Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ

Αρχείο Παίχτηκε από 14/02/2018 έως 01/03/2018
στο Έναστρον
Κείμενο: Bertolt Brecht
Σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Μουσική: Κούρτ Βάιλ, Θάνος Μικρούτσικος, Αντώνης Κιζούλης
Ερμηνεύουν: (με αλφαβητική σειρά) Παναγιώτης Βουτσινάς, Αναστασία Δέλτα, Μαρίνα Καλαματιανού, Ελένη Κερολλάρι, Στέλιος Κουλετάκης, Άντρεα Μαύρου, Χριστίνα Πανταζή, Χριστίνα Παπαγιάννη

Περιγραφή

Όλα οδηγούσαν στον Μπρεχτ – τον κατ’ εξοχήν αντιπρόσωπο του πολιτικού θεάτρου! Η προτροπή του: «Άλλαξε τον κόσμο: το ’χει ανάγκη», μας σημάδεψε !

Περισσότερα

ΑΝΩΤΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΤΡΑΓΚΑ

Σκηνοθεσία - σύνθεση – δραματουργική επεξεργασία κειμένων, επιμέλεια: μουσικής, κοστουμιών, μουσικής: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαγιάννη
Ήχος – φως: Γιώτα Βερούχη
Φωτογραφίες: Ελένη Κερολλάρι

Δυο λόγια…

Χρόνια είμαι στις τάξεις, πάνω από είκοσι πια …

Εφέτος, όμως, για πρώτη φορά, με τους μαθητές της τάξης στην σχολή ΤΡΑΓΚΑ, πήραμε την απόφαση, κι αυτό ίσως λόγω και των γενικότερων πολιτικοκοινωνικών συνθηκών (ομολογουμένως, σε εποχές δύσκολες, όπου ερωτήματα όπως: «τι είναι η πατρίδα (μας)», «τι είναι ο άνθρωπος» κ.λ.π. μάς φέρνουν ενώπιον των ευθυνών μας) πήραμε την απόφαση (έκανα μεν την πρόταση –ανάμεσα, βεβαίως, και σε άλλες– αλλά τα παιδιά, τα παιδιά ήταν εκείνα, που πήραν ομόφωνα την τελική απόφαση, και προς τιμήν τους!) να ανιχνεύσουμε, να μελετήσουμε, να δούμε και όσο μας επιτρέπουν οι γνώσεις μας και οι δυνάμεις μας να κατανοήσουμε αυτό που λέμε… «πολιτικό θέατρο»!

Διαβάσαμε πολλά: άρθρα, μελέτες, δοκίμια… Ακούσαμε τραγούδια… Διαβάσαμε ποιήματα και πεζά… Μοιραστήκαμε και μελετήσαμε και το «Μανιφέστο για ένα νέο θέατρο» του Π. Π. Παζολίνι…

Έφτιαξα το σενάριο –μια σύνθεση κειμένων, ποιημάτων, στίχων και τραγουδιών του Μπρεχτ, μιας και καταλήξαμε να μείνουμε αποκλειστικά σε κείνον– και ξεκινήσαμε τις πρόβες… Ένα ολόκληρο σχολικό εξάμηνο μελετήσαμε (μάθημα-πρόβα) πάνω στον τρόπο, το ύφος, το περιεχόμενο, τον λόγο, τον παλμό, τον τόνο και την δυναμική του… πολιτικού θεάτρου!

Ωραίο ταξίδι!  Όλοι μας - όλοι μας μάθαμε πολλά πράγματα!

Μάθαμε ότι: «κανένας δεν μπορεί να δει τον άνθρωπο σωστά, αν δεν ξέρει πως ο άνθρωπος είναι η μοίρα του ανθρώπου»…

Καταλάβαμε ότι: «αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι είμαστε χαμένοι. Φίλος μας είναι η αλλαγή.»

Συνειδητοποιήσαμε ότι: «Χρειάζονται πολλά, τον κόσμο για να αλλάξεις: Οργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάχτηση. Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά. Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία. Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου. Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί  να μας μάθει πώς την πραγματικότητα να αλλάξουμε.»

Κατανοήσαμε ότι: «Όταν αυτοί που είναι ψηλά μιλάνε για ειρήνη, ο απλός λαός ξέρει πως έρχεται ο πόλεμος» !

Σκεφτήκαμε ότι στο θέατρο: «θέλουμε ξύπνιους θεατές – κι ακόμα πιο πολύ: ξυπνούς!»

Τα λόγια του Μπρεχτ, χαράχτηκαν βαθειά μέσα μας: «μέσα στο φως, φτάνουν εκείνοι που μπορείς να τους συγκινήσεις, να τους διασκεδάσεις, να τους αλλάξεις.»

Μέσα στο…ΦΩΣ !!!

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος