Φεστιβάλ "Αισχύλεια 2015"

Αρχείο Παίχτηκε από 11/07/2015 έως 30/10/2015
στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Σχετικά

Η γιορτή του πολιτισμού της Ελευσίνας

ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

TAREK ATOUI

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ  11 ΙΟΥΛΙΟΥ-30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Ακόμα πιο πολυδιάστατο, με έμφαση στο διεθνή χαρακτήρα του, είναι το φετινό φεστιβάλ Αισχύλεια 2015, που ανοίγει ξανά την αυλαία του με το κυρίως πρόγραμμα του που ξεκινά στις 28 Αυγούστου. Το Φεστιβάλ έλαβε πρόσφατα μια σημαντική διάκριση και αναγνώριση, καθώς μπήκε στη λίστα με τα τιμώμενα καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης και του απονεμήθηκε το λογότυπο της EFFE για το 2015-2016, ένα σημαντικό γεγονός που εντάσσει τα «ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ» σε ένα  ευρωπαϊκό δίκτυο φεστιβάλ, το διεθνοποιεί ακόμα περισσότερο και κάνει πιο ισχυρή την υποψηφιότητα του για τη διεκδίκηση και την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί την εξωστρέφεια του Φεστιβάλ, την έντονη συμμετοχή της κοινωνίας  στις δράσεις του και την βαθιά προσήλωση στην υπηρεσία των τεχνών.

 

Τα Αισχύλεια 2015, που διοργανώνει με συνέπεια ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και τέσσερις δεκαετίες, περιλαμβάνουν εκδηλώσεις θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές, καθώς στόχος του φεστιβάλ είναι να αγκαλιάσει και να προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης στις πιο ευγενικές τους μορφές. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο ανακαινισμένο και διευρυμένο Παλαιό Ελαιουργείο, ένα χώρο ατμοσφαιρικό, πολύ ενεργειακό, καταξιωμένο ήδη στις καρδιές του φιλότεχνου κοινού, που αδημονεί κάθε χρόνο να ζήσει μοναδικές βραδιές εντός του.

 

Και φέτος τα Αισχύλεια λαμβάνουν διεθνή χαρακτήρα με την παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης «I/E Elefsis» από τον Λιβανέζο, σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνωρισμένο, καλλιτέχνη Tarek Atouiσε επιμέλεια της ομάδας locus athens, που θα εγκαινιασθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο στις 3 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 11 Οκτωβρίου.   To «I/E Elefsis» είναι ένα project ήχου απαρτιζόμενο από ηχογραφήσεις και performances, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον Tarek Atoui αποκλειστικά για την Ελευσίνα από κοινού με τον Chris Watson και τον Alexandre Guirkinger, συνεργάτες του Atoui σε πρόσφατες σημαντικές δουλειές. Στο project θα συμμετέχουν έλληνες και ξένοι μουσικοί, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τις διαφορετικές performances που θα πραγματοποιηθούν στις 3/9 ,12/9 και 11/10. Συγκεκριμένα  οι performances που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης είναι οι εξής:

3/9: 21:00 Tarek Atoui

12/9: 21:00 Tarek Atoui & Acte Vide (Δανάη Στεφάνου, Γιάννης Κοτσώνης) & ARTéfacts ensemble (Θοδωρής Βαζάκας, Μάριος Δαπέργολας, Σπύρος Τζέκος) & Πάνος Αλεξιάδης

11/10: 18:00 Tarek Atoui & Chris Watson & KK Null

 

Πιο συγκεκριμένα το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει οκτώ θεατρικές παραστάσεις, όπου το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις καλύτερες φεστιβαλικές παραστάσεις του 2015, που θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην Επίδαυρο, καθώς και παραστάσεις που παρουσιάζονται μόνο στο πλαίσιο των Αισχυλείων. Ανάμεσα τους η τριλογία της Ορέστειας «Pingju Trilogy-Oresteia», από τον κινεζικό θίασο Beijing Pingju Theater σε σκηνοθεσία Luo Jinlin, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 29 Ιουλίου.

 

Η αυλαία ξανανοίγει με την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου που παρουσιάζει ο θίασος BAUMSTRASSE ­ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ στο πλαίσιο του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα (28/8). Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις «Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (30/8), την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) στις 2/9, τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία  Γιάννη Κακλέα (5/9), την παιδική παράσταση «Παραμύθι δίχως όνομα» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη (10/9), τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου από το Εθνικό Θέατρο (13/9). Τέλος η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας παρουσιάζει στις 20 Σεπτεμβρίου το έργο του Σαίξπηρ «Όλος ο κόσμος μια σκηνή». 

 

Το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνει οκτώ συναυλίες. Η Σαβίνα Γιαννάτου θα εμφανισθεί στις 29 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, σε μια βραδιά υπό το φως της πανσελήνου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ακολουθούν: Θανάσης Παπακωνσταντίνου (31/8), Γιώτα Νέγκα Θέμης Καραμουρατίδης (4/9), Monika (7/9), M.O.T.He Trio (8/9), Πάνος Μουζουράκης και Πένυ Μπαλταζή (9/9), Έλλη Πασπαλά και Vassilikos (11/9), Ελεονώρα Ζουγανέλη (16/9).

Στο εικαστικό του πρόγραμμα το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα την έκθεση In Flux που θα εγκαινιασθεί την 1η Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος και θα διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου. Η έκθεση In Flux συγκεντρώνει μια ομάδα διεθνών καλλιτεχνών, το έργο των οποίων αντανακλά την τρέχουσα καταστασιακή ρευστότητα. Επίσης στις 6 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η εικαστική «Έλευση-χώρος-χρόνος-ενέργεια» που παρουσιάζει η Αιμιλία Μπουρίτη. Το έργο  είναι μία εγκατάσταση που συνοδεύεται από βίντεο και μία εικαστική δράση η οποία αφορά την πόλη της Ελευσίνας και συγκεκριμένα το βιομηχανικό της τοπίο. Διάρκεια ως τις 18 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα 6 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιασθεί και η έκθεση «40 χρόνια Αισχύλεια» με ντοκουμέντα από την ιστορία του θεσμού, που θα φιλοξενηθεί στο Διοικητήριο στο Παλαιό Ελαιουργείο ως τις 30 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης διοργάνωσης  «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία» η οποία είναι μέρος των Αισχυλείων και πραγματοποιήθηκε 11-26 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο ανέβηκαν εννέα θεατρικές παραστάσεις που συνοψίζουν ενδιαφέρουσες, νέες τάσεις και αξιόλογες προτάσεις στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

 

Εξακολουθώντας τη φιλική πολιτική στην τιμή των εισιτηρίων τα Αισχύλεια 2015 προσφέρουν εισιτήριο 5 ευρώ για την κάθε παράσταση και κάρτα διαρκείας αξίας 20 ευρώ για την παρακολούθηση όλων των παραστάσεων της διοργάνωσης Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία.

Τα Αισχύλεια σε αριθμούς:

-         Οκτώ θεατρικές παραστάσεις

-         Εννέα ακόμα παραστάσεις στο πλαίσιο της Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας

-         Επτά μουσικές εκδηλώσεις

-         Τρεις εκθέσεις

-         Οκτώ κινηματογραφικές προβολές

-         Έναν ημιμαραθώνιο

-         Μία παρουσίαση του επετειακού τόμου «Αισχύλεια 40 χρόνια» και μια παρουσίαση βιβλίου.

Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο:

-28/8: «Πέρσες»

-29/8: Σαβίνα Γιαννάτου

-1/9 & 3/9 & 6/9: Εγκαίνια εκθέσεων

-8/9: ΜΟΤHe Trio

- 10/9: «Παραμύθι χωρίς όνομα»

-15/09: Παρουσίαση Βιβλίου

-20/9: «Ολος ο κόσμος μια σκηνή»

-23/9: Παρουσίαση τόμου «40 χρόνια Αισχύλεια»

 

ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2015: 29/07 – 30/10/2015

Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας Ώρα έναρξης: 20:30 Εισ. 12€ - Φοιτ. 5€ Κάρτες διαρκείας για όλες τις παραστάσεις: Ομαδική 120ευρώ - Ατομική 40 ευρώ - Φοιτητική 30 Ευρώ

www.aisxylia.gr/


Πληροφορίες προσέλευσης - Εισιτήρια

Ώρα Έναρξης Εκδηλώσεων: 20:30

Προσέλευση:

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας η προσέλευση στο χώρο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, δηλ. στις 20:00.

