Είναι καιρός

Αρχείο Παίχτηκε από 31/10/2015 έως 12/12/2015
στο Μικροσκοπικό Θέατρο
Χορογραφία: Αναστασία Λύρα
Χορεύουν: Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Αθηνά Κυρούση,Ελίνα Παπαδοπούλου

Περιγραφή

Για δύο ακόμη Σάββατα, 5 και 12 Δεκεμβρίου συνεχίζεται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σύγχρονου χορού και κινητικής εγκατάστασης στο Μικροσκοπικό Θέατρο της χορογράφου Αναστασίας Λύρα στην Πλάκα, που φέρει τον γενικό τίτλο Είναι Καιρός.

Περισσότερα

Δεύτερη περίοδος

Για δύο ακόμη Σάββατα, 5 και 12 Δεκεμβρίου συνεχίζεται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σύγχρονου χορού και κινητικής εγκατάστασης στο Μικροσκοπικό Θέατρο της χορογράφου Αναστασίας Λύρα στην Πλάκα, που φέρει τον γενικό τίτλο Είναι Καιρός.

Το πρώτο Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, στις 20.00, η ομάδα του Μικροσκοπικού Θεάτρου αποφάσισε, με αφορμή την τραγική επικαιρότητα, να επαναλάβει το πρόγραμμα γαλλικής μουσικής, με το οποίο ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Oraison του Olivier Messiaen, το Prélude Choral et Fugue του sar Franck και το Boléro του Maurice Ravel.

Κάθε βραδιά ξεκινά με μια ιδιαίτερη κινητική εγκατάσταση στο ισόγειο του χώρου, όπως είναι γνωστό σε όσους έχουν μυηθεί στον κόσμο του Μικροσκοπικού Θεάτρου. Φέτος, η καλλιτεχνική ομάδα παρουσιάζει την εγκατάσταση GraviDanza III, ένα κινούμενο γλυπτό σε συνεχή μεταμόρφωση, εμβαθύνοντας στο θέμα της «κυοφορίας» που συνεχίζει να απασχολεί τη δημιουργό και τις χορεύτριες του Μικροσκοπικού Θεάτρου.

 

 
GraviDanza III
Tu Amor ad infinitum
Boléro-Ένας Λαβύρινθος του Χρόνου
Χορογραφία/Κοστούμια/Φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
Διάρκεια: 50 λεπτά

 

Tu Amor ad infinitum (Ο Έρωτάς σου επ’ άπειρον)

Στην ερμηνεία του αινιγματικού μουσικού έργου Prélude Choral et Fugue του César Franck, η χορεύτρια και απόφοιτος Φυσικών Επιστημών Ελίνα Παπαδοπούλου μας μεταφέρει στην «κοσμική» διάσταση μια διαδρομής ad infinitum στο νυχτερινό ουρανό. Εκεί που η έλλειψη βάρους είναι ικανή να ελευθερώνει ταυτόχρονα το σώμα και την ψυχή. Εκεί που ο Χρόνος και ο Χώρος είναι περιοχές που ανήκουν ταυτόχρονα στους αγγέλους, στα όνειρα και τον Einstein. Εκεί που η φαντασία φωτίζει τις μυστικές σχέσεις της βαρύτητας με τη μνήμη και της νοσταλγίας με τα μαθηματικά. Εκεί που το σώμα είναι ικανό να εικονογραφεί ιδανικά την έννοια του απείρου.

Ερμηνεία: Ελίνα Παπαδοπούλου
Μουσική: César Franck, Prélude Choral et Fugue, ερμηνεία Sviatoslav Richter

Boléro-Ένας Λαβύρινθος του Χρόνου

Στο Boléro του Μικροσκοπικού Θεάτρου συναντώνται τελετουργικά δύο περιστρεφόμενες ιερατικές γυναικείες μορφές. Η κίνηση των χορευτριών είναι εξαιρετικά λιτή, υπολογισμένη, αργή και αναλυτική. Ωστόσο, οι κινητικές επιλογές τους μεγεθύνονται δραματικά από μια μεγάλη ποσότητα υφάσματος που τις καλύπτει. Ο Λαβύρινθος στον τίτλο του έργου αναφέρεται στις αναρίθμητες επιλογές κίνησης που έχουν στη διάθεσή τους οι χορεύτριες και στην πολυπλοκότητα των αποφάσεων που καλούνται να πάρουν κατά τη διάρκεια της αυτοσχεδιαστικής ερμηνείας τους. Αυτή τη φορά στο Μικροσκοπικό Θέατρο τοποθετείται «κάτω από το μικροσκόπιο» αυτή καθεαυτή η λήψη αποφάσεων στον αυτοσχεδιασμό. Ο θεατής παρακολουθεί τις χορεύτριες να πορεύονται στο λαβύρινθο των επιλογών της κίνησής τους, αλλά έχει ταυτόχρονα να διαχειριστεί και ένα εντελώς δικό του λαβύρινθο: ποια από τις δυο θα επιλέξει να κοιτάξει κάθε φορά;

Ερμηνεία: Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Αθηνά Κυρούση
Μουσική: Maurice Ravel – Bolero, ερμηνεία Pierre Boulez, Berliner Philharmoniker

Είσοδος ελεύθερη - Κράτηση απαραίτητη λόγω περιορισμένου χώρου