Γλυκυτάτη γαία πατρίς

Διάρκεια: 70' (χωρίς διάλειμμα)
Δραματουργική επεξεργασία: Άννα Βαγενά
Σκηνοθέτης: Άννα Βαγενά
Σκηνογραφία: Wasaf Butt
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Ερμηνεύουν: Άννα Βαγενά, Σταμάτης Γαρδέλης , Κατερίνα Θεοχάρη

Περιγραφή

Τρία μικρά διηγήματα από το τελευταίο βιβλίο της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, της συγγραφέως του "Γάμου", με τον τίτλο "Γλυκυτάτη γαία πατρίς", σε σκηνοθεσία και σκηνική μεταφορά της Άννας Βαγενά, θα παρουσιαστούν στη Λάρισα, στο Θέατρο του Μύλου, το Σάββατο 12 & την Κυριακή 13 Μαΐου και ώρα 9:00 μ.μ. στα πλαίσια της Θεατρικής Άνοιξης 2018, που διοργανώνονται από το Θεσσαλικό Θέατρο.

Περισσότερα

Στην επίσημη παράσταση του Σαββάτου 12/5 στις 9 το βράδυ, θα τιμηθεί η Θεσσαλή συγγραφέας Βάσα Σολωμού Ξανθάκη από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, του Δήμου Λαρισαίων, για την προσφορά της στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό της χώρας μας.

Λίγα λόγια για την παράσταση
Με καταπληκτικές περιγραφές της ζωής των καθημερινών ανθρώπων από τα Αμπελάκια Θεσσαλίας, του χωριού της συγγραφέως και στα τρία διηγήματα κυριαρχεί η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα. Γιατί το να έχεις ρίζες και να τις υμνείς είναι ίσως η πιο σημαντική ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής.

Η γλώσσα και στα 3 διηγήματα, είναι η καθαρεύουσα, αυτή που έχει επικρατήσει να λέγεται στη λογοτεχνία «η γλώσσα του Παπαδιαμάντη». Άψογα ελληνικά, με μοναδικές εικόνες και περιγραφές της όμορφης φύσης του Κισσάβου.

Όταν τέτοια βιώματα καταγράφονται με απλότητα και ακρίβεια είναι καθαρή λογοτεχνία. Δεν υπάρχει ηθικό δίδαγμα ούτε επιμύθιο. Υπάρχει μόνο μια βεβαιότητα τελικά: ότι ζεις μονάχα μια φορά, αλλά αν το κάνεις σωστά, μια φορά είναι αρκετή.

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καραγιάννης