Τηλ επικοινωνίας:

210-5565600,

210-5565613—614-607

210-5537100,

fax: 210-5565623

www.aisxylia.gr, [email protected]

Δεν επιτρέπονται:

 1. H είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης, παρά μόνο στο διάλειμμα, εφόσον προβλέπεται.
  2. Η είσοδος σε παιδιά κάτω των έξι (6) ετών - εκτός από τις παραστάσεις που απευθύνονται σε αυτά.
  3. Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο θέατρο.
  4. Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της παράστασης.
  5. Η λήψη φωτογραφιών με ή χωρίς φλας, η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
  6. Το φιλοδώρημα.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

- Για τις παραστάσεις του Ιουλίου (Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία) γενική είσοδος 5€ & υπάρχει κάρτα αξίας 20€ για όλες τις παραστάσεις.

- Για τις παραστάσεις Αυγούστου - Σεπτεμβρίου τα εισιτήρια είναι από 5€ το φοιτητικό μέχρι 12€ το κανονικό.

Η τιμή του εισιτηρίου και της κάρτας διαρκείας, για τους κατόχους κάρτας ανεργίας, ορίζεται στην κατώτερη τιμή (φοιτητικό - 5€ και 30€ αντίστοιχα).

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ

Εξασφαλίστε τη θέση* σας στις εκδηλώσεις των Αισχυλείων από τώρα αγοράζοντας την οικονομική κάρτα διαρκείας για όλες τις εκδηλώσεις. Η Κάρτα κοστίζει 40€ η κανονική, 30€ η φοιτητική & 120€ η ομαδική (4 ατόμων) και παρέχει στον κάτοχο της δικαίωμα πρόσβασης στο σύνολο των φετινών εκδηλώσεων με έκπτωση έως και 65% επί της συνολικής τιμής των εισιτηρίων, καθώς επίσης και το προνόμιο* διακεκριμένης θέσης.

* Το προνόμιο της αριθμημένης θέσης δεν ισχύει μετά τις 20:30

Για τη διάθεση της κάρτας καθώς και για την προπώληση των εισιτηρίων ενημερωθείτε από τη σελίδα του Φεστιβάλ: www.aisxylia.gr

Εισιτήρια προπωλούνται:

- Κ.Ε.Δ.Ε (Παγκάλου & Κίμωνος 11, Δευτ-Παρ 8:00-14:00)

- ΚΕΠ Ελευσίνας (Δευτ-Παρ 8:00-20:00, Σαβ 8:00-14:00)

- Παλαιό Ελαιουργείο (κατά τη διάρκεια των Αισχυλείων, 19:00-22:00)

Στο διαδίκτυο

Viva.gr

Τηλεφωνικά: 11876

Και στα συνεργαζόμενα καταστήματα:

 

Περισσότερες πληροφορίες και καταστήματα στο:

Viva tickets   www.viva.gr

Πρόσβαση

Το Παλαιό Ελαιουργείο βρίσκεται στην παραλία της Ελευσίνας και η είσοδος στον χώρο γίνεται από τον πεζόδρομο της οδού Κανελλοπούλου.

Με λεωφορείο

- Στάση "Τέρμα" (Αρ. Γραμμής 845 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Θηβών, 871 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Λ. Σχιστού, A16, B16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα μέσω Ιεράς Οδού)
www.oasa.gr

-        Υπεραστικό Λεωφορείο ΜΕΓΑΡΩΝ, κάθε μισή ώρα έξω από σταθμό Θησείου. (Περνάει μέσα απ' την Ελευσίνα, μισή ώρα περίπου διαδρομή)

Με μετρό

Μπλέ γραμμή Αεροδρόμιο –Αγ.Μαρίνα

Στάση Αγία Μαρίνα -ανταπόκριση με λεωφορείο

876   Αγία Μαρινα- Ελευσίνα

Α16 Πλατεία Κουμουνδούρου - Ελευσίνα

 

Με προαστιακό

Αποβίβαση Σταθμός Μαγούλας και μετά παίρνετε τα λεωφορεία Αρ. Γραμμής 879 ή 863 (Νοσοκομείο - Ελευσίνα). www.trainose.com

Άτομα με αναπηρίες

Τόσο στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου όσο και στην είσοδο των WC του κοινού, έχει κατασκευαστεί ειδική ράμπα για την αυτόνομη μετακίνηση ατόμων με αμαξίδιο.

Τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν την δυνατότητα να φτάσουν μέχρι την πλατεία του θεάτρου, μέσω του πάρκινγκ.

Η τιμή του εισιτηρίου για άτομα με αναπηρίες και για έναν συνοδό ορίζεται στην κατώτερη τιμή (φοιτητικό).

Στάθμευση

Αυτοκίνητο

Αν και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές θέσεις στάθμευσης, μέσα στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης 200 θέσεων. Η είσοδος του χώρου στάθμευσης βρίσκεται επί της οδού Δραγούμη.

Πούλμαν

Στο χώρο στάθμευσης επί της οδού Δραγούμη.

Επίσης υπάρχουν 5 Parking στο κέντρο της πόλης. Η χρησιμοποίησή τους θα σας δώσει την ευκαιρία να περπατήσετε κατά μήκος του αρχαιολογικού χώρου, στον πεζόδρομο της οδού Νικολαϊδου (απόσταση 1χλμ. περίπου) και να αποφύγετε το συνωστισμό στο χώρο πλησίον του Παλαιού Ελαιουργείου πριν την έναρξη των εκδηλώσεων.

Κυλικεία:

Στον προαύλιο χώρο, δίπλα στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου, λειτουργεί αναψυκτήριο με ποτά, αναψυκτικά, καφέ και σνακ.

Φυσικά σημεία πώλησης

Κατάστημα Viva.gr
“The Mall Athens”, Α. Παπανδρέου 35,

Κεντρικά Γραφεία Viva.gr
Λεωφόρος  Καποδιστρίου 2 & Λεωφόρος Κηφισίας,
ΤΚ 15122, Μαρούσι
TK 15123, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 11876 και 211 7700 000
Ωράριο: Καθημερινά 10:00 – 09:00,
Σάββατο: 09:00 – 20:00, Κυριακή: κλειστά
FAX: 210 614 9504
Εmail: [email protected]
Τηλέφωνο: 11876 και 211 7700 000
Ωράριο: Καθημερινά 08:00 – 23:00,
Σαββατοκύριακα & αργίες!
FAX: 210 614 9504
Εmail: [email protected]
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Public,Σύνταγμα

ΙΑΝΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ
Καραγιώργη Σερβίας 1, Αθήνα, 10563                         Σταδίου 24, Αθήνα 105 64, Ελλάδα

 

ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 20.30

Είσοδος: 12 ευρώ και 5 ευρώ φοιτητικό (Εκτός από τις εκδηλώσεις όπου αναφέρεται ελεύθερη είσοδος)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ«ΠΕΡΣΕΣ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ

σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα

Πέρσες του Αισχύλου, Baumstrasse

Αφανισμένοι οι βωμοί και των θεών τ’ αγάλματα

από τα βάθρα σύρριζα τα τσάκιζαν

και τ’ άφηναν γκρεμίσματα στο χώμα.

Σπείρανε το κακό,

γι’ αυτό κι όσα έχουν πάθει μικρότερα δεν είναι•

 

Ο θίασος BAUMSTRASSE - ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ παρουσιάζει στο πλαίσιο του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ την παράσταση ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΠΕΡΣΕΣ

Σχεδίασμα α 'μία λειτουργία για την μοίρα των Περσών.

