μετατραπεί σε βιωματικό γεγονός; Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς υλικά του συγγραφέα είναι οι λέξεις, όχι οι εικόνες. Η γραφή, όχι η όψη. Χρειάζεται λοιπόν ο επιμελητής να διεισδύσει σ’ ένα τρόπο σκέψης, σ’ ένα λαβύρινθο συνειρμών, αναφορών, αναμνήσεων, συσχετισμών, συναντήσεων, συγκυριών που συγκροτούν τη δεξαμενή έμπνευσης του συγγραφέα. Χρειάζεται να επινοήσει με βάση τα ίδια τα έργα, που καλύπτουν τη δική τους ιστορική διαδρομή, μια νέα υπερδραματουργία – εγχείρημα απολύτως υποκειμενικό, και γι’ αυτό ανοιχτό, μη οριστικό και εν δυνάμει διαρκώς μεταβαλλόμενο.

Βασισμένη σε αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται σφαιρικά και συγκεντρωτικά για πρώτη φορά, η έκθεση καλεί τον επισκέπτη να χτίσει τη δική του, προσωπική σχέση με τον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη παρασύροντάς τον σε μια νέα κάθε φορά ανάγνωση, με «οδηγό την ίδια».
Στα πλαίσια του σχεδιασμού της έκθεσης πραγματοποιήθηκε τριήμερο εργαστήριο σκηνογραφίας - δραματουργίας με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Τίτλος εργαστηρίου: «Από τον δραματικό στον αρχιτεκτονικό χώρο με όχημα τη σκηνογραφία. Εικαστικές - χωρικές προσεγγίσεις με αφορμή την έκθεση για τη Λούλα Αναγνωστάκη»

Επιμέλεια έκθεσης και αφιερώματος: Δήμητρα Κονδυλάκη
Αρχειακή έρευνα - δραματουργική συνεργασία: Γρηγόρης Ιωαννίδης - Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνογραφική μελέτη: 
Λουκία Μάρθα - Αλέξανδρος Βαζάκας
Εισηγητές:
Λουκία Μάρθα, Χαρά Αγαλιώτου, Γιάννης Σγούρας,αρχιτέκτονες (ΤΕΙ Αθήνας)
Αλέξανδρος Βαζάκας, καθηγητής αρχιτεκτονικής(Αρχιτεκτονική Σχολή Πολυτεχνείου Κρήτης)
Δήμητρα Κονδυλάκη, δραματολόγος, επιμελήτρια της έκθεσης
Γρηγόρης Ιωαννίδης, επίκουρος καθηγητής Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Μάνος Καρατζογιάννης, ηθοποιός - σκηνοθέτης
Ημερομηνίες εργαστηρίου: 20-21-22 Απριλίου 2018
ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
3 Ιουνίου - 19 Ιουλίου (ΧΩΡΟΣ Α)
Αναδρομική έκθεση - εγκατάσταση: «Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη»
10-12 Ιουνίου (ΧΩΡΟΣ Β)
Η πόλη, σκηνοθεσία Γιάννης Μόσχος
11 Ιουνίου (ΧΩΡΟΣ Α)

Συμπόσιο με τη συμμετοχή ανθρώπων του θεάτρου, θεωρητικών και συγγραφέων

17 - 19 Ιουνίου (ΧΩΡΟΣ Β & Ε)
Eργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκησκηνοθεσία Ρούλα Πατεράκη

1 ΣΧΟΛΙΟ