Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν

Αρχείο Παίχτηκε από 12/12/2018 έως 21/04/2019
στο Studio Μαυρομιχάλη

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 105΄ χωρίς διάλειμμα
Συγγραφέας: Ερρίκος Ίψεν
Μετάφραση: Ερατώ Τριανταφυλλίδη
Σκηνοθέτης: Κωστής Καπελώνης
Σκηνογραφία: Ανδρέας Σαραντόπουλος
Κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος
Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης
Μουσική: Σύνθεση: Αγγελική Δέλλα
Ερμηνεύουν: ΔέσποιναΠόγκα, ΓιώργοςΚροντήρης, Μαρία Μακρή, Φίλια Δενδρινού, Χρήστος Συριώτης, Πέτρος Πέτρου, Έλια Βεργανελάκη

Περιγραφή

Ο θίασος ΣΥΝ.ΘΗΚΗ μετά τη "Νόρα" και το "Ρόσμερσχολμ" του Ερρίκου Ίψεν, συνεχίζει την προσπάθεια προσέγγισης του Νορβηγού συγγραφέα με το προτελευταίο έργο του της ψυχολογικής περιόδου: "Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν".
Ο Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, που ο Ίψεν έγραψε το 1896, είναι ένα σπαρακτικό εξομολογητικό χειμωνιάτικο παραμύθι. Ο ήρωάς του, ένας τύπος υπερανθρώπου, συνέλαβε στα νιάτα του μια μεγαλόπνοη ιδέα: να υποτάξει στην εξουσία του τις κρυμμένες δυνάμεις της γης, μεταλλεία, νερά, θάλασσες, για να εξασφαλίσει την ευημερία στους συνανθρώπους του.

Περισσότερα

Ένα έργο συμβολικό και παράλληλα τόσο πραγματικό και σημερινό, που υψώνει έναν καθρέφτη στη σύγχρονη κοινωνία μας. Συμβολίζει τα δεινά που προέρχονται από την τρέλα της εξουσίας, το πάθος του κέρδους, την απαξίωση των νόμων, την προδοσία των αισθημάτων, την αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Ο Μπόρκμαν είναι ένας τραγικός ήρωας, γιατί μάχεται με δυνάμεις ανώτερές του. Γνωρίζει ότι θα ηττηθεί, αλλά δεν παραδίδεται. Τραβώντας τον μοναχικό του δρόμο και προσπαθώντας να πραγματώσει το όραμά του, ξεπερνάει το μέτρο, φθάνει στην Ύβρη, προκαλεί τη Νέμεση καταλήγει στη Δίκη και τελικά συντρίβεται.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Ροντήρη

Τη σεζόν 2018-19 η διανομή ήταν: Γιώργος Κροντήρης, Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Χρήστος Συριώτης, Φίλια Δενδρινού, Πέτρος Πέτρου, Αγγελική Δέλλα.

Βίντεο

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η παράσταση πραγματεύεται το πάθος ενός ανθρώπου με την εξουσία και τον πλούτο, που τα τοποθετεί όχι μόνο πάνω από τον νόμο, αλλά και πάνω από την ανθρώπινη αξία καταληγοντας να γίνει τραγική φιγούρα . Πολύ καλή η μετάφραση του έργου του Ίψεν. Σε συνεπαίρνει η μουσική συνοδεία του πιάνου καθ'όλη τη διάρκεια της παράστασης. Αξιοπρεπεις οι ερμηνείες των ηθοποιών.

  2. Ωραία παράσταση με σεβασμό στο κείμενο. Καταλάβαινες ότι έβλεπες Ίψεν. Όλο και πιο συγκινητική προς την τελική κορύφωση. Υπέροχη εκφορά λόγου από τους ηθοποιούς. Δεν χάσαμε λέξη. Η σκηνοθεσία και η μουσική επίσης μου άρεσαν.
    Ευχαριστώ πολύ!