Ιστορίες των θεατών στη σκηνή

Αρχείο Παίχτηκε από 07/10/2018 έως 30/12/2018
στο Παλμός

2ος χρόνος παρααστάσεων
Διάρκεια: 90'
Φωτισμοί: Νίκος Θεοχαρόπουλος
Μουσική: Αλέξανδρος Μισιρλιάδης
Ερμηνεύουν:

Συντονίζουν εναλλάξ: Λάμπρος Γιώτης, Δημήτρης Μπέγιογλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Βέρα Λάρδη.
Παίζουν εναλλάξ: Σάββας Βασιλειάδης, Κατερίνα Γουέμπστερ, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Μαργαρίτα Καστρινού, Μαρία Μαραγκοπούλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Άρτεμις Χατζηαργυρίου.

Περιγραφή

Κάθε ιστορία ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο στη μνήμη. Δίνει το χέρι σε μια επόμενη ιστορία. Δική μας ή κάποιου άλλου. Ποιος είναι άραγε τελικός σκοπός; Ίσως, όταν η παράσταση κλείσει, να μπορούμε να κοιταχτούμε στα μάτια. Και αργότερα, στην ανάμνηση της στιγμής, να μας ξεφεύγει ένα χαμόγελο. Μια μνήμη που να δίνει νόημα σ’ αυτό που ζούμε.

Περισσότερα

Θέατρο αυτοσχεδιασμού Playback Ψ  -  Ιστορίες των θεατών στη σκηνή

Oι θεατές αφηγούνται ιστορίες από τη ζωή τους. 

Oι ηθοποιοί τις παρουσιάζουν στη σκηνή με αυτοσχεδιασμό. 

Μουσική και φώτα ντύνουν στη στιγμή την παράσταση.

Η ομάδα Playback Ψ είναι η πρώτη επαγγελματική ομάδα Θεάτρου Playback στην Ελλάδα. Από το 2004 ως σήμερα έχει δώσει πάνω από 500 παραστάσεις σε θέατρα, πλαίσια θεραπείας και εκπαίδευσης, συνέδρια και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας φωνή στις ιστορίες ζωής των θεατών.

Συντονίζουν: Λάμπρος Γιώτης, Δημήτρης Μπέγιογλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Βέρα Λάρδη.

Εικαστική επιμέλεια: Μάγδα Τσαγκαράκη
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρία Μαργέτη
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λάμπρος Γιώτης

Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός»
Αστική μη Κερδοσκοπική
Δραματοθεραπεία | Θέατρο Playback | Θεατρικό Εργαστήρι
www.therapy-playback.gr | palmos6.wordpress.com | f: playback ψ / psi

Το Θέατρο Playback συνθέτει ένα πλαίσιο συμμετοχής στο οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί να μοιραστεί τα προσωπικά του βιώματα με όχημα την τέχνη του θεάτρου μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Το Playback είναι ένας χώρος μεταβατικός. Υπάρχει το «εδώ και τώρα» - ο χώρος της δράσης, ο χρόνος, τα πρόσωπα - που θα συναντήσει το «εκεί και τότε», μέσα σ΄ ένα ταξίδι ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Ένα ταξίδι από το ατομικό βίωμα στο κοινωνικό και τη συλλογική εμπειρία. Η ομάδα των ηθοποιών ενεργεί ως καταλύτης και ο συντονιστής ρυθμίζει τη ροή αυτής της συνάντησης. Οι θεατές μετέχουν στο δρώμενο μέσα από αφηγήσεις προσωπικών τους βιωμάτων. Οι ιστορίες τους ζωντανεύουν στη σκηνή από τους καλλιτέχνες της ομάδας - τους ηθοποιούς, τον μουσικό, τον φωτιστή.

Τί είναι όμως μια ιστορία; Μπορεί να είναι ένα καθημερινό περιστατικό, ένα σημαντικό γεγονός ζωής, ένα ταξίδι, ένα αστείο, ένα όνειρο. Μια ιστορία μπορεί να είναι και μια λέξη μόνο, μια εικόνα, ένας στίχος. Η αναπαράσταση κάθε ιστορίας εκφράζεται μέσα από θεατρικά σύμβολα. Γίνεται θεατρική πράξη. Βρίσκει χώρο για να ζήσει και να καθρεφτίσει, για όσο χρειαστεί, τα βιώματα που μοιράζεται το κοινό. Πολλές φορές ο καθρέφτης παραμορφώνει, αλλάζει, στοιχειώνει ή διακωμωδεί. Κάποιες φορές απομυθοποιεί την ιστορία μας. Άλλοτε ανακουφίζει από τον πόνο. Συχνά δίνει την ευκαιρία μιας άλλης οπτικής σ’ αυτό που έχουμε ζήσει. Αλλά υπάρχουν και εκείνες οι φορές που... «όντως, έτσι έγινε ακριβώς»! Ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να το θυμόμαστε.

Κάθε ιστορία ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο στη μνήμη. Δίνει το χέρι σε μια επόμενη ιστορία. Δική μας ή κάποιου άλλου. Ποιος είναι άραγε τελικός σκοπός; Ίσως, όταν η παράσταση κλείσει, να μπορούμε να κοιταχτούμε στα μάτια. Και αργότερα, στην ανάμνηση της στιγμής, να μας ξεφεύγει ένα χαμόγελο. Μια μνήμη που να δίνει νόημα σ’ αυτό που ζούμε.

Ψυχίατρος - Δραματοθεραπευτής - Σκηνοθέτης: Λάμπρος Γιώτης

Τη αεζλον 2017-18 η διανομή ήταν: Σάββας Βασιλειάδης, Κατερίνα Γουέμπστερ, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Μαργαρίτα Καστρινού, Μαρία Μαραγκοπούλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Άρτεμις Χατζηαργυρίου.

Βίντεο