Φεστιβάλ "Θεατρική Άνοιξη"

Σχετικά

jkvh

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Το θέατρο για μένα είναι τρόπος να υπάρχω στη ζωή! Τρόπος να κοροϊδεύω το χρόνο, να νικάω την ματαιότητα, να «παίζω». Είναι ελευθερία, επικοινωνία, ουσιαστικές σχέσεις… Είναι ευλογία!»
Λένα Παπαληγούρα – ηθοποιός

 

Μια άνοιξη πολύ θεατρική θα είναι τούτη η άνοιξη. Με μία σειρά εξαιρετικές παραστάσεις εναρμονισμένες σε μια επιλογή που βασίζεται στην φιλοσοφία μας ότι το καλό θέατρο είναι μια δεδομένη, αέναη ανάγκη για όλους μας. Πολύ περισσότερο όμως είναι ανάγκη  σε εποχές δύσκολες, εποχές «μαγαρισμένες» από την πολύπλευρη κρίση.

Καλό θέατρο λοιπόν με μια σειρά προτάσεις που σε κάθε περίπτωση μπορούν να ικανοποιήσουν μια σειρά κριτήρια καλλιτεχνικού διαμετρήματος όσο αυστηρά και αν είναι.

Και επειδή η όποια προσπάθεια πολιτιστικής προσφοράς είναι πολύ δύσκολη οικονομικά στη σημερινή συγκυρία, απευθυνόμαστε στον φορέα ή την επιχείρηση σας ώστε να συμμετάσχουν σε αυτή, στηρίζοντας την χορηγικά. Μια ενέργεια που πέρα από διαφήμιση κύρους μπορεί να λειτουργήσει και ανταποδοτικά για εσάς μια και η προώθηση του συνόλου των παραστάσεων  θα γίνει  σίγουρα με μεγάλη δυναμική σε όλη την πόλη.

Οι παραστάσεις που έχουν συμπεριληφθεί στην Θεατρική Άνοιξη είναι:

 

 

«Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ»

Με την Κατερίνα Διδασκάλου

στις 5 & 6 Απριλίου στο θέατρο «Αυλαία»

 Την Τετάρτη 5 & την Πέμπτη 6 Απρίλιου θα ανέβει στο θέατρο «Αυλαία»» η παράσταση « Η πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη και σκηνοθεσία του Σταμάτη Πατρώνη  με την Κατερίνα Διδασκάλου.

Η Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς ,την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε..... ‘’

Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. ‘Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 70 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη

Παίζουν: Κατερίνα Διδασκάλου

Συγγραφέας : Αντώνης Τσιπιανίτης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης

 

 

 

FOZERO

(THIS IS OUR YOUTH)   του KENNETH LONERGAN

 Απόδοση - Σκηνοθεσία: Γιώργος  Βάλαρης

Πρωταγωνιστούν :Παναγιώτης Μπουγιούρης, Παναγιώτης Καρμάτης , Κατερίνα Δημητρόγλου

Στις 7 & 8 Απριλίου στο θέατρο «Αυλαία»

 Πόσο χαμένη μπορεί να είναι η νέα γενιά, χωρίς αγάπη και ιδανικά σε μια ισοπεδωμένη καπιταλιστική κοινωνία? Πόσο τα ναρκωτικά ελοχεύουν κινδύνους για τους σημερινούς νέους  και τελικά πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της ελπίδας και της ζωής;

Το  νεανικό εμβληματικό έργο, «This is our youth» του διακεκριμένου συγγραφέα και σεναριογράφου μεγάλων επιτυχιών του Χόλλυγουντ, Kenneth Lonergan,  μετά το θέατρο ΧΥΤΗΡΙΟ, όπου ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για λίγες μόνο παραστάσεις, μετά την επιτυχημένη πορεία του σε west end και Broadway, σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στις 7 & 8 Απριλίου, στο Θέατρο Αυλαία.  

