Το δόντι του καρχαρία

Αρχείο Παίχτηκε από 18/04/2018 έως 29/04/2018
στο Μπάγκειον - Ξενοδοχείον
Κείμενο: βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα της Έλενας Ακανθιάς  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη
Δραματουργική επεξεργασία: Η Ομάδα
Σκηνοθέτης: Ζωή Δρακοπούλου
Σκηνογραφία: Φωτεινή Ματζόγλου
Κοστούμια: Λίνα Καρανικολάου
Φωτισμοί: Αντρέας Κούρτης
Ερμηνεύουν: Λάμπρος Γραμματικός,  Νικόλας Μίχας, Γιώργος Σύρμας

Περιγραφή

Τρεις άντρες «φοράνε» το πρόσωπο μιας γυναίκας και κάθε βράδυ στο ιστορικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον» της Ομόνοιας, μέσα από μια ιδιότυπη γιορτή ζώων και ανθρώπων, «κολυμπούν» στη θάλασσα που δημιουργείται από την αιώνια πάλη των δυο φύλων.

Περισσότερα

Μια γιορτή  ζώων και ανθρώπων

 Θα καταφέρουμε άραγε να βγάλουμε από μέσα μας τα δόντια του καρχαρία;

Το κείμενο δημιουργεί μια ανατομία της τοιχογραφίας της σύγχρονης κοινωνίας, με εξαιρετικό σαρκασμό για τις «ιερές κοινωνικές κατασκευές» (μητρότητα, οικογένεια, πατρίδα). Στο ίδιο πνεύμα η παράσταση, συνδυάζοντας τη δυναμική γραφή και πλοκή του κειμένου, με την εικαστική δημιουργία και την θεατρική δράση, φεύγει από τα χωροταξικά όρια ενός τυπικού θεάτρου. Οι θεατές ως μέρος της δράσης, με τρόπο βιωματικό και εικαστικό, συμπληρώνοντας με την φυσική τους παρουσία τον κύκλο της παράστασης, είναι συνένοχοι και συν-δημιουργοί αυτού του ολοζώντανου σύμπαντος το οποίο φιλοδοξεί  να δημιουργήσει ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο στο οποίο θα θιχτούν θέματα που ευλαβικά αποφεύγουμε,  δίχως όμως να δημιουργούνται  χαρακτήρες - θύματα/θύτες.

Τι σημαίνει να είσαι ΘΥΛΗ και τι ΑΡΡΕΝ;

Το γυναικείο πρόσωπο του έργου αναζητά  την πραγματική της ταυτότητα. Ταξιδεύει στο πρόσφατο παρελθόν, ανακαλώντας μνήμες από περιστατικά που καθόρισαν όχι μόνο τη δική της ζωή αλλά και των φιλενάδων της. Μια πόρνη, ένας gay, ένας βιασμός, είναι όλα αυτά που «αγρυπνούν» μέσα της. Θα καταφέρει τελικά να αποσυνδεθεί από τις «κοινωνικές ενδυμασίες» που επεμβαίνουν στην γυναικεία της φύση;

Θα καταφέρουμε άραγε να βγάλουμε από μέσα μας τα δόντια του καρχαρία;

Sound Design: Δημήτρης Μπαρνιάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Λόλα