Ένα ταξίδι σε ήχους ελληνικούς με τα λόγια των ποιητών

Κείμενο: Γιώργος Μονεμβασίτης
Ερμηνεύουν: Απαγγέλλει και τραγουδά η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου
Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Θεοδώρα Μπάκα
Παίζουν μουσική: Μαντολίνο – μπουζούκι: Ηρακλής Ζάκκας

Περιγραφή

Το βράδυ του Σαββάτου μέσα από μία πανδαισία ήχων, τραγουδιών και μουσικής, ο Μανώλης Μητσιάς, η Θεοδώρα Μπάκα και η Ελένη Κοκκίδου θα μας ταξιδέψουν  στην Ελλάδα που αγαπήσαμε, που ονειρευτήκαμε, στην Ελλάδα που μας πληγώνει και  ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Μια αναδρομή στο μουσικό έργο του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το αθηναϊκό κοινό στην αίθουσα του Παρνασσού στις 30 Δεκεμβρίου, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2017...

Περισσότερα

ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ - Μία Διαδρομή στη μουσική και στο τραγούδι

το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου ώρα έναρξης: 9.00 μμ

Σαράντα χρόνια τραγούδια, από τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη, τα Λαϊκά Προάστια, τις Ξένες Πόρτες, τους Αργοναύτες, τους Προσανατολισμούς, τις Ωδές, τον Πρώτο Ύμνο, τον Φιλόπατρι, ερμηνεύονται από τη σπουδαία φωνή του Μανώλη Μητσιά και την ευαίσθητη φωνή της Θεοδώρας Μπάκα, σε μια γιορτινή μουσική συνάντηση.

Επιμέλεια προγράμματος – πιάνο: Αχιλλέας Γουάστωρ
Παραγωγή: Cricos Productions

Έχουν περάσει γύρω στα 40 χρόνια από τότε (1979) που ο Ηλίας Ανδριόπουλος εκτοξεύτηκε στην μουσική μας ζωή, καταθέτοντας σχεδόν ταυτόχρονα δύο εμβληματικά του έργα τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» και τα «Λαϊκά Προάστια». Ακολούθησαν μετά από λίγο οι Ξένες Πόρτες.

Η στροφή του σε έργα πολύμορφα και πιο προχωρημένα μουσικά, ξεκινά από τους «Προσανατολισμούς» Ο. Ελύτη και συνεχίζεται με του «Αργοναύτες» Σεφέρη, Γκάτσου, Ελευθερίου, με τις «Ωδές» Α. Κάλβου, τον «Πρώτο Ύμνο» Δ. Σολωμού, τον «Φιλόπατρι» Α. Κάλβου κα, κα.

Από τους μελωδικούς αυτούς κύκλους τραγουδιών προέκυψαν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες, που τραγουδιούνται πάντα με την ίδια ένταση και αγάπη από το φιλόμουσο κοινό της πατρίδας μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε  «Μην κλαις», «Τραγούδι του παλιού καιρού». «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες». «Πλατεία Βάθης», «Τραγούδι του Αρχιπελάγους» κλπ.

Με τους «Αργοναύτες» εγκαινιάζεται η γόνιμη και λαμπρή συνεργασία του με τον κλασσικό πια, Μανώλη Μητσιά, που επισφραγίζεται με την έξοχη ερμηνεία του στον «Φιλόπατρι» όπως και με αρκετές και επιτυχημένες συναυλίες τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Μια εξαίρετη ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς με επιτυχημένη θητεία στο λυρικό τραγούδι μέσα και έξω από την Ελλάδα, είναι η Θεοδώρα Μπάκα, η οποία λατρεύει την μουσική του Ανδριόπουλου και είναι σταθερή  συνεργάτις του τα τελευταία δέκα χρόνια, συμβάλλοντας αρκετά στην καινούργια ανάγνωση της μουσικής του.

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, άξιος αναμορφωτής του ελληνικού τραγουδιού πήρε στοιχεία από το  δημοτικό, επτανησιακό  ακόμα και από το ρεμπέτικο  τραγούδι και δημιούργησε ένα απολύτως δικό του είδος νέο-έντεχνου τραγουδιού , στην αυθεντικότερη και πιο λυρική εκδοχή του.

Η συνεργασία του με τραγουδιστές όπως ήταν η Σωτηρία Μπέλλου, στα Λαϊκά Προάστια  συνέδεσε δυο είδη του ελληνικού τραγουδιού (παραδοσιακό-λαϊκό)  και αποτύπωσε το πέρασμα της Ελλάδας  από τον εμφύλιο και τη μεταπολίτευση στη νέα περίοδο από τη δεκαετία του ογδόντα και μετά.

Από τους πιο ''τραγουδισμένους'' συνθέτες της γενιάς του, χάρισε σε ερμηνευτές όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρία Δημητριάδη, η Νένα Βενετσάνου, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Θεοδώρα Μπάκα, ο Μανώλης Μητσιάς,  κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές-σταθμούς της καριέρας τους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού το Σάββατο βράδυ απολαύσαμε μια μουσική βραδιά ποίησης, από τους πιο σημαντικούς μας Έλληνες ποιητές, μελοποιημένες από τον εξαίρετο Ηλία Ανδριόπουλο και με υπέροχους ερμηνευτές όπως τον κ.Μητσιά, την κα Κοκκίδου και την εξαίρετη κα Μπάκα. Ευχαριστώ θερμά τη Θεατρομάνια για τη δυνατότητα να γνωρίσω το έργο τόσων υπέροχων ανθρώπων. Καλή χρονιά!!!