Το παλαιότερο θεατρικό κείμενο της ανθρωπότητας ανεβαίνει ως λειτουργία από τον θίασο Δρόμος με δέντρα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνικός χώρος, Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης

Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα

Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα

Σχεδιασμός φωτισμού: Felice Ross

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Πανάδης

Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς

Video: Αρις Ζάγκλης

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΑΤΟΣΣΑ Τάνια Παπαδοπούλου

ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ Κώστας Βασαρδάνης

ΔΑΡΕΙΟΣ Αργύρης Μπακιρτζής

ΞΕΡΞΗΣ Γιώργος Βουρδαμής

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Αγαπητός Μανδαλιός

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δημήτρης Μπικηρόπουλος

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Αντώνης Βλησίδης

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Γιάννης Γιούλης

Γιάννης Σηλιγνάκης

Γιάννης Τριβέλλας

ΧΟΡΟΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ

με την Σαβίνα Γιαννάτου ,πιάνο Σπύρος Μάνεσης

 

Μια συναυλία με τραγούδια από την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά και με τραγούδια της Λένας Πλάτωνος, του Κουρτ Βάϊλ, και του Μάνου Χατζιδάκι.

Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι γνωστή εδώ και χρόνια για την πρόθεση της να συνδυάζει στοιχεία ελεύθερου αυτοσχεδιασμού με την παράδοση της μεσογείου.

 

Ο Σπύρος Μάνεσης ανήκει στην νέα γενιά μουσικών της τζαζ και έχει ήδη διασκευάσει και δισκογραφήσει τραγούδια της Λένας Πλάτωνος για σόλο πιάνο.

Πόσο κοντά βρίσκεται το "Σαμποτάζ" στη μουσική του Τελόνιους Μονκ; Υπάρχουν όρια στη διασκευή;

Στην πρώτη τους αυτή συνεργασία, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης επιχειρούν την συνύπαρξη και την αλληλεπίδραση διαφορετικών μουσικών κόσμων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΤΡΩΑΔΕΣ» του Ευριπίδη

σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη

 

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης

Σκηνικά: Έρση Δρίνη

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Στίχοι παράστασης: Kώστας Γεωργουσόπουλος

Χορογραφία: Κική Μπάκα

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Mελίνα Παιονίδου

A΄Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Δαυλού

B΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Γούνας

Bοηθός σκηνογράφου: Φώτης Μουρτάς

Bοηθός ενδυματολόγου: Λίνα Καρανικολάου

Σχεδιασμός Κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου

Η επιλογή των παραδοσιακών τραγουδιών είναι του Σωτήρη Χατζάκη

Διανομή:

Εκάβη: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Ανδρομάχη: Μαρία Κίτσου

Κασσάνδρα: Κόρα Καρβούνη

Ταλθίβιος: Νίκος Ψαρράς

Ποσειδών: Θέμης Πάνου

Aθηνά: Κωνσταντίνα Τάκαλου

Μενέλαος: Κρατερός Κατσούλης

Ωραία Ελένη: Ελένη Ρουσσινού

Χορός:

Ντίνα Αβαγιανού, Κατερίνα Γιαμαλή, Ανδρομάχη Δαυλού, Άννα Ελεφάντη, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Γεωργία Μητροπούλου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Στέλλα Ράπτη, Αγγέλα Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιώβη Φραγκάτου, Δανάη Κατσαμένη, Σταυρούλα-Μελισσάνθη Μάκρα, Βάγια Ματαφτσή, Γεωργία Τσαγκαράκη

Φρουροί: Αλέξανδρος Βαμβούκος, Αντώνης Χαντζής

Στο ρόλο του Αστυάναξα ο μικρός Βασίλης Δημουλής

Τρωάδες του Ευριπίδη

Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.

Ο Ευριπίδης με τις Τρωάδες γράφει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα και κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοιμάζουν. Οι Τρωάδες είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι μόνιμοι

-τα τελευταία χρόνια- συνεργάτες του

θα προσπαθήσουν κι αυτό το καλοκαίρι

να προσφέρουν απόλαυση και στοχασμό

παίζοντας και τραγουδώντας για τα απλά

και τα περίπλοκα, με οδηγό την παράδοση από τη μια

και τον μαγικό ρεαλισμό από την άλλη.

 

Αναλυτικά, μαζί του θα είναι οι:

Ματούλα Ζαμάνη: τραγούδι

Δημήτρης Μυστακίδης: κιθάρα, λαούτο και φωνή

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα, φλικόρνο

Σωτήρης Ντούβας: τύμπανα

Κώστας Παντέλης: ηλεκτρική κιθάρα

Κωστής Χριστοδούλου: πλήκτρα

Αντώνης Μαράτος: ηλεκτρικό μπάσο

Γιάννης Αντωνιάδης: κλαρίνο

Αλέξανδρος Κτιστάκης: κιθάρα, τραγούδι

 

Στον ήχο ο Μάκης Πελοπίδας και ο Κλεάνθης Καραπιπέρης και στους φωτισμούς ο Χρήστος Λαζαρίδης και ο Βασίλης Πουφτής.

 

ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

In Flux

Η έκθεση In Flux συγκεντρώνει μια ομάδα διεθνών καλλιτεχνών, το έργο των οποίων αντανακλά την τρέχουσα καταστασιακή ρευστότητα. Αναγνωρίζουμε πως βιώνουμε μια περίοδο μετάβασης. Αναγνωρίζουμε επίσης την ώσμωση που συντελείται την τελευταία δεκαετία ανάμεσα στους καλλιτέχνες και σε αυτή την αλλαγή.

Εστιάζοντας καταρχήν στην Ευρώπη και τις γειτονικές της χώρες, η έκθεση εξετάζει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κλίμα και παρουσιάζει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στη ρευστότητα.

Τα γεγονότα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι ταυτόχρονα λεπτοφυή και αιχμηρά, καλύπτοντας ένα φάσμα που ποικίλει από τις διαμαρτυρίες στην Maiden Square της Ουκρανίας , τη μετανάστευση σε πόλεις-λιμάνια σε όλη την Ευρώπη μέχρι έργα που αμφισβητούν τις θεσμικές δομές και τα δυτικά ιδεώδη.

Τέλος η έκθεση υπογραμμίζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις και μεθόδους εργασίας της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής, περιλαμβάνοντας καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν μία σειρά διαφορετικών εκφραστικών μέσων όπως η κινούμενη εικόνα, η φωτογραφία, η γλυπτική, η περφόρμανς και το photobook.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Bouillon Group (Γεωργία), Αικατερίνη Γεγησιάν (Ελλάδα), Vladyslav Krasnoshchlok και Sergey Lebedinsky (Πολωνία), Emeric Lhuisset (Γαλλία), Thomas Mailaender (Γαλλία), Ahmet Öğüt (Βερολίνο / Άμστερνταμ), Henk Wildschut (Ολλανδία).

Διάρκεια έκθεσης 1 Σεπτεμβρίου ως 9 Οκτωβρίου 2015.

Επιμέλεια Shoair Mavlian, Assistant Curator, Tate Moder

Πολ. Κέντρο "Λ. Κανελλόπουλος"

Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας

τηλ: 210 5565613 Τρίτη - Κυριακή 10:00 - 13:00 & 18:00-21:30 Δευτέρα Κλειστά Είσοδος ελεύθερη

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

I/E Elefsis

Ο Tarek Atoui σε συνεργασία με τον Chris Watson & Alexander Guirkinger

επιμέλεια locus athens

Μαρία-Θάλεια Καρρά & Όλγα Χατζηδάκη

3 Σεπτέμβρη – 11 Οκτώβρη

Στο πλαίσιο του Φεστιβαλ των Αισχυλείων 2015, παρουσιάζει ο Λιβανέζος καλλιτέχνης Tarek Atoui το I/E Elefsis στο Ελαιουργείο της Ελευσίνας, το πιο πρόσφατο έργο του, σε επιμέλεια της ομάδας locus athens.

