Η Νόρα στο τρένο με τη Μήδεια

Κείμενο: Mαρία Καρβουνίδου
Σκηνοθέτης: Mαρία Καρβουνίδου
Μουσική: Θοδωρής Ζιούτος
Χορογραφία: Ελένη Χρυσομάλλη
Ερμηνεύουν: Mαρία Εγγλεζάκη, Μαρία Καρβουνίδου
Χορεύουν: Φαίδρα Χαραλαμπίδου, Ελένη Χρυσομάλλη

Περιγραφή

Ο Ευριπίδης «συναντά» τον Ιψεν στο Τρένο στο Ρουφ…

Η Νόρα στο τρένο με τη Μήδεια έρχεται για τέσσερις βραδιές στις 4,5 και 11,12 Ιουλίου στην «Αποβάθρα» της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου «το Τρένο στο Ρουφ» σε μία συνδυαστική παράσταση θεάτρου και σύγχρονου χορού, βασισμένη στην  τραγωδία του Ευριπίδη, Μήδεια και στο δράμα του Χένρικ Ίψεν, «το κουκλόσπιτο».

Περισσότερα

To έργο παρατηρεί τη γυναικεία αφοσίωση και αυταπάρνηση, ως διαχρονική φόρμα απέναντι στο αντρικό πρότυπο. Μία διαδρομή που ξεκινά από τις αρχετυπικές μορφές και φτάνει έως τις νεότερες εκφράσεις της γυναικείας θέσης στην κοινωνία.

Στην πρώτη περίπτωση, η γυναίκα μακριά από την αντρική προστασία χάνει την αξία και το νόημα της ύπαρξης της. Μπαίνει στο περιθώριο της κοινωνίας, δέχεται στωικά τη νέα της θέση, ή αντιδρά στην προδοσία, επιζητώντας την εκδίκηση και την τιμωρία του άντρα προδότη. Η Μήδεια του Ευριπίδη, αποτελεί, ίσως, το πιο δυνατό παράδειγμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι η γυναίκα που δε θα διστάσει να σφάξει τα ίδια της τα παιδιά, για να πάρει εκδίκηση.

Στη δεύτερη περίπτωση, η προδοσία δίνει την ώθηση στη γυναίκα να αναλογιστεί τη δική της θέση και να αναζητήσει την ελευθερία και την αυτονομία της. Χειραφετείται, στρέφει την πλάτη της στον άντρα προστάτη και αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού της. H Nόρα, από το κουκλόσπιτο του Ίψεν, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές της γυναικείας χειραφέτησης.

Επειδή η Μήδεια θα βρίσκεται στην «Αποβάθρα» του Τρένου, για παν ενδεχόμενο, αφήστε τα παιδιά στο σπίτι…

Επιμέλεια παραγωγής: Oμάδα Θεάτρου Ένα

 

Υλικό για την παράσταση μπορείτε να βρείτε στη σελίδα: https://www.facebook.com/theaterena

Στοιχεία για τη Μαρία Καρβουνίδου μπορείτε να βρείτε στη σελίδα: www.karvounidou.blogspot.com

Θα προηγηθούν οι παραστάσεις στον πολυχώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη (20, 21 Ιουνίου 2018).