Το έργο αφορά στη νέα γενιά που μηδενίζει, αμφισβητεί,  χάνεται πολλές φορές στον κυκεώνα των ναρκωτικών ψάχνοντας εκεί νόημα και διέξοδο, αλλά δεν παύει τελικά να ελπίζει, γιατί ο θάνατος καραδοκεί και όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν στάχτη σε μια στιγμή. Ο συγγραφέας μπαίνει βαθιά στη ψυχοσύνθεση των σημερινών νέων και παρακολουθεί βήμα- βήμα τις αντιδράσεις τους, τα προβλήματά τους και τις ανησυχίες τους καταγράφοντας τον κόσμο των ναρκωτικών, του εφήμερου σεξ και τη μηδενιστική διάθεση μέρους της νέας γενιάς που έχει μεγαλώσει χωρίς αγάπη και στόχους από το οικογενειακό τους περιβάλλον, δίνοντας τελικά ένα μήνυμα για τη ζωή και σε ένα καλύτερο μέλλον!

Περίληψη

Το έργο τοποθετείται στο διαμέρισμα του Ντένις Ζίγκλερ στο Μανχάταν, ενός  χαμένου νέου στα ναρκωτικά, στο εφήμερο σεξ και το εμπόριο, όταν ο νεαρός και ντροπαλός φίλος του Γουόρεν τον επισκέπτεται με κλεμμένα χρήματα από το σπίτι του πατέρα του και του ζητά να τον φιλοξενήσει εκεί προσωρινά, προσφέροντάς του  χρήματα για να διασκεδάσουν με ναρκωτικά και να προσεγγίσει τη Τζέσικα, μια νέα κοπέλα που ο Γουόρεν θέλει να κατακτήσει με την νεανική του αφέλεια και αθωότητα. Όλα ανατρέπονται, η καθημερινότητα τους και η φαινομενική ισορροπία τους, με το θάνατο φιλικού τους προσώπου από ναρκωτικά. Εκεί έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το θάνατο, κλονίζονται και αναθεωρούν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Kenneth Lonergan

Απόδοση-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βάλαρης 

Σκηνικά: Ντίνος Λέλος

Κοστούμια: Αλέξης Φούκος

Φωτισμοί:  Λοίζος Λοίζου

Φωτογραφίες: θωμάς Χρυσοχοίδης

Γραφιστικά: Ρούλα Δανιήλ

Παραγωγή: Γιώργος Βάλαρης- Θέατρο Χυτήριο

 

 

 

to kivotio«Το Κιβώτιο»

του Άρη Αλεξάνδρου, 

με τον Φώτη Μακρή,

υποψήφιος για το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» 2016,

στις 11 & 12 Απριλίου στο θέατρο «Αυλαία»

Μετά από πέντε sold out παραστάσεις «Το Κιβώτιο», έρχεται ξανά στη Θεσσαλονίκη , την Τρίτη 11 & την Τετάρτη 12  Απριλίου , στο θέατρο «Αυλαία»

“Το Κιβώτιο”, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.

Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου.

Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Άρης Αλεξάνδρου (ψευδώνυμο του Αριστοτέλη Βασιλειάδη) γεννήθηκε στην Πετρούπολη της Ρωσίας, το 1922 από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του (το 1928), η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθηνά.

Άρχισε να μεταφράζει και να γράφει σε νεαρή ηλικία. Οι πολίτικες του περιπέτειες (εξορίστηκε στην Ελ Ντάμπα της Λιβύης, στον Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο και φυλακίστηκε για τα αριστερά πολιτικά του φρονήματα), που συνοδεύονταν από αντίστοιχες ιδεολογικές, καθώς διαφωνούσε με τους συντρόφους του, δεν έκαμψαν τη μεταφραστική του παραγωγή, ούτε και την ποιητική του δημιουργικότητα.

Από το 1967 έζησε αυτοεξόριστος, μαζί με τη σύζυγο του Καίτη Δρόσου, στο Παρίσι, οπού και τέλειωσε τη συγγραφή του μυθιστορήματος “Το Κιβώτιο”. Πέθανε στο Παρίσι, το 1978.

Τα ποιητικά έργα του είναι: Ακόμα τούτη η άνοιξη (1946), Άγονος Γραμμή (1952), Ευθύτης Οδών (1959), Ποιήματα (1941-1971) (1972). Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση από τα αγγλικά, τα ρώσικα, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά.