To I/E Elefsis είναι ένα project ήχου απαρτιζόμενο από ηχογραφήσεις και performances, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον Tarek Atoui αποκλειστικά για την Ελευσίνα από κοινού με τον Chris Watson και τον Alexandre Guirkinger, συνεργάτες του σε Atoui πρόσφατες σημαντικές δουλειές. Στο project θα συμμετέχουν έλληνες και ξένοι μουσικοί, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τις διαφορετικές performances που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Η ομάδα locus athens είναι ένα νομαδικό επιμελητικό σχήμα που απαρτίζεται από τη Μαρία-Θάλεια Καρρά και την Όλγα Χατζηδάκη και η οποία συνεργάζεται με ένα εύρος διεθνών καλλιτεχνών, με στόχο τη διερεύνηση του δημοσίου χώρου και τη δημιουργία νέων έργων.

 

Η έκθεση θα βασίζεται στο έργο του Tarek Atoui I/Eπου θα μεταφερθεί από το Παρίσι. Πρόκειται για ένα container που θα στεγάσει όλη την ηχητική έρευνα και καταγραφή του Tarek Atoui και του Chris Watson από το Παλαιό Ελαιουργείο, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και το λιμάνι της πόλης. Μέσα στο I/E οι επισκέπτες θα μπορούν να ακούσουν τα ηχητικά ντοκουμέντα της Ελευσίνας, τη μουσική σύνθεση του Tarek Atoui.Επίσης θα μπορούν να δουν τις εικόνες του Alexandre Guirkingerο οποίος κατέγραψε όλη τη διαδικασία.

Ο χώρος του Παλαιού Ελαιουργείου θα ενεργοποιηθεί τρεις φορές μέσα από τρεις διαφορετικές περφόρμανς.

Η πρώτη περφόρμανς θα λάβει χώρα κατά τα εγκαίνια της έκθεσης στις 3 Σεπτεμβρίου. Σε αυτήν θα παίξει ο Tarek Atoui μπροστά από το I/E μια καινούργια μουσική σύνθεση που θα βασίζεται στης αρχές της mousique concrete, δηλαδή στους ακατέργαστους ήχους από τα field recordings που πραγματοποιήθηκαν στην Ελευσίνα.

Στη δεύτερη περφόρμανς στις 12 Σεπτεμβρίου θα συμμετέχουν 10 Έλληνες μουσικoί, οι οποίοι θα παίξουν αυτοσχεδιαστικά έχοντας ως βάση τις μουσικές συνθέσεις του Tarek Atoui.  Επτά μουσικοί θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία του Παλαιού Ελαιουργείου και τρεις μουσικοί θα περιπλανιούνται στους χώρους.

Στην τρίτη περφόρμανς στις 11 Οκτώβριου θα παίξει ο Tarek Atoui με το Βρετανό Chris Watson και τον Ιάπωνα μουσικό KK Null στο αμφιθέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου.

Ο Chris Watson είναι μια εμβληματική φιγούρα στο χώρο του field recording, γνωστός και ως ιδρυτής του Cabaret Voltaire. Ο Alexandre Guirkinger είναι ένας φωτογράφος  που δουλεύει αποκλειστικά με αναλογικές κάμερες διαφορετικών φορμάτ.

 

Λειτουργία: Καθημερινά 10:00 - 13:00 & 18:00 - 23:00

Είσοδος 3€

Στα εγκαίνια ελεύθερη είσοδος

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ-ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Η Γιώτα και ο Θέμης κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα ωραιότερα του χειμώνα που πέρασε, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές όπου κι αν παρουσιάστηκε. Κατέκτησε από την έναρξή του το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο συμμετείχε με ενθουσιασμό σε μία παράσταση όπου το παλιό και αγαπημένο της ελληνικής μουσικής εναρμονίστηκε ευφυώς με το καινούριο. Σε ένα πρόγραμμα που άφηνε στο τέλος κάθε βραδιάς μία αίσθηση τόσο ζεστή και λυτρωτική, όσο μια αξέχαστη βραδιά με φίλους, από εκείνες που θυμάσαι.

Γι αυτό το «Καινούριο Φιλί» επιστρέφει δυναμικά αυτό το καλοκαίρι και τώρα είναι η ώρα να το απολαύσει και το κοινό της υπόλοιπης Ελλάδας

Στους σταθμούς της καλοκαιρινής τους περιοδείας η Γιώτα Νέγκα και ο Θέμης Καραμουρατίδης θα ανταλλάξουν το «Καινούριο Φιλί» τους, τον κοινό δίσκο τους που έδωσε τον τίτλο και στις εμφανίσεις τους, αποδεικνύοντας πως μία υπέροχη φωνή και ένας από τους καλύτερους νέους συνθέτες μπορούν, έχοντας ως βάση καινούριο υλικό, να στήσουν ένα πρόγραμμα οικείο και ταυτόχρονα νοσταλγικό, δυναμικό όσο και ονειρικό, εξωστρεφές όσο και συγκινητικό.

Από τη μία λοιπόν η Γιώτα Νέγκα: η σπουδαία λαϊκή φωνή που επιμένει να μας συγκινεί όπως παλιά και σαν από πάντα. Και από την άλλη, ο Θέμης Καραμουρατίδης: ο "μικρός" (λόγω του νεαρού της ηλικίας) και μεγάλος ήδη στις καρδιές του κοινού, αλλά και τις συνειδήσεις των ομότεχνών του, συνθέτης.

Παίζουν οι μουσικοί:

Σωτήρης Καστάνης- Κιθάρες

Νίκος Κατσίκης - μπουζούκι, μαντολίνο,κιθάρες

Φοίβος Κουντουράκης - τύμπανα

Γιώργος Μπουλντής - μπάσο

Ντίνος Χατζηιορδάνου - ακορντεόν

Ήχος: Γιάννης Παξεβάνης

Φωτογραφίες: Άρτεμις Παπαγεράκη, Γιώργος Καλφαμανώλης, Βάσια Αναγνωστοπούλου

Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

«ΑΧΑΡΝΗΣ» του Αριστοφάνη

σκηνοθεσία Γιάννης Κακλέας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Εύα Νάθενα

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ

Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου

Γραφιστικός σχεδιασμός: Χριστόφορος Χαραλαμπόπουλος

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ :

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Άρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

 

ΠΑΙΖΟΥΝ :

Σωκράτης Πατσίκας, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Κοψιδάς, Αγγελική Τρομπούκη, Κώστας Γαβαλάς, Στέλιος Ιακωβίδης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αλέξης Φουσέκης, Αχιλλέας Χαρίσκος, Θανάσης Ζερβόπουλος

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : ΦΙΛΟΘΕΑΤΟΝ ΑΕ

Η Φιλοθέατον παρουσιάζει, μετά την θριαμβευτική πρεμιέρα στην Επίδαυρο, την επιτυχία του καλοκαιριού, «Αχαρνής», σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας.

Η πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη, «Αχαρνής», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Άρη Σερβετάλη, τον Φάνη Μουρατίδη, τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Όταν η πολιτική διαφθορά κυριαρχεί, ο Δικαιόπολης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Αξιοκρατία. Ο Γιάννης Κακλέας, απρόβλεπτος πάντα, συνεχίζει τη διερεύνηση της σκηνικής αριστοφανικής φόρμας, με μια πλειάδα εξαιρετικών κωμικών ηθοποιών, σε ένα έργο που υμνεί τα αγαθά της ειρηνικής συνύπαρξης, σαρκάζοντας τους πολεμοκάπηλους.

 

“Οι Αχαρνής το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, έχει όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά του μεγάλου αυτού σατιρικού ποιητή:

Την αιχμηρή καταγγελία για τη διαφθορά του δημόσιου βίου, την αηδία του για τους δημαγωγούς που διαφθείρουν την συνείδηση των πολιτών και πάνω απ΄ όλα την αντίθεση του με την ψύχωση για πόλεμο που κατέλαβε τους Αθηναίους και οδήγησε σε καταστροφή την Αθηναϊκή δημοκρατία.

Ο ποιητής με όχημα την κωμωδία σατιρίζει αμείλικτα την πολεμική παράνοια των συμπολιτών του, κραυγάζοντας την επιθυμία του για Ειρήνη και όλα τα αγαθά που την ορίζουν: Την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, τη φροντίδα για το κοινό συμφέρον, την τίμια διαχείριση του δημόσιου ταμείου, την πίστη στις ηθικές αξίες, τον σεβασμό και την αγάπη για την φύση και φυσικά τη χαρά για την ζωή και τον Έρωτα.

