Η Δίκη του Σωκράτη

Αρχείο Παίχτηκε από 25/05/2018 έως 03/06/2018
στο Τζένη Καρέζη
Διάρκεια: 90'
Συγγραφέας: Γιούλη Ζήκου
Σκηνοθέτης: Γιούλη Ζήκου
Σκηνογραφία: Φαίδων Πατρικαλάκης
Κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης
Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος
Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης
Ερμηνεύουν: Γιάννης Μόρτζος(Σωκράτης), Μανώλης Γεραπετρίτης(Δικαστής), Ηλίας Γκογιάννος(Μαθητής), Γιώργος Μαγκίνης(Φοιτητής- Κρίτων), Ελεάννα Πουλίδα(Φοιτήτρια), Έφη Χαντζούλη(Αφηγήτρια), Ελεάννα Πουλίδα(Α΄ Νόμος), Μανώλης Γεραπετρίτης(Β΄ Νόμος), Ηλίας  Γκογιάννος(Γ΄ Νόμος)

Περιγραφή

Η ρηξικέλευθη παράσταση «Η Δίκη του Σωκράτη», που έχει ως απώτερο στόχο να καταστήσει εύληπτα από το μέσο θεατή τα διαχρονικά μηνύματα που εμπεριέχονται στον αρχαιοελληνικό φιλοσοφικό στοχασμό, ανεβαίνει στο Θέατρο Τζένη Καρέζη για 6 μόνο παραστάσεις με τον Γιάννη Μόρτζο και πέντε ακόμα ηθοποιούς.

Περισσότερα

Ένα γνήσιο ελληνικό έργο γραμμένο με γνώση και πολύ χιούμορ.

 Μια  φιλόδοξη προσπάθεια που στοχεύει να δώσει με σύγχρονες  σκηνοθετικές - ερμηνευτικές μεθόδους την ιστορική και τόσο καθοριστική για την πορεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δίκη και καταδίκη του μεγαλύτερου φιλοσόφου στοχαστή Σωκράτη.

Οι ιδέες του Σωκράτη που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη του παγκόσμιου πνευματικού πολιτισμού, όπως προβάλλουν μέσα από το θείο λόγο του Πλάτωνα του Ξενοφώντα και το νευρώδη, καυστικό και χιουμοριστικό λόγο του Βάρναλη, αναδύονται ανάγλυφα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υλικού για τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μιας φοιτήτριας κι ενός φοιτητή. Ένας από τους δικαστές που παρευρέθηκαν στη δίκη και ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη, καθώς και ένας από τους αγαπημένους και φανατικούς μαθητές του Σωκράτη έρχονται από το βάθος του χρόνου για να εμπλακούν καθοριστικά μέσα από μια εικονική πραγματικότητα στα σκηνικά δρώμενα.

Η δημιουργική συζήτηση που θα έχουν με τους φοιτητές αποτελεί έναν πρωτότυπο και συνάμα ευχάριστο τρόπο γνωριμίας του θεατή με το πνευματικό μεγαλείο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Η παράσταση στοχεύει και στην παράλληλη αποτύπωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αναδεικνύοντας την ενότητα της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας ανά τους αιώνες. "Με το πρόσχημα της αρχαίας Ελλάδας και της  σωκρατικής φιλοσοφίας σατιρίζεται η σημερινή αντιδραστική Ελλάδα και η "κοινή γνώμη" του κοπαδιού και των "προδομένων Ελλήνων" (όπως θα έλεγε ο Σολωμός) που η κυρίαρχη τάξη τους τυφλώνει τόσο επιτήδεια, ώστε να μην μπορούν να βλέπουν και να κατανοούν την πραγματικότητα."

Φωτογράφιση: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης
Γραφικά: Βαγγέλης Καλαϊτζής
Εκτέλεση Σκηνικών: Κώστας Αβραμιώτης
Ζωγραφική Σκηνικών: Ευθύμιος Ζήσης
Εκτέλεση Κοστουμιών: Ελένη Μελισάρη
Περούκες: Ευγενία
Κομμώσεις: Όλγα Νικόλα 
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εγώ, η παράσταση δεν μου άρεσε. Βαρέθηκα αρκετά πολύ. Ήτανε μάλλον μονόλογοι, το κάθε πρόσωπο περιμένοντας που το ένα είχε τελειώσει την απαγγελία του για να αρχίσει την δική του, δεν υπήρχε αντίλογοι. Ο Σωκράτης μιλούσε στην γενιά του και δεν του βρήκα ιδιαίτερο χάρισμα. Ωστόσο, προς το τέλος της παράστασης, η σκηνή με τους Νόμους μου ξύπνησε και την απόλαυσα. Οπωσδηποτε, ευχαριστούμε την Θεατρομανία και την παροχή θέσεων.

  2. Να κατορθώνεις σε 90' να εξιστορήσεις τη δίκη, να μεταφέρεις το κλίμα της εποχής, να παραλληλίσεις το παρελθόν με το σήμερα και να μεταδώσεις ακόμα και σε κάποιον ανίδεο τι έλεγε ο ανώτερος όλων των σοφών, μάλλον μιλάμε για κάτι σπουδαίο. Μια σπουδαία παράσταση παρακολούθησα σήμερα χάρη στο ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ και την ευγενική παραχώρηση της κας Kallistheni Krassaki. Ευχαριστώ πολύ

  3. Καταπληκτική παράσταση με υπέροχες ερμηνείες απο ολους τους ηθοποιούς,αρτια σκηνοθεσία,υπέροχα κουστούμια οπως και η μουσική.Συγχαρητήρια σε ολους τους συντελεστές σίγουρα απο τις καλύτερες παραστάσεις,ευχαριστώ πάρα πολύ Θεατρομάνια.

  4. Εξαιρετική παράσταση που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού κατά τη διάρκεια όλου του έργου. Η προσωπικότητα του Σωκράτη, καθώς και όλη η φιλοσοφική του σκέψη, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή εκείνη, προσεγγίζεται με μαεστρία και καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των Σωκρατικών ιδεών. Παράλληλα, με την εναλλαγή από τη Σωκρατική εποχή στο σήμερα, διαφαίνεται πόσο διαχρονικός και διδακτικός είναι ο λόγος του. Μία σπουδαία προσωπικότητα μέχρι και το τέλος ξεδιπλώνεται από έναν υπέροχο θίασο με σπουδαίες ερμηνείες, άλλωστε ο κύριος Μόρτζος μας έχει συνηθίσει σε ποιοτικά έργα. Συγχαρητήρια σε όλους!!! Ευχαριστούμε πολύ Θεατρομανία!!!