Το μοναδικό του μυθιστόρημα, “Το Κιβώτιο”, μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα αγγλικά και αποτέλεσε θέμα πολλών πανεπιστημιακών εργασιών.

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Πρωταγωνιστής: Φώτης Μακρής

Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης

Μουσική : Γιώργος Νινιός

Διάρκεια : 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

 

 «Ο συγγραφέας σου πέθανε»

Το έργο της Άσπας Καλλιάνη

ΑΠΟ 27 ΕΩΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

στο θέατρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

 Τρεις σπουδαίοι χαρακτήρες της παγκόσμιας δραματουργίας αναζητούν μάταια τον δημιουργό τους, στο έργο που έγραψε και σκηνοθετεί η Άσπα Καλλιάνη, με τίτλο «Ο συγγραφέας σου πέθανε», το οποίο παρουσιάστηκε στο θέατρο Αλκμήνη, στην Αθήνα.

Ο Γκοντό από το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ, η Μπλανς από το «Λεωφορείον ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς και ο Φιρς από τον «Βυσσινόκηπο» του Αντόν Τσέχοφ συναντώνται στο ίδιο πρωτότυπο έργο, για να μας φέρουν αντιμέτωπους με την αλήθεια μιας εγκατάλειψης. Μιας εγκατάλειψης, ικανής να πυροδοτήσει την απόλυτη παραίτηση ή την αρχή ενός έργου, που, αυτήν τη φορά, θα πρέπει να το γράψουμε λέξη προς λέξη μόνοι μας. Με όσα λάθη αντέχουμε.

Στην παράσταση, όλοι αυτοί οι μετέωροι χαρακτήρες, ήρωες από θεατρικά έργα που τους έχει εγκαταλείψει ο συγγραφέας τους, είναι κλεισμένοι σε έναν χώρο και περιμένουν στωικά για μια διόρθωση, για μια νέα οδηγία που θα τους βάλει ξανά μέσα στην κοινωνία του έργου. Πιστοί στον ρόλο που κάποτε τους δόθηκε, προβάρουν κάθε μέρα τα λόγια και τις κινήσεις τους. Μόνη τους προίκα η πίστη, το πείσμα και όποια κοστούμια είχαν μαζί τους τη στιγμή της εγκατάλειψης. Από τους παλιούς, έχουν αντέξει μόνο δύο. Είναι η Μπλανς και ο Φιρς, που, κάθε μέρα, φτιάχνουν με κέφι τη βαλίτσα τους και αρνούνται να δεχτούν ότι ο συγγραφέας τους πέθανε.

Σήμερα, ο διοικητής του τόπου, ο Γκοντό, θα φέρει τους δύο πιο επίμονους για ζωή ήρωες αντιμέτωπους με τη θανατηφόρα τους αλήθεια. Ναι, όσο ο συγγραφέας σου παραμένει ζωντανός, όσο υπάρχει μια κλήρωση που περιμένεις, ίσως αντέχεις να ξανασηκωθείς από το κρεβάτι. Ο συγγραφέας σου πέθανε. Μια αλήθεια που δεν θα έπρεπε να ξέρεις.

Ο Συγγραφέας σου πέθανε. Μια αλήθεια που αν δεν μας διαλύσει μπορεί τελικά να μας ξυπνήσει την πιο γενναία εκδοχή του εαυτού μας. Και τότε ναι, θα κάνουμε λάθη, αλλά αυτήν την φορά θα είναι λάθη γενναία και δικά μας.

"Θα πάμε με αυτά που έχουμε, με ό,τι μας δόθηκε από το σκηνικό, εμείς θα ζήσουμε!" Μία παράσταση σταθμός, ένας ύμνος για την δύναμη που βγαίνει από  μέσα μας όταν συναντηθούμε με εκείνον που μας εμπνέει για την πιο γενναία εκδοχή του εαυτού μας.

