Ένα φτερό από κάθε πουλί

Αρχείο Παίχτηκε από 03/03/2018 έως 03/03/2018
στο Ιδιόμελο
Διάρκεια: 60'
Μουσική: Μαρία Κωνσταντή
Ερμηνεύουν: Αφήγηση: Νάγια Οικονομοπούλου

Περιγραφή

Ένα φτερό είναι το κάθε παραμύθι και μέσα στο καλάμι του φτερού κυλά το αίμα της ψυχής τού πρώτου μάστορα παραμυθά. Σαν φτερό πέταξε το παραμύθι μέχρι εμάς. Δώρο από παλιά, ξεκίνησε από την Εσπερία των Ιβήρων, έφτασε στα οθωμανικά Βαλκάνια, άνθισε μέσα σε κοινότητες σεφαραδίτικες και κατάφερε να κρατήσει ζωντανά τα κύτταρα της φυλής. Η παράσταση απευθύνεται σε εφηβικό και ενήλικο κοινό.

Περισσότερα

Παραμύθια των Βαλκάνιων Σεφαραδιτών

Σαν τα πουλιά σκόρπισαν στον κόσμο τα τέκνα του Ισραήλ. Σαν τα πουλιά έφτιαξαν νέες φωλιές και με τις φτερούγες τους σκέπασαν στοργικά μνήμες, όνειρα και ελπίδες.

Κι ήρθε ώρα που όλα τα πουλιά έπρεπε πάλι να συναχτούν και, για το χατίρι της όμορφης γυναίκας τού βασιλιά Σολομώντα, να αποχωριστεί το καθένα ένα του φτερό.

Ανάλαφρα ας πετάξει πάλι ανάμεσά μας και, όπως λένε, το παραμύθι

αν μ’ αλήθεια μάς γεμίσει, η ψυχή μας θα ηρεμήσει,

αν σαν ψέμα, όμως, μυρίσει, ο Θεός να μας βοηθήσει,

μα, αν γλυκά έχει μιλήσει, το ψωμάκι θα φτουρήσει!

Βιογραφικά συντελεστών:

Η Νάγια Οικονομοπούλου σπούδασε μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και συνεργάστηκε με σημαντικούς εκδοτικούς οίκους. Όταν, όμως, κάποτε, από τύχη, συναπαντήθηκε ξανά με τους συντρόφους των παιδικών της χρόνων, την Τρισεύγενη, την Πούλια και τον Αυγερινό, τον Μπιλμέμ, τον Μισοκοκκοράκη, τους πήρε αμέσως στο κατόπι και βρήκε τον δρόμο της στο δάσος με τα παραμύθια. Μαθήτευσε πλάι σε μάστορες παραμυθάδες κι ήρθε η ώρα που πήρε κι εκείνη μια κόκκινη κλωστή και κέντησε επάνω σε πανί τα πιο ωραία ψέματα, μαζί και την αλήθεια και χίλια παραμύθια. Αγαπά να αφηγείται παραδοσιακά κυρίως παραμύθια και μύθους, σε παιδικό και ενήλικο κοινό, σε συντροφιές, βιβλιοθήκες, σχολεία, καφενεία, μουσεία, πολυχώρους και πολιτιστικά στέκια. Υλοποιεί την αφηγηματική δράση «Σπεροκαθίσματα – Παραμύθια κατ’ οίκον».

Η Μαρία Κωνσταντή γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κύπρου και Γρανάδας (Ισπανία).

Εργάστηκε ως επιμελήτρια κειμένων, καθηγήτρια φιλολογικών μαθημάτων καθώς και ως καθηγήτρια της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισπανία (Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Πανεπιστημίου Γρανάδας, εφημερίδα «Πολίτης», Κύπρος).

Παράλληλα, ασχολείται επαγγελματικά με την παραδοσιακή μουσική (ούτι και τραγούδι). Από το 2008 έως το 2014, παρακολούθησε σεμινάρια επιπέδου masterclass στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος (καλλιτεχνικός διευθυντής Ross Daly) με τους διεθνούς φήμης μουσικούς Yurdal Tokcan, Adel Salameh, Ahmet Erdogdular, Χάρη Λαμπράκη, Σωκράτη Σινόπουλο, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Ευγένιο Βούλγαρη.

Έχει παίξει με ποικίλα μουσικά σχήματα, με ρεπερτόριο παραδοσιακές μουσικές και σκοπούς τής καθ’ ημάς Ανατολής, σε μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και σε φεστιβάλ μουσικής σε Κύπρο, Ισπανία και Βέλγιο.

Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται επαγγελματικά με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών και ιστοριών, συνοδείᾳ μουσικής. Έχει αφηγηθεί σε φεστιβάλ και σε πολιτιστικούς χώρους.

Έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια για την αφήγηση και την τέχνη του λόγου, σεμινάρια και εργαστήρια θεατρικού αυτοσχεδιασμού, σωματικού θεάτρου, εκπαιδευτικού δράματος και μουσικοκινητικής αγωγής.

Είναι φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Λαογραφικές Σπουδές - Θεωρία και Εφαρμογές του Λαϊκού Πολιτισμού», του Τομέα Λαογραφίας τής Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό μια παράλληλη ακαδημαϊκή έρευνα και εμβάθυνση στο λαϊκό παραμύθι.