Κι όταν η Αθηναίοι αρνούνται πεισματικά να κάνουν Ειρήνη τότε ο Δικαιόπολης, ο ήρωας του Αριστοφάνη, αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλία για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Αξιοκρατία και…. το γλέντι αρχίζει! Γιατί ο πολιτικός Αριστοφάνης έχει κέφια!!!”

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ- PERFORMANCE

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ»

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

στο Διοικητήριο Παλαιού Ελαιουργείου

Μια έκθεση με ντοκουμέντα από την ιστορία του θεσμού των Αισχυλείων

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ - ΔΡΑΣΗΣ

«ΕΛΕΥΣΗ-ΧΩΡΟΣ-ΧΡΟΝΟΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΡΙΤΗ

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – 18ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η Ελευσίνα, ένας τόπος που τον χαρακτηρίζει μία σημαντική αρχαία ιστορία, ταυτόχρονα σηματοδοτεί και τη βιομηχανική πορεία της χώρας τον τελευταίο αιώνα.

Το εικαστικό έργο “Έλευση | χώρος χρόνος ενέργεια” ερευνά τη σχέση του σώματος με το βιομηχανικό τοπίο της Ελευσίνας.

Το σώμα τοποθετείται ως παλλόμενο πεδίο στους βιομηχανικούς χώρους, (Παλαιά Λατομεία Ελευσίνας, Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ Εργοστάσιο Ελευσίνας, Παλαιό Καρνάγιο, Ελληνικά Πετρέλαια Ελευσίνας - πρώην Πετρόλα).

Με μέτρο το ανθρώπινο σώμα, τη μνήμη και το βίωμα, καταγράφει την αρχιτεκτονική, τη δυναμική και την ιστορία των βιομηχανικών χώρων.

Το σώμα κινείται μέσα στους χώρους δημιουργώντας ένα καινούργιο περιβάλλον, στο οποίο η οντότητα άνθρωπος συναντά το βιομηχανικό χώρο, συνυπάρχουν και αναδημιουργούν ένα καινούργιο πεδίο πραγματικότητας.

Το εικαστικό έργο χρησιμοποιεί ως μέσο έκφρασης, την κίνηση του σώματος, την site specific art, την performance, την εγκατάσταση, την κινούμενη εικόνα και τη φωτογραφία.

 

Ιδέα, εγκατάσταση και performance: Αιμιλία Μπουρίτη

Βίντεο (κάμερα, μοντάζ): Πάνος Βιττωράκης

Φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη, Μαρία Αθανασοπούλου και Δήμητρα Τσάμη

Μεταλλική κατασκευή: Δημήτρης Μπουρίτσας

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 19:00-23:00

 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

   ΜΟΝΙΚΑ

     Secret In The Dark Tour

 

 

Η Μόνικα, η τραγουδοποιός που έδωσε νέα πνοή στην ελληνική μουσική σκηνή, μετά από την sold out συναυλία της στο Ηρώδειο τον περασμένο Ιούλιο, όπου παρουσίασε για πρώτη φορά live το καινούργιο της άλμπουμ “Secret In The Dark”, επιστρέφει το καλοκαίρι του 2015 με μια ιδιαίτερη εμφάνιση στο ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, στα πλαίσια των ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ 2015, την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου.

Με ανανεωμένο μουσικό προφίλ, η Μόνικα υπόσχεται να συνδυάσει το 70’s vintage κλίμα που τόσο αυθεντικά αποτύπωσε, με την σύγχρονη pop αισθητική του “Secret In The Dark”, το οποίο ηχογράφησε με τη συμβολή του παραγωγού Homer Steinweiss (ενός από τους βασικούς αρχιτέκτονες του κλασικού άλμπουμ της Amy Winehouse, “Back To Black”), αλλά και εξαιρετικών μουσικών από τους Dap Κings (που έχουν παίξει με Sharon Jones, Mark Ronson κ.ά.) και την Menahan Street Band (συνεργάτες των Black Keys και του Charles Bradley) με τους οποίους εμφανίστηκε επίσης στην παρθενική της συναυλία της στη Νέα Υόρκη.

Στον υπέροχο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Παραλία της Ελευσίνας, θα ακουστούν εκτός από το καινούργιο υλικό, όλες οι πολυαγαπημένες επιτυχίες και κλασικές στιγμές της Μόνικας, από ολόκληρη τη δισκογραφία της, όπως το “Over The Hill”, το “Babe”, το “Bloody Sth”, το “Exit” και το “Yes I Do”.

Την συνοδεύει στην σκηνή μια εξαιρετική ελληνική μπάντα από τους πλέον ταλαντούχους μουσικούς της νέας γενιάς.

 

ΤΡΙΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

   M.O.T.He TRIO

Music of the heart modern jazz trio

Το trio M.O.T.He, (music of the heart) είναι ένας κόσμος ατμοσφαιρικών jazz, ethnic, ελληνικών και αυτοσχεδίων ρυθμικών και ηχητικών εναλλαγών, με καταβολές και επιρροές από την ευρωπαϊκή jazz σκηνή, την ελληνική παράδοση, και τη σύγχρονη διεθνή μουσική σκηνή. Ένα συναισθηματικό ταξίδι στον κόσμο του ελευθέρου αυτοσχεδιασμού με συμμέτοχη στα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ

Vagelis Tsinas (drums)

Ilias Pantazis (bass)

Manolis Papadakis (piano)

Είσοδος για το κοινό ελεύθερη

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ & ΠΕΝΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ

«Που και Που»

 

Που και Που δυο θρύλοι τις μουσικής αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να πακετάρουν τις επιτυχίες τους και να περιοδεύσουν από πόλη σε πόλη & από χωριό σε χωριό για να σε βρουν και να σου χαρίσουν την πιο αξέχαστη βραδιά της ζωής σου. Σε μια βραδιά γεμάτο τραγούδι, χορό, μελωδίες από το παρελθόν αλλά και καινούργιες επιτυχίες που θα μαγέψουν τα αυτιά σου και θα ανατινάξουν τον εγκέφαλο σου.

Που και Που αυτό συμβαίνει.   Αλλά... όχι φέτος! Επειδή οι θρύλοι δεν μπορούσαν, σας στέλνουμε τον Μουζουράκη με την Μπαλτατζή (frontwoman των «Penny & The Swingin Cats), που κάνουν όλα τα παραπάνω και είναι και πιο νέοι και είναι ακόμα καλύτεροι και θα σας κοστίσουν και πολύ λιγότερο!

Που και Που

Πένθος ή Πάρτυ?

Ποτό και Πανσέληνος

Πίτα με Πάθος

Πόδια στην Πίστα

Παρέα σε Παραλία

Πάντα Ππππσηλά

Περίπου Ποτέ

Πότε Πότε Πάτο

Πριν Πιώ και… Πιο Πριν

Παρά και Πέντε

Πολύ και Παντού

Π.μ ως το Πρωί

Που και Που

Πέννυ και Πάνος !!!

Μαζί τους οι εξαίρετοι μουσικοί:

Μιχάλης Κατσαρός (πλήκτρα), Δημήτρης Φροσύνης (μπάσο),

Βαγγέλης Κοτζάμπασης (τύμπανα), Δημήτρης Καραγιάννης (σαξόφωνο- κλαρινέτο), Γρηγόρης Ντάνης (κιθάρα). Υπεύθυνος ηχοληψίας ο Ανδρέας Κουτάλας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ»

σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη

 

Από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα.

Ένα έντεχνο, διαχρονικό παραμύθι, όπου η πατρίδα και τα δεινά της, μεταφέρονται με έναν εύληπτο και μαγικό τρόπο.