Παίζουν:

Γιάννης Βούρος (Γκοντό – Περιμένοντας τον Γκοντό)

Σταύρος Ζαλμάς (Φιρς –Βυσσινόκηπος)

Ζέτα Δούκα (Μπλανς – Λεωφορείον ο πόθος)

 

Συντελεστές:

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη
Σκηνικά / Κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Μελισσινός
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κωστής Κόντος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Βούρος
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Graphic Designer: Νάνσυ Σταθοπούλου
Μια παραγωγή της Dreams in Action

Παραστάσεις: Πέμπτη 27, Παρασκευή 28, Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Απριλίου, ώρα 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 13€ -ανέργων-φοιτητών 10€, Α.Μ.Ε.Α  Δωρεάν Είσοδος

Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», 2310458591

Πληροφορίες-Κρατήσεις: Χρύσα Αρβανιτίδου, τηλ. 2310257218/9, 2310458591

 

 

1 (1)

 «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ»

Του Αυγούστου Στρίντμπεργκ
Με τους Βασίλη Μπισμπίκη, Δήμητρα Παπαδήμα , Ελεονώρα Αντωνιάδου
ΣΤΙΣ 5,6,7 ΜΑΙΟΥ
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ

Στη βιομηχανική περιοχή του Βοτανικού, μια νύχτα ξεφαντώματος γίνεται αφορμή για να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τα όριά τους η αριστοκράτισσα Δεσποινίς Τζούλια, ο υπηρέτης Ζαν και η μαγείρισσα Κριστίν, οι ήρωες του έργου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» που ανεβάζει η Ομάδα CARTEL.

Στον χώρο ενός παλιού γκαράζ, εκεί όπου η αλήθεια των ανθρώπων φανερώνεται στην πραγματική της διάσταση, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, η συνάντηση των ηρώων του Στρίντμπεργκ φέρνει στο φως ερωτήματα βαθιά κρυμμένα μέσα τους.

Τι σημαίνει «βγαίνω από τα όριά μου»; Πότε συμβαίνει αυτό; Ποια στιγμή; Πού ξεκινά και πού τελειώνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Και ο εξευτελισμός; Πότε επέρχεται αυτός; Και από ποιον;

Πόσο άγρια μπορούν να γίνουν τα ένστικτα ενός ανθρώπου, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει; Ποιος πονάει περισσότερο στη σχέση θύματος-θύτη; Υπάρχει νικητής και ηττημένος σ’ ένα παιχνίδι εξουσίας; Για πόσο;

Ποιο το λάθος; Ποιο το σωστό; Και, κυρίως, ποιος το ορίζει; Τι ρόλο παίζει άραγε η πίστη; Ή η επίφασή της; Οι έσχατοι έσονται πρώτοι; Το αντίστροφο;

Πόσο έτοιμοι είναι τελικά οι άνθρωποι να δούνε τις ρωγμές τους στον καθρέφτη;

Ερωτήματα βασανιστικά, άμεσα συνυφασμένα με τα θέλω και τα φοβάμαι, τα πρέπει και τα μπορώ της Δεσποινίδος Τζούλιας, του Ζαν και της Κριστίν. Ερωτήματα για τα οποία μοιάζουν να ψάχνουν απαντήσεις όλο και πιο επιτακτικά όσο προχωράει η γιορτινή(;) αυτή νύχτα, κατά την οποία ο ακραίος ρεαλισμός μπλέκεται βρώμικα αλλά και μαγικά με τα τοπία του ονείρου, τα τοπία της ψυχής.

Όταν τελειώσει η «νύχτα της αθώας ευτυχίας», όπως την αποκαλεί η ίδια η Δεσποινίς Τζούλια, και βγει ο ήλιος, οι ήρωες του Στρίντμπεργκ θα έχουν βρει τις οδυνηρές απαντήσεις που ζητούσαν. Και τότε μια ησυχία θα απλωθεί στον χώρο. Κατανυκτική. Μια ησυχία ματαίωσης. Αμαρτωλή. Και ταυτόχρονα προδιαγεγραμμένη. Διαχρονική.

