Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ

Αρχείο Παίχτηκε από 29/12/2017 έως 29/12/2017
στο Το Καφενείο Στην Ακαδημία Πλάτωνος
Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Νίκη Τριανταφυλλίδη
Διασκευή: Νίκη Τριανταφυλλίδη
Σκηνοθέτης: Ζωή Tριανταφυλλίδη
Σκηνογραφία: Χριστίνα Μπλιθικιώτη
Κοστούμια: Χριστίνα Μπλιθικιώτη
Ερμηνεύουν: (σειρά εμφάνισης) Θάνος Καπρέλης, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Σοφία Σωληναραίου , Αλεξάνδρα-Πολυτίμη Καλομοίρη.

Περιγραφή

Η κωμωδία "Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και μετάφραση Νίκης Τριανταφυλλίδη ειναι προσαρμοσμένη για να ανέβει με σύγχρονο τρόπο σε μορφή Bar-Theater σε σκηνοθεσία Ζωής Tριανταφυλλίδη. 

Περισσότερα

Ο Φάλσταφ, ένας ευγενής σπάταλος στα γλέντια, που δεν έχει να πληρώσει ούτε τους υπηρέτες του, σκαρφίζεται διάφορες απάτες και κλεψιές με όπλο τη γοητεία που νομίζει πως ασκεί πάνω στις γυναίκες. Οι Κυράδες του Ουίνδσορ όμως που εκτός από χαρούμενες είναι και τίμιες τον βάζουν στη θέση του με σκληρό και χαριτωμένο τρόπο.

Αν και δεν είναι γνωστό το πότε γράφτηκε το έργο απ τον Σαίξπηρ, είναι πιθανό να ανεβάστηκε για πρώτη φορά το 1597, ενώ δημοσιεύτηκε σε κείμενο το 1602.

Αυτή η υπεροψία του ατόμου "σε μένα όλα επιτρέπονται" - η τάση να χρησιμοποιεί τους άλλους σύμφωνα με το δικό του συμφέρον, κάνει τον Σερ Τζων Φάλσταφ "σύγχρονο ήρωα" και μάλιστα χωρίς να του χρειάζεται η γραφική κοιλιά. Aυτός που νιώθει εξυπνότερος απ τους άλλους, που θεωρεί ακαταμάχητο τον εαυτό του είναι πάντα ευχάριστο να βλέπουμε να τον βάζουν στη θέση του εκείνοι που νομίζει πως τους παίζει στα δάχτυλα. Οι θεατές σαν τις Εύθυμες Κυράδες παρακολουθούν αυτόν τον υψηλότερα ιστάμενο αλλά όμως χρεωκοπημένο να γίνεται ρεζίλι.

Τεχνικός ήχου - φώτων Βασίλης Κουσουνέλος

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ευχάριστη παράσταση. Μια συμπαθητική προσέγγιση της σαιξπηρικής κωμωδίας που διεξήχθη σε ένα ατμοσφαιρικό καφέ. Ο ηθοποιός που υποδυόταν τον ερωτευμένο, φανφαρόνο, φωνακλά, αποτυχημένο διαφθορέα Φάλσταφ και που με την πάροδο του χρόνου έγινε το πρότυπο της καλοπέρασης, της ηδονής του φαγητού και ποτού, αλλά και της μεγαλαυχίας έδωσε ρέστα σε πολλαπλούς ρόλους. Όμορφη υποδοχή, χαμογελαστά πρόσωπα. Θεατρομάνια ευχαριστούμε πολύ.