155

Η τραγωδία του βασιλιά Ριχάρδου Γ'

Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου, Χρήστος Θεοδωρίδης
Σκηνοθέτης: Χρήστος Θεοδωρίδης
Σκηνογραφία: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική: Βασίλης Ντοκάκης
Χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Ερμηνεύουν: Τζωρτζίνα Δαλιάνη (Σεσίλ Νέβιλ, Δούκισσα του Γιόρκ), Ξένια Θεμελή (Λαίδη Ανν Νέβιλ, Λόρδος Γκρέι), Γιώργος Κισσανδράκης (Ερρίκος Στάφορντ, Δούκας του Μπάκινχαμ, Παλάτι, Ίππαρχος Μπλαντ), Νίκος Λεκάκης (Βασιλιάς Εδουάρδος ο Τέταρτος, Σερ Ριχάρδος Ράτκλις, Ιωάννης Μόρτον, Επίσκοπος του Υίλι), Λεωνίδας Αργυρόπουλος (Λόρδος Γουλιέλμος Χέιστινγκς, Δεύτερος Δολοφόνος, Λόρδος Στάνλεϊ, Κόμης του Ντέρμπι), Άλκης Μπακογιάννης(Σερ Ροβέρτος Μπράκενμπρι, Αντώνιος Γουντβιλ, Κόμης Ριβερς, Πρώτος Δολοφόνος, Δήμαρχος του Λονδίνου, Ερρίκος Τυδώρ, Κόμης του Ρίτσμοντ, Βασιλιάς Ερρίκος ο Έβδομος), Κατερίνα Πατσιάνη (Μαργαρίτα Αλζού), Τατιάνα-Άννα Πίττα (Βασίλισσα Ελισσάβετ Γκρέι-Γούντβιλ), Βασίλης Σαφός (Γεώργιος, Δούκας του Κλάρενς, Σερ Ουίλλιαμ Κέιτσμπι), Γιώργος Χριστοδούλου (Ριχάρδος Δούκας του Γκλόστερ, μετέπειτα Βασιλιάς Ριχάρδος ο Τρίτος), Λουκάς Κυριαζής (Εδουάρδος, Πρίγκιπας της Ουαλίας), Γιάννης Σίμος (Ριχάρδος, Δούκας του Γιορκ)

Περιγραφή

Μετά τον Άμλετ του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ, το 2014-15, και τη Σφαγή́ των Παρισίων του Κρίστοφερ Μάρλοου που κέρδισε το κοινό του Φεστιβάλ το 2016 και επαναλήφθηκε το 2017, η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων, από τις πιο αξιόλογες ομάδες της ελληνικής σκηνής, επιχειρεί́ να συμπληρώσει αυτήν την ελισαβετιανή́ τριλογία με όχημα τη νέα ελληνική μετάφραση του Ριχάρδου Γ΄ από την Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου. Η κυρίως έρευνα της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων επικεντρώνεται στη συνομιλία λόγου, κίνησης και μουσικής. Η σκηνοθεσία αναζητά την ποίηση του Σαίξπηρ σε διάλογο με το ωμό́ συμβάν, την ανεπάρκεια της γλώσσας σε αντίθεση με το αναπόδραστο της πράξης.

Περισσότερα

Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων

Τον Αύγουστο του 2012, κάτω από́ ένα πάρκινγκ στο Λέστερ, μετά από́ τις επίμονες έρευνες των αρχαιολόγων βρέθηκε, στρυμωγμένος σε λίγα εκατοστά́, ο σκελετός του πιο παρεξηγημένου βασιλιά́ της Αγγλίας, του Ριχάρδου Γ΄. Ο τελευταίος βασιλιάς που πέθανε σε μάχη μπορούσε επιτέλους να ταφεί με τις πρέπουσες τιμές, 527 χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο τρόπος που είχε «ταφεί» ανταποκρίνεται κατά́ πολύ́ στην ιδέα που είχε ο κόσμος γι’ αυτόν όσο ζούσε. Ανήθικος, άπληστος, ανέντιμος, λάτρης της εξουσίας, ένα μίασμα στον καιρό́ του. Η εσωτερική́ του ασχήμια ταίριαζε εξαιρετικά́ με την όψη του. Παραμορφωμένος, καμπούρης, αποκρουστικός, ασουλούπωτος. Όλα αυτά́ βασισμένα σε ιστορικά τεκμήρια.

Ανάλυση κειμένου-Ιστορική́ έρευνα: Παύλος Σούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χαρά Τζόκα
Βοηθός χορογράφου: Νικολέτα Κουτίτσα
Γραφίστας: Νώντας Παπουτσής
Φωτογράφος: Αναστασία Γιαννάκη
Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: Άννα Τιαγκουνίδου

Φωτογραφίες