Συντελεστές
Μετάφραση: Χρήστος Νικολόπουλος
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Σκηνικός χώρος - Επιμέλεια κοστουμιών - Μουσική επιμέλεια: Ομάδα CARTEL *
Στίχοι: Δήμητρα Παπαδήμα **
Επιμέλεια κίνησης: Αγγέλα Πατσέλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Βοηθοί σκηνοθέτη: Στέλιος Τυριακίδης, Στεφανία Βλάχου
Φωτογραφίες promo/αφίσας: Γιώργος Καπλανίδης
Φωτογραφίες προβών: Αντιγόνη Μακ Λέλλαν
Σχεδιασμός αφίσας: Πήτερ Οικονόμου
Trailer: Στέλλα Καρακατσάνη
Διεύθυνση παραγωγής: Φαίη Τζήμα
Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Κάρλος, Λάμπρος Παπούλιας

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελεονώρα Αντωνιάδου (Δεσποινίς Τζούλια), Βασίλης Μπισμπίκης (Ζαν), Δήμητρα Παπαδήμα (Κριστίν).

*  Η Ομάδα CARTEL ευχαριστεί θερμά τον Κέννυ Μακ Λέλλαν για τη συμβολή του στη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου και την επιμέλεια των κοστουμιών.

** Από το βιβλίο «Επάγγελμα Παραισθησιολόγος», Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα.

 

Παράσταση:  Παρασκευή 5, Σαββατο 6 & Κυριακή 7 Μαΐου, ώρα 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων,

Προπώληση εισιτηρίων:  Θέατρο Αθήναιον, 2310832060

 

 

 

2.Αθηνά-Χατζηεσμέρ

«ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗΕΣΜΕΡ, ΕΤΩΝ 17»

της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου
στο Θέατρο «Αθήναιον»
στις 8, 9 & 10 Μαΐου 

 Μετά την επιτυχημένη της πορεία την θεατρική περίοδο 2015-2016, η παράσταση του έργου της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» παρουσιάζεται στο θέατρο Αθήναιον  στις 8,9 & 10 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου 2015-2016, η «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» ξεπέρασε τις 80 παραστάσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε σε: Ρέθυμνο, Χανιά, Ικαρία, Κω, Πάτρα και εντός Αττικής στην Ν. Φιλαδέλφεια, το Ν. Ηράκλειο, το Κερατσίνι ενώ κορυφαία στιγμή ήταν την παράσταση που δόθηκε στον ιστορικό χώρο εκτέλεσης της ίδιας της Αθηνάς Χατζηεσμέρ και χιλιάδων άλλων αγωνιστών, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Λίγα λόγια για την Αθηνά Χατζηεσμέρ και την παράσταση

Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον Ταύρο. Έφηβη ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες άλλους νέους για μια ελεύθερη από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στις 2 Οκτωβρίου 1944, στα 17 της χρόνια, και αφού βασανίστηκε αρνούμενη να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων  από την Αθήνα.

Στην παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», μέσα από τη μνήμη,  τις αισθήσεις και τους ήχους της μουσικής, παρακολουθούμε τις άχρονες στιγμές που συνθέτουν το ψυχικό και πνευματικό τοπίο της Αθηνάς τη στιγμή της εκτέλεσής της. Ένα βασανισμένο σώμα, ένα αγωνιζόμενο πνεύμα που εκφράζει την αγάπη για τη ζωή και αντλεί δύναμη από το όραμα της Ελευθερίας:

Συντελεστές
Κείμενο:  Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Σκηνοθετική επιμέλεια – Φωτισμοί: Σάββας Στρούμπος
Πρωτότυπη Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος
Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Φωτογραφίες: Αντωνία Κάντα
Τρέιλερ: Σήφης Στάμου

Ερμηνεύουν: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος

Παραστάσεις: Δευτέρα 8, Τρίτη 9 & Τετάρτη 10 Μαΐου, ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων : 13€ γενική είσοδος, ανέργων - φοιτητών 10€
Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αθήναιον, Τ. 2310832060

Εισιτήρια: 13 ευρώ γενική είσοδος, 10 φοιτητικό- ανέργων, Α.Μ.Ε.Α. Δωρεάν είσοδος
Κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα, Τ. 2310257218/9
Προπώληση: Θέατρο «Αυλαία», Τ. 2310237700
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», Τ. 2310458591 (ανάλογα με το χώρο διεξαγωγής της κάθε παράστασης)