Λίγα λόγια για το έργο

Στο βασίλειο των Μοιρολάτρων ο Αστόχαστος γιος του βασιλιά Συνετού, διαδέχεται τον πατέρα του στον θρόνο. Ο νέος βασιλιάς ενδιαφέρεται μόνο για διασκέδαση και καλοπέραση. Όπως είναι φυσικό σε λίγο καιρό το βασίλειο καταρρέει. Το θησαυροφυλάκιο αδειάζει! Η χώρα δανείζεται συνέχεια και ο τόπος ερημώνει. Μην αντέχοντας αυτή την κατάσταση ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να δράσει. Με βοηθό την μικρή του αδερφή και μετά από πολλές περιπέτειες θα κατορθώσει να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν να ανορθωθεί η χώρα. Το βασιλόπουλο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, θα μπορούσε να είναι ο νέος Έλληνας που βρίσκει τη δύναμη και τον τρόπο ώστε να ξαναγεννηθεί η πατρίδα του. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, αλλά και με αίσθηση του χιούμορ, που σίγουρα θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, μια που μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας σε αντίθεση με την τεμπελιά, την αδικία, την παραίτηση, τη δειλία και τον ατομισμό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, Χριστίνα Κουλουμπή

Σκηνικά-κοστούμια:   Χριστίνα Κουλουμπή

Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας

Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση: Αντώνης Δελαπόρτας

Στίχοι & επιλογή τραγουδιών:   Ανδρέας Κουλουμπής

ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Φαρμάκης Νεκτάριος , Κομπόγιωργας Αλέξανδρος, Πολυκανδρίτου Δέσποινα,Νικολάου Γιάννης, Σοφιανοπούλου Αμάντα, Χρυσανθοπούλου Μυρτώ, Λιναρδάτου Κωνσταντίνα

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ                      

ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ - VASSILIKOS

Play

Οι πορείες τους συναντιούνται συχνά τα τελευταία χρόνια.

Φέτος το καλοκαίρι, και μετά από τις πολύ επιτυχημένες χειμερινές τους εμφανίσεις, θα συναντηθούν ξανά σε μια μικρή καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα!

Η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos, εκτός από φίλοι και σημαντικοί ερμηνευτές, ανακάλυψαν ότι μοιράζονται και κοινές μουσικές προτιμήσεις. Την αφοπλιστική ειλικρίνεια της Joni Mitchell, την ονειρική μαγεία του Henri Mancini, τη σκοτεινή, υπόγεια μουσική του Τom Waits, τις μοναδικές μελωδίες των The Beatles και φυσικά τη βαθύτατη λαϊκή ευγένεια του Βασίλη Τσιτσάνη και την αξεπέραστη γοητεία του κόσμου του Μάνου Χατζιδάκι.

Η Πασπαλά υπήρξε άλλωστε από τα αγαπημένα παιδιά του Μάνου Χατζιδάκι, αφού η δισκογραφική τους συνάντηση ξεκίνησε παλιότερα και από την εποχή του Σείριου και συνεχίστηκε και αργότερα με τη συμμετοχή της στην ηχογράφηση σπουδαίων έργων του. Ο Vassilikos μπορεί να μην πρόλαβε μια τέτοια συνεργασία, τον «συνάντησε» όμως αργότερα, όταν διασκεύασε εξαιρετικά τα Reflections, μαζί με τους Raining Pleasure. Η νέα τους συνάντηση τους βρίσκει πιο ώριμους και γεμάτους έμπνευση για ένα μοναδικό ταξίδι μέσα από απρόβλεπτες μουσικές στάσεις, σε τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Οι ζωές τους άλλωστε μοιράζονται στο «εδώ» και στο «εκεί».

Η Έλλη Πασπαλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ, αλλά επέλεξε να ζει στην Ελλάδα, ενώ ο Vassilikos γεννήθηκε εδώ, αλλά επέλεξε να ζει και να δημιουργεί στην Ευρώπη, με τελευταίο σημερινό σταθμό το Λονδίνο.

Αυτές οι προσωπικές διαδρομές καταγράφονται και μέσα από μουσικές επιλογές, «ντόπιες» και «αλλοδαπές», που σχηματίζουν ένα απρόβλεπτο και σαγηνευτικό μουσικό πρόγραμμα.

Στο πλάι τους, δύο σημαντικοί Έλληνες μουσικοί: Ο σαξοφωνίστας και συνθέτης David Lynch και ο πιανίστας και συνθέτης Τάκης Φαραζής. Παλιοί συνεργάτες της Πασπαλά και οι δύο, οι οποίοι έχουν στιγματίσει τη μουσική της πορεία και εξέλιξη. Μια απρόοπτη συνάντηση με διαδραστικό χαρακτήρα, όπου οι δυο τους τραγουδούν, αλλά όχι μόνο, αφού η Έλλη παίζει πιάνο και κρουστά και ο Vassilikos κιθάρα, μπάσο, αλλά και τύμπανα.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

1ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ «ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ»

PERFORMANCE ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

«ΠΡΟΣ ΔΥΣΜΑΣ» –ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΡΙΤΗ

 

Εικαστική δράση (performance) στην κατάληξη του ημιμαραθώνιου αγώνα                   «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού».

Η δράση περιέχει στοιχεία από την πρόσφατη εικόνα της Ιεράς Οδού αλλά και από την ιστορία της πορείας των μυστών κατά μήκος της Ιεράς Οδού. Ο χαρακτήρας της είναι συμβολικός και σκοπός της είναι να δώσει ένα στίγμα αρχετυπικής αλλά και σύγχρονης τελετουργίας.

Ιδέα και επιτέλεση :Αιμιλία Μπουρίτη

Ώρα έναρξης ημιμαραθώνιου: 17.00. Λήξη: 20.00

Ώρα έναρξης performance: 18:30 που θα ξεκινήσουν τον τερματισμό οι πρώτοι αθλητές και θα συνεχίσει μέχρι το τέλος του.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» του Αριστοφάνη

σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

 

Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Οι «Εκκλησιάζουσες», το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν περί το 392 π.Χ. Μέσα από την κωμική φόρμα, τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μπέζος

Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς

Μουσική - Στίχοι: Κωστής Μαραβέγιας

Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου

 

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

 

Νέος: Πάνος Βλάχος

Γριά Β': Μπάμπης Γαλιατσάτος

Βλέπυρος: Γιάννης Ζουγανέλης

Γριά Γ': Θανάσης Ισιδώρου

Ανδρας: Παναγιώτης Κατσώλης

Σχολιαστής: Κώστα;ς Κοράκης

Γείτονας: Νίκος Μαγδαληνός

Χρέμης: Λαέρτης Μαλκότσης

Πραξαγόρα: Γιάννης Μπέζος

Νέα: Δανάη Σκιάδη

Γριά Α': Γιωργής Τσουρής

 

 

Χορός: Χριστέλλα Γκιζέλη, Δάφνη Δαυίδ, Άντρη Θεοδότου, Δημητρα Καρακωσταντή, Βαλερία Κουρούπη, Ιωάννα Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ροζαλία Μιχοπούλου, Ελένη Μπούκλη, Πολυξένη Μυλωνά, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Μαρίνα Σάττι, Ντένια Στασινοπούλου.

 

ΤΡΙΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ   Π.Κ. "Λ.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Νύχτα μαγική ... νύχτα παραμυθένια !!»

Παρουσίαση Βιβλίου «Τα παραμύθια για τους μήνες» της Κατερίνας Παπουτσή

Μιά φορά κι έναν καιρό ήταν μιά παραμυθού που τη λέγαν Κατερινιώ .

Κι εκεί όπου εβάδιζε τους μήνες συναπάντησε !!

Ό Μάρτης που φεύγει βιαστικά και ξεχνάει να πλέξει το βραχιολάκι με την άσπρη και την κόκκινη κλωστή για την πεντάμορφη, ο Δεκέμβρης που ερωτεύεται ένα ξωτικό του δάσους, ο Μάης με το στερνοπούλι του το Μαγισσάκι του, ο Φλεβάρης ο ταξιδιάρης της αγάπης προσκυνητάρης, ο Οχτώβρης με την κυδωνίτσα του κι ο Νοέμβρης με την ζαχαρένια του, ο Ιούνης όμορφος σα χρυσοκίτρινο στάχυ, ο Σεπτέμβρης ο σκανταλιάρης, ο Απρίλης γρίλης τιναχτοκοφινίδης, ο Αύγουστος ο πορθητής καταχτητής, ο Ιούλης ο αλωνάρης κι ο Γενάρης ο παιχνιδιάρης!!!

Δώδεκα ιστορίες, μία για το κάθε παλικάρι του γέρου Χρόνου, με την ματιά και την καρδιά μιάς παραμυθούς που έφτασε ως τα μονοπάτια και τα κάστρα τους!

..... μια παραμυθένια βραδιά που θα μαγέψει τις καρδιές μεγάλων και μικρών !

 

παραμυθού:                          η Κατερίνα Παπουτσή

στα μουσικά ίχνη:                 ο Δημήτρης Ανδρώνης

στις γλυκολαλιές:                  η Μαρίνα Τσουρέ

Ώρα έναρξης 20.30

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη περιοδεύει ανά την Ελλάδα, με τραγούδια από το σύνολο του ρεπερτορίου της σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση. Ένα πρόγραμμα απρόβλεπτο, ανατρεπτικό, με την Ελεωνόρα επί σκηνής να μοιράζεται τα τραγούδια που πάντα θέλουμε να ακούμε και να τραγουδάμε, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας βασισμένο στη μοναδική φωνή και παρουσία της. Και όπως σε κάθε εμφάνιση της, θα δώσει και θα εισπράξει αγάπη. Θα μας παρουσιάσει και αυτό το καλοκαίρι ένα πρόγραμμα γεμάτο υπέροχα τραγούδια που έχουμε λατρέψει από τη προσωπική της δισκογραφία, αλλά και όσα έχει αγαπήσει εκείνη από την ελληνική και ξένη μουσική σκηνή. Μια παράσταση με την αισθητική και τη σφραγίδα της.

Με κάθε εμφάνισή της επιβεβαιώνει την πληθωρική της προσωπικότητα και καταθέτει τη δική της ταυτότητα, το «σάουντρακ της δικής της γενιάς», που χωρά επιλογές μιας παγκόσμιας μουσικής σκηνής, διαφορετικές κουλτούρες, τολμηρές μίξεις, αλλά και τα νεανικά και πρόσφατα μελωδικά βιώματά της. Γι’ αυτό και οι συναυλίες της προσελκύουν πάντα πολύ κόσμο και κυρίως κόσμο όλων των ηλικιών.

 

Παίζουν μαζί της οι εξαιρετικοί μουσικοί: Αγγελόπουλος Γιάννης - τύμπανα, Καλαντζάκος Νίκος - πιάνο/ενορχήστρωση, Κίτσος Παρασκευάς - μπάσο, Μπαρμπαγάλας Δημήτρης – κιθάρα, Οικονομίδης Γιάννης - τρομπέτα, Πασαλίδης Νίκος – μπουζούκι, Χατζηιορδάνου Κωνσταντίνος - ακορντεόν.

Ήχος: Αργύρης Λιανός - Brian Coon

Σχεδιασμός-Χειρισμός φώτων: Βασίλης Καραμούζης

Παραγωγή: Menta Art Events

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

«ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ» του Σαίξπηρ

σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου

Η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας με συστηματική δουλειά και θεατρική αγωγή, υπηρετώντας το θέατρο και τον πολιτισμό, συμπληρώνει φέτος 9 δημιουργικά χρόνια θεατρικής διαδρομής.

 

“Όλος ο κόσμος μια σκηνή”.

Μια τρελή παρέλαση σε ένα παζλ σκηνών και ρόλων, που μας ξεναγεί στα 37 έργα του κορυφαίου των κλασσικών της αγγλικής αναγεννησιακής λογοτεχνίας, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Το συνολικό έργο του ελισαβετιανού ποιητή αποτελεί παγκόσμια παρακαταθήκη. Με αφετηρία τα έργα του Σαίξπηρ και με μια ελεύθερη διάθεση τρεις άγγλοι συγγραφείς (Adam Long - Daniel Singer - Jess Borgeson) συνέθεσαν μια έξυπνη, ανατρεπτική και χιουμοριστική συρραφή – παρωδία με λεπτό χιούμορ και κωμικά στοιχεία.

Ένα πολύχρωμο θεατρικό πανηγύρι αισθήσεων και παραισθήσεων.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Θεοδώρου,

Μουσική: Δημήτρης Ανδρώνης,

Σκηνικός Διάκοσμος: Χριστίνα Χατζηνεοφύτου,

Χορογραφίες: Μαριάννα Σαμάτιαλη - Βίκυ Μπάκα,

Φωτογραφίες: Βούλα Ανδρώνη

Παίζουν: Ελένη Πέππα, Δέσποινα Ζουμή, Έλενα Κακαρή, Βαγγέλης Λινάρδος, Νατάσσα Μενή, Αναστασία Τσοπόκη, Βίκη Μπάκα, Χαρά Παγώνη, Αντιγόνη Ηλιοπούλου.

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ

«40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ»

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2015

ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

24/8 «Ξενία» του Πάνου Κούτρα

25/8 «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου

26/8 «Το προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη

«Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ

27/8 «Η έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα

17/9 «Για πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά

18/9 «Ηλέκτρα» του Πέτρου Σεβαστίκογλου

19/9 «Amore mio» του Χρήστου Δήμα

21/9 «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα

 

Θερινός Κινηματογράφος - Παραλία Ελευσίνας

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισ. 5€

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

«Ξενία»

Μετά το θάνατο της μητέρας τους, δύο νεαρά αδέλφια αλβανικής καταγωγής ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη σε αναζήτηση του πατέρα τους, η ανεύρεση του οποίου μπορεί να τους εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια. Ο δημιουργός της «Στρέλλας» υπογράφει ένα αλμοδοβαρικό, κοινωνικά επίκαιρο και τρυφερά συγκινητικό road movie, το οποίο συμμετείχε στο τελευταίο φεστιβάλ Κανών.

Με αφορμή το θάνατο¬ της μητέρας του, ο Ντάνυ, ένας 16χρονος γκέι αλβανικής καταγωγής, ξεκινά μαζί με τον Ντίντο, το αγαπημένο του κουνέλι, από την Κρήτη για την Αθήνα. Εκεί θα συναντήσει τον μεγαλύτερο αδερφό του Οδυσσέα και μαζί θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας αφενός να βρουν τον πατέρα τους, ο οποίος τους εγκατέλειψε πριν από χρόνια, και να αποκτήσουν έτσι νόμιμα την ελληνική ιθαγένεια, αφετέρου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του ταλαντούχου Οδυσσέα σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού..

 

Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Πάνος Χ.Κούτραςμε τους: Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Κώστα Νικούλι, Νίκο Γκέλια,Άγγελο Παπαδημητρίου.

«Τετάρτη 04:45»

Ο Στέλιος, χρεωμένος ιδιοκτήτης τζαζ κλαμπ, έχει 32 ώρες διορία να επιστρέψει όσα χρωστάει σε έναν Ρουμάνο γκάνγκστερ που σκοπεύει να του πάρει το μαγαζί. Όταν καταλαβαίνει πως ο μεσολαβητής φίλος του τον έχει προδώσει και η γυναίκα του σκέφτεται να τον εγκαταλείψει, ο Στέλιος αποφασίζει να αντιδράσει. Με μια εσωτερική και μετρημένη, γεμάτη καταπιεσμένη ένταση ερμηνεία, ο Στέλιος Μάινας δίνει δραματική υπόσταση στην –κλασική για τα γκανγκστερικά θρίλερ– φιγούρα¬ του απελπισμένου loser, χρωματίζοντας με γκρίζες αποχρώσεις τον φιλόδοξο, αμετροεπή¬, πεισματάρη και αντιφατικό χαρακτήρα του. Η πορεία προς τη λύτρωση, και ταυτόχρονα κάθοδος προς την κόλαση.

Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Αλέξης Αλεξίουμε τους: Μαρία Ναυπλιώτου,Στέλιο Μάινα, Δημήτρη Τζουμάκη, Αδάμ Μπουσδούκο, Γιώργο Συμεωνίδη

«Νορβηγία»

Το 1985, ερχόμενη από το πουθενά και με αστραπιαία πορεία μετεωρίτη, μια μπάντα με το μυστήριο όνομα Χωρίς Περιδέραιο κυκλοφορούσε το πρώτο και το τελευταίο άλμπουμ της καριέρας της για τους λίγους τυχερούς που το πήραν τότε χαμπάρι. Το άλμπουμ ονομαζόταν «Χορός για Μουσική» και διανεμήθηκε σε 350 κόπιες, οι οποίες γρήγορα έγιναν καπνός. ,

Γνήσια new wave και synth pop τέκνα, όμως ξεκάθαρα πανκ στην ψυχή, με επιθετικό ελληνικό στίχο ο οποίος, αν και συχνά γριφώδης, ήταν απόλυτα συνυφασμένoς με το μουδιασμένο κοινωνικοπολιτικό τοπίο της τότε Ελλάδας, οι Χωρίς Περιδέραιο εξαφανίστηκαν ένα χρόνο μετά, όπως ακριβώς έκαναν την εμφάνισή τους: Αθόρυβα και αινιγματικά. Στη διάρκεια της απουσίας της, η μπάντα μετατράπηκε σε καλά κρυμμένο μυστικό για λίγους και καλούς, τα ελάχιστα αντίτυπα του δίσκου που μπορούσε κανείς να εντοπίσει είχαν αποκτήσει αστρονομική αξία και νεώτερες γενιές άρχισαν να τραγουδούν τα κομμάτια των Χωρίς Περιδέραιο σε κλαμπ όπως η θρυλική Rebound, σώζοντάς τα από τη λήθη και αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για το χαμένο γκρουπ.

Eλληνική ταινία, Γιαννη Βεσλεμε   με τους: Βαγγέλης Μουρίκης, Αλεξία Καλτσίκη, Σόφη Ζαννίνου, Μάρκος Λεζές,Ντάνιελ Μπόλντα,

«Προαύλιο»

Και η παρουσία του ελληνικού κινηματογράφου στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου (6 έως 16 Φεβρουαρίου) καλά κρατεί. Η μικρού μήκους ταινία της Ρηνιώς Δραγασάκη με τίτλο «Προαύλιο» θα προβληθεί στην κατηγορία 14plus του προγράμματος Generation. Το εν λόγω πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες την 14plus και την Kplus όπου συνολικά θα συμμετέχουν 60 ταινίες από 35 χώρες. Από αυτές οι 29 είναι μεγάλου μήκους, ενώ από το σύνολο οι πέντε ταινίες μεγάλου και οι εννιά μικρού μήκους είναι κινουμένων σχεδίων. Το «Προαύλιο» διαδραματίζεται στην καλοκαιρινή Αθήνα. Μια παρέα μαθητών αράζει στο προαύλιο ενός σχολείου. Οι σχολικές αίθουσες είναι άδειες. Ο ήλιος καίει. Ένα μπαλόνι με νερό πέφτει από τον ουρανό και το μπουγέλο αρχίζει. Αυτό το μπουγέλο όμως θα παίζεται μέχρι τελικής πτώσεως. Το σενάριο και η σκηνοθεσία ανήκουν στη Ρηνιώ Δραγασάκη και η παραγωγή στην GUANACO και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

 

«Έκρηξη»

Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ.

Βίαιη και ειλικρινής, γενναία σαν την ηρωίδα της η ΕΚΡΗΞΗ την ακολουθεί στην προσπάθειά της να ξαναπάρει τη ζωή της στα χέρια της. Η μαύρη κωμωδία και το δράμα εναλλάσσονται συνεχώς και μια κρυμμένη τρυφερότητα τρυπάει διαρκώς τη σκληρή πραγματικότητα, συνθέτοντας την τελική πορεία της Μαρίας προς την εξιλέωση, σε μια ελληνική ιστορία πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σκηνοθεσία Σύλλας Τζουμέρκας

Παίζουν Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μπινιάρης, Μάκης Παπαδημητρίου

 

«Για Πάντα»

Ο Κώστας, ένας μοναχικός 50άρης οδηγός στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, βλέπει κάθε πρωί στο τρένο την Άννα, μια πωλήτρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Όταν ένα γεγονός θα ανατρέψει τη ρουτινιάρικη καθημερινότητά του, θα αποφασίσει να την προσεγγίσει και να της μιλήσει.

Με λιτά πλάνα και εκφραστικά βλέμματα η σκηνοθέτης της «Χρυσόσκονης» περιγράφει με σαφήνεια ένα απάνθρωπο αστικό τοπίο. Φυτεύει μέσα του την ελπίδα κι αφήνει τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους με μια αντονιονική αποστασιοποίηση κι έναν αγγελοπουλικό συμβολισμό που «αντανακλούν» την ψυχολογία των ηρώων και τη σχέση τους με την πόλη.

Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Μαργαρίτα Μαντάμε τους: Άννα Μάσχα ,Κώστα Φιλίππογλου

«Electra»

Η Electra είναι μια νεαρή κοπέλα, ξένη στη χώρα της, όπως και στις άλλες χώρες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η ταινία είναι ένα πάζλ που συνθέτει την ταυτότητά της. Το νήμα της ιστορίας αυτής της σύγχρονης Ηλέκτρας δεν ακολουθεί μια χρονολογική πορεία, αλλά τις συναισθηματικές της συνδέσεις. Η Ηλέκτρα ανασυνθέτει στην ταινία τα «κομμάτια» του παρελθόντος της, για να κατανοήσει το παρόν και να μπορέσει να οραματιστεί το μέλλον της. Το ταξίδι της Ηλέκτρας είναι η ίδια της η χώρα. Η ταινία περιέχει διαλόγους σε πολλές γλώσσες που δεν υποτιτλίζονται, γιατί αποτελούν μέρος της ηχητικής και μουσικής υπόκρουσης.

Σκηνοθεσία – Σενάριο – Κάμερα: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Chris Ratzanov, Modou Ndiaye, Omar Fall, Λάμπρος Κτεναβός, Χρύσα Μορφούλη, Maria Ohilebo, Tiemoko Haidara

Amore mio

Οι εξωσυζυγικές περιπέτειες ενός προπονητή γυναικείας ομάδας βόλεϊ, μια κολλητή κι ένας κολλητός που ερωτεύονται την ίδια γυναικάρα, μια ανέλπιστα αταίριαστη σχέση μεταξύ ετερώνυμων και οι μετά-συζυγικές αναζητήσεις ενός γάμου της συμφοράς μπλέκονται με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο.

Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Χρήστος Δήμαςμε τους: Φάνη Μουρατίδη, Ναταλία Τσαλίκη, Πάνο Μουζουράκη, Αθηνά Οικονομάκου

Στο Σπίτι

Η Νάντια, μια 45άρα γυναίκα από τη Γεωργία, εργάζεται ως οικιακή βοηθός εδώ και 12 χρόνια για μια νεόπλουτη ελληνική οικογένεια. Η μεταξύ τους σχέση, όμως, θα αλλάξει όταν η υγεία της κλονιστεί από μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια, ενώ τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας γίνονται ασφυκτικά.

Φεστιβαλική συμμετοχή στο Βερολίνο για την αντονιονική ακτινογραφία μιας σύνθετης κοινωνικής πραγματικότητας, σκηνοθετημένη με λιτή ακρίβεια και ερμηνευμένη με βαθιά εσωτερικότητα. Ο Ελληνογερμανός Αθανάσιος Καρανικόλας εντυπωσιάζει με την κινηματογραφική ωριμότητά του, ενώ η πρωταγωνίστρια Μαρία Καλλιμάνη («Μαχαιροβγάλτης») είναι μια πραγματική αποκάλυψη.

Ελληνογερμανική ταινία, σκηνοθεσία Αθανάσιος Καρανικόλαςμε τους:Μαρία Καλλιμάνη, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννη Τορτέκη

 

 

Εισιτήρια: Εισ. 12€ - Φοιτ. 5€ Κάρτες διαρκείας για όλες τις παραστάσεις: Ομαδική 120ευρώ - Ατομική 40 ευρώ - Φοιτητική 30 Ευρώ
Κρατήσεις: Viva.gr , Τηλεφωνικά: 11876