Insomnia Greca: The Adeus Carne Insomnia - Η Αγρυπνία της Αποκριάς

Αρχείο Παίχτηκε από 13/03/2016 έως 14/03/2016
στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Διάρκεια: 240'
Σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Ερμηνεύουν: Μιλτιάδης Φιορεντζής, Ρίτα Λυτού, Μαρία Κοσκινά, Κατερίνα Λάττα, Πάνος Καμμένος

Περιγραφή

Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας και η δημιουργική ομάδα του BOUΛOUKI PROJECT (Ανδρέας Σκούρτης, Κωνσταντίνα Μαρδίκη και Νεφέλη Σωτηράκη), επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Insomnia Greca», την «Αγρυπνία της Αποκριάς».

Περισσότερα

Για 1 μόνο νύχτα:

13 Μαρτίου προς 14 Μαρτίου

από τις 24.00 έως τις 04.00

Ξημερώνοντας Καθαρά Δευτέρα

BOUΛOUKI PROJECT / © Παναγιώτης Λαμπής

BOUΛOUKI PROJECT/ Κωνσταντίνος Ντέλλας

Insomnia Greca: The Adeus Carne Insomnia (Η Αγρυπνία της Αποκριάς)

Γιορτάζοντας την έλευση ενός θεού ξένου

 

Λέγουν ένας ξένος εφάνηκε

Από τα μέρη της Λυδίας

Τραγουδάει γοητεύει

Έχει μαλλιά μακρυά

Ξανθούς βόστρυχους μυρωμένους

Χρώμα κρασιού την όψη του ανάβει

[Βάκχες, Ευριπίδης]

 

Σε συνέχεια της «Αγρυπνίας των Χριστουγέννων», ο Ντέλλας προσεγγίζει εκ νέου την έννοια του «ξένου» δημιουργώντας μαζί με φίλους καλλιτέχνες και με αφετηρία το πρόσωπο του Διονύσου ως «θεού ξένου» και των μορφών του στο πέρασμα του χριστιανισμού, μια βιωματική μεταμεσονύκτια περιήγηση στους υπόγειους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Τον Απρίλη του 1884, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για τη θεμελίωση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ήρθαν στην επιφάνεια, με τα πρώτα χτυπήματα της σκαπάνης, βάσεις τοιχοποιίας και τρεις επιγραφές, που ταύτιζαν το μέρος με μία οικία Διονυσιαστών.

Στη σκιά αυτής της λέσχης των Διονυσιαστών, σε συνδυασμό με το παγανιστικό κλίμα των αποκριών, δημιουργείται η ιδιαίτερη συνθήκη μέσα στην οποία γεννιέται η «Αγρυπνία της Αποκριάς» (The Adeus Carne Insomnia). Σε έναν ονειρικό κόσμο που εγκαθιδρύεται από την ομάδα στα υπόγεια διαμερίσματα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, αναπτύσσεται μια σειρά από in-situ εγκαταστάσεις και performances. Σε μια χωρική αφήγηση αναμιγνύονται θραύσματα παγανιστικών στοιχείων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με οδηγό τις Βάκχες του Ευριπίδη και εκκλησιαστικούς ύμνους έως αθυρόστομα παραδοσιακά τραγούδια με μια γλώσσα συνειρμική και σουρεαλιστική.

Ο ΘΕΑΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΟΠΟΙΑ ΩΡΑ ΘΕΛΕΙ, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ, ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΕΛΕΙ

Ο θεατής με την είσοδό του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παραλαμβάνει διαβατήριο για την ιδιότυπη αυτή λέσχη και καλείται να περιηγηθεί στα υπόγεια διαμερίσματα του θεάτρου, από τους χώρους δοκιμών μέχρι το υποσκήνιο, να χαρτογραφήσει το πεδίο των δράσεων, να δει, να ανακαλύψει, να ενεργοποιήσει αισθήσεις και μνήμες και να γίνει κομμάτι των τεκταινόμενων.

Η αγρυπνία, κατά παράδοση, κορυφώνεται με μια κοινή τράπεζα αργά τη νύχτα. Στην «Αγρυπνία της Αποκριάς» επισκέπτες και συντελεστές συναντιούνται σε ένα γλέντι, σε μια μεγάλη γιορτή στο πρόπυλο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά όπου το μουσικό σχήμα «Γκιντίκι» θα παίζει ζωντανά, παραδοσιακά τραγούδια μέχρι τα ξημερώματα.

Για το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Insomnia Greca», την «Αγρυπνία της Αποκριάς», συμπράττουν με τον Κωνσταντίνο Ντέλλα οι ηθοποιοί Μιλτιάδης Φιορεντζής, Ρίτα Λυτού, Μαρία Κοσκινά, Κατερίνα Λάττα, Πάνος Καμμένος καθώς και μια ομάδα εθελοντών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σύλληψη ιδέας - Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Δημιουργική ομάδα: Ανδρέας Σκούρτης, Κωνσταντίνα Μαρδίκη, Νεφέλη Σωτηράκη
Μουσική σύνθεση – Sound design: Αλέξανδρος Κτιστάκης
Επιμέλεια Φωτισμού: Παναγιώτης Λαμπής
Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Φωτογραφία - Promo video: Παναγιώτης Λαμπής
Στις performances συμμετέχουν:
Οι ηθοποιοί: Μιλτιάδης Φιορέντζης, Ρίτα Λυτού, Μαρία Κοσκινά, Κατερίνα Λάττα, Πάνος Καμμένος, Μαρία Γεωργοπούλου.
Οι μουσικοί: Έλενα Γεωργίου, Τατού Δέδε, Ελένη Τσαμπούρη.
Οι εθελοντές: Ειρήνη Αμανατίδου, Χριστίνα Ανδρέου, Γεωργία Γρίβα, Σπύρος Δέτσικας, Πάολα Καλλιγά, Μυρτώ Κουλουρίδου, Σάντρα Λειβαδάρα, Ελένη Μιχαηλίδου, Ηλιάνα Μπαφέρου, Μαριάννα Μπέρτζου, Ιφιγένεια Νταουντάκη, Μαίρη Ξένου, Φοίβος Π., Άριστη Σπύρου, Αργυρώ Ταμβάκου, Βάλια Φιλιάγκου
Μουσικό Σχήμα ΓΚΙΝΤΙΚΙ: Τάσος Κοφοδήμος, (λαούτο/φωνή), Φίλιππος Φασούλας (κλαρίνο/φωνή), Κωνσταντίνος Λάζος (κιθάρα/γκάιντα), Κωσταντής Παπακωνσταντίνου (κρουστά)

Στην υλοποίηση συμμετέχουν οι εθελοντές:
Λίνα Σταυροπούλου, Στεφανία Σταυροπούλου, Στεφανία Καραγιάννη, Σταύρος Μαρκουλάκης, Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Πέτρος Μπότσος

Παραγωγή: BOUΛOUKI PROJECT
Συμπαραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Insomnia Greca είναι ένα πρωτότυπο, δια-δραστικό έργο, ένας κύκλος μεταμεσονύκτιων δράσεων χρονικά τοποθετημένων σε τρεις κορυφαίες για την ελληνική παράδοση γιορτές (Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα) που συμβαίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το περιεχόμενο και η θεματολογία τους ορίζεται από το κλίμα της κάθε γιορτής. Οι αγρυπνίες αυτές εκτυλίσσονται από τα μεσάνυχτα έως τα ξημερώματα με τη μορφή περιήγησης στο χώρο και μέσα σε αυτό το διάστημα το κοινό μπορεί να έρθει και να φύγει όποτε το θελήσει, ενώ κατά παράδοση ολοκληρώνονται με ένα κοινό τραπέζι στο οποίο συναντιούνται επισκέπτες και συντελεστές.

Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Παρακολούθησε μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι «Μαύρη Σφαίρα» της Τότας Σακελλαρίου, ενώ φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Β. Διαμαντόπουλου. Έχει κάνει σπουδές σε πιάνο, ούτι, παραδοσιακό τραγούδι, παραδοσιακά κρουστά και βυζαντινή μουσική. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Ηλέκτρα, το τελευταίο αίμα» (Φεστιβάλ Αθηνών 2015), «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» (Μουσείο Μπενάκη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), «I Have a dream» (Ιανός), «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» (Πολυχώρος Βρυσσάκι), «Ματωμένος Γάμος» ( Πολυχώρος Ράγες), «Έγκλημα στο Νίχαρ» (θέατρο Παραμυθίας). Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Γιάννη Καλαβριανό ως ηθοποιός στην παράσταση «Γιοι και Κόρες» (Φεστιβάλ Αθηνών, Bios). Έχει υπάρξει δάσκαλος παραδοσιακών χορών από το 1998 και είναι μέλος της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, όπου έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σε Ηρώδειο, Παρίσι, Κάιρο Πεκίνο, Σανγκάη και Μαρόκο.

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/1014498305273330/

FB PAGE: https://www.facebook.com/grensomnia/